لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

روز دانش آموز - پزشکت

ماستکتومی

ماستکتومی | پزشکت
فهرست مطالب
با ژل بهداشتی بانوان سروینا، سلامت واژن خود را تضمین کنید! این محصول با عصاره‌های بید سفید و آویشن، به تنظیم pH طبیعی واژن کمک کرده و از عفونت‌های قارچی و باکتریایی جلوگیری می‌نماید.

ماستکتومی

ماستکتومی، جراحی برداشتن کل بافت پستان است. ماستکتومی، به عنوان نوعی جراحی برای درمان یا جلوگیری از سرطان پستان در نظر گرفته می شود. برای مبتلایان به سرطان پستان در مراحل اولیه، ماستکتومی می تواند یکی از گزینه های درمانی باشد. جراحی محافظت از پستان (لامپکتومی) که در آن فقط تومور از پستان خارج می شود، گزینه دیگری برای درمان سرطان پستان می باشد. تصمیم گیری بین ماستکتومی و لامپکتومی می تواند مشکل باشد. هر دو روش برای جلوگیری از بازگشت سرطان پستان به یک اندازه مؤثر هستند. اما لامپکتومی برای همه مبتلایان به سرطان سینه گزینه مناسب نیست و برخی ترجیح می دهند تحت جراحی ماستکتومی قرار بگیرند.

روش های جدید ماستکتومی می توانند پوست پستان و شکل طبیعی پستان را حفظ کنند. این روش ها همچنین به عنوان ماستکتومی پرتحرک پوست شناخته شده است. در صورت ابتلا و یا در معرض خطر سرطان پستان، از ماستکتومی برای از بین بردن تمام بافت های پستان استفاده می شود. ممکن است یک ماستکتومی برای از بین بردن یک پستان (ماستکتومی یک طرفه) یا هر دو سینه (ماستکتومی دو طرفه) انجام گیرند.

جراحی بازسازی پستان برای بازگرداندن شکل ظاهری پستان همزمان با ماستکتومی و یا روز بعد از آن انجام گیرد.

ماستکتومی در جلوگیری سرطان پستان

در شرایطی که بیمار ریسک بسیار بالایی در ابتلا به سرطان پستان داشته باشد پزشک می تواند، ماستکتومی را توصیه کند. ماستکتومی پیشگیری کننده یا کاهش دهنده خطرات، شامل از بین بردن هر دو سینه است و خطر ابتلا به سرطان پستان را در آینده به طور چشمگیری کاهش می دهد. ماستکتومی پیشگیرانه برای افرادی که در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار دارند بسیار مناسب است.

ماستکتومی، برای افرادی که سابقه خانوادگی قوی از سرطان سینه یا جهش های ژنتیکی دارند می تواند خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهد.

ماستکتومی در درمان سرطان پستان

ماستکتومی | پزشکت

ماستکتومی می تواند گزینه درمانی بسیاری از انواع سرطان پستان باشد، از جمله:

  • درمان سرطان های مكرر پستان
  • سرطان پستان غیر تهاجمی (DCIS)
  • بیماری پیج پستان – Paget’s disease
  • سرطان التهاب پستان – بعد از شیمی درمانی
  • مراحل I و II (مراحل اولیه) سرطان پستان
  • مرحله سوم سرطان پستان (در صورت پیشرفت سرطان) – بعد از شیمی درمانی

پزشک در برخی شرایط زیر می تواند ماستکتومی را همراه با پرتو درمانی توصیه کند:

  • سرطان پیشرفته و بدخیم سرطان در کل پستان
  • بیمار تومور بزرگی نسبت به اندازه کلی پستان دارد.
  • در زنان باردار که پرتونگاری برای جنین خطرناک است.
  • وجود دو یا چند تومور در قسمت های مختلف بافت پستان
  • بیمار یک ژن جهش یافته دارد که خطر ابتلا به سرطان دوباره را در پستان افزایش می دهد.
  • بیمار قبلاً تحت درمان پرتودرمانی در ناحیه پستان بوده و سرطان پستان دوباره برگشته است.
  • بیمار یک لامپکتومی انجام داده، اما سرطان هنوز در حاشیه منطقه تحت عمل جراحی وجود دارد و ممکن است منتشر شود.
  • مبتلایان به بیماری بافت همبند مانند اسکلرودرما یا لوپوس که نمی تواند عوارض جانبی اشعه را بر روی پوست خود تحمل کند.

