کیست بیکر یا کیست پوپلایتال توده ای است که می تواند درست در پشت زانوی شما ایجاد شود. در حالی که این وضعیت به سختی نگران کننده است، اما باید علت اصلی آن تشخیص داده شود و سریعا درمان صورت بگیرد تا از عوارض بعدی جلوگیری شود. درد و التهاب بخشی مشترک از زندگی روزمره ما شده است. اما، هر دردی در یک منطقه خاص، همراه با ظاهر ناگهانی یک توده، مطمئناً شما را نگران خواهد کرد. برای اینکه اطلاعات بیشتری در مورد درمان های طبیعی و همچنین پزشکی برای کیست بیکر کسب کنید، به مطالعه ادامه دهید.
اگر شما در پشت زانوی خود یک توده دیدید که با مایع پر شده، می تواند کیست بیکر باشد. این توده مملو از مایعات می تواند باعث ایجاد احساس گرفتگی و درد در پا شود.
هنگامی که زانو را کاملاً خم می کنید یا کشش می دهید یا حتی هنگام فعالیت می تواند درد شدیدی ایجاد کند. اغلب، به دلیل مشکلی در مفصل زانو رخ می دهد و ممکن است در اثر آرتروز یا پارگی غضروف ایجاد شود. چنین شرایطی ممکن است منجر به تجمع مایعات بیش از حد در زانوی شما شود، که به نوبه خود منجر به کیست بیکر می شود.
در حالی که این کیست می تواند در برخی افراد درد شدیدی ایجاد کند، اما در دیگران به سختی علائمی را بروز می دهد.
علائم کیست بیکر کدامند؟
علائم و نشانه های شایع مرتبط با کیست بیکر، عبارتند از:
- سفتی، سختی
- التهاب پشت زانو
- ناتوانی در کشش زانو
- درد یا احساس سوزش در زانو
این علائم معمولاً اگر بیش از حد فعال یا ایستاده باشید، بدتر می شود.
چه عواملی باعث کیست بیکر می شود؟
مایع سینوویال پاهای شما را قادر می سازد تا بدون اصطکاک زیاد در مفاصل، به آرامی چرخش داشته باشد. با این حال، گاهی اوقات، زانوها تمایل دارند مقدار زیادی از این مایعات را تولید کنند. این منجر به تجمع مایع مفصلی در پشت زانوی شما (بورس پوپلیتئال) و در نتیجه ایجاد کیست بیکر می شود. این تجمع مایع سینوویال می تواند ناشی از موارد زیر باشد:
- التهاب مفصل زانو مانند آرتروز
- آسیب به زانو مانند پارگی غضروف
اگر شک دارید که توده پشت زانوی شما کیست پوپلیتئال است، باید برای رد سایر بیماری های جدی به پزشک مراجعه کنید.
کیست بیکر چگونه تشخیص داده می شود؟
کیست بیکر را معمولاً می توان با معاینه جسمی تشخیص داد. با این حال، از آنجا که برخی از علائم آن می تواند کاملاً شبیه به علائم بیماری های جدی تر مانند لخته خون، تومور یا آنوریسم باشد، پزشک ممکن است آزمایش های تشخیصی دیگری را تجویز کند، از جمله:
با تشخیص کیست بیکر، پزشک ممکن است هر یک از روش های درمانی زیر را توصیه کند.
درمان های خانگی برای کیست بیکر
برخی راهکارهای درمانی برای درمان کیست بیکر و تسکین علائم آن وجود دارند، از جمله:
استفاده از کیسه های یخ یا آب گرم
برای استفاده از کیسه های یخ و یا آب گرم، آن را به مدت 10-15 دقیقه روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید. سپس آن را بردارید. هر چند وقت یکبار و هر چند بار در روز انجام دهید. کمپرس گرم و سرد می تواند به کاهش درد و التهاب کمک کند. از این رو، آنها می توانند علائم کیست بیکر را تسکین دهند.
روغن کندر
دو یا سه قطره روغن کندر را به یک یا دو قاشق چای خوری روغن حامل مانند روغن نارگیل یا زیتون اضافه کنید.
