مدت زمان چرخه قاعدگی در هر زنی می تواند متفاوت باشد. قاعدگی یا یک دوره، زمانی اتفاق میفتد که مخاط سطحی رحم از طریق واژن به خارج هدایت شود. مدت زمان آن در یک فرد می تواند متفاوت باشد. به طور کلی، با این حال، یک دوره حدود 4-8 روز طول می کشد.
چرخه قاعدگی چند روز است؟
مدت زمان چرخه قاعدگی یک زن ممکن است حدود 4-8 روز طول بکشد. چرخه قاعدگی به تغییرات هورمونی مختلفی اشاره دارد که بدن زنان را برای بارداری آماده می کند. یک چرخه قاعدگی کامل از روز اول قاعدگی شروع می شود و یک روز قبل از قاعدگی بعدی به پایان می رسد. مدت زمان چرخه قاعدگی حدود 4–8 روز طول می کشد. با این حال، چرخه کامل 25-30 روز طول خواهد کشید. چرخه هایی که کمتر از 21 روز دوام داشته باشند “پلی منوره” نامیده می شوند.
مراحل چرخه قاعدگی معمولی شامل مراحل زیر است:
- روزهای 1-5: فولیکول های حاوی تخمک در تخمدان ایجاد می شوند. در این فاصله خونریزی رخ می دهد.
- روزهای 6-8: سطح استروژن افزایش می یابد و باعث ضخیم شدن پوشش رحم می شود. روز 8 به طور معمول خونریزی متوقف می شود.
- روز 14: سطح استروژن افزایش می یابد و باعث آزاد شدن فولیکول تخمک می شود. به این حالت تخمک گذاری می گویند.
- روزهای 15 تا 24: سطح پروژسترون افزایش می یابد و پوشش رحم را بیش از پیش ضخیم تر می کند.
- روزهای 25 تا 28: سطح استروژن و پروژسترون کاهش می یابد. تخمک نابارور از بدن خارج شده و چرخه از ابتدا دوباره شروع می شود.
اختلالات قاعدگی
برخی افراد نزدیک به شروع چرخه قاعدگی سندرم قبل از قاعدگی (PMS) را تجربه می کنند. علائم PMS به طور معمول چند روز تا 2 هفته قبل از شروع قاعدگی شروع می شود و با پایان چرخه پایان می یابد. برخی از علائم PMS عبارتند از:
- گرفتگی
- خستگی
- نفخ شکم
- افسردگی
- تغییر در اشتها
- تحریک پذیری
- تغییرات خلق و خوی
- تغییرات در اجابت مزاج
چه عواملی می تواند در طول مدت پریود تأثیر بگذارد؟
چندین فاکتور احتمالی می توانند در طول مدت پریود تأثیر بگذارند، از جمله:
- وزن بدن: طبق برخی تحقیقات، وزن بدن می تواند بر عملکرد قاعدگی فرد تأثیر بگذارد.
- داروهای خاص: برخی از انواع روش ها و دارو های پیشگیری از بارداری می توانند الگوی قاعدگی و خونریزی فرد را تحت تأثیر قرار دهند.
- سن: طبق دفتر بهداشت زنان، چرخه ممکن است برای چند سال پس از اولین قاعدگی فرد، بیش از 38 روز باشد. با رسیدن فرد به میانسالی، ممکن است با نزدیک شدن به یائسگی قاعدگی نامنظمی را تجربه کند.
شایع ترین علل دوره های طولانی مدت
برخی از عوامل و شرایط باعث می شود که یک دوره بیشتر از حد معمول طول بکشد. برخی از شایع ترین علل دوره های طولانی مدت، عبارتند از:
دستگاه های داخل رحمی
برخی از افراد ممکن است خونریزی نامنظم یا لکه بینی برای چند ماه پس از استفاده از دستگاه داخل رحمی غیر هورمونی یا هورمونی (IUD) را تجربه کنند. هنگامی که بدن با IUD جدید سازگار شد، خونریزی باید به حالت طبیعی برگردد، کاهش یابد یا کاملاً متوقف شود.
اگر چند ماه پس از گرفتن آی یو دی خونریزی قاعدگی همچنان ادامه پیدا کند، بهتر است فرد به پزشک مراجعه کنید. علت خونریزی طولانی مدت در این وضعیت می تواند سوراخ شدن دیواره رحم، یا در بروز عفونت باکتریایی در رحم باشد. پزشک می تواند علائم آسیب بدنی و وجود احتمالی عفونت ها را بررسی کند.
اگر کسی خونریزی شدید قاعدگی را تجربه کند، پزشک ممکن است استفاده از IUD یا شکل دیگری از کنترل بارداری را توصیه کند. اگر آی یو دی دیواره رحم را سوراخ کند، پزشک آی یو دی را برداشته و ممکن است جراحی را به فرد توصیه کند.