عوارض ماستکتومی

ماستکتومی | پزشکت

ماستکتومی علاوه بر خطر بروز عفونت و تجمع خون در محل جراحی (هماتوم)، می تواند منجر به عوارض زیر شود:

سلامت بانوان

درد. احتمال دارد بیمار بعد از ماستکتومی درد پستان داشته باشد در این صورت بهتر است با پزشک خود صحبت کند، زیرا آن ها می توانند برای کاهش این علائم دارو تجویز کنند.

خون ریزی. همه جراحی ها خطر خون ریزی بیش از حد را به همراه دارند.

خستگی. بسیاری از افراد روزها یا هفته ها بعد از عمل ماستکتومی  احساس خستگی می کنند.

سرم. سرم مایع شفافی است که احتمال دارد بعد از ماستکتومی در پستان جمع شود، اما یک جراح می تواند آن را تخلیه کند.

افسردگی. تجربه افسردگی یا از بین رفتن هویت جنسی به دنبال یک ماستکتومی کاملا طبیعی است. بیمار در صورت احساس افسردگی باید به مشاور یا درمانگر مراجعه کند.

به ندرت، عمل جراحی بازسازی پستان ممکن است باعث عوارضی شود که پرتودرمانی یا شیمی درمانی را تحت تأثیر قرار دهد و آن ها را به تاخیر بیاندازد.

تورم در بازو (لنفودما). تجمع مایعات در زیر پوست می تواند باعث لنفودما شود. اگر جراح در طول عمل غدد لنفاوی را از بین ببرد، فرد در معرض خطر بیشتری از عفونت و تورم بازو قرار می گیرد. اگر بیمار تورم در بازو ها، تب یا هرگونه علائم عفونت دارد، سریعاً باید با پزشک تماس بگیرید.

بافت زخم. بیمار ممکن است در محل برش جراحی خود یک توده یا ناحیه سخت و سفتی را احساس کند. احتمالاً در محل ماستکتومی جای زخم باقی می ماند.

درد شانه و سفتی آن. احتمال دارد بیمار بعد از جراحی در قسمت شانه ها و بازو های خود احساس سفتی، زخم یا درد داشته باشد. مصرف دارو و ورزش ها می توانند این علائم را کاهش دهند.

جراحی ماستکتومی

بیمار قبل از عمل جراحی، برای مشورت در مورد عمل خود باید به یک جراح و متخصص بیهوشی مراجعه کند. پزشک تاریخچه پزشکی بیمار را مرور کرده و برنامه ای برای بیهوشی او تعیین می کند. یکی از موضوعاتی که باید مورد بحث قرار گیرد این است که آیا بیمار نیازی به بازسازی پستان دارد و یا ندارد و اینکه بازسازی پستان بهتر است چه زمانی انجام گیرد.

بازسازی پستان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • استفاده از ترکیبی از بازسازی بافت بدن و ایمپلنت
  • استفاده از بافت خود بدن بیمار (بازسازی بافت اتولوگ)
  • استفاده از پروتز پستان با ایمپلنت های شور یا سیلیكون

بازسازی پستان که به آن جراحی بازسازی هم گفته می شود یک روش پیچیده است که توسط یک جراح پلاستیک انجام می شود. بیمار اگر قصد دارد همزمان با ماستکتومی جراحی بازسازی پستان انجام دهد باید قبل از عمل به یک جراح پلاستیک هم مراجعه کنید.

