عوارض بیماری کرون در چشم، می تواند باعث درد در چشم ها شود. در موارد نادر، شاید منجر به کاهش بینایی شود. در حالی که علائم اصلی بیماری کرون شامل دستگاه گوارش است، این شرایط می تواند سایر قسمت های بدن مانند چشم را نیز تحت تأثیر قرار دهد. از آنجایی که بافت چشم مشابه بافت در جای دیگر بدن است، بیماری های التهابی می توانند به روش های مشابه روی آن تأثیر بگذارند.
علائم رایج بیماری کرون شامل گرفتگی عضلات، اسهال و مدفوع خونی است. با این حال، بیماری کرون می تواند علائم خارج از دستگاه گوارش را نیز ایجاد کند. این موارد شامل عوارض پوستی، مشکلات مفاصل و اختلالات چشمی می باشد.
حدود 10٪ از افراد مبتلا به بیماری کرون علائم یا شرایط مربوط به چشم دارند. به دلیل حساسیت بافت های چشم، علائم بیماری کرون احتمال دارد قبل از اینکه در روده بروز پیدا کنند، در این قسمت از بدن ظاهر شود.
در این مقاله، ما اختلالات مربوط به چشم را که احتمال دارد به دلیل بیماری کرون و علت بروز آنها رخ دهد، را بررسی می کنیم. ما همچنین توضیح می دهیم که چگونه مردم می توانند این شرایط را درمان کنند و خطر ابتلا به آنها را کاهش دهند.
بیماری کرون
بیماری کرون یک بیماری مزمن یا طولانی مدت است که باعث التهاب دستگاه گوارش می شود. بیماری کرون می تواند دردناک، ناتوان کننده و گاهی اوقات خطر جدی داشته باشد. بیماری کرون که به آن ایلیتیت یا انتریتیت نیز گفته می شود، می تواند بر روی هر قسمت از روده، از دهان تا انتها تا مقعد، تأثیر بگذارد. با این حال، در بیشتر موارد، قسمت تحتانی روده کوچک ایلئوم را تحت تأثیر قرار می دهد. بیماری کرون یک بیماری التهابی روده (IBD) است و باعث التهاب دستگاه گوارش می شود و می تواند منجر به درد شکم، اسهال شدید، خستگی، کاهش وزن و سوء تغذیه شود. التهاب ناشی از بیماری کرون می تواند مناطق مختلف دستگاه گوارش را در افراد مختلف درگیر کند.
التهاب ناشی از بیماری کرون اغلب در لایه های بافت روده مبتلا دیده می شود. بیماری کرون می تواند دردناک و ناتوان کننده باشد و بعضی اوقات ممکن است منجر به عوارض خطرناک شود. در حالی که هیچ درمانی شناخته شده برای بیماری کرون وجود ندارد، روش های درمانی می توانند علائم و نشانه های آن را به شدت کاهش داده و حتی باعث بهبودی طولانی مدت شوند. بیماری کرون علائم زیر را ایجاد می کند:
- اسهال
- یبوست
- گرفتگی شکم
- خونریزی از رکتوم
کرون یکی از دو بیماری است که به عنوان بیماری التهابی روده (IBD) طبقه بندی می شود. نوع دیگر IBD کولیت اولسراتیو است. به طور کلی، IBD با علائم گوارشی همراه است. با این حال، تا 10 درصد از افراد مبتلا به کرون تحریک و التهاب در یک یا هر دو چشم را تجربه می کنند.
علائم اختلالات چشمی مربوط به کرون
چهار بیماری اصلی مربوط به عوارض بیماری کرون که می تواند چشم را تحت تأثیر قرار دهد، عبارتند از:
اپیسکلریت
اپی سکلریت یک اختلال شایع در ارتباط با چشم برای مبتلایان به بیماری کرون است. اپی اسکلریت یا التهاب اپیزکلرا، یعنی بافتی در بین لایه خارجی چشم و قسمت سفید یا صلبیه، در زیر آن است. علائم التهاب اپیزکلرا، عبارتند از:
- چشمان خیس
- قرمزی با درد خفیف
- حساسیت به لمس کردن
- لکه های قرمز روشن بر روی صلبیه
برخلاف برخی دیگر از بیماری های مرتبط با چشم که احتمال دارد مبتلایان به بیماری کرون باشند، اپیکلریت باعث ایجاد حساسیت به نور یا تاری دید نمی شود. همچنین درد کمتری نسبت به سایر بیماری های مربوط به چشم دارد.