یائسگی
یائسگی، که باعث نوسان سطح هورمون ها می شود، هنگامی که بدن شروع به انتقال دوره یائسگی می کند، اتفاق می فتد. افراد تقریباً 1 سال پس از آخرین قاعدگی به یائسگی می رسند. وجود تخمک بالغ باعث تولید پروژسترون می شود که به تنظیم دوره های قاعدگی کمک می کند. با این حال، عدم تخمک گذاری و کمبود پروژسترون در دوره رسیدن به یائسگی می تواند منجر به خونریزی شدید شود.
هیچ آزمایش مشخصی نمی تواند تعیین کند که آیا فردی به دوره یائسگی وارد شده است یا خیر. یک پزشک می تواند با بررسی سابقه پزشکی و علائم فعلی فرد، دوره یائسگی تأیید کند. برخی از پزشکان ممکن است آزمایش خون را برای بررسی سطح هورمون فرد و رد سایر بیماری هایی که می توانند باعث دوره های طولانی تر شوند، تجویز کنند.
در حین انتقال بدن زنان به یائسگی، یائسگی به طور طبیعی اتفاق میفتد. پزشک ممکن است درمان های خاصی را برای تسکین علائم فرد ، توصیه کند. به عنوان مثال، کنترل بارداری هورمونی می تواند در رفع گرگرفتگی و قاعدگی های نامنظم موثر باشد.
انجام ورزش منظم، رعایت یک رژیم متعادل و خواب کافی هر شب نیز می تواند انتقال افراد به دوره یائسگی را آسانتر کند.
بیماری التهابی لگن
بیماری التهابی لگن (PID) به عفونت اندام های تولید مثل زن گفته می شود. زنان ممکن است از راه های زیر به این عفونت مبتلا شوند:
- آی یو دی
- عفونت های مقاربتی درمان نشده
- استفاده از محصولات بهداشتی زنانه مانند دوش
بیماری التهابی لگن می تواند منجر به بروز علائم زیر شود:
- تب
- خونریزی شدید
- درد پایین شکم
- ترشحات واژن غیرمعمول
- لکه بینی یا خونریزی بین پریود
پزشک می تواند PID را با بررسی سابقه پزشکی فرد، انجام معاینه لگن و تجزیه و تحلیل هرگونه ترشحات واژن تشخیص دهد.
پزشکان می توانند PID را با استفاده از آنتی بیوتیک درمان کنند. علائم ممکن است اندکی پس از شروع درمان با آنتی بیوتیک برطرف شود. با این حال، حتی، افراد باید همیشه دوره آنتی بیوتیک ها را کامل کنند.
آندومتریوز
آندومتریوز نوعی اختلال دردناک است که در آن آندومتر (بافت داخل رحمی) در ناحیه ایی خارج از رحم رشد می کند. اندومتریوز معمولاً تخمدان ها، لوله های فالوپ و بافت لگن را درگیر می کند اما بندرت ممکن است بافت آندومتر در اندام های خارج از لگن منتشر شود.
این شرایط می تواند منجر به طولانی شدن بیش از حد پریودها شود. همچنین می تواند باعث گرفتگی شدید قاعدگی و کمردرد هم گردد.
یک پزشک می تواند با انجام لاپاراسکوپی اندومتریوز را تشخیص دهد. در طی این روش، آنها از یک دوربین که از طریق یک برش کوچک نزدیک دکمه شکم به لگن فرو رفته است برای بررسی اندام های لگن استفاده می کنند. به طور خاص، آنها به دنبال کیست، اسکار یا رسوبات غیر طبیعی بافت در پشت رحم خواهند بود.
پزشکان همچنین می توانند با استفاده از سونوگرافی، کیست های اندومتریوز را که ممکن است در طول معاینه لگن از دست داده باشند، تشخیص دهند.
در حال حاضر، هیچ درمانی برای اندومتریوز وجود ندارد. روش های درمانی بر کاهش درد و رفع نگرانی های مربوط به باروری تمرکز دارند.
روش های درمانی اندومتریوز بسته به سن، وضعیت سلامتی و شدت بیماری فرد متفاوت است.
برخی از گزینه های درمانی برای آندومتریوز، عبارتند از:
- هورمون درمانی
- برداشتن کیست با جراحی
- داروهای مسکن بدون نسخه
شایع ترین علل دوره های کوتاه مدت
در بخش های زیر برخی از عوامل و شرایطی که ممکن است باعث کوتاهتر شدن یک دوره از حد معمول شود مورد بحث قرار خواهد گرفت.
کنترل بارداری هورمونی
استفاده از روش های هورمونی برای کنترل و پیشگیی از بارداری حاوی هورمون هایی از جمله استروژن و پروژستین است که می تواند مخاط پوشاننده رحم را ضخیم کرده یا از تخمک گذاری جلوگیری کند. افرادی که نوع جدیدی از کنترل بارداری هورمونی را شروع می کنند ممکن است پریودهای نامنظمی داشته باشند. با این حال، ممکن است متوجه شوند که با گذشت زمان دوره هایشان منظم تر می شود. افرادی که آی یو دی دارند ممکن است به طور کلی پریود نشوند.
