درد قفسه سینه در نوجوانان طبیعی نیست و می تواند به دلیل بیماری های قلبی یا غیر قلبی رخ دهد. خوشبختانه، علت درد قفسه سینه در نوجوانان معمولاً به دلیل شرایط غیر قلبی است. در اکثر موارد، می تواند به دلیل شرایطی مانند آسم یا درد دیواره قفسه سینه ناشی از آسیب های عضلانی یا استخوانی یا التهاب باشد. با این حال، درد قفسه سینه یک علامت نگران کننده در هر سنی است و باید برای تشخیص علت اصلی آن به پزشک مراجعه کنید.
نشانه های مرتبط با درد قفسه سینه در نوجوانان
علائم و نشانه های موجود همراه با درد قفسه سینه ممکن است به علت زمینه ای بستگی داشته باشد. بسته به علت، درد می تواند به صورت احساس سوزش، تیز یا ضربان در قفسه سینه احساس شود. موارد زیر برخی از علائم و نشانه هایی است که ممکن است همراه با درد قفسه سینه رخ دهد:
- تب
- تعریق
- سبکی سر
- مشکلات بلع
- سرفه کردن
- تنگی نفس
- ضربان قلب تند
- طعم ترش در دهان
- حالت تهوع یا استفراغ
- حساسیت روی دیواره قفسه سینه
- سوزش سر دل (احساس سوزش در پشت جناغ)
سفتی قفسه سینه یا فشار همراه با درد له کننده از علائم کلاسیک حمله قلبی است. درد قفسه سینه ناشی از حمله قلبی ممکن است چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد. با این حال، علائم ذکر شده در بالا ممکن است در درد قفسه سینه قلبی و غیر قلبی تجربه کرد. اگر نوجوان شما برای چند روز یا چند هفته درد قفسه سینه داشت، ممکن است به دلایل غیر قلبی باشد. اگر نوجوان شما درد قفسه سینه با علائم دیگری مانند تنگی نفس، ضربان قلب سریع، سنکوپی یا از دست دادن هوشیاری و غیره دارد، فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
علت درد قفسه سينه در نوجوانان
درد قفسه سینه را می توان به درد قفسه سینه قلبی و درد قفسه سینه غیر قلبی تقسیم کرد. در نوجوانان درد قفسه سینه غیر قلبی معمولا شایع تر است.
درد قفسه سینه غیر قلبی ممکن است 98 درصد از درد قفسه سینه را در نوجوانان و کودکان تشکیل دهد. این وضعیت می تواند عمدتاً به دلیل آسیب شناسی عضلانی اسکلتی، مشکلات گوارشی یا مشکلات ریوی باشد. بیماری های زیر می تواند دلیل درد قفسه سینه غیر قلبی در نوجوانان باشند:
درد قفسه سینه اسکلتی عضلانی
درد دیواره قفسه سینه یا درد اسکلتی عضلانی می تواند شایع ترین علت درد قفسه سینه در نوجوانان باشد. بیماری ها و شرایط مختلف می توانند باعث درد در ناحیه قفسه سینه شوند.
کوستوکندریت: به این سندرم کوستوسترنال نیز گفته می شود و ممکن است باعث درد کوبنده در یک طرف قفسه سینه شود. کوستوکندریت التهاب غضروف های قفسه سینه است که به جناغ سینه (استخوان سینه) چسبیده است.
سندرم Tietze: التهاب غضروف های متصل به دنده ها است. این سندرم اغلب به دلیل سرفه های بیش از حد در طول عفونت دستگاه تنفسی فوقانی رخ می دهد.
درد غیراختصاصی یا ایدیوپاتیک دیواره قفسه سینه: درد شدیدی است که از چند ثانیه تا چند دقیقه بدون علائم التهاب طول می کشد.
سندرم لغزش دنده یا سندرم درد دنده تحتانی: این وضعیت می تواند به دلیل ضربه یا دررفتگی دنده های تحتانی باشد.