آمادگی برای جراحی ماستکتومی

بیمار قبل از جراحی باید دستورالعمل های مربوط به عمل را رعایت کند، از جمله:

  • 8 تا 12 ساعت قبل از عمل چیزی نخورد و برای جراحی ناشتا بماند.
  • برای بستری شدن در بیمارستان آماده شود. از پزشک خود بپرسد که چه مدت ممکن است در بیمارستان بستری شود.
  • نام هرگونه دارو، ویتامین یا مکمل هایی که مصرف می کند را به پزشک خود بگویید. برخی از دارو ها و مکمل ها می توانند در عمل جراحی اختلال ایجاد کنند.
  • با مشورت پزشک مصرف آسپرین یا سایر داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین (کوادمین، جانتوفن) و سایر داروهای تسکین دهنده درد را متوقف کند. بیمار یک هفته یا بیشتر، قبل از عمل با مشورت پزشک خود شاید مجبور شود مصرف آن ها را متوقف کند. زیرا این داروها می توانند خطر خون ریزی بیش از حد را افزایش دهند.

بیوپسی گره سنتینل

ماستکتومی اصطلاحی کلی است که برای چندین روش برداشتن یک یا هر دو سینه استفاده می شود. علاوه بر این، در طی عمل جراح ممکن است مشخص کند که آیا غده های لنفاوی مجاور سرطانی شده اند و یا نشده اند. در طی برش از قسمت زیر بغل، جراح تعدادی از گره های لنفاوی را از سمت تومور خارج می کند. در بیوپسی غدد لنفاوی ساندینل، جراح تنها چند گره را که در آن یک تومور تخلیه می شود (گره های سینینل) را از بین می برد.

گره های لنفاوی که در طی ماستکتومی برداشته می شوند، از نظر سرطان آزمایش و بررسی می شوند. در صورت عدم وجود سرطان، هیچ گره لنفاوی دیگری لازم نیست برداشته شود. اگر سرطان وجود داشته باشد، جراح در مورد گزینه هایی مانند پرتودرمانی زیر بغل تصمیم گیری خواهد کرد.

تکنیک های جدید ماستکتومی باعث از بین رفتن بافت کمتر و گره های لنفاوی کمتری می شوند.

انواع ماستکتومی

انواع دیگر ماستکتومی شامل موارد زیر است:

ماستکتومی کل

ماستکتومی کل، که به عنوان یک ماستکتومی ساده نیز شناخته می شود، شامل:

  • نوک پستان
  • ناحیه دور نوک (آلوئولا)
  • برداشتن کل پستان از جمله بافت پستان

ماستکتومی نگهدارنده پوست

شامل برداشتن کلیه بافت های پستان و نوک پستان است، اما شامل جراحی پوست پستان نمی شود. بازسازی پستان می تواند بلافاصله پس از ماستکتومی انجام شود. ممکن است این روش برای تومور های خیلی بزرگ مناسب نباشد.

ماستکتومی نگهدارنده نوک پستان

در ماستکتومی نگهدارنده نوک پستان فقط بافت پستان از بین می رود، پوست، نوک پستان و آئولا باقی می مانند. بازسازی سینه بلافاصله پس از آن انجام می شود.

ماستکتومی رادیکال اصلاح شده

شامل از بین بردن تمام بافت پستان و غدد لنفاوی بیشتر می شود.

قبل از عمل ماستکتومی

ماستکتومی بدون بازسازی معمولاً یک تا سه ساعت طول می کشد. این عمل جراحی اغلب به صورت سرپایی انجام می شود و بیشتر افراد در همان روز عمل از بیمارستان مرخص می شوند. اگر جراحی شامل برداشتن هر دو سینه (یک ماستکتومی دوطرفه) باشد، احتمال دارد بیمار زمان بیشتری را بعد از جراحی در بیمارستان بستری شود. اگر به دنبال ماستکتومی، جراحی بازسازی پستان انجام گیرد، این روش نیز طولانی تر خواهد بود و شاید بیمار مجبور باشد چند روز بیشتر در بیمارستان بماند. اگر بیوپسی گره سنینل انجام گیرد، قبل از عمل جراحی ردیاب رادیواکتیو و رنگ آبی به ناحیه اطراف تومور یا پوست بالای تومور تزریق می شود. ردیاب و رنگ به گره یا گره های ساندینل می رود و به پزشک اجازه می دهد محل آن ها را تشخیص دهد تا همزمان با جراحی برداشتن پستان، گره ها هم برداشته شوند.

در طول عمل ماستکتومی

ماستکتومی معمولاً تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. جراح با ایجاد برش بیضوی در اطراف پستان، عمل را شروع می کند. بافت پستان برداشته می شود و بسته به روش جراحی ممکن است قسمت های دیگری از پستان نیز جراحی شود. بافت پستان و غدد لنفاوی که برداشته می شوند برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه فرستاده خواهند شد. اگر قرار بر این باشد که همزمان با ماستکتومی، جراحی بازسازی پستان انجام گیرد، جراح پلاستیک با جراح پستان هماهنگ می کند تا در زمان جراحی در دسترس باشد.

یکی از گزینه های بازسازی پستان شامل قرار دادن پروتز موقت بافت در قفسه سینه است.

برای بیمارانی که بعد از عمل جراحی قرار است تحت پرتودرمانی قرار بگیرند، پروتز موقت در بافت سینه قرار می گیرد و بازسازی نهایی پستان تا بعد از پرتودرمانی به تعویق میفتد. با اتمام عمل جراحی، محل های برش با بخیه بسته می شود. این بخیه ها احتمالا حل یا بعداً برداشته می شوند. همچنین ممکن است یک یا دو لوله پلاستیکی کوچک در جایی که پستان برداشته شده است قرار بگیرند. لوله ها مایعاتی را که پس از عمل جمع می شوند را تخلیه می کنند. لوله ها به محل جراحی متصل شده و انتهای دیگر آن به یک کیسه تخلیه کوچک وصل می شود.

بعد از عمل ماستکتومی

ماستکتومی | پزشکت

بعد از عمل جراحی بیمار به یک اتاق ریکاوری منتقل می شود تا فشار خون، نبض و تنفس او تحت کنترل قرار گیرد. یک پانسمان (بانداژ) تا زمان بهبودی روی محل زخم قرار می گیرد. بیمار احتمال دارد. در ناحیه زیر بغل خود احساس درد، بی حسی و سوزش کند. پزشک احتمالا داروهای ضد درد و آنتی بیوتیک تجویز می کند.

نتایج ماستکتومی

نتایج گزارش آسیب شناسی باید طی یک یا دو هفته پس از ماستکتومی در دسترس باشد. در صورت پیگیری، پزشک می تواند گزارش را توضیح دهد. در صورت نیاز به درمان بیشتر، پزشک ممکن است بیمار را به متخصص انکولوژیست ارجاع دهد.

متخصص انکولوژیست در شرایط زیر احتمال دارد پرتودرمانی را توصیه کند:

  • وجود تومور بزرگ
  • سرطانی شدن غدد لنفاوی
  • باقی ماندن سرطان پس از ماستکتومی
  • انتشار سرطانی که در پوست یا نوک پستان

علاوه برا آن بسته به شرایط بیمار پزشک می تواند او را به پزشکان دیگر ارجاع دهد:

  • جراح پلاستیک برای بازسازی پستان
  • مشاور برای کمک به پیشگیری و مقابله با ابتلا به سرطان پستان
  • متخصص انکولوژیک در مورد سایر روش های درمانی بعد از عمل، مانند هورمون درمانی یا شیمی درمانی

بهبودی بعد از ماستکتومی

ماستکتومی | پزشکت

بهبودی از عمل جراحی ماستکتومی می تواند چند هفته طول بکشد، و در صورت بازسازی مجدد این دوره طولانی تر می شود.