هنگامی که فرد فرم جدیدی از کنترل بارداری هورمونی را شروع می کند، پزشک در مورد عوارض جانبی احتمالی و آنچه انتظار می رود با مشورت می کند و راهنمایی های لازم را ارائه می دهد.
فرد می تواند در مورد استفاده از کنترل بارداری هورمونی در مورد علائم جدید یا بدتر شده با پزشک خود مشورت کند. یک پزشک ممکن است معاینه بدنی یا آزمایش خون را انجام دهد تا بیماری های زمینه ای احتمالی را رد کند. در این وضعیت پزشک می تواند نوع دیگری از کنترل بارداری را پیشنهاد کند که ممکن است به رفع علائم کمک کند.
به عنوان مثال، اگر شخصی استفاده از آی یو دی را انتخاب می کند اما ترجیح می دهد قاعدگی منظم داشته باشد، پزشک ممکن است به جای آن استفاده از قرص های کنترل بارداری هورمونی را توصیه کند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یک بیماری شایع بهداشتی است که طبق گفته مراکز کنترل و پیشگیری بیماری (CDC) تا 5 میلیون نفر در ایالات متحده مبتلا هستند.
PCOS زمانی اتفاق میفتد که کیسه های پر از مایعات روی تخمدان ایجاد شود. علت قطعی آن ناشناخته باقی مانده است، اما زنان مبتلا به PCOS ممکن است که سطح بالایی از انسولین و هورمون های مردانه به نام آندروژن داشته باشند.
آندروژن ها می توانند از تخمک گذاری جلوگیری کنند، که این وضعیت ممکن است باعث قاعدگی نامنظم شود.
افراد مبتلا به PCOS احتمال دارد کمتر از حد معمول پریود شوند یا ممکن است به طور کلی قاعدگی را از دست بدهند.
برخی دیگر از علائم PCOS ،عبارتند از:
- آکنه
- ریزش مو
- افزایش غیر منتظره وزن
- موهای زائد صورت و بدن
پزشکان می توانند PCOS را با استفاده از آزمایش خون تشخیص دهند. آنها از این آزمایشات برای بررسی سطح هورمون فرد استفاده می کنند. افرادی که دارای سطح بالایی از آندروژن هستند ممکن است دچار PCOS شوند. آنها همچنین ممکن است معاینه لگن یا سونوگرافی را برای بررسی علائم اندومتریوز انجام دهند.
درمان های PCOS در درجه اول بر کاهش و مدیریت علائم متمرکز است. استفاده از راه های هورمونی پیشگیری از بارداری و داروهای مسدود کننده آندروژن ها می توانند به کاهش آکنه و تنظیم چرخه قاعدگی کمک کنند.
رسیدن به یک وزن متوسط بدن و رعایت یک رژیم غذایی متعادل ممکن است به تنظیم سطح انسولین کمک کند.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
زنان در صورت مشاهده تغییرات چشمگیر در چرخه قاعدگی، باید با پزشک خود تماس بگیرند.
برخی دیگر از دلایل مراجعه به پزشک در مورد دوره های قاعدگی طولانی و یا کوتاه مدت، عبارتند از:
- تب
- گرفتگی شدید شکم
- ترشحات واژن غیرمعمول
- خونریزی یا لکه بینی بین دوره ها
- خونریزی که بیش از 8 روز طول بکشد.
سخن آخر
مدت زمان چرخه قاعدگی یک زن ممکن است حدود 4-8 روز طول بکشد. چرخه قاعدگی به تغییرات هورمونی مختلفی اشاره دارد که بدن زنان را برای بارداری آماده می کند. یک چرخه قاعدگی کامل از روز اول قاعدگی شروع می شود و یک روز قبل از قاعدگی بعدی به پایان می رسد. مدت زمان چرخه قاعدگی حدود 4–8 روز طول می کشد. با این حال، چرخه کامل 25-30 روز طول خواهد کشید. چرخه هایی که کمتر از 21 روز دوام داشته باشند “پلی منوره” نامیده می شوند.
دوره قاعدگی در زنان معمولاً هر 28 روز یک بار اتفاق میفتد و خونریزی در حدود 4-8 روز ادامه دارد. عوامل بسیاری می توانند در طول دوره قاعدگی فرد تأثیر بگذارند، از جمله:
- سن
- داروها
- وزن بدن
- رژیم غذایی
- سطح هورمون
در صورت مشاهده تغییرات قابل توجهی در فراوانی یا مدت زمان پریود، فرد باید با پزشک تماس بگیرد.
آخرین دیدگاهها