کشیدگی و آسیب های عضلانی: ضربه به دیواره قفسه سینه یا کشیدگی عضلانی بیشتر به دلیل وزنه برداری، ژیمناستیک یا سایر فعالیت های ورزشی رخ می دهد. آسیب های دیواره قفسه سینه می تواند حساسیت و درد موضعی ایجاد کند. با این حال، نوجوانانی که درد قفسه سینه همراه با مشکلات تنفسی یا ضربان قلب سریع را پس از ضربه، مانند سقوط، تصادف جاده ای و غیره تجربه می کنند، ممکن است به مراقبت های پزشکی فوری برای رد آسیب های پریکارد یا میوکارد نیاز داشته باشند.
پیچک تکسیدور یا گرفتگی پیش کوردیال: درد ناگهانی و تیز در سمت چپ قفسه سینه است. این وضعیت می تواند به دلیل فشرده شدن عصب یا وضعیت نامناسب بدن باشد.
درد قفسه سینه مربوط به سیستم تنفسی
حدود 2 تا 11 درصد از موارد درد قفسه سینه می تواند منشا ریوی داشته باشد. آسم برونش یکی از علل اصلی درد قفسه سینه مرتبط با راه هوایی در نوجوانان است. آمبولی ریه (انسداد عروق در ریه ها) می تواند با درد شدید قفسه سینه و تنگی نفس همراه باشد.
علل تنفسی درد حاد قفسه سینه می تواند ناشی از عفونت های برونش یا ریه باشد که عبارتند از:
- پنومونی
- آمپیم
- برونشیت
- برونشکتازی
- آبسه ریه
اگر نوجوان شما مبتلا به بیماری سلول داسی شکل است، برای درد قفسه سینه فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. آنها ممکن است به دلیل سندرم حاد قفسه سینه یا انفارکتوس ریوی درد قفسه سینه داشته باشند.
درد قفسه سینه به دلیل شرایط گوارشی
علل گوارشی درد قفسه سینه اغلب می تواند با سایر مشکلات گوارشی مرتبط باشد، مانند:
- بیماری ریفلاکس گوارشی (GERD)
- بیماری زخم معده
- اسپاسم مری
- ازوفاژیت
- کوله سیستیت
مصرف غذا می تواند درد قفسه سینه را در برخی از بیماری های گوارشی افزایش یا کاهش دهد.
درد قفسه سینه مرتبط با اضطراب
درد قفسه سینه می تواند یکی از علائم فیزیکی اضطراب در نوجوانان باشد. این نوع از درد قفسه سینه روانزا اغلب در نوجوانانی که یک موقعیت استرسزا را در زندگی خود تجربه کردهاند، احساس میشود.
اضطراب یا حملات پانیک ممکن است باعث هیپرونتیلاسیون و منجر به درد قفسه سینه ناشی از تنفس سنگین و اتساع معده در اثر بلع هوا (آئروفاژی) شود.
درد قفسه سینه مربوط به سینه
درد قفسه سینه مربوط به سینه معمولا در برخی از دختران نوجوان دیده می شود. این وضعیت می تواند به صورت درد ضربان دار یا سوزش در یک یا هر دو طرف قفسه سینه باشد. درد قفسه سینه پس از قاعدگی می تواند به دلیل ورم پستان، بارداری یا تغییرات فیبروکیستیک سینه باشد. پسران نوجوان مبتلا به ژنیکوماستی ممکن است درد مربوط به سینه را داشته باشند.
بیماری های پوستی
عفونت هرپس زوستر اغلب ممکن است باعث درد در دیواره قفسه سینه شود و پس از چند روز تاول هایی (بثورات پوستی) ظاهر شود.
اسکولیوز یا سایر ناهنجاری ها
نوجوانان مبتلا به اسکولیوز یا سایر ناهنجاری های مهره ای یا وضعیتی که باعث فشرده شدن نخاع و اعصاب می شود، ممکن است درد قفسه سینه داشته باشند.
درد قفسه سینه قلبی
به ندرت، نوجوانان ممکن است به دلیل مشکلات قلبی دچار درد قفسه سینه شوند. کمتر از 6 درصد از موارد درد قفسه سینه در میان نوجوانان را تشکیل می دهد. شرایطی که بر تامین اکسیژن عضله قلب تاثیر می گذارد می تواند باعث درد قفسه سینه به دلیل اسیدوز لاکتیک شود. به این نوع درد قفسه سینه آنژین می گویند.
شرایط زیر می تواند باعث درد قفسه سینه مرتبط با قلب در نوجوانان شود:
- میوکاردیت: التهاب عضلات قلب.