علاوه بر دستورالعمل های جراح، بیمار می تواند چند راهکار کلی برای بهبودی بهتر در منزل را در نظر بگیرد، از جمله بیمار بهتر است:

  • بعد از ترخیص از بیمارستان، بیمار در چند هفته اول بعد از عمل باید بیشتر استراحت کند.
  • برای جلوگیری از سفتی و انعطاف پذیری بازو، بیمار باید به طور مرتب تمرینات بازو را انجام دهد.
  • بهبودی از ماستکتومی می تواند به زمان زیادی نیاز داشته باشد. بیمار بهتر است از دوستان و خانواده خود در مواقع نیاز کمک بخواهد.
  • در صورت لزوم داروهای ضد درد مصرف شود. بیمار ترکیبی از بی حسی و درد در اطراف برش پستان و دیواره قفسه سینه احساس خواهد کرد. طبق دستور پزشک از داروهای ضد درد استفاده شود.
  • ممکن است بیمار در ماه های بعد از ماستکتومی دچار “احساس فانتوم” یا “درد فانتوم” کند. احتمال دارد بیمار در محل برش و جراحی خود احساس درد، بی حسی، حساسیت به لمس، فشار و یا خارش کند. این ناراحتی ها به خودی خود از بین می روند، یا ممکن است در طولانی مدت ادامه یابد. پزشک می تواند برای کاهش درد فانتوم، مسکن تجویز کند.

سوالات از جراح برای ماستکتومی

بیمار می تواند در هنگام برنامه ریزی برای ماستکتومی سؤال زیر را از جراح خود بپرسد:

  • آیا به تزریق خون نیاز دارم
  • خطرات ماستکتومی چیست؟
  • خطرات جراحی بازسازی چیست؟
  • چگونه باید برای جراحی آماده شوم؟
  • جراحی چه مدت طول خواهد کشید؟
  • بهبودی من چه مدت طول می کشد؟
  • چه مدت در بیمارستان بستری می شوم؟
  • آیا بعد از عمل در معرض خطر لنفودما قرار می گیرم؟
  • آیا تمریناتی وجود دارد که بعد از عمل باید انجام دهم؟
  • چه زمانی می توانم به روال و فعالیت های عادی خود برگردم؟
  • آیا محدودیت هایی وجود دارند که باید هنگام بهبودی رعایت کنم؟
  • آیا هر نوع غده لنفاوی زیر بغل را همراه با بافت سینه برداشته می شوند؟
  • اگر من تصمیم به بازسازی فوری نداشته باشم، بعد از عمل چطور از پستان خودم مراقبت کنم؟
  • اگر قصد بازسازی فوری پستان داشته باشم، سینه من پس از عمل جراحی چگونه خواهد بود؟

منابع:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/mastectomy/about/pac-20394670

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323100.php#emotional-impact

https://www.breastcancer.org/treatment/surgery/mastectomy/expectations

[advisers limit=5 skill=”9″]

متن سربرگ خود را وارد کنید

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نفخ و دل درد - پزشکت

نفخ شکم باعث درد شکم و تغییر در الگوی مدفوع می شه و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی می گذاره. برای درمان علائمت با متخصص گوارش و داخی مشاوره تلفنی بگیر.

بیش-فعالی-کودک

بیش‌فعالی در کودکان می تونه باعث مشکلات تمرکز،کنترل حرکات و رفتارشون بشه. برای کنترل کودک بیش فعال بهتره با متخصص روانپزشک تلفنی مشاوره بگیری.

خشکی لب - پزشکت

خشکی لب می تونه در اثر کمبود آب، اگزما، آفتاب و غیره باشه. برای درمان علائمت با متخصص پوست و مو تلفنی و تصویری مشاوره بگیر.

اگه دستت زیاد عرق می کنه و کلافه ت کرده همین الان با متخصصان آنلاین 24 ساعته مشاوره تلفنی بگیر.

فشار خون - پزشکت

فشار خون بالا خطر سکته قلبی،بیماری‌ کلیوی و مشکلات قلبی-عروقی را افزایش میده. اگه فشارخون داری همین الان با متخصص قلب و عروق مشاوره تلفنی بگیر.

لک صورت - پزشکت

تغییرات هورمونی،آفتاب،محصولات آرایشی نامناسب و غیره می تونه باعث لک صورت بشه. برای تشخیص صحیح و درمان لک صورتت با متخصص پوست مشاوره تلفنی و تصویری بگیر.

در صورت تمایل به نصب اپلیکیشن و دریافت پشتیبانی رایگان فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره: soals

نیاز به راهنمایی دارید؟ شماره همراه خود را وارد کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره:soals