به طور کلی درجات مختلف از دست دادن حس بینایی در میان بیماران بسیار شایع است. این اختلالات ناشی از عوامل مختلفی هستند. با این حال اکنون میتوان از انواع جراحی چشم برای درمان و رفع بسیاری از این مسائل مرتبط با بینایی استفاده کرد. اما در عین حال، هر زمان که با سلامتی چشمان و بینایی خود مواجه میشوید، باید محتاط باشید. بنابراین قبل از هر تصمیمی حتما با چشم پزشک خود مشورت کنید.
انواع عمل جراحی چشم کدامند؟
روش لیزیک
لیزیک، که مخفف کراتومیلوسیس درجا با کمک لیزر است، پر کاربرد ترین نوع جراحی انکساری چشم برای درمان طیف وسیعی از مشکلات بینایی، از جمله موارد زیر، است:
- دوربینی
- نزدیک بینی
- آستیگماتیسم (بی نظمی سطح چشم)
با این حال، به کمک این روش نمیتوان شرایط دید نزدیک مرتبط با سن (پیر چشمی) را برطرف کرد. با این حال، در صورتی که فردی که با اختلال پیرچشمی رو به رو است، بخواهد روش لیزیک را انجام دهد، میتواند یک روش اصلاح شده از جراحی به نام “مونوویژن” را انتخاب کند که در این روش، یک چشم از نظر فاصله و چشم دیگر برای دیدن اشیاء نزدیک اصلاح میشود.
لیزیک استاندارد
لیزیک استاندارد، یک روش جراحی سرپایی است که در آن از لیزر ماوراء بنفش برای برداشتن لایه نازکی از قرنیه استفاده میشود. در این فرآیند شکل قرنیه را تغییر میدهند. به این ترتیب چشمان فرد این امکان را مییابد که پرتوهای نور را با وضوح بیشتری روی شبکیه چشم خود متمرکز کند.
این روش با استفاده از قطرههای چشمی بی حس کننده، در حالی که بیمار هوشیار است، انجام میشود. این روش جراحی، تقریباً 10 تا 15 دقیقه برای درمان هر چشم طول میکشد. اگرچه همه بیماران بعد از انجام عمل جراحی لیزیک بینایی، رضایت قطعی پیدا نمیکنند، با این حال حدود 95٪ از افراد از نتیجه راضی میشوند.
لیزیک سفارشی
در روش لیزیک سفارشی، که به آن “لیزیک هدایت شده با جبهه موج” نیز گفته میشود، از نوع پیشرفته تر لیزر برای تهیه تصویر سه بعدی از چشم بیمار استفاده میشود. هدف از تهیه تصویر، این نکته است که پزشک مطمئن شود اصلاحات انجام شده در قرنیه بیمار تا حد امکان دقیق است.
استفاده از لیزر در جراحی انکساری چشم
روش جراحی لیزر و جراحی انکساری اغلب به جای یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرند، اما یکسان نیستند. جراحی انکساری، یک اصطلاح کلی برای اعمال جراحی مورد استفاده جهت اصلاح نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم است. لیزیک نوعی جراحی انکساری است که در آن از لیزر استفاده میشود، اما لیزر برای انجام بسیاری از انواع جراحیهای دیگر نیز استفاده میشود. به طور مشابه، روشهایی برای انجام جراحی انکساری وجود دارد که شامل استفاده از لیزر نمیشوند.
کراتکتومی فوتورفراکتیو (PRK)
کراتکتومی فوتورفراکتیو (PRK)، نوع دیگری از جراحی لیزری است که برای اصلاح نزدیک بینی خفیف، دوربینی و آستیگماتیسم استفاده میشود. مانند روش لیزیک، این روش شامل استفاده از نور فرابنفش برای تغییر شکل قرنیه است. در PRK لیزر شکل سطح قرنیه را تغییر میدهد، در حالی که در روش لیزیک، شکل قرنیه را زیر یک فلپ تغییر میدهند.
تقریباً 90٪ از افرادی که روش PRK را انجام دادهاند، دید 20/40 یا بهتر را بدون عینک یا لنز گزارش کردهاند.
