لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

مدت مطالعه: 7 دقیقه

سرطان در بارداری

فهرست مطالب

تشخیص سرطان در دوران بارداری به ندرت صورت می گیرد. از طرفی هم بارداری در طی دوره درمان سرطان امکان پذیر است. این در حالی است که بارداری باعث رشد سریع تر سرطان در بدن نمی شود اما گاهی اوقات، تغییرات هورمونی می تواند باعث تحریک سرطان های خاص مانند ملانوما شود، اما این وضعیت به ندرت رخ می دهد. کنسر معمولاً روی جنین تأثیر نمی گذارد، اما برخی از درمان ها ممکن است خطراتی را به همراه داشته باشند. برای همین زنان در صورت ابتلا به سرطان و بارداری باید برای وضعیت خود و جنین در حال رشد با متخصصین پزشکی مشورت کنند.

سرطان در دوران بارداری چقدر شایع است؟

به طور کلی، کنسر در دوران بارداری به ندرت اتفاق می افتد. آمارها نشان می دهد که از هر 1000 زن باردار، 1 نفر به نوعی سرطان تشخیص داده می شود.

با این حال، کارشناسان انتظار دارند تعداد زنان باردار مبتلا به سرطان افزایش یابد. زیرا سن بارداری در زنان در حال افزایش است که همین خطر ابتلا به اکثر سرطان ها با افزایش سن را بیشتر می کند. سرطان سینه یکی از شایع ترین انواع سرطان در دوران بارداری است. حدود 1 نفر از هر 3000 زن باردار ممکن است در بارداری، مبتلا به سرطان سینه تشخیص داده شود.

مطالعه بیشتر: مواد غذایی ضد سرطان

سرطان || پزشکت

چه نوع سرطانی در دوران بارداری شایع تر است؟

برخی از سرطان های رایج که در دوران بارداری تشخیص داده می شوند عبارتند از:

  • ملانوما
  • سرطان خون
  • سرطانهای تخمدان
  • سرطان تیروئید
  • سرطانهای روده بزرگ
  • سرطان سینه
  • سرطان دهانه رحم
  • لنفوم هوچکین و غیر هوچکین

سرطان‌های دیگر مانند سرطان ریه، مغز و استخوان نیز می‌توانند در دوران بارداری رخ دهند. اما بسیار نادرند. گاهی اوقات، برخی از سرطان ها ممکن است علائمی شبیه به علائم بارداری داشته باشند که می تواند تشخیص سرطان را به تاخیر بیندازد.

مطالعه بیشتر: شایع ترین سرطان ها

علائم شایع بارداری و برخی سرطان ها عبارتند از:

  • نفخ
  • سردرد
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • خستگی
  • تغییرات سینه
  • خونریزی از رکتوم

گروه نادری از بیماری‌ها در بارداری به نام بیماری‌های تروفوبلاست حاملگی وجود دارد که در اثر رشد غیرطبیعی سلول‌ها (معروف به تروفوبلاست) در رحم زنان ایجاد می‌شود. آنها از اوایل بارداری شروع می شوند و مربوط به بارداری هستند. برخی از اشکال می توانند متاستاز بدهند و به سایر قسمت های بدن انتشار پیدا کنند و در موارد نادر باعث مرگ شوند. با این حال، اکثر موارد خوش خیم هستند.

تشخیص سرطان در بارداری

تشخیص کنسر زمانی که فرد باردار است دشوارتر است. زیرا برخی از علائم سرطان، مانند نفخ، سردرد، یا خونریزی مقعدی نیز به طور کلی در دوران بارداری شایع هستند. سینه‌ها معمولاً بزرگ‌تر می‌شوند و بافت آن در دوران بارداری تغییر می‌کند و این تغییرات سینه ممکن است طبیعی به نظر برسند. این بدان معنی است که تغییرات مرتبط با سرطان در زنان باردار ممکن است دیرتر متوجه شوند و بنابراین دیرتر از زنانی که باردار نیستند تشخیص داده می شوند.

بارداری همچنین گاهی اوقات سرطان را نشان می دهد. به عنوان مثال، آزمایش پاپ که به عنوان بخشی از مراقبت های استاندارد بارداری انجام می شود، می تواند سرطان دهانه رحم را پیدا کند، یا سونوگرافی انجام شده در دوران بارداری می تواند سرطان تخمدان را پیدا کند.

برخی از آزمایش هایی که پزشکان برای تشخیص سرطان استفاده می کنند در دوران بارداری و برای جنین بی خطر هستند. سایر روش ها ممکن است مضر باشند.