خوب مخلوط کرده و آن را به منطقه آسیب دیده بمالید. بگذارید تا خشک شود. همچنین می توانید این مخلوط را یک شب بگذارید بماند. این کار را روزانه 1 تا 2 بار انجام دهید. روغن کندر دارای خواص ضد التهابی است که می تواند به کاهش تورم و التهاب مرتبط با کیست بیکر کمک کند.
ماساژ دادن
ماساژ، به ویژه ماساژ عمقی بافت، یک درمان عالی برای سفتی و درد عضلات است که اغلب با کیست بیکر همراه است. حتی می تواند به کاهش التهاب و درد کمک کند. یکی دو قاشق چای خوری روغن کرچک فشرده شده برداشته و آن را به ناحیه آسیب دیده بمالید. کمپرس گرم را به مدت 15-20 دقیقه روی آن قرار دهید.
روغن را از روی پوست پاک کرده و بشویید. شما می توانید این کار را یک بار در روز انجام دهید. روغن کرچک حاوی اسید ریسینولئیک است که خاصیت ضدالتهابی قابل توجهی از خود نشان می دهد. این خواص می تواند به تسکین علائم کیست بیکر کمک کند.
حمام نمکی اپسوم
یک فنجان نمک اپسوم را به وان پر از آب اضافه کنید. وقتی نمک کاملاً حل شد، حدود 20 دقیقه در آن خیس کنید.
هر چند وقت یکبار باید این کار را انجام دهید این کار را یک بار در روز یا هر روز انجام دهید. نمک اپسوم به دلیل ترکیباتی که دارد معمولاً سولفات منیزیم نامیده می شود. منیزیم به دلیل فعالیت های ضد التهابی هنگام کاهش التهاب و تورم کاملاً مفید است.
ویتامین B1
روزانه حدود 1 میلی گرم تیامین مصرف کنید. چند ماده غذایی غنی از این ویتامین آجیل، جو دوسر، پرتقال، تخم مرغ، حبوبات، نخود فرنگی و مخمر هستند. همچنین می توانید مکمل های اضافی برای این ویتامین مصرف کنید. شما می توانید مقادیر کمی از غذاهای غنی از ویتامین B1 را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید.
در برخی موارد، کمبود ویتامین B1 یا تیامین نیز می تواند باعث تحریک کیست بیکر شود. طبق مطالعه منتشر شده در Oncology Reports، تجویز تیامین در 13 مورد از 15 مورد کیست های بیکر را درمان کرد.
گزینه های درمان پزشکی کیست بیکر کدامند؟
گزینه های درمانی پزشکی برای خلاص شدن از کیست بیکر، عبارتند از:
- تخلیه مایعات. پزشک ممکن است کیست را با استفاده از سوزن تخلیه کند. این عمل معمولاً تحت هدایت سونوگرافی انجام می شود و به عنوان آسپیراسیون سوزنی نیز شناخته می شود.
- داروها. احتمال دارد برای درمان این وضعیت کورتیکواستروئیدها مانند کورتیزون به زانوی شما تزریق شود تا التهاب و درد را کاهش دهد.
- طب سوزنی. این مورد مخصوصاً در مواردی مفید است که علت کیست، آرتروز باشد.
- جراحی. اگر پارگی غضروف علت اصلی ایجاد کیست باشد، ممکن است پزشک توصیه کند که غضروف آسیب دیده را ترمیم یا خارج شود.
نکات رژیم غذایی برای کیست بیکر
علاوه بر پیروی از این روش های درمانی، اصلاح رژیم غذایی نیز در مورد خلاص شدن از شر کیست پوپلیتئال مهم است، از جمله:
رژیم ضد التهابی یا کم سدیم
یک رژیم ضد التهابی یا کم سدیم می تواند برای کمک به درمان کیست بیکر کاملاً مفید باشد.
