پتیریازیس روزه آ یا جوش پولکی ضایعاتی است که معمولاً به صورت لکه های بزرگ دایره ای یا بیضی روی سینه، شکم یا کمر فرد به وجود می آید. این لکه ها هرالد (herald patch) نامیده شده و می تواند تا 10 سانتیمتر طول داشته باشد. لکه های این عارضه پوستی شامل لکه های کوچکتر پوستی می شود که اطراف لکه را پوشانده و شکلی شبیه به شاخه های افتاده درخت کاج را به وجود می آورد.
پتیریازیس روزه آ می تواند هر فردی در هر سنی را درگیر این بیماری پوستی کند. با این حال این بیماری بین سنین 10 تا 35 سالگی شایع بوده و. معمولاً طی 10 هفته بدون نیاز به هیچ درمانی بهبود خواهد یافت. ضایعات به وجود آمده در بیماری پتیریازیس روزه آ می تواند باعث خارش پوستی شود. درمان این بیماری باعث مداوای کامل علائم و نشانه های بیماری نشده و فقط می تواند علائم آن را تا حد قابل توجهی کاهش دهد.
Pityriasis rosea ضایعات پوستی است که معمولاً در قسمت تحتانی تنه، بازوها، ران ها یا گردن فرد مبتلا ظاهر شده و ممکن است بدتر از چیزی باشد که به نظر می رسد. هرچقدر که نام این بیماری دشوار و پیچیده است، درمان آن ساده بوده و بیماری چندان شایعی نیست. اگرچه دلایل دقیق بروز این عارضه پوستی هنوز ناشناخته است. با این حال پزشکان تصویر می کنند که این بیماری به علت یک ویروس عفونی، به ویژه برخی از انواع تبخال به وجود می آید. این بیماری به طور کلی در 20 سالگی اتفاق افتاده اما می تواند کودکان، نوجوانان و بزرگسالان بالای 20 سال را نیز درگیر کند. حتی در زمان بارداری نیز احتمال بروز این بیماری پوستی وجود دارد.
این بیماری مسری نبوده و در اکثر افراد، علائم و جای زخمی پس از بهبودی فرد باقی نخواهد ماند.
علت بروز پتیریازیس روزه آ
علت دقیق بروز جوش پولکی هنوز مشخص نیست. برخی از شواهد نشان می دهند که این ضایعات پوستی ممکن است توسط یک عفونت ویروسی به خصوص، ویروس تبخال ایجاد شود. خوشبختانه این بیماری مسری نبوده و نمی تواند از فردی به فرد دیگر انتقال یابد.
علائم بیماری پتیریازیس روزه آ
جوش پولکی به طور معمول با یک لکه دار بزرگ، کمی بلند، پوسته پوسته شده به نام لاله هرالد در پشت، قفسه سینه یا شکم شما شروع می شود. قبل از ظهور لکه های هرالد، برخی از افراد سردرد، خستگی، تب یا گلودرد را تجربه می کنند. چند روز تا چند هفته پس از بروز لکه های این بیماری ممکن است متوجه بروز لکه های پوسته پوسته کوچک تر در پشت، قفسه سینه یا شکم خود شوید که الگویی شبیه به درخت کاج دارند. ضایعات پوستی می توانند باعث خارش پوستی شوند که در بعضی موارد این خارش بسیار شدید و غیر قابل تحمل است.
زمان مراجعه به پزشک
اگر علائم و ضایعات پوستی مقاومی روی پوست شما به وجود آمد، بهتر است برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.
عوارض جانبی ابتلا به پتریازیس روزه آ
احتمال بروز عوارض جانبی ناشی از بیماری پوستی پتریازیس روزه آ بسیار کم است. با این حال در صورت بروز، شامل موارد زیر می شود:
- خارش شدید و غیر قابل تحمل پوستی
- باقی ماندن ضایعات و لکه های قهوه ای بر روی پوست های تیره بعد از درمان بیماری
تشخیص پتیریازیس روزه آ
در بیشتر موارد، پزشک می تواند به راحتی با نگاه کردن به شکل ضایعات، بروز بیماری جوش پولکی را تشخیص دهد. از آن جایی که گاهی اوقات این بیماری با بیماری تینه آ کورپوریس (tinea corporis) به اشتباه گرفته می شود، به همین خاطر پزشک ممکن است از ضایعات پوستی برای تشخیص دقیق تر بیماری نمونه برداری کند.
درمان بیماری پتریازیس روزه آ
در بیشتر موارد، جوش پوکلی خود به خود و بدون نیاز به هیچ درمانی طی 4 تا 10 هفته بهبود خواهد یافت. اما اگر ضایعات پوستی با خارش همراه بود و بعد از مدت زمان گفته شده بهبودی حاصل نشد، بهتر است برای تشخیص و درمان سریع تر با پزشک متخصص پوست مشورت کنید. ضایعات به وجود آمده در نتیجه این بیماری معمولاً هیچ جای زخمی از خود باقی نگذاشته و احتمال بازگشت این بیماری تقریباً غیر ممکن است.
داروهای درمانی
اگر داروهای خانگی علائم بیماری را کاهش نداده یا مدت زمان بیماری را کوتاه تر نکرد، پزشک ممکن است داروهای زیر را برای سرعت بخشیدن به روند درمانی تجویز کند. این داروها عبارتند از:
- کورتیکواستروئیدها
- آنتی هیستامین ها
- داروهای ضد ویروسی، مانند آسیکلوویر (Zovirax)
نور درمانی
قرار گرفتن در معرض نور خورشید طبیعی یا مصنوعی ممکن است به محو شدن ضایعات پوستی کمک کند. البته نور درمانی ممکن است باعث ماندگار شدن لکه های تیره بعد از محو شدن ضایعات پوستی شود.
سبک زندگی و درمان های خانگی
رعایت نکات و موارد زیر می تواند به کاهش ناراحتی ناشی از بیماری جوش پولکی کمک کند:
- داروهای ضد آلرژی بدون نسخه (مثل آنتی هیستامین ها) مصرف کنید. این داروها شامل دیفن هیدرامین (بنادریل و دیگر موارد) می شود.
- با آب ولرم حمام کرده یا دوش بگیرید.
- یک حمام جو دوسر بخورید. می توانید محصولات حمام جو دوسر را از داروخانه ها خریداری کنید.
- از مرطوب کننده، لوسیون کالامین یا کرم کورتیکواستروئیدی بدون نسخه استفاده کنید.
آمادگی برای ملاقات با پزشک
احتمالاً با مراجعه به پزشک عمومی روند تشخیص و درمان بیماری را شروع خواهید کرد. پزشک عمومی نیز ممکن است بعد از تشخیص پتیریازیس روزه آ شما را به پزشک متخصص اختلالات پوستی (متخصص پوست) ارجاع دهد.
با استفاده از اطلاعات زیر می توانید خود را برای ملاقات با پزشک آماده کنید.
از آن جایی که مدت زمان ملاقات با پزشک کوتاه بوده و حرف های زیادی برای گفتن خواهید داشت. در نتیجه بهتر است با آمادگی کامل به پزشک مراجعه کرده و از این زمان کوتاه نهایت استفاده را ببرید.
بهتر است قبل از حضور در مطب موارد زیر را آماده کنید:
- لیستی از تمامی علائم و نشانه های بیماری را تهیه کنید. همه نشانه های مربوط و غیر مربوط به بیماری خود را یادداشت کرده و همراه خود داشته باشید.
- اطلاعات مهم شخصی را یادداشت کنید. بهتر است استرس ها و تغییرات اخیری که در زندگی تان افتاده است را یادداشت کنید.
- لیستی از تمامی داروهای مصرفی خود تهیه کنید. نام تمامی داروها، مکمل ها و ویتامین های که مصرف می کنید را همراه با میزان مصرف خود یادداشت کنید.
- دوست یا یکی از اعضای خانواده خود را همراه ببرید. گاهی اوقاتت به خاطر سپردن تمامی موارد و اطلاعاتی که پزشک در اختیارتان قرار می دهد، کار دشواری است. در نتیجه بردن همراه به یادآوری اطلاعات مهم و نکات کمک زیادی خواهد کرد.
- سؤالات خود را یادداشت کنید. تمامی سؤالات مربوط و غیر مربوطی که به ذهنتان رسیده و قصد پرسیدن آن ها از پزشک را دارید را یادداشت کرده و همراه خود به مطب ببرید.
بعضی از سؤالاتی که می توانید در مورد بیماری پتیریازیس روزه آ مطرح کنید شامل موارد زیر می شود:
- عوارض جانبی احتمالی این درمان چیست؟
- علت اصلی بروز این ضایعات پوستی چیست؟
- علل احتمالی دیگری برای بروز این علائم وجود دارد؟
- آیا این ضایعات پوستی باعث بروز جای زخم دائمی خواهد شد؟
- آیا این بیماری پوستی موقتی است یا برای همیشه ماندگار خواهد بود؟
- چه درمانی برای این بیماری وجود دارد، و کدام یک را برای شرایط من توصیه می کنید؟
- آیا درمان به کاهش خارش کمک می کند؟ اگر نه، چگونه می توان خارش را درمان کرد؟
- آیا درمان ضایعات پوستی با سایر درمان هایی که از آن ها استفاده می کنم، تداخل دارد؟
- مبتلا به بیماری های دیگری هستم. آیا این بیماری می تواند به این ضایعات پوستی مرتبط باشد؟
علاوه بر سؤالات گفته شده، هر سؤالی که به ذهن شما خطور کرد را از پزشک پرسیده و در مطرح کردن آن ها شک نکنید.
توقع و انتظارات از پزشک
احتمالاً پزشک در مورد علائم و دلایل احتمالی بروز این بیماری سؤالاتی را مطرح خواهد کرد. این سؤالات ممکن است شامل موارد زیر شود:
- آیا علائم شما به مرور زمان تغییر کرده است؟
- آیا دچار علائم خاصی شده اید؟ علائم را ذکر کنید.
- آیا در گذشته نیز دچار این ضایعات پوستی شده بودید؟
- برای اولین بار چه زمانی متوجه بروز ضایعات پوستی شدید؟
- آیا به نظر می رسد که چیزی باعث کاهش و بهبود علائم می شود؟
- آیا به نظر می رسد که چیزی باعث بدتر شدن یا شدت گرفتن علائم بیماری تان می شود؟