اسکلریت
اسکلریت یا التهاب استخوان صفاقی است. علائم آن شامل موارد زیر است:
- سوزش
- سردرد
- تاری دید
- قرمزی چشم
- چشمان خیس
- مشکل خوابیدن
- حساسیت به نور
- درد در چشم یا اطراف آن
در موارد شدید، التهاب می تواند به نازک شدن صلبیه منجر شود.
یوویت
uvea لایه ای از بافت، در زیر قسمت سفید چشم و شامل قسمت رنگی چشم است که به عنبیه معروف است. التهاب uvea در مقایسه با اپیسکلریت کمتر دیده می شود، اما uveitis جدی تر است. یوویت در موارد نادر، می تواند منجر به گلوکوم و کاهش بینایی شود. علائم اصلی یوویت عبارتند از:
- درد
- تاری دید
- قرمزی چشم
- حساسیت به نور، معروف به فوتو فوبیا
التهاب uvea همراه با IBD در زنان چهار برابر بیشتر از مردان است. همچنین به شدت با آرتروز و ناهنجاری های مفصل ساکروایلیاک همراه است.
کراتوپاتی
کراتوپاتی نوعی اختلال در قرنیه، سطح جلوی واضح چشم است. علائم کراتوپاتی شامل:
- درد
- سوزش چشم
- کاهش بینایی
- حساسیت به نور
- آبکی شدن چشم
- احساس جسم خارجی در چشم
خشکی چشم
خشکی چشم که به آن کراتوکونژونکتیویتس سیکا نیز گفته می شود، هنگامی رخ می دهد که چشم به اندازه کافی اشک تولید نکند. این وضعیت می تواند علت های زیادی داشته باشد. خشکی چشم منجر به احساس شن در چشم است. سایر علائم مربوط به خشکی چشم، عبارتند از:
- درد
- خارش
- سوزش
- قرمزی چشم
خشکی چشم احتمال دارد ارتباط مستقیمی با بیماری کرون نداشته باشد.
مشکلات دیگر مربوط به عوارض کرون بر چشم
در موارد نادر، احتمال دارد در عوارض کرونا بر سایر قسمت های چشم از جمله شبکیه و عصب بینایی التهاب ایجاد شود. وقتی بیماری کرون علائمی خارج از دستگاه گوارش را نشان می دهد، به آنها تظاهرات خارج روده ای (EIM) می گویند. گذشته از چشم، EIMs اغلب در پوست، مفاصل و کبد ایجاد می شود.
علل اختلالات چشمی مرتبط با کرون
دانشمندان هنوز از دلایل دقیق علائم مربوط به چشم در کرون اطلاع ندارند. اما شواهد فزاینده ای درباره یک جزء ژنتیکی وجود دارد. سابقه خانوادگی IBD خطر ابتلا به التهاب چشم را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد، حتی اگر IBD نداشته باشید.
با این حال، کرون یک بیماری التهابی است که به طور معمول دستگاه گوارش را تحت تأثیر قرار می دهد، گاهی اوقات می تواند در مناطق دیگر بدن نیز رخ دهد.
علاوه بر مشکلات چشمی فوق، برخی از افراد مبتلا به کرون احتمال دارد به دلیل دارویی که برای این بیماری مصرف می کنند، دچار اختلالات چشمی شوند. به عنوان مثال، استفاده از کورتیکواستروئیدها در یک دوره طولانی می تواند منجر به گلوکوم یا آب مروارید شود.