مطالعه بیشتر: آزمایش های ژنتیک برای سرطان

اگر پزشک در دوران بارداری به کنسر مشکوک باشد، ممکن است برای تشخیص دقیق تر، آزمایشات تشخیصی زیر را تجویز کند:

اشعه ایکس

اشعه ایکس از دوزهای کم تابش برای ایجاد تصاویری از داخل بدن استفاده می کند. کارشناسان معتقدند که سطح تشعشع مورد استفاده در اشعه ایکس به اندازه‌ای نیست که به نوزاد متولد نشده آسیب برساند. گفته می شود، افراد باردار باید در صورت امکان از محافظ سربی برای پوشاندن شکم خود در هنگام عکسبرداری با اشعه ایکس استفاده کنند.

توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن

سی تی اسکن با دستگاه اشعه ایکس که به رایانه متصل است، تصاویر دقیقی از اندام های بیمار می گیرد. سی تی اسکن سر یا قفسه سینه معمولاً در دوران بارداری بی خطر است. در دوران بارداری، سی تی اسکن شکم یا لگن شما باید فقط در صورت لزوم انجام شود. شما همچنین باید در طول سی تی اسکن از محافظ سربی استفاده کنید.

اسکن تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI).

MRI از آهن ربا و کامپیوتر برای بررسی قسمت های داخلی بدن استفاده می کند. به طور کلی یک آزمایش بی خطر برای زنان باردار در نظر گرفته می شود زیرا از اشعه یونیزان استفاده نمی کند.

سونوگرافی

سونوگرافی از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از مناطق خاصی در بدن استفاده می کند. این یک تست تشخیصی بی خطر در دوران بارداری در نظر گرفته می شود.

بیوپسی

در بیوپسی، پزشکان نمونه‌ای از بافت را برای آزمایش سرطان در آزمایشگاه برمی‌دارند. تصور می شود که بیوپسی روشی بی خطر برای زنان باردار باشد.

گاهی اوقات، آزمایش‌های معمولی که در دوران بارداری انجام می‌شوند، می‌توانند سرطان را زودتر از آنچه در غیر این صورت کشف می‌شد، تشخیص دهند. به عنوان مثال، پاپ اسمیر می تواند سرطان دهانه رحم را شناسایی کند و سونوگرافی می تواند سرطان تخمدان را در مراحل اولیه آن آشکار کند.

مطالعه بیشتر: سرطان دهانه رحم در بارداری

بارداری || پزشکت

عوارض سرطان بر بارداری

در اکثر مواقع در صورت تشخیص کنسر در بارداری، نیاز به سقط جنین و خاتمه بارداری نیست. با این حال، در برخی موارد، ممکن است پزشک معالج زایمان زودرس را تجویز کند. از طرفی کنسر می تواند هم برای مادر و هم جنین در حال رشد عوارضی داشته باشد که برخی از آنها عبارتند از:

اثرات سرطان بر جنین

احتمال این وجود دارد که برخی سرطان ها از مادر به جفت سرایت کنند، اما اغلب سرطان ها به ندرت تأثیر مستقیمی بر جنین دارند. موارد بسیار نادری از سرطان هایی مانند ملانوما یا لوسمی وجود دارد که از جفت به جنین سرایت کرده است.

در این شرایط پس از زایمان، نوزاد برای بررسی علائم اولیه سرطان مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد. در صورتی که علائمی از بیماری نداشته باشد، درمانی را برای سرطان دریافت نخواهد کرد.

برخی از درمان‌های سرطان می‌تواند به نوزاد متولد نشده آسیب برساند. خطر آسیب در 3 ماه اول بارداری که به عنوان سه ماهه اول شناخته می شود، بیشتر است. این به این دلیل است که در سه ماهه اول، اندام ها و ساختار بدن کودک در حال رشد است.

عوارض سرطان بر شیردهی

اگر تصمیم گرفتید در زمانی که سرطان دارید به کودک خود شیر بدهید، نگران نباشید. سلول های سرطانی از شما به نوزادتان منتقل نمی شوند. بسیاری از افراد مبتلا به سرطان یا کسانی که از سرطان بهبود یافته اند می توانند با خیال راحت به نوزاد خود شیر بدهند.

با این حال شیمی درمانی و سایر درمان های سرطان، می توانند از طریق شیر مادر به کودک شما منتقل شوند. به همین دلیل، اگر تحت درمان سرطان هستید، احتمالاً به شما توصیه می شود که از شیر دادن به نوزاد خود خودداری کنید. با پزشک خود در مورد خطرات و مزایای آن صحبت کنید.

درمان سرطان در دوران بارداری

سال ها پیش، پزشکان مطمئن نبودند که چگونه سرطان را در دوران بارداری به طور مطمئن و بی خطر درمان کنند، بنابراین بسیاری از پزشکان خاتمه بارداری را توصیه می کردند. اما امروزه زنان بیشتری برای درمان سرطان خود در دوران بارداری حق انتخاب دارند.

برای همین بیماران باید در این شرایط حتما با تیم درمانی خود مشورت کنند. انتخاب های درمانی برای افراد باردار مبتلا به سرطان مانند انتخاب های درمانی برای افراد غیرباردار مبتلا به سرطان است. اما گزینه های درمان سرطان در بارداری ممکن است در زمان بارداری متفاوت باشد.

گزینه های درمانی سرطان در بارداری به عوامل زیادی بستگی دارد، از جمله:

  • نوع و محل سرطان
  • مرحله سرطان
  • زمان بارداری

درمان های رایج ممکن است شامل موارد زیر باشد:

عمل جراحی

جراحی معمولاً یک گزینه درمانی بی خطر برای والدین و نوزاد، به ویژه پس از سه ماهه اول بارداری در نظر گرفته می شود. نوع جراحی به نوع کنسر بستگی دارد. هدف از جراحی حذف تومورهای سرطانی است

در صورت ابتلا به سرطان پستان و انجام ماستکتومی یا پرتودرمانی، ممکن است جراحی بر توانایی مادر برای شیردهی تأثیر بگذارد.

شیمی درمانی و سایر داروها

روش شیمی درمانی شامل استفاده از مواد سمی برای از بین بردن سرطان در بدن است. شیمی درمانی و سایر داروهای ضد سرطان می توانند به جنین آسیب برسانند و باعث نقص مادرزادی یا سقط جنین شوند. به خصوص اگر در سه ماهه اول بارداری صورت بگیرد. برخی از دارو های شیمی‌درمانی‌ و سایر داروهای ضد سرطان را می‌توان با خیال راحت در سه ماهه دوم و سوم تجویز کرد.

تابش – تشعشع

تابش از اشعه ایکس یا ذرات پر انرژی برای از بین بردن سلول های سرطانی در بدناستفاده می کند. این درمان می تواند به نوزاد متولد نشده آسیب برساند، به خصوص اگر در سه ماهه اول استفاده شود. گاهی اوقات، پرتودرمانی را می توان با خیال راحت در سه ماهه دوم یا سوم بارداری استفاده کرد، اما این بستگی به نوع، دوز و ناحیه تحت درمان دارد.

پیش آگهی سرطان در بارداری

در حالی که سرطان در دوران بارداری به ندرت رخ می دهد، اما احتمال بروز آن وجود دارد و ممکن است برای برخی افراد اتفاق بیفتد.به طور معمول، باردار بودن در حین ابتلا به سرطان نباید بر دیدگاه کلی بیمار تأثیر بگذارد. اگر کنسر به دلیل بارداری زود تشخیص داده نشود یا درمان به تاخیر بیفتد، این ممکن است روی دیدگاه بیمار تأثیر بگذارد.

خود سرطان به ندرت روی جنین در حال رشد (نوزاد متولد نشده) تأثیر می گذارد. هنگامی که این اتفاق می افتد، درمان و تشخیص سرطان در دوران بارداری می تواند پیچیده و مشکل باشد. زیرا آزمایش‌های تشخیص سرطان و درمان‌ها می‌تواند روی جنین تأثیر بگذارد، بنابراین هر مرحله از مراقبت‌های پزشکی در دوران سرطان با دقت انجام می‌شود. تشخیص سرطان یا شروع درمان سرطان در دوران بارداری می تواند بسیار استرس زا و طاقت فرسا باشد.

آیا بارداری بر درمان سرطان تأثیر می گذارد؟

به نظر نمی رسد که بارداری به خودی خود تأثیری بر عملکرد درمان سرطان داشته باشد. تشخیص سرطان در مراحل بعدی یا عدم شروع فوری درمان می تواند بر نتایج درمان سرطان تأثیر بگذارد. با تیم مراقبت های بهداشتی خود در مورد چگونگی تأثیر عوامل مختلف بر خطر ابتلا به سرطان و نحوه بهبودی شما از درمان مشورت کنید.

منابع:

منابعی وجود ندارد.

اشتراک گذاری مقاله :
امتیاز شما به این مقاله:

0 / 5. 0

سوالات پر تکرار

سوالی وجود ندارد.

مقالات خواندنی دیگر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید؟

جهت دریافت مشاوره رایگان شماره خود را برای کارشناسان پشتیبانی ثبت کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید؟