یک رژیم ضد التهابی ایده آل ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- توت
- عدس
- آووکادو
- نارگیل
- شکلات تلخ
- انگور قرمز تیره
- میوه های خانواده مرکبات
- سبزیجاتی مانند کلم بروکلی و گل کلم
افراد مبتلا همچنین باید سعی کنند بعضی از غذاها را از رژیم غذایی خودشان حذف کنند زیرا ممکن است علائم موجود را بدتر کند. این غذاها، عبارتند از:
- قند
- محصولات لبنی
- گوشت قرمز
- مواد افزودنی خوراکی مصنوعی
- غذاهای چربی ترانس مانند غذاهای بی ارزش و سرخ شده
- نشاسته مانند آرد سفید، نان سفید، برنج سفید و رشته فرنگی
- روغن های گیاهی پخت و پز که غنی از امگا 6 هستند اما امگا 3 کمی دارند.
بهترین تمرین برای کیست بیکر (Popliteal)
ورزش همچنین می تواند روی علائم شما تأثیر مثبت بگذارد. برخی تمرینات ورزشی که با کاهش علائم آن می توانند در مدیریت کیست بیکر موثر باشند، عبارتند از:
کشش همسترینگ نشسته
در حالی که نشسته اید، زانوی خود را صاف نگه دارید و پاشنه خود را روی زمین قرار دهید. به سمت جلو خم شوید تا جایی که در پشت زانو احساس کشیدگی کنید. این تمرین می تواند به بهبود کشیدگی زانو کمک کند، به خصوص اگر درد محدود باشد.
کشش کشکک
نزدیک یک دیوار بایستید. هر دو پای خود را به سمت دیوار نگه دارید و با یک پا جلو بروید. زانوی پای دیگر را صاف نگه دارید. به سمت جلو خم شوید و بدن خود را با بازوها حمایت کنید در حالی که اجازه می دهید زانوی جلوی شما خم شود. برای کنترل کشش پای عقب، سعی کنید به دیوار نزدیک یا دورتر شوید. این کشش می تواند به رفع تنش در پای عقب کمک کند.
تمرین برای پاشنه
روی زمین دراز بکشید و زانوها را صاف به پشت بخوابید. هنگام کشیدن پاشنه زانوی آسیب دیده به سمت باسن، زانوی خود را به آرامی خم کنید. هنگامی که در پشت زانوی خود کششی جزئی احساس کردید، وضعیت را برای چند ثانیه حفظ کنید و سپس به حالت اولیه برگردید. برای کسانی که خم شدن زانو برای آنها محدود است، این ورزش قطعاً می تواند با تسهیل کشش بهتر کمک کند.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت مشاهده علائم و نشانه هایی که به کیست بیکر اشاره دارد، یا اگر متوجه شدید قرمز یا التهاب آن شده اید، وقت خود را برای مراجعه به پزشک از دست ندهید. همچنین در برخی موارد نادر کیست پوپلئیتال می تواند نتیجه یک بیماری جدی زمینه ای باشد. از این رو، مراقبت های پزشکی همچنین می تواند به رفع همه تردیدها کمک کند.
آیا در صورت داشتن کیست پوپلئال حرکات یا تمرینی وجود دارد که از آن اجتناب کنم؟
اگر دچار کیست بیکر هستید از هرگونه حرکت ناگهانی یا تمرینات شدید خودداری کنید زیرا انجام این کار باعث بدتر شدن علائم می شود.
آیا ممکن است کیست پوپلئال پاره شود؟
بله، کیست بیکر می تواند پاره شود. و بعد از آن، مایعات کیست می تواند به کشکک شما نشت کند و باعث قرمز شدن و متورم شدن آن شود.
کیست بیکر چه مدت طول می کشد؟
کیست یک بیکر می تواند به خودی خود برطرف شود. با این حال، ممکن است ماه ها یا حتی سالها طول بکشد تا کاملاً از بین برود.
چگونه می توان مایعات را به طور طبیعی از زانو خارج کرد؟
یکی از متداول ترین راه های طبیعی برای بیرون آوردن مایعات از زانو، استفاده از کمپرس سرد یا کمپرس یخ بر روی زانوی ملتهب است.
2 دیدگاه
مفید بود ممنون
سلام و سپاس