تشخیص اختلالات چشمی مربوط به کرون
اگر فردی علائم مداوم چشم را تجربه کرد، باید با پزشک مشورت کند. برای تشخیص اختلالات چشمی مربوط به کرون، چشم پزشک شرح حال پزشکی بیمار را بررسی کرده و معاینه چشمی را انجام می دهد. اووئیت و کراتوپاتی با معاینه با لامپ شکاف دار بررسی می شوند. لامپ شکاف دار یک نور و میکروسکوپ با شدت بالا است که در معاینات معمول چشم نیز کاربرد دارد و یک روش بدون درد است. استفاده از این ابزار می تواند به آنها در تشخیص فرد مبتلا به یوویت یا کراتوپاتی کمک کند.
متخصص احتمال دارد از قطره های حاوی یک رنگ زرد برای نمایان شدن سطح قرنیه استفاده کند.
پیش آگهی بیماری کرون و عوارض چشمی
عوارض چشمی مرتبط با کرون معمولاً خفیف است. اما برخی از انواع یووئیت اگر زود درمان نشود می تواند به حدی جدی باشد که باعث گلوکوم و حتی کوری شود. حتما سالانه معاینه منظم چشم داشته باشید و در صورت مشاهده هرگونه تحریک چشم یا مشکلات بینایی به چشم پزشک مراجعه کنید.
نکاتی برای کاهش خطر بیماری کرون
علائم مربوط به بیماری کرون چشم اغلب با شعله ور شدن علائم روده همزمان می شوند. در نتیجه، نکاتی در مورد کاهش سایر مشکلات مربوط به کرون در مورد چشم نیز وجود دارد. این نکات عبارتند از:
- نوشیدن مقدار زیادی آب
- اجتناب از تنباکو و کافئین
- محدود کردن محصولات لبنی
- پرهیز از غذاهای حاوی فیبر بالا
- خوردن وعده های غذایی کم حجم و متعادل
- استفاده از تکنیک های مدیریت استرس برای کاهش استرس
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن نیز می توانند باعث شعله ور شدن علائم بیماری کرون شوند. بنابراین اجتناب از این داروها می تواند به کاهش علائم مربوط به چشم نیز کمک کند.
اگر فرد مبتلا به بیماری کرون دچار درد یا تب خفیف شود، باید از پزشک خود در مورد مناسب بودن استامینوفن سوال کند.
درمان اختلالات چشمی مربوط به کرون
اپی سکلریت شایعترین علائم مربوط به چشم در بیماری کرون است و احتمال دارد با درمان بیماری کرون برطرف شود. کمپرس سرد و استروئیدهای موضعی گاهی اوقات برای درمان آن مورد نیاز است.
یووئیت یک بیماری جدی تر است که نیاز به درمان سریع با استروئیدهای موضعی یا سیستمیک دارد. از داروهایی که مردمک را گشاد می کنند، مانند آتروپین (آتروپن) یا تروپیکامید (میدریاسیل)، گاهی برای تسکین کوتاه مدت استفاده می شود. در صورت عدم درمان، یووئیت می تواند به گلوکوم و کاهش دید احتمالی تبدیل شود.
کراتوپاتی خفیف با ژل و مایعات روان کننده، درمان می شود. در موارد جدی تر، پزشک قطره چشم دارویی را تجویز می کند.
کراتوپاتی منجر به درد یا از دست دادن بینایی نمی شود. در نتیجه، افرادی که آن را تجربه می کنند معمولاً نیازی به درمان ندارند.
برای خشکی چشم، درمان شامل اشک مصنوعی یا قطره چشم تجویز شده است. چندین روش درمانی خانگی از جمله استفاده از کمپرس گرم روی چشم نیز برای خشکی چشم وجود دارد.
سخن آخر
در حالی که بیماری های چشم مرتبط با کرون می توانند باعث ناراحتی شوند، اما با درمان و مدیریت بیماری می توانند از بین بروند. معاینات منظم توسط متخصص چشم می تواند به افراد کمک کند هرگونه مشکل چشمی را زود تشخیص دهند. برخی از علائم چشم بدون درمان، می تواند جدی باشد. در صورت ادامه مشکلات چشم، فرد باید با پزشک مشورت کند.
آخرین دیدگاهها