- اندوکاردیت: التهاب پوشش داخلی قلب.
- پریکاردیت و افیوژن پریکارد: التهاب پریکارد و تجمع مایع اضافی در حفره پریکارد. می تواند باعث درد شدید رترواسترنال شود.
- نقایص ساختاری قلب: درد قفسه سینه می تواند اولین علامت بسیاری از نقایص آناتومیک قلب مانند افتادگی دریچه میترال (سندرم بارلو)، تنگی دریچه آئورت و غیره باشد.
- بیماری های عروق کرونر: نوجوانان مبتلا به بیماری عروق کرونر می توانند ایسکمی میوکارد (بیماری عروق کرونر قلب) داشته باشند که منجر به درد قفسه سینه می شود.
- سابقه جراحی قلب: بیماری عروق کرونر قلب می تواند علت درد قفسه سینه در نوجوانان با سابقه جراحی قلب باشد.
- تشریح آئورت: درد شدید قفسه سینه است که به پشت تابش می کند و اغلب در نوجوانان مبتلا به اختلالات بافت همبند مانند سندرم مارفان دیده می شود. نوجوانان مبتلا به سندرم ترنر، سندرم اهلرز دانلوس و هموسیستینوری نیز می توانند در معرض افزایش خطر تشریح باشند.
- آریتمی ها: درد قفسه سینه کودکان می تواند به دلیل ضربان قلب آهسته یا سریع باشد.
- مصرف مواد مخدر: استفاده از برخی داروهای ضداحتقان، مت آمفتامین، ماری جوانا یا کوکائین می تواند باعث نامنظم شدن ریتم قلب و ایسکمی شود که ممکن است منجر به درد قفسه سینه شود.
- بیماری کاوازاکی و آنوریسم عروق کرونر غولپیکر: این شرایط میتواند منجر به تنگی (تنگی رگهای خونی) و ترومبوز (لخته در داخل رگ خونی) شود و در نتیجه باعث ایسکمی و درد قفسه سینه شود.
تشخیص درد قفسه سینه در نوجوانان
پزشک نوجوان شما ممکن است پس از ارزیابی علائم و معاینه فیزیکی، چند آزمایش را تجویز کند. این آزمایشات به شناسایی علت دقیق درد قفسه سینه کمک می کند. معاینات زیر ممکن است بر اساس یافته های بالینی انجام شود:
- الکتروکاردیوگرافی (ECG) به شناسایی فعالیت الکتریکی قلب کمک می کند.
- اکوکاردیوگرافی می تواند ناهنجاری های ساختاری و عملکردی قلب را شناسایی کند.
- استرس ورزش یا تست تردمیل ECG را در حین ورزش کنترل می کند. این می تواند به شناسایی هر گونه ناهنجاری در ضربان قلب یا ریتم در طول فعالیت کمک کند.
- اشعه ایکس قفسه سینه ممکن است به شناسایی آسیب شناسی ریه کمک کند.
- آندوسکوپی برای ارزیابی بیماری ریفلاکس معده به مری و سایر بیماری های دستگاه گوارش فوقانی انجام می شود.
- تست های عملکرد ریه می تواند در تشخیص آسم مفید باشد.
این آزمایشات اغلب بر اساس تاریخچه علائم و یافته های معاینه فیزیکی تجویز می شوند. پزشک ممکن است بر اساس نتایج ارزیابی، نوجوان را به متخصص قلب کودکان یا سایر متخصصان ارجاع دهد.
توصیه می شود تا زمانی که ارزیابی قلبی کامل نشده است، فعالیت های بدنی در نوجوانان با درد قفسه سینه محدود شود . برخی از نوجوانان برای پیدا کردن شروع ناگهانی ضربان قلب نامنظم (آریتمی) باید از مانیتور هولتر یا مانیتور ترانس تلفنی به مدت دو روز یا تا زمان پیشنهادی استفاده کنند.
اگر نوجوان بدون هیچ دلیل فیزیکی درد قفسه سینه داشته باشد، ممکن است برای ارزیابی درد قفسه سینه ناشی از اضطراب به یک روانشناس اطفال ارجاع شود.
درمان درد قفسه سینه در نوجوانان
درمان بسته به علت آن متفاوت است. روش های درمانی مختلف در نوجوانان عبارتند از:
متخصصان قلب ممکن است داروها و اقدامات لازم را تجویز کنند. مشکلات قلبی مانند اندوکاردیت، میوکاردیت و غیره با دارو درمان می شوند، در حالی که برخی از ناهنجاری های ساختاری ممکن است نیاز به جراحی قلب داشته باشند.
- NSAID ها برای درد قفسه سینه غیر قلبی به دلیل مشکلات اسکلتی عضلانی پس از تشخیص تجویز می شوند.
- متخصص ریه ممکن است آسم یا سایر آسیب شناسی های ریه را درمان کند.
- متخصصان گوارش ممکن است مهارکننده های پمپ پروتون یا مسدود کننده های هیستامین را برای GERD تجویز کنند.
- روان درمانی و داروها ممکن است برای درد قفسه سینه اضطرابی توسط روانپزشک تجویز شود.
- ارزیابی و درمان ارتوپدی برای اسکولیوز و سایر ناهنجاری ها مورد نیاز است.
آنتی بیوتیک ها برای بیماری های عفونی که باعث درد قفسه سینه می شوند تجویز می شود. داروهای ضد درد اغلب در برخی از علل درد قفسه سینه تجویز می شود.
درمان های خانگی برای درمان درد قفسه سینه در نوجوانان
بیشتر نوجوانان مبتلا به درد قفسه سینه برای تسکین درد یا درمان بیماری های زمینه ای به داروهای تجویزی نیاز دارند. شما بهتر است از نوجوان خود بخواهید که اقدامات مراقبت از منزل زیر را همراه با درمان پزشکی دنبال کند:
- تغییرات رژیم غذایی: اگر نوجوان شما به دلیل GERD درد قفسه سینه دارد، از او بخواهید از مصرف غذاهای تند، روغنی و مرکباتی خودداری کند. اجتناب از نوشیدنی های کافئین دار و شیرین نیز ممکن است خطر سوزش سر دل را کاهش دهد . رعایت عادات غذایی سالم و مغذی نیز ممکن است خطر ابتلا به برخی بیماری های قلبی را کاهش دهد.
- تکنیک های تمدد اعصاب: فعالیت بدنی و تکنیک های تمدد اعصاب می تواند به نوجوان شما در صورت داشتن درد ناشی از اضطراب کمک کند. مدیتیشن، یوگا و سایر تمرینات نیز ممکن است به کاهش استرس کمک کند.
- استراحت و خواب کافی: نوجوان شما به استراحت و خواب کافی برای رفاه ذهنی و جسمی نیاز دارد.
- از کشیدن سیگار اجتناب کنید: سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض دود سیگار ممکن است خطر عفونت های تنفسی و سایر بیماری ها را افزایش دهد که می تواند باعث درد قفسه سینه شود.
- از فعالیتهای شدید خودداری کنید: وزنهبرداری و سایر انواع ورزشها ممکن است درد اسکلتی عضلانی یا دیواره قفسه سینه را افزایش دهند.
- اجتناب از مصرف مواد مخدر: استفاده از داروهای غیرقانونی ممکن است منجر به درد قفسه سینه به دلیل آریتمی شود. همچنین میتوانید از نوجوان خود حمایت کرده و آن را تشویق کنید تا در صورت مصرف مواد، درمان ترک اعتیاد را انجام دهد.
- حفظ وزن مناسب: چاقی ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش دهد. بهتر است نوجوان خود را تشویق کنید تا پس از مشورت با پزشک، غذاهای مفید را به جای فست فودها انتخاب کند و فعالیت های بدنی غیر شدید انجام دهد.
داروهای خانگی و داروهای بدون نسخه ممکن است برای مدیریت درد قفسه سینه مفید نباشند.
خطرات و عوارض درد قفسه سینه در نوجوانان
عوامل زیر ممکن است با بروز بیشتر درد قفسه سینه در نوجوانان مرتبط باشد:
- سابقه خانوادگی بیماری های قلبی
- استرس ممکن است خطر اختلالات هراس و سایر اختلالات اضطرابی را افزایش دهد.
- استعمال سیگار خطر ابتلا به آسم و سایر بیماری های تنفسی را افزایش می دهد.
- سوء مصرف مواد ممکن است به دلیل تغییرات ریتم قلب باعث درد قفسه سینه شود و ممکن است منجر به آسیب میوکارد شود.
- فاکتورهای غذایی می توانند با GERD مرتبط باشند.
این خطرات ممکن است بر اساس علل درد قفسه سینه متفاوت باشد. درد قفسه سینه یا آنژین قلبی ممکن است منجر به حمله قلبی شود. آلودگی هوا و قرار گرفتن در معرض دود ممکن است منجر به تشدید آسم و درد قفسه سینه به دلیل برونکواسپاسم شدید شود.
سوالات متداول
آیا کمبود ویتامین B12 می تواند باعث درد قفسه سینه شود؟ کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12 ممکن است منجر به عوارض قلب و ریه شود زیرا قلب در تلاش است تا اکسیژن را به تمام اندام های حیاتی پمپ کند. علاوه بر این، کمبود B12 با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی مرتبط است. همه این مشکلات ممکن است خطر درد قفسه سینه در نوجوانان را افزایش دهند.
آیا کم آبی باعث درد قفسه سینه در نوجوانان می شود؟ هنگامی که آب کمتری در خون شما وجود دارد، بار روی قلب افزایش می یابد. بنابراین، کم آبی ممکن است منجر به درد قفسه سینه شود. نوشیدن آب کافی و سایر نوشیدنی های سالم می تواند سلامت کلی را ارتقا دهد.
علائم زمینه ای درد قفسه سینه در نوجوانان می تواند قلبی یا غیر قلبی و احتمالاً به دلیل یک مشکل تنفسی یا فشار عضلانی است. در هر صورت، نباید درد قفسه سینه را در هیچ گروه سنی نادیده بگیرید. اگر نوجوان شما از ناراحتی در قفسه سینه شکایت کرده است یا اگر متوجه تعریق مداوم، ضربان قلب سریع یا تنگی نفس میشوید، میتوانید برای تشخیص صحیح با پزشک مشورت کنید. درمان بستگی به عامل زمینه ای و شدت آن دارد. علاوه بر این، یک رژیم غذایی متعادل و ورزش های منظم به کاهش استرس در نوجوانان کمک می کند.
2 دیدگاه
سلام وقتتون بخیر من دختر ۱۶ ساله هستم
حدودا یک هفته است قلبم درد میکنه خفیف و دست چپم و پشت قلبم درد میگیره از وسطای سینم تا نزدیک بازو، محل درد خیلی مشخص نیست مثلا نقطه ای باشه و مبهمه
بعضی وقتا هم تنگی نفس میگیرم
فقط یکبار وقت ورزش قلبم درد گرفت تو این یه هفته ولی دو بار دیگه ورزش کردم مشکلی نبود ولی تپش قلبم تا یه ربع بعد ورزش هم بالا بود
پدربزرگ و مادربزرگم هردو بیماری قلبی داشتند
استرس زیاد دارم ولی نه برای درس و اینا استرسای چرت مثلا یه ویدیو نگاه میکنم نوشته ۱۷ ثانیه وسطاش استرس میگیرتم میگم نکنه حرف اون ادمه تو ۱۷ ثانیه تموم نشه یا مثل اینا
البته یه مدت حدودا ۵ ماه پیش حال روحیم افتضاح بود و هر شب گریه میکردم استرس داشتم دستام میلرزید دلیلش هم ترس از دست دادن مادرم بود که مریضه و طولانی مدت مثل ۲ ۳ ماه این استرسو داشتم ولی اون موقع ها قلبم درد نمیگرفت یا تنگی نفس و تپش قلب و اینا ولی الان چرا اابته الان اون استرس اون موقع ها رو ندارم
دردم یهو شروع میشه یه ۱۰ دیقه یه ربع طول میکشه نیم ساعت خوب میشه
کلا اینطوریه
بنظر شما مشکل از قلبمه؟
سلام دوست عزیز، توصیه می کنم حتما با پزشک متخصص قلب و عروق صحبت کنید تا بنا بر شرح حالتون بهترین توصیه درمانی را داشته باشید.
برای گفتگوی تلفنی با پزشک متحصص قلب و عروق روی لینک کلیک کنید.