لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

روز دانش آموز - پزشکت

قرص سیتالوپرام

قرص سیتالوپرام | پزشکت
فهرست مطالب

قرص سیتالوپرام ۲۰، هشدار های مهم در مصرف آن

قرص سیتالوپرام ۲۰، یک داروی ضد افسردگی متعلق به گروهی از داروها به نام مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) است. سیتالوپرام برای درمان افسردگی استفاده می شود. همچنین ممکن است برای اهدافی که در این راهنمای دارویی ذکر نشده استفاده شود.

مصرف یک داروی ضد افسردگی SSRI در دوران بارداری ممکن است باعث مشکلات جدی ریوی یا سایر عوارض در نوزاد شود. با این حال، اگر مصرف داروی ضد افسردگی خود را متوقف کنید، ممکن است دچار عود افسردگی شوید. اگر باردار شدید فورا به پزشک خود اطلاع دهید. از شروع یا قطع مصرف این دارو در دوران بارداری بدون نظر پزشک خودداری کنید. سیتالوپرام می تواند به شیر مادر نفوذ کند و به نوزاد شیرخوار آسیب برساند. اگر در دوران شیردهی هستید، باید در مورد خطرات و مزایای استفاده از سیتالوپرام صحبت کنید. این دارو را بدون توصیه پزشکی به افراد زیر 18 سال ندهید. سیتالوپرام برای استفاده در کودکان تایید نشده است.

هشدارها مصرف قرص سیتالوپرام

اگر پیموزاید نیز مصرف می کنید، یا اگر تحت درمان با تزریق متیلن بلو هستید، نباید از سیتالوپرام استفاده کنید. اگر در 14 روز گذشته از مهارکننده های MAO استفاده کرده اید، مانند ایزوکاربوکسازید، لینزولید، تزریق متیلن بلو، فنلزین، رازاگیلین، سلژیلین، یا ترانیل سیپرومین، از سیتالوپرام استفاده نکنید.

برخی از جوانان در اولین مصرف یک داروی ضد افسردگی افکار خودکشی دارند. نسبت به تغییرات خلق و خو یا علائم خود هوشیار باشید. هرگونه علائم جدید یا بدتر شدن را به پزشک خود گزارش دهید.

هرگونه علائم جدید یا بدتر شدن مانند  تغییرات خلق و خو یا رفتار، اضطراب، حملات پانیک، مشکلات خواب، یا اگر احساس می کنید تکانشی، تحریک پذیر، بی قرار، خصمانه، پرخاشگر، بی قرار، بیش فعال (ذهنی یا فیزیکی)، بیشتر افسرده، یا افکار خودکشی یا صدمه زدن به خود را دارید، را به پزشک خود گزارش دهید. سیتالوپرام را بدون نظر پزشک به افراد زیر 18 سال ندهید. این دارو برای استفاده در کودکان تایید نشده است.

موارد منع مصرف قرص سیتالوپرام

اگر به سیتالوپرام یا اسیتالوپرام (Lexapro) حساسیت دارید، یا اگر پیموزاید نیز مصرف می کنید، نباید از این دارو استفاده کنید. اگر در 14 روز گذشته از مهارکننده های MAO استفاده کرده اید، از سیتالوپرام استفاده نکنید. ممکن است یک تداخل دارویی خطرناک رخ دهد. مهارکننده های MAO عبارتند از: ایزوکاربوکسازید، لینزولید، تزریق متیلن بلو، فنلزین، رازاگیلین، سلژیلین، ترانیل سیپرومین و غیره.

برای اطمینان از بی خطر بودن سیتالوپرام برای شما، در صورت داشتن موارد زیر به پزشک خود اطلاع دهید:

  • تشنج یا صرع
  • بیماری کبد یا کلیه
  • گلوکوم با زاویه باریک
  • خونریزی یا اختلال لخته شدن خون
  • اختلال دوقطبی (افسردگی شیدایی)
  • سابقه سوء مصرف مواد مخدر یا افکار خودکشی
  • سابقه شخصی یا خانوادگی سندرم QT طولانی
  • عدم تعادل الکترولیت (مانند سطوح پایین پتاسیم یا منیزیم در خون شما)
  • بیماری قلبی، نارسایی قلبی، اختلال در ریتم قلب، ضربان قلب آهسته، یا سابقه اخیر حمله قلبی

برخی از جوانان در اولین مصرف یک داروی ضد افسردگی افکار خودکشی دارند. پزشک شما باید در ویزیت های منظم پیشرفت شما را بررسی کند. خانواده یا سایر مراقبان شما نیز باید نسبت به تغییرات خلق و خو یا علائم شما هوشیار باشند.

چگونه باید  قرص سیتالوپرام مصرف کنم؟

قرص سیتالوپرام | پزشکت

سیتالوپرام را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید. تمام دستورالعمل های روی برچسب نسخه خود را دنبال کنید. پزشک ممکن است گهگاه دوز مصرفی شما را تغییر دهد. این دارو را در مقادیر بیشتر یا کمتر و یا بیشتر از مقدار توصیه شده استفاده نکنید. داروی مایع را با سرنگ دوز ارائه شده، یا با قاشق مخصوص اندازه گیری دوز یا فنجان دارو اندازه گیری کنید. اگر دستگاه اندازه‌گیری دوز ندارید، از داروساز خود بخواهید که آن را اندازه‌گیری کند.

ممکن است تا 4 هفته طول بکشد تا علائم شما بهبود یابد. به استفاده از دارو طبق دستور ادامه دهید و در صورت عدم بهبود علائم به پزشک خود اطلاع دهید. مصرف سیتالوپرام را به طور ناگهانی قطع نکنید، زیرا ممکن است علائم ناخوشایند ترک داشته باشید. از پزشک خود بپرسید که چگونه با خیال راحت مصرف این دارو را متوقف کنید. در دمای اتاقی به دور از گرما و رطوبت، نگهداری شود.

دوز مصرف قرص سیتالوپرام ۲۰

دوز فراموش شده را به محض یادآوری مصرف کنید. اگر تقریباً زمان نوبت بعدی برنامه ریزی شده فرا رسیده است، از دوز فراموش شده صرفنظر کنید. برای جبران دوز فراموش شده داروی اضافی مصرف نکنید.

قبل از مصرف یک داروی ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) برای درد، آرتریت، تب یا تورم از پزشک خود سوال کنید. این شامل آسپرین، ایبوپروفن (Advil، Motrin)، ناپروکسن (Aleve)، سلکوکسیب (Celebrex)، دیکلوفناک، ایندومتاسین، ملوکسیکام و غیره است. استفاده از NSAID همراه با سیتالوپرام ممکن است باعث کبودی یا خونریزی شما شود.

نوشیدن الکل می تواند عوارض جانبی خاصی از سیتالوپرام را افزایش دهد. از طرفی هم سیتالوپرام ممکن است تفکر یا واکنش شما را مختل کند. اگر رانندگی می کنید یا کاری انجام می دهید که نیاز به هوشیاری دارد، مراقب باشید.

عوارض جانبی سیتالوپرام

قرص سیتالوپرام | پزشکت

هرگونه علائم جدید یا بدتر شده را به پزشک خود گزارش دهید، مانند: تغییرات خلق و خو یا رفتار، اضطراب، حملات پانیک، مشکلات خواب، یا اگر احساس می کنید تکانشی، تحریک پذیر، بی قرار، خصمانه، پرخاشگر، بی قرار، بیش فعال (ذهنی یا فیزیکی)، بیشتر افسرده، یا افکار خودکشی یا صدمه زدن به خود را دارید.

اگر موارد زیر را دارید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:

  • احساس سبکی، مثل اینکه ممکن است بیهوش شوید.
  • تاری دید، دید تونلی، درد یا تورم چشم، یا دیدن هاله در اطراف نورها
  • سردرد همراه با درد قفسه سینه و سرگیجه شدید، غش، ضربان قلب تند یا تند
  • واکنش شدید سیستم عصبی. ماهیچه‌های بسیار سفت (سفتی)، تب بالا، تعریق، گیجی، ضربان قلب سریع یا ناهموار، لرزش، احساس غش کردن
  • سطوح بالای سروتونین در بدن. بی قراری، توهم، تب، ضربان قلب سریع، رفلکس های بیش فعال، حالت تهوع، استفراغ، اسهال، از دست دادن هماهنگی، غش
  • سطوح پایین سدیم در بدن. سردرد، گیجی، تکلم، ضعف شدید، استفراغ، احساس بی ثباتی.
عوارض جانبی رایج سیتالوپرام ممکن است شامل موارد زیر باشد:
  • تغییرات وزن
  • مشکل در ارگاسم
  • مشکلات حافظه یا تمرکز
  • سردرد، خواب آلودگی
  • خشکی دهان، افزایش تعریق
  • بی حسی یا سوزن سوزن شدن
  • افزایش اشتها، حالت تهوع، اسهال، گاز
  • ضربان قلب سریع، احساس لرزش
  • مشکلات خواب (بی خوابی)، احساس خستگی
  • علائم سرماخوردگی مانند گرفتگی بینی، عطسه، گلودرد

این لیست کاملی از عوارض جانبی نیست و ممکن است موارد دیگری نیز رخ دهد. برای مشاوره پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید.

چه داروهای دیگری بر سیتالوپرام تأثیر می گذارد؟

قرص سیتالوپرام | پزشکت

مصرف سیتالوپرام با سایر داروهایی که باعث خواب آلودگی یا کندی تنفس می شوند، می تواند عوارض جانبی خطرناک یا مرگ ایجاد کند. قبل از مصرف قرص خواب، داروی مسکن، داروی سرفه، شل کننده عضلانی، یا داروی اضطراب، افسردگی یا تشنج از پزشک خود سوال کنید.

بسیاری از داروها می توانند با سیتالوپرام تداخل داشته باشند. همه تعاملات ممکن در اینجا فهرست نشده اند. به پزشک خود در مورد تمام داروهای فعلی خود و داروهایی که مصرف را شروع کرده یا متوقف می کنید، بگویید، به خصوص:

  • لیتیوم
  • داروی قلب
  • سایمتیدین
  • مخمر سنت جان
  • هر داروی ضد افسردگی دیگری
  • دارو برای درمان یک اختلال روانی
  • داروی سردرد میگرن “تریپتان”.
  • رقیق کننده خون (وارفارین، کومادین، جانتوون)
  • تریپتوفان (گاهی اوقات ال-تریپتوفان نامیده می شود).

هشدارهای بارداری سیتالوپرام

مطالعات حیوانی شواهدی از سمیت جنینی و اثرات آن بر رشد پس از تولد، از جمله تراتوژنیسیتی، در دوزهای بیشتر از دوزهای درمانی انسانی، که برای مادر نیز سمی بودند، نشان داده است. هیچ داده کنترل شده ای در بارداری انسانی وجود ندارد.

داده های منتشر شده در مورد زنان باردار، با بیش از 2500 پیامد در معرض، نشان می دهد که هیچ سمیت ناهنجاری جنینی/نوزادی وجود ندارد. نتایج یک مطالعه مقایسه ای آینده نگر نشان می دهد که استفاده از سیتالوپرام در طول جنین زایی با خطر عمده تراتوژنیک آشکار در انسان همراه نیست. با این حال، سقط خود به خود انسان گزارش شده است.

نوزادانی که در اواخر سه ماهه سوم در معرض SSRI و SNRI قرار گرفته اند، به طور غیرمعمول یافته های بالینی از جمله دیسترس تنفسی، سیانوز، آپنه، تشنج، بی ثباتی دما، مشکل در تغذیه، استفراغ، هیپوگلیسمی، هیپوتونی، هیپرتونی، هایپررفلکسی، لرزش، بی قراری، تحریک پذیری ثابت گزارش شده اند. گریان. این اثرات بیشتر یا در بدو تولد یا در طی چند روز پس از تولد رخ می دهد. این ویژگی ها با اثر سمی مستقیم SSRI ها و SNRI ها یا احتمالاً با سندرم قطع دارو سازگار است. در برخی موارد، تصویر بالینی با سندرم سروتونین مطابقت دارد.

بررسی مصرف سیتالوپرام در بارداری

داده های اپیدمیولوژیک نشان می دهد که استفاده از SSRI ها، به ویژه در اواخر بارداری، ممکن است خطر فشار خون ریوی مداوم را در نوزاد افزایش دهد. داده ها برای SNRI ها در دسترس نیست.

بررسی صورت گرفته بر روی حیوانات نشان داده است که سیتالوپرام ممکن است بر کیفیت اسپرم تأثیر بگذارد. گزارش های موردی انسانی از برخی از SSRI ها نشان داده است که این اثر قابل برگشت است. هنوز تاثیر این امر بر باروری انسان مشاهده نشده است..

قرص سیتالوپرام ۲۰ تنها در صورتی باید در دوران بارداری استفاده شود که فواید آن بیشتر از خطر آن برای جنین باشد.

هشدارهای شیردهی قرص سیتالوپرام ۲۰

قرص سیتالوپرام | پزشکت

با در نظر گرفتن اهمیت دارو برای مادر، باید تصمیم به قطع شیردهی یا قطع دارو گرفته شود. شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند باید از نظر خواب‌آلودگی تحت نظر باشند. مادرانی که در دوران بارداری و پس از زایمان از SSRI استفاده می‌کنند ممکن است در شیردهی مشکل داشته باشند و ممکن است نیاز به حمایت اضافی در شیردهی داشته باشند.

مواردی از عوارض جانبی رفتاری جزئی مانند خواب آلودگی یا گیجی گزارش شده است. با این حال هیچ اثر نامطلوبی بر رشد در نوزادانی که تا 1 سال دنبال شده اند مشاهده نشده است.

پیشنهاد شده است که درمان سیتالوپرام در دوران شیردهی در صورتی که در دوران بارداری استفاده شده باشد یا سایر داروهای ضدافسردگی بی اثر باشند، ممکن است ادامه یابد. اسیتالوپرام، انانتیومر S سیتالوپرام، ممکن است در دوران شیردهی ترجیح داده شود، زیرا دوز معمول آن حدود 25 درصد سیتالوپرام است و در معرض قرار گرفتن نوزادان کمتر است.

یک مطالعه گزارش داده است که دوز نسبی برای یک نوزاد شیرخوار مشابه آن چیزی است که برای فلوکستین گزارش شده است و بالاتر از دوز گزارش شده برای فلووکسامین، پاروکستین یا سرترالین است.

بررسی مصرف سیتالوپرام در شیردهی

دو مورد از نوزادانی گزارش شده است که از مادری که سیتالوپرام دریافت کرده است، خواب‌آلودگی بیش از حد، کاهش تغذیه و کاهش وزن را در رابطه با شیردهی تجربه کرده‌اند. نسبت غلظت شیر ​​به سرم بر اساس جفت نمونه از دو بیمار از 1.16 تا 1.88 متغیر بود. بر این اساس، دوز مطلق شیرخوار ممکن است در محدوده 4.3 تا 17.6 میکروگرم بر کیلوگرم باشد. دوز نسبی 0.7٪ تا 5.9٪ دوز تنظیم شده با وزن مادر خواهد بود. در یک مورد گزارش شد که نوزاد پس از قطع مصرف سیتالوپرام توسط مادرش کاملا بهبود یافته است.

طبق گزارش مورد دیگری، دوز نسبی قرص سیتالوپرام ۲۰ شیرخوار از شیر مادر تقریباً 9 درصد دوز تنظیم شده با وزن مادر است.

مطالعه ای بر روی هفت زن مصرف کننده سیتالوپرام و نوزادان آنها گزارش داده است که غلظت پلاسمایی سیتالوپرام و دمیل سیتالوپرام در نوزادان بسیار کم بوده یا وجود ندارد و هیچ عارضه جانبی نداشته است.

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

در صورت تمایل به نصب اپلیکیشن و دریافت پشتیبانی رایگان فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره: soals

نیاز به راهنمایی دارید؟ شماره همراه خود را وارد کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره:soals