اهدای خون روشی نسبتاً ایمن برای کمک به افراد مبتلا به بیماریهای خطرناک است. اهدای خون میتواند منجر به برخی عوارض جانبی مانند خستگی و کم خونی شود. خوردن و نوشیدن غذاهای مناسب قبل و بعد از اهدا به کاهش خطر عوارض جانبی اهدای خون کمک می کند.
زمانی که تصمیم دارید این کار را انجام دهید، باید بدانید که قبل و بعد از اهدای خون چه بخورید و برخی از قوانین غذایی را رعایت کنید. برهمین اساس، ما سعی کرده ایم در این مقاله از پزشکت هر آنچه که باید قبل و بعد از اهدای خون بخورید را بررسی کنیم.
مطالعه بیشتر: عوارض خون غلیظ
قبل از خون دادن چی بخوریم؟
رایج ترین دستورالعمل قبل از خون دادن، عبارتند از:
آب کافی بنوشید.
چند ساعت قبل از اهدای خون، حداقل دو تا سه لیوان آب با دمای اتاق بنوشید. آب به خون و اندام های حیاتی شما کمک میکند تا سالم بمانند و بهتر و طبیعی تر کار کنند.
مهم است که قبل و بعد از اهدای خون، هیدراته بمانید. به این دلیل که حدود نیمی از خون شما از آب تشکیل شده است. همچنین بهتر است که آهن دریافتی خود را افزایش دهید زیرا هنگام اهدای خون آهن از دست میدهید. سطوح پایین آهن میتواند باعث علائم خستگی شود.
مواد غذایی با محتوای آهن بالا
آهن یک ماده معدنی مهم است که بدن برای ساخت هموگلوبین از آن استفاده میکند. هموگلوبین مسئول حمل اکسیژن از ریهها به بقیه بدن است.
قبل از اهدای خون، مصرف غذاهای غنی از آهن را افزایش دهید. این میتواند به افزایش ذخایر آهن در بدن شما کمک کند و خطر کم خونی ناشی از فقر آهن را کاهش دهد.
غذاهای غنی از آهن هِم، عبارتند از:
- جگر
- تخم مرغ
- گوشت قرمز
- طیور مانند مرغ و بوقلمون
- ماهی و صدف مانند ماهی تن، میگو، صدف، هادوک و ماهی خال خالی
خون ما برای سلامتی خود به آهن نیاز دارد. وقتی به هر شکلی خون از دست میدهید یا حتی خون اهدا میکنید، تا حدودی آهن بدن شما از بین میرود. آهن، نقش مهمی در عملکرد مغز و سایر اندام های حیاتی دارد. بنابراین، اگر از تاریخی که خون داده اید آگاه هستید، حتماً قبل از آن غذاهایی مانند نان سبوس دار، ماهی، اسفناج، زردآلو، تخمه آفتابگردان، تخم کدو، کدو تنبل، نخود سبز، نخود و بادام را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
مطالعه بیشتر: عوارض انتقال خون
مواد غذایی حاوی ویتامین C
ویتامین C یک ویتامین محلول در آب است و اگر مقدار مناسبی از آن را مصرف کنید، بدن آن را جذب کرده و به جذب آهن در بدن شما کمک میکند. از یک هفته قبل از خون دادن، به اندازه کافی سبزیجات سبز رنگ مانند بروکلی و فلفل دلمه ای و میوه هایی مانند لیمو، پرتقال و کیوی مصرف کنید.
از چه چیزی باید اجتناب کرد؟
برخی غذاها و نوشیدنیها میتوانند تأثیر منفی بر خون شما داشته باشند. قبل از اهدای خون، سعی کنید از موارد زیر اجتناب کنید:
الکل
نوشیدنی های الکلی منجر به کم آبی بدن میشود. 24 ساعت قبل از خون دادن از نوشیدن الکل خودداری کنید.
غذاهای چرب
غذاهای پرچرب، مانند سیب زمینی سرخ کرده یا بستنی، میتوانند بر روی آزمایشات خون شما تأثیر بگذارند.
