فیلرهای صورت ماده ای است که به صورت موقت بعد از تزریق به زیر پوست چین و چروک را صاف کرده و از بین می برد. تزریق فیلر معمولاً فرآیندی سرپایی بوده و می توان آن را بدون نیاز به بیهوشی انجام داد. فرآیند تزریق فیلر معمولاً یک ساعت بیشتر زمان نخواهد برد. ممکن است بعد از تزریق فیلر تا یک هفته ناآرامی خفیف، کبودی و تورم داشته باشید ولی به مرور زمان تورم از بین رفته و برای بهترین نتیجه باید مجدداً به پزشک مراجعه کنید تا با رفع مشکلات، تزریق مجدد انتجام شود. مدت زمان ماندگاری فیلرها بستگی به عوامل متعددی مثل میزان چین و چروک و نوع فیلری که از آن استفاده شده خواهد داشت.
فیلرها یا پرکننده های صورت ماده ای مصنوعی یا طبیعی هستند که به داخل چین و چروک ها تزریق شده و با جمع کردن بافت صورت به کاهش این چین و چروک ها کمک می کنند. علاوه بر پر شدن صورت باعث می شود تا ظاهر فرد جوان تر و شاداب تر به نظر برسد. فیلرها نام های گوناگونی داشته و به آن ها فیلرهای پوستی، ایمپلنت های تزریقی، پر کننده های چین و چروک و فیلرهای بافت نرم گفته می شود. این فیلرها به از بین رفتن خط اخم و لبخند، برجسته کردن لب ها و گونه ها و بهبود جای جوش ها کمک می کنند.
مدت زمان فیلرهای صورت
اکثر فیلرها قابل جذب بوده و در نتیجه اثرشان هم موقتی خواهد بود. معمولاً یک فیلر به مدت چند ماه یا نهایتاً چند سال اثرگذار بوده و بعد از آن صورت به حالت اولیه خود باز خواهد گشت. البته مدت زمان ماندگاری فیلر بستگی به خود شخص و نوع فیلر مورد استفاده قرار گرفته دارد. به عنوان مثال بعضی از انواع فیلر به عنوان دائمی شناخته شده و اثرشان تا سال ها به قوت خود باقی خواهد ماند. طبق آمار جامعه جراحان پلاستیک آمریکا، نزدیک به 2.7 میلیون فیلر صورت در سال 2017 مورد استفاده قرار گرفته و سال گذشته این آمار 3 درصد افزایش نشان داده است.
انواع مختلف فیلرهای صورت
بازار فیلرها بسیار پر رونق بوده و انواع مختلفی دارد. با وجود اینکه بسیاری از شرکت های تولید کننده مدعی اثر گذاری و نتیجه فوری محصول خود هستند با این حال انجمن پوست و مو آمریکا (AAD) معتقد است که بعضی از این محصولات اثربخشی خاصی نداشته و برای گرفتن نتیجه باید چندین بار در طول هفته یا ماه روند استفاده از فیلر تکرار شود تا نتیجه دلخواه حاصل گردد.
فیلرهای پر طرفدار شامل موارد زیر می شود:
(Hyaluronic acid (HA
این ماده ژل مانند، ماده ای است که به طور طبیعی در بدن انسان وجود دارد. از این نوع فیلر برای برجسته کردن و حجم دادن به قسمت هایی از صورت مثل گونه ها و از بین بردن چین و چروک ها خصوصاً در اطراف چشم ها، لب ها و پیشانی مورد استفاده قرار می گیرد. از آن جایی که این نوع فیلر توسط بدن قابل جذب است و به مرور زمان کاملاً جذب بدن می شود به همین خاطر نتیجه حاصله بعد از گذشت 6 تا 12 ماه از بین خواهد رفت. بعضی از انواع پیشرفته تر این نوع فیلر می تواند تا 12 ماه و بیشتر هم دوام بیاورد.
(Calcium hydroxylapatite (CaHA
این نوع فیلر از کلسیم (به شکل ذرات میکروسکوپی) استفاده نموده و سپس بعد از اضافه شدن به ژل به داخل بدن تزریق خواهد شد. این نوع از ژل نسبت به HA استقامت و قوام بیشتری داشته و در نتیجه برای چروک های عمقی تر مناسب خواهد بود.
بعضی از انواع این ژل حدود 1 سال هم باقی مانده و ماندگار خوبی دارند.
Poly-L-lactic acid
این اسید تجزیه پذیربه جای پر کردن چین و چروک ها به تحریک پوست و تولید کلاژن کمک کرده و در نتیجه باعث جوان سازی پوست خواهد شد. این نوع از فیلر باعث افزایش قوام پوست شده و در نتیجه چین و چروک پوست محو خواهد شد. این نوع فیلر برای درمان چین و چروک عمقی و قسمت هایی از صورت که چربی کمی دارند مورد استفاده قرار می گیرد. نتیجه این فیلر نسبت به انواع گفته شده قبلی با دوام تر بوده و تا 2 سال اثرش روی پوست باقی خواهد ماند.
(Polymethylmethacrylate (PMMA
این نوع از فیلر از گلوله های کوچک (به نام میکرواسفرها) و کلاژن تشکیل شده که باعث برجسته شدن پوست می شود. با وجود اینکه اثر این فیلر را دائمی و همیشگی می دانند اما اثرش نهایتاً تا 5 سال باقی خواهد ماند و به دلایلی این گزینه اولین انتخاب پزشکان برای استفاده از فیلر نیست. طبق آخرین مطالعات به چاپ رسیده در مجله زیبایی، فیلرهای پوستی با عمر طولانی عوارض بیشتری نسبت به دیگر انواع فیلر داشته و ممکن است باعث بروز عفونت و برآمدگی های زیر پوستی شود.
Autologous fat injections (گرافت چربