سیپروفلوکساسین ، یک آنتی بیوتیک متعلق به گروه فلوروکینولون است و برای درمان عفونت های باکتریایی مختلف که بسیاری از قسمت های بدن را تحت تاثیر قرار می دهند مانند عفونت دستگاه ادراری (UTI) و همچنین برای عفونت های استخوان، شکم، پوست و پروستات استفاده می شود. این دارو با پیشگیری از تکثیر و رشد باکتری ها عفونت را درمان می کند. سیپروفلوکساسین به صورت محلول انفوزیونی، سوسپانسیون خوراکی، قرص، قرص طولانی رهش، قطره چشمی و گوش موجود است.
سیپروفلوکساسین چه عفونت هایی را درمان می کند؟
این دارو در درمان عفونت های زیر استفاده می شود:
- سلولیت
- سوزاک
- پنومونی
- برونشیت
- سینوزیت
- عفونت گوش
- عفونت چشم
- گاستروانتریت
- مسمومیت غذایی
- عفونت کیسه صفرا
- یا عفونت مجاری ادراری
- عفونت استخوان و مفاصل
همچنین برای پیشگیری و درمان طاعون پنومونی و سپتی سمی نیز کاربرد دارد. این دارو سیفلیس را درمان نمی کند اما می تواند برای به تاخیر انداختن علائم استفاده شود. برای سینوزیت، برونشیت و UTI، سیپروفلوکساسین تنها در صورتی تجویز میشود که سایر آنتیبیوتیکها ناموفق باشند، زیرا خطر عوارض جانبی بیشتر است.
سیپروفلوکساسین چگونه کار می کند؟
سیپروفلوکساسین یک آنتی بیوتیک با طیف وسیع است که در برابر انواع مختلف عفونت های باکتریایی موثر است. این دارو باکتری کش است، به این معنی که با مسدود کردن آنزیم های مورد نیاز برای تقسیم و رشد باکتری ها، آنها را از بین می برد. اما به دلیل استفاده بی رویه آن، بسیاری از باکتری ها به سیپروفلوکساسین مقاوم هستند.
چه مدت طول می کشد تا سیپروفلوکساسین اثر کند؟
در عرض یک ساعت پس از مصرف خوراکی، دارو شروع به کار می کند. اما، ممکن است چند روز طول بکشد تا عفونت کاهش یابد و شاهد بهبود باشید. حدود 40 تا 50 درصد سیپروفلوکساسین بدون تغییر از طریق ادرار دفع می شود و در عرض 24 ساعت از بدن دفع می شود. نیمه عمر (زمان مصرف شده برای غلظت دارو 50 درصد) 4 تا 5 ساعت است.
پزشک سیپروفلوکساسین را بر اساس نوع و شدت عفونت باکتریایی، سن و بیماری های کلیوی یا زمینه ای تجویز می کند. این دارو را همیشه تحت نظارت دقیق پزشکی مصرف کنید و از دوزهای بالاتر از تجویز استفاده نکنید.
سیپروفلوکساسین در اندازه و اشکال زیر موجود است:
- قرص با رهش طولانی – 500 و 1000 میلی گرم
- سوسپانسیون خوراکی – 250 و 500 میلی گرم در میلی لیتر
- قرص – 100 میلی گرم، 250 میلی گرم، 500 میلی گرم و 750 میلی گرم
- محلول انفوزیون – 200 میلی گرم / 100 میلی لیتر، 200 میلی گرم / 20 میلی لیتر، 400 میلی گرم / 40 میلی لیتر، و 400 میلی گرم / 200 میلی لیتر
دوزهای رایج توصیه شده برای بزرگسالان عبارتند از:
- برای عفونت خفیف تا متوسط – 250 تا 500 میلی گرم خوراکی هر 12 ساعت به مدت 7 تا 14 روز
- 500 تا 750 میلی گرم خوراکی هر 12 ساعت برای عفونت شدید به مدت 7 تا 14 روز
در برخی از عفونت های مزمن، برای مدت طولانی تری تجویز و در دوز کمتر برای بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی استفاده می شود.
چگونه از سیپروفلوکساسین استفاده کنیم؟
طبق دستور پزشک از آن استفاده کنید. سیپروفلوکساسین معمولاً هر 12 ساعت (دو بار در روز) با یا بدون غذا مصرف می شود. بسته به شدت عفونت، شاید مجبور شوید آن را برای یک هفته یا بیشتر مصرف کنید. حتی اگر احساس کردید علائم از بین رفته است، مصرف آن را ادامه دهید و آن را به مدت چند روز مصرف کنید. اگر دارو را ناگهان قطع کنید، عفونت ممکن است عود کند.
قرص طولانی رهش نباید له یا شکسته و باید به طور کامل بلعیده شود. سوسپانسیون خوراکی قبل از مصرف به درستی تکان داده شود.
2 ساعت قبل یا 6 ساعت پس از مصرف سیپروفلوکساسین از مصرف داروها یا مکمل ها (مانند کویناپریل، سوکرالفات، مکمل های آهن و روی، سولامر) خودداری کنید، زیرا می تواند اثر متقابل داشته و اثربخشی آن را افزایش یا کاهش دهد. شیر و سایر فرآورده های شیری که سرشار از کلسیم هستند می توانند اثر سیپروفلوکساسین را کاهش دهند.
همیشه قرص را به طور همزمان هر روز مصرف کنید. اما اگر به هر دلیلی یک نوبت را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده، دوز فراموش شده را نادیده بگیرید زیرا توصیه نمی شود که دو نوبت را به طور همزمان مصرف کنید. احتمال دارد منجر به عوارض جانبی خطرناک شود.
عوارض جانبی استفاده از سیپروفلوکساسین
عوارض جانبی رایج مصرف این دارو، عبارتند از:
- راش
- اسهال
- سردرد
- سرگیجه
- استفراغ
- حالت تهوع
عوارض جانبی جدی عبارتند از:
- پوست به نور خورشید بسیار حساس می شود.
- در بیماران دیابتی، هیپوگلیسمی شدید (کاهش سطح قند خون)
- تاندونیت (درد و التهاب در تاندون پاشنه پا، مچ پا، زانو یا آرنج)
- سوزن سوزن شدن، بی حسی یا درد در بازو، پاها، یا دست ها
واکنش آلرژیک:
- نبض سریع
- مشکل تنفس
- مشکل در بلع
- بثورات پوستی
اختلال در عملکرد کبد:
- زردی
- درد شکم
- از دست دادن اشتها
علائم روانی:
- توهم
- اضطراب
- افسردگی
- بی قراری
- نوسانات خلقی
- تمایل به خودکشی
عوارض مصرف بیش از حد سیپروفلوکساسین
اگر کسی سیپروفلوکساسین بیش از حد مصرف کرده، باید فورا از کمک پزشکی استفاده کند. علائم مصرف بیش از حد عبارتند از:
- اسهال
- سرگیجه
- استفراغ
- بی قراری
- آسیب کبد و کلیه
- تاندون ها دردناک و متورم می شوند.
- احساس گزگز یا سوزش، زیرا بر اعصاب تأثیر می گذارد.
تداخلات دارویی سیپروفلوکساسین چیست؟
سیپروفلوکساسین می تواند با داروهای زیر تداخل داشته و احتمال دارد منجر به افزایش یا کاهش اثرسیپروفلوکساسین یا داروی دیگر شود و عوارض جانبی شدیدی ایجاد کند. بنابراین در صورت تجویز سیپروفلوکساسین، همیشه پزشک را در مورد مکمل هایی که مصرف می کنید مطلع کنید. این داروها عبارتند از:
- تیزانیدین
- کلوزاپین
- سیلدنافیل
- فنی توئین
- متوترکسات
- مولتی ویتامین
- مکمل های کلسیم
- داروهای ضد دیابت – گلیمپراید
- داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین
- آنتی اسیدهای حاوی کربنات کلسیم، هیدروکسید منیزیم و هیدروکسید آلومینیوم
- داروهایی که فاصله QT را طولانی می کنند – آمیودارون، مترونیدازول، اریترومایسین، آزیترومایسین، کینیدین، آمی تریپتیلین، ایمی پرامین و هالوپریدول.
هشدار و اقدامات احتیاطی دارویی
در صورت داشتن یکی از بیماری های زیر، پزشک دوز مصرفی را تغییر می دهد یا آنتی بیوتیک دیگری را تجویز می کند:
- تشنج
- دیابت
- نارسایی کلیه
- نارسایی قلبی
- سابقه سکته قلبی
- بیماری های کبدی
- سابقه سکته مغزی
همیشه قبل از مصرف هر دارویی با پزشک مشورت کنید و از خوددرمانی بپرهیزید. مصرف آنتی بیوتیک برای عفونت ویروسی کمکی نمی کند.
سوالات متداول در مورد مصرف سیپروفلوکساسین
سیپروفلوکساسین با چه سرعتی برای UTI کار می کند؟ برای UTI (عفونت دستگاه ادراری)، دوز تجویز شده 250 تا 500 میلی گرم هر 12 ساعت به مدت 7 تا 14 روز است. شاید در چند روز اول احساس بهتری داشته باشید، اما تا زمانی که پزشک آن را تجویز کرده مصرف کنید.
آیا سیپروفلوکساسین یک آنتی بیوتیک قوی است؟ سیپروفلوکساسین برای درمان طیف وسیعی از عفونت های باکتریایی استفاده می شود و با از بین بردن باکتری ها عمل می کند. اما اخیراً باکتری ها نسبت به این دارو مقاوم شده اند.
سیپروفلوکساسین چه مدت در سیستم باقی می ماند؟ اگر کلیه ها به درستی کار کنند حدود 4 ساعت طول می کشد تا بدن 50 درصد سیپروفلوکساسین سرم را دفع کند. و حدود 24 ساعت طول می کشد تا دارو به طور کامل از طریق ادرار دفع شود.
چه مدت طول می کشد تا سیپروفلوکساسین اثر کند؟ معمولا حدود یک ساعت طول می کشد تا سیپروفلوکساسین شروع به کار کند. اما تنها پس از چند روز متوجه بهبود علائم خود خواهید شد.
هنگام مصرف سیپرو از چه غذاهایی باید اجتناب کرد؟ سیپروفلوکساسین اگر همراه با شیر و فرآورده های شیری یا غذاهای غنی از کلسیم مصرف شود، تأثیر کمتری دارد. می توانید آنها را ۲ ساعت قبل از مصرف یا 6 ساعت پس از آن استفاده کنید.
آیا Cipro برای UTI خوب است؟ فرم طولانی رهش سیپروفلوکساسین (Cipro XR) را می توان برای درمان UTI استفاده کرد. اما Cipro نباید به عنوان داروی خط اول استفاده شود، زیرا خطر عوارض جانبی جدی بیشتر از فواید آن است.
سیپروفلوکساسین با چه داروهایی تداخل دارد؟
سیپروفلوکساسین با بسیاری از مکمل های ویتامین، آنتی اسیدها، مکمل ها (منیزیم، کلسیم، آهن، روی)، داروهای ضد انعقاد، سیلدنافیل، تیزانیدین و غیره تداخل دارد.
آیا عوارض جانبی سیپرو دائمی است؟ عوارض جانبی سیپرو بلافاصله پس از شروع مصرف آنها رخ می دهد، اما هر چه بیشتر آنها را مصرف کنید، بیشتر مستعد ابتلا به عوارض جانبی شدید خواهید بود. بیشتر علائم دائمی نیستند و در مدتی از بین می روند. اگر علائم ادامه یافت، با پزشک مشورت کنید.
آیا می توانید در حین مصرف سیپروفلوکساسین قهوه بنوشید؟ نوشیدن قهوه یا سایر نوشیدنیهای کافئیندار همراه با سیپروفلوکساسین تأثیر کافئین مانند بیخوابی، بیقراری، اضطراب، تپش قلب و غیره را افزایش میدهد. بنابراین زمانی که سیپرو مصرف میکنید از نوشیدن قهوه خودداری کنید.
سیپروفلوکساسین چقدر برای دندان درد موثر است؟ این دارو می تواند با درمان عفونت لثه یا دندان، درد دندان را کاهش دهد. اما آموکسی سیلین برای دندان درد و عفونت بهترین است، زیرا سیپروفلوکساسین در برابر باکتری های گرم منفی موثر است و باکتری های گرم مثبت معمولا باعث عفونت دندان می شوند.
آخرین دیدگاهها