مسدود کننده های آهن
برخی غذاها و نوشیدنیها میتوانند بر توانایی بدن شما در جذب آهن تأثیر بگذارند. لازم نیست به طور کامل از مصرف این غذاها اجتناب کنید، اما از خوردن آنها همزمان با مصرف غذاهای غنی از آهن یا مکمل های آهن خودداری کنید. غذاهایی که جذب آهن را کاهش میدهند، عبارتند از:
- شکلات
- آسپرین
- قهوه و چای
- شراب قرمز
- غذاهای پرکلسیم مانند شیر، پنیر و ماست
اگر در حال اهدای پلاکت خون هستید (که فرآیندی متفاوت از اهدای خون کامل یا معمولی است) بدن شما باید 48 ساعت قبل از خون دادن بدون آسپرین باشد.
مطالعه بیشتر: چگونه جذب آهن را افزایش دهیم؟
عوارض اهدای خون
اکثر افراد هنگام اهدای خون هیچ عارضه ای را تجربه نمیکنند. هنگامیکه یک میان وعده و یا نوشیدنی خوردید، میتوانید به فعالیت های روزانه خود بازگردید. صلیب سرخ توصیه میکند از بلند کردن اجسام سنگین و ورزش های شدید در طول روز خودداری کنید.
اگر به طور مکرر خون اهدا می کنید، بهتر است در مورد مصرف مکمل های آهن با پزشک خود مشورت کنید. بررسی ها نشان می دهد که مصرف مکمل های آهن میتواند به طور قابل توجهی مدت زمان بهبودی را کاهش دهد.
قبل از مصرف مکمل و دارو بهتر است با متخصص آنلاین تلفنی مشورت نمایید.
فواید اهدای خون
کاهش خطر ابتلا به سرطان
آسیب رادیکال های آزاد در بدن علت اصلی بروز سرطان و پیری است. زمانی که هر 8 ماه یا یک بار در سال خون می دهید، در معرض خطر کمتری برای ابتلا به سرطان، اعم از سرطان کبد، ریه، گلو یا روده بزرگ هستید. با این حال، این بستگی به سایر عادات سبک زندگی شما دارد.
غربالگری خون بدون هزینه
قبل از اینکه خون شما به بانک خون ارسال شود، باید برای بیماری هایی مانند سیفلیس، HIV، هپاتیت C، هپاتیت B و غیره غربالگری یا آزمایش شود تا علاوه بر ممانعت از انتقال خون آلوده به بیماران، در صورت ابتلا به بیماری، زودتر به شما اطلاع داده شود.
سوخت کالری
اگر به طور منظم خون می دهید، این وضعیت در طی یک دوره زمانی، میتواند به شما در حفظ وزن بدن کمک کند. یک مطالعه نشان میدهد که برای یک پیمانه خون اهدایی، میتوان حدود 650 کالری از دست داد. با این حال، اهدای خون به هیچ وجه برنامه کاهش وزن برای شما نیست یا نباید باشد.
کاهش ابتلا به بیماری قلبی
بیماران قلبی مجاز به اهدای خون نیستند. با این حال، این کار میتواند شانس ابتلا به بیماری های قلبی در مراحل بعدی زندگی را تا حدودی کاهش دهد.
مطالعه بیشتر: راهکارهای افزایش پلاکت خون
نکاتی که قبل از اهدای خون باید به خاطر بسپارید
یک سبک زندگی ساده اما سالم نه تنها در اهدای خون کمک کننده است، بلکه به بهبود کیفیت زندگی شما نیز کمک میکند.
- از نوشیدن الکل یا سیگار کشیدن خودداری کنید زیرا آثار آن برای مدت طولانی در خون باقی میماند.
- از خوردن غذاهای پرچرب و آماده خودداری کنید.
- اگر آسیب جزئی دیدید، فوراً به پزشک مراجعه کنید. زخم باید زودتر درمان شود تا عفونت نکند.
سخن آخر
کادر پزشکی پس از خون دادن به شما می گوید که چه کاری باید انجام دهید. اگر احساس میکنید که ممکن است سلامتی شما آسیب ببیند و قادر به اهدای خون نیستید، برای همین موضوع تحت مراقبتهای پزشکی و درمان قرار بگیرید.
2 دیدگاه
سلام و تشکر از مطالب
تبلیغات واقعا اذیت کننده و تصاویر بعضا بسیار نامناسب
سلام با سپاس موارد مذکور رعایت می شود.