لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
فهرست مطالب

در اوایل دهه 1980، اولین اسکنر تصویربرداری رزونانس مغناطیسی “انسان” (MRI) در دسترس قرار گرفت و تصاویری از قسمت داخلی بدن را تهیه کرد. اسکنرهای MRI فعلی تصاویر دو بعدی و سه بعدی کاملاً دقیق از آناتومی انسان در دسترس قرار می دهند.

MRI شبیه یک اسکنر توموگرافی کامپیوتری (CT) است زیرا تصاویر مقطعی از بدن را تهیه می کند.

برخلاف اسکن CT ،MRI از اشعه X استفاده نمی کند. درعوض، از یک میدان مغناطیسی قوی و امواج رادیویی برای تشکیل تصاویر رایانه ای و کامل از قسمت داخلی بدن استفاده می کند. MRI معمولاً برای بررسی مغز، ستون فقرات، مفاصل، شکم و لگن کاربرد دارد.

انواع MRI

MRI | پزشکت

MRI یک روش غیر آسیب زننده است که پزشک شما بتواند اندام، بافت ها و سیستم اسکلتی را معاینه کند. تصاویر با وضوح بالا از قسمت های داخلی بدن تهیه می شود که به تشخیص انواع مشکلات کمک می کند.

MRI مغز و نخاع

MRI | پزشکت

MRI بیشترین آزمایش تصویربرداری از مغز و نخاع است. اغلب برای کمک به تشخیص عوامل زیر انجام می شود:

  • آنوریسم عروق مغزی
  • اختلالات چشم و گوش داخلی
  • مولتیپل اسکلروزیس
  • اختلالات نخاع
  • سکته مغزی
  • تومورها
  • آسیب مغزی در اثر ضربه

در طی MRI مغز، دستگاه مخصوصی به نام کویل سر در اطراف سر شخص قرار می گیرد تا به تشکیل تصاویر بسیار دقیق از مغز کمک کند. سیم پیچ سر شخص را لمس نمی کند و فرد می تواند از طریق شکاف های بزرگ در کویل بیرون را مشاهده کند. یک نوع خاص ازMRI ​​،MRI عملکردی مغز (fMRI) است. fMRI از جریان خون به مناطق خاصی از مغز تصاویر تهیه می کند. می توان از آن برای بررسی آناتومی مغز و تعیین اینکه کدام قسمت از مغز عملکردهای مهم را بر عهده دارد استفاده می شود.

fMRI به شناسایی مناطق مهم زبان و کنترل حرکات در مغز افرادی که برای جراحی مغز در نظر گرفته می شوند کمک می کند.

MRI عملکردی همچنین می تواند برای ارزیابی آسیب ناشی از آسیب دیدگی سر یا از اختلالات نظیر بیماری آلزایمر استفاده شود.

MRI قلب و عروق خونی

این شیوه که روی قلب یا رگ های خونی تمرکز دارد، می تواند موارد زیر را ارزیابی کند:

  • اندازه و عملکرد اتاق های قلب
  • ضخامت و حرکت دیواره های قلب
  • میزان خسارت ناشی از حمله قلبی یا بیماری قلبی
  • مشکلات ساختاری در آئورت مانند آنوریسم ها یا شکاف ها
  • التهاب یا انسداد در رگ های خونی
MRI سایر ارگان های داخلی

MRI می تواند تومورها یا ناهنجاری های بسیاری از ارگان های بدن از جمله موارد زیر را بررسی کند:

  • مجاری کبد و صفرا
  • کلیه ها
  • طحال
  • لوزالمعده
  • رحم
  • تخمدان ها
  • پروستات
MRI پستان ها

MRI می تواند با استفاده از ماموگرافی برای تشخیص سرطان پستان، به ویژه در زنانی که بافت پستان متراکم دارند یا ممکن است در معرض خطر بالای بیماری باشد.

MRI ستون فقرات

MRI | پزشکت

بیشتر در جستجوی دیسک فتق یا تنگ شدن کانال ستون فقرات (تنگی نخاع) در افرادی که درد گردن، بازو، پشت و یا پا دارند، استفاده می شود. همچنین بهترین آزمایش برای استفاده از فتق دیسک عود در فرد با سابقه جراحی قبلی است.

MRI استخوان و مفصل

می تواند برای بررسی تقریبا همه استخوان ها، مفاصل و بافت های نرم استفاده شود. MRI می تواند برای شناسایی تاندون های آسیب دیده، رباط ها، عضلات، غضروف و استخوان ها مورد استفاده قرار گیرد. همچنین می توان از آن برای جستجوی عفونت و توده استفاده کرد.

MRI شکم

اغلب برای مشاهده دقیق تر ناهنجاری هایی که در آزمایش دیگر مانند سونوگرافی یا سی تی اسکن مشاهده می شود، بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. این امتحان معمولاً برای بررسی فقط کبد، لوزالمعده یا غدد فوق کلیوی مناسب است.

  MRI لگن

ام آر آی لگن برای زنان، نگاه مفصلی به تخمدان ها و رحم دارد و اغلب برای پیگیری ناهنجاری هایی که در سونوگرافی مشاهده می شود مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین برای ارزیابی شیوع سرطان رحم از آن استفاده می شود. برای مردان، گاهی اوقات از MRI ​​لگن برای بررسی افراد مبتلا به سرطان پروستات استفاده می شود. از MRI ​​لگن نیز برای مشاهده استخوان ها و ماهیچه های لگن هم استفاده می شود.

آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRA)

رگ های خونی در گردن (شریان های کاروتید و مهره ها) و مغز غالباً توسط MRA مورد بررسی قرار می گیرد تا مناطقی از انقباض (باریک شدن) یا گشاد شدن (گسترده شدن) تشخیص داده شوند. در شکم، شریان هایی که خون کلیه ها را تأمین می کنند نیز با استفاده از تکنیک MRA اغلب مورد معاینه قرار می گیرند.

عوارض MRI

MRI | پزشکت

این یک روش بسیار بی خطر است. میدان مغناطیسی قوی MRI به خودی خود آسیب نمی رساند، مگر اینکه فرد انواع خاصی از فلز کاشته شده در بدن را داشته باشد. میدان مغناطیسی می تواند باعث جابجایی انواع خاصی از فلز شود، که به طور بالقوه می تواند باعث صدمه شود.

افراد با هر فلزی روی بدن یا بدنشان باید به تکنسین بگویند. اکثر افرادی که در بدن خود فلز دارند مدتی بعد از عمل می توانند MRI داشته باشند. به عنوان مثال، افراد مبتلا به تعویض مفصل ران یا زانو می توانند به محض 6 هفته پس از عمل، می توانند از MRI استفاده کنند. سایر دستگاه های کاشته شده بعد از عمل نیاز به زمان کمتری دارند.

برخی از دستگاه ها (ضربان سازهای قلبی، برخی از پمپ های کاشته شده و محرک های عصبی) هرگز نمی توانند وارد دستگاه MRI شوند. زیرا ممکن است باعث نقص عملکرد یا آسیب شوند. برخی از کلیپ های آنوریسم مغز نیز نمی توانند به اسکنر بروند.

افرادی که تحت عمل جراحی قبلی قرار گرفته اند، باید قبل از انجام اسکن، به تکنسین اطلاع دهند.

اگر ممکن است فلز در هر قسمت از بدن از آسیب یا تصادف قبلی قرار داشته باشد، افراد باید قبل از اسکن، تکنسین را مطلع کنند. افراد خاصی نباید اسکن شوند. برخی از آزمایشات و بررسی های MRI نیاز به تزریق کنتراست یا رنگ MRI دارند. این کنتراست یا رنگ MRI بسیار بی خطر است و کاملاً با ماده کنتراست یا رنگ مورد استفاده در آزمایش های تصویربرداری با استفاده از اشعه X مانند پیلوگرام داخل وریدی (IVP) یا سی تی اسکن متفاوت است. واکنش های آلرژیک به کنتراست مورد استفاده ممکن است وجود داشته باشند اما بسیار نادر هستند. پزشک و تکنسین MRI باید از قبل از بروز هرگونه آلرژی احتمالی مطلع شوند.

MRI هیچ عارضه جانبی شناخته شده ای در بارداری ندارد. بیشتر مراکز زنان باردار را در سه ماهه دوم و سوم خود اسکن می کنند.

آمادگی MRI

MRI | پزشکت

معمولاً کلیه وسایل فلزی و الکترونیکی (ساعت، جواهرات، تلفنهای همراه و کارتهای اعتباری) قبل از تست باید از لباس و بدن شخص خارج شوند. وسایل فلزی و الکترونیکی در اثرات دستگاه MRI مداخله می کند.

بسته به اینکه چه بخشی از بدن تصویربرداری شود، ممکن است لباس بیمارستانی لازم باشد.

آماده سازی خاصی لازم نیست. تنها استثنا یک MRI ویژه از مجاری صفراوی به نام MRCP (کولانژیوپانکراتوگرافی رزونانس مغناطیسی) است. در این حالت خوردن یا نوشیدن به مدت 2 تا 3 ساعت قبل از آزمایش مجاز نیست. برای سایر مطالعات، پرهیز از خوردن یا نوشیدن از قبل ضروری نیست.

ممکن است یک کنتراست (یا ماده حاجب) از طریق IV به رگ تزریق شود. این کنتراست به پزشک کمک می کند تا داخل بدن را ببیند. .

در حین MRI

MRI | پزشکت

MRI ممکن است در یک اسکنر باز یا یک اسکنر بسته انجام شود. برای یک اسکنر باز، یک شخص روی یک میز قرار دارد و به سمت بالا قرار دارد و میز از زیر آهنربا می چرخد. برای اسکنر بسته لوله ای است، بسته به اینکه کدام قسمت از بدن در حال اسکن شدن باشد، شخص روی میز قرار می گیرد.

اسکن MRI در داخل یک آهنربای بزرگ انجام می شود و فرد روی میز در مرکز قرار دارد. در طی این روش، دستگاه با روشن و خاموش کردن آهنرباهای کوچک بدن را اسکن می کند. امواج رادیویی به بدن ارسال می شوند. سپس دستگاه امواج رادیویی برگشتی را دریافت می کند و از رایانه ای برای ایجاد تصاویری از قسمت بدنه در حال اسکن استفاده می کند. امواج رادیویی مورد استفاده در این روش بی خطر هستند و شبیه به امواج رادیویی مورد استفاده در رادیو اتومبیل هستند.

اسکنر می تواند صدای آزاردهنده ی را ایجاد کند، بنابراین به افراد یا هدفون داده می شود. صدای ضربه زدن به دلیل وجود آهنرباهای کوچک موجود در دستگاه است که خاموش و روشن می شوند.

مدت زمان لازم برای یک اسکن MRI معمولی 30 تا 60 دقیقه است.

اگر شخص در حین اسکن حرکت کند، اغلب بعضی از آن ها باید تکرار شود.

آرام بخش گاهی اوقات لازم است. نوزادان و کودکان خردسال اغلب برای آرام ماندن در حین اسکن، نیاز به آرام بخش یا بیهوشی عمومی دارند. بیشتر کودکان و بزرگسالان بزرگتر برای آرامش یا آرام بخش به هیچ دارویی نیازی ندارند. در بعضی مواقع، افرادی که عصبی یا کلاسترو فوبیبا هستند، نیاز به آرام بخش خوراکی و به ندرت، بیهوشی عمومی دارند.

کلاسترو فوبیا یک نگرانی رایج است. بسیاری از مردم تعجب می کنند که باید چقدر به سمت اسکنر بروند. برای به دست آوردن بهترین تصاویر ممکن، بخشی از بدنه مورد بررسی باید در وسط اسکنر باشد. به عنوان مثال، اگر فردی دارای MRI مغز است، سر باید در وسط اسکنر باشد. اگر فردی دچار MRI مچ پا شود، مچ پا در اسکنر قرار دارد .

بر خلاف اسکنرهای MRI قدیمی تر که در آن فرد در یک لوله طولانی قرار گرفته بود، اکنون بسیاری از مراکز اسکنرهای جدید “کوتاه  شده  ارائه می دهند که برای افراد مبتلا به کلاسترو فوبیا بسیار مناسب تر است. برای مبتلایان به کلاسترو فوبیای شدید، می توان از داروهایی استفاده کرد که به آن ها در آرامش به هنگام اسکن کمک کند.

بعد از MRI

اگر از تزریق کنتراست استفاده شود، IV قبل از مراجعه به خانه از بازوی خارج می شود. هیچ عوارض جانبی از اسکن یا تزریق کنتراست نباید ایجاد شود.
رادیولوژیست یک پزشکی است که برای تفسیر مطالعات مختلف تصویربرداری آموزش دیده است. رادیولوژیست نتایج اسکن را تفسیر می کند. نتایج به پزشک معالج ارسال می شود. اینکه پزشک چگونه گزارش را سریع دریافت می کند، بستگی به مرکز تصویربرداری در محل مطالعه دارد.

 

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نفخ و دل درد - پزشکت

نفخ شکم باعث درد شکم و تغییر در الگوی مدفوع می شه و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی می گذاره. برای درمان علائمت با متخصص گوارش و داخی مشاوره تلفنی بگیر.

بیش-فعالی-کودک

بیش‌فعالی در کودکان می تونه باعث مشکلات تمرکز،کنترل حرکات و رفتارشون بشه. برای کنترل کودک بیش فعال بهتره با متخصص روانپزشک تلفنی مشاوره بگیری.

خشکی لب - پزشکت

خشکی لب می تونه در اثر کمبود آب، اگزما، آفتاب و غیره باشه. برای درمان علائمت با متخصص پوست و مو تلفنی و تصویری مشاوره بگیر.

اگه دستت زیاد عرق می کنه و کلافه ت کرده همین الان با متخصصان آنلاین 24 ساعته مشاوره تلفنی بگیر.

فشار خون - پزشکت

فشار خون بالا خطر سکته قلبی،بیماری‌ کلیوی و مشکلات قلبی-عروقی را افزایش میده. اگه فشارخون داری همین الان با متخصص قلب و عروق مشاوره تلفنی بگیر.

لک صورت - پزشکت

تغییرات هورمونی،آفتاب،محصولات آرایشی نامناسب و غیره می تونه باعث لک صورت بشه. برای تشخیص صحیح و درمان لک صورتت با متخصص پوست مشاوره تلفنی و تصویری بگیر.