عمل جراحی آب مروارید
کدر شدن عدسی چشم، احتمالاً ناشی از آب مروارید است. برای درمان آب مروارید اغلب به جراحی نیاز است. جراحی آب مروارید شامل برداشتن عدسی کدر چشم (واقع در جلوی چشم) و جایگزینی آن با یک عدسی مصنوعی و شفاف است. تقریباً 90٪ از افراد پس از جراحی آب مروارید بهبودی مطلوبی را در بینایی خود گزارش میدهند، اگرچه این نکته بدان معنا نیست که بینایی فرد به طور کامل بازیابی میشود. بسیاری از افراد پس از عمل همچنان مجبورند از عینک یا لنز استفاده کنند.
در صورت لزوم همین الان با متخصص چشم پزشکی آنلاین در پزشکت مشورت کنید.
جراحی گلوکوم
اگر فردی به بیماری گلوکوم مبتلا شده و مصرف داروها یا درمانهای لیزری کمکی به درمان نکرده است، پزشک معالج ممکن است انجام روش جراحی را توصیه کند. در حالی که جراحی، بیماری آب سیاه گلوکوم را درمان نمیکند یا از نابینایی فرد پیشگیری نمیکند، اما از تشدید بیماری فرد پیشگیری و به کاهش فشار چشم کمک میکند.
اگر بیمار نیاز به انجام جراحی گلوکوم برای هر دو چشم داشته باشد، پزشک هر عمل را جداگانه انجام میدهد. سه نوع اصلی جراحی گلوکوم وجود دارد:
-
ترابکولکتومی
این روش جراحی، که معمولاً برای درمان گلوکوم با زاویه باز استفاده میشود، شامل ایجاد یک سوراخ کوچک در بالای چشم (زیر پلک، بنابراین به خوبی پنهان و غیر قابل رویت است) است. این سوراخ و برش اجازه میدهد تا مایع اضافی موجود در چشم بیمار تخلیه شود و فشار چشم بیمار کاهش یابد. اگرچه این روش در بیمارستان انجام میشود، اما انجام آن معمولاً کمتر از یک ساعت طول میکشد.
-
جراحی کاشت گلوکوم
این روش جراحی، برای درمان موارد زیر استفاده میشود:
- گلوکوم مادرزادی
- گلوکوم نئوواسکولار
- درمان گلوکوم ناشی از آسیب
این روش سرپایی، یک تا دو ساعت طول میکشد. به طور کلی، در این روش، جراح یک لوله کوچک را در قسمت سفید چشم کاشت میکند تا مایع اضافی از چشم خارج شود و فشار چشم کاهش یابد.
-
جراحی گلوکوم با حداقل شرایط تهاجمی (MIGS)
انواع مختلفی از MIGS وجود دارد. با این حال در همه آنها از تجهیزات میکروسکوپی و برشهای کوچک استفاده میشود. در حالی که این مسئله میتواند به این معنی باشد که بیمار پس از جراحی سریعتر بهبود مییابد، اما ممکن است به این معنی نیز باشد که جراحی به اندازه روشهای سنتی موثر نیست.
به طور کلی، جراحی گلوکوم معمولاً به میزان 70 تا 90 درصد در بیماران سالمند مؤثر است.
جراحی دژنراسیون ماکولا
دو نوع دژنراسیون ماکولا وجود دارد: خشک و مرطوب. تقریباً 80 درصد از افراد مبتلا به دژنراسیون ماکولا مبتلا به واریته خشک هستند که متأسفانه در حال حاضر درمان مؤثری برای ربع آن وجود ندارد. اما برای 20 درصد از مبتلایان به دژنراسیون ماکولا مرطوب، که نوع شدیدتر آن است، گزینههای درمانی شامل تزریق دارو یا جراحی لیزری وجود دارد.
در طول جراحی لیزر، پزشک یک پرتو نور لیزر را به رگهای خونی غیرطبیعی در چشم بیمار میتاباند. به این ترتیب تعداد رگ ها کاهش مییابد و نشت آنها کند میشود. در حالی که آماری درباره میزان موفقیت این روش در دسترس نیست، یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که در برخی موارد، جراحی لیزر، پیشرفت دژنراسیون ماکولا را محدود میکند.
جراحی قرنیه
در حالی که برخی از مشکلات قرنیه را میتوان با استفاده از روش لیزیک یا روشهای دیگر برطرف کرد، در برخی موارد، لایههای جلویی و داخلی قرنیه فرد آسیب میبیند. به این ترتیب، فرد نیاز به پیوند قرنیه پیدا میکند. به این عمل کراتوپلاستی نافذ (PK) یا پیوند تمام ضخامت قرنیه میگویند.
این روش درمانی شامل برداشتن قرنیه و جایگذاری قرنیه اهدایی شفاف در جای خود است. با توجه به عواملی مانند رد احتمالی قرنیه پیوندی، میزان موفقیت انجام روش درمانی PK بسیار متفاوت است. بنابراین بهتر است بیمار وضعیت سلامتی خود را پس از جراحی با پزشک معالج خود در میان بگذارد.
جهت ویزیت غیرحضوری و فوری با متخصص چشم پزشکی همین الان کلیک کنید.
جراحی رتینوپاتی دیابتی
افراد مبتلا به دیابت ممکن است با یک بیماری چشمی به نام رتینوپاتی دیابتی رو به رو شوند. این وضعیت، که میتواند باعث کاهش بینایی شود، زمانی رخ میدهد که سطح بالای قند خون باعث آسیب دیدن رگهای خونی موجود در شبکیه میشود. در حالی که برخی از گزینههای غیر جراحی برای رتینوپاتی دیابتی (مانند دارودرمانی) وجود دارد، دو نوع جراحی برای درمان این بیماری استفاده میشود. این رو روش جراحی، عبارتاند از:
- جراحی لیزری: این روش برای کمک به کوچک کردن یا بسته شدن رگهای خونی نشتکننده انجام میشود و میتواند تورم شبکیه را کاهش دهد. در برخی موارد، تجویز بیش از یک روش درمانی مورد نیاز است.
- ویترکتومی: یک روش جراحی که شامل برداشتن ژل زجاجیه و خون از رگهای نشتی در پشت چشم است. این روش به پرتوهای نور اجازه میدهد تا دوباره به درستی روی شبکیه متمرکز شوند. همچنین این روش ممکن است شامل برداشتن بافت اسکار از شبکیه باشد.
در حالی که نتایج این جراحیها بسته به میزان آسیب چشم بیمار متفاوت است، اما بین 75 تا 98 درصد از بیماران بهبود قابل توجهی را در فعالیت بینایی خود پس از بهبودی از عمل گزارش میدهند.
جراحی شبکیه چشم
علاوه بر درمان رتینوپاتی دیابتی، از جراحی ویترورتینال میتوان برای درمان شرایط زیر نیز استفاده کرد:
- رتینوبلاستوما
- رتینوپاتی نارس
- دژنراسیون ماکولا
- رتینیت پیگمانتوزا
- انسداد ورید شبکیه
- سوراخ های ماکولا
- جداشدگی یا پارگی شبکیه
چند روش مختلف وجود دارد که به عنوان جراحی زجاجیه شبکیه در نظر گرفته میشوند. اگرچه در این موارد معمولاً جراح سه برش کوچک در چشم بیمار ایجاد میکند و از آنها برای انجام تغییرات لازم در چشم استفاده میکند، اما جزو این دسته از جراحیها طبقه بندی میشود.
از آنجایی که روشهای مختلفی وجود دارد که جزو جراحیهای شبکیهای در نظر گرفته میشوند، نرخ موفقیت درمان به روش مورد استفاده بستگی دارد. با این حال، این میزان به طور معمول بین 90 تا 98٪ متغیر است.
جراحی عضلات چشم
به طور کلی، روش جراحی عضله چشم برای اصلاح مشکلات عضلانی چشم که باعث استرابیسم میشود (همچنین به عنوان چشمهای ضربدری شناخته می شود) استفاده میشود. اگرچه این عمل جراحی در اغلب موارد بر روی کودکان انجام میشود، اما جراحی عضلات چشم را میتوان در بزرگسالان نیز انجام داد.
این روش شامل ایجاد برش کوچکی در بافت شفافی است که سفیدی چشم، به نام ملتحمه، را میپوشاند. به کمک این برش، جراح عضلاتی از چشم را که نیاز به جراحی دارند مشخص میکند، سپس بسته به نیازهای خاص بیمار، عضله را تقویت یا تضعیف میکند. به طور کلی، هر چه جراحی عضله چشم زودتر انجام شود، موثرتر خواهد بود.
سخن آخر
شاید تعداد زیاد روشهای جراحی چشم باعث سردرگمی بیمار شود. با این حال در صورتی که مشکل فرد به درستی تشخیص داده شود، روش درمانی مناسب نیز انتخاب میشود. مانند سایر بیماریها، به طور کلی تشخیص زودهنگام اختلالات بینایی و نیز درمان به موقع، شانس و احتمال بهبودی را افزایش میدهد.
آخرین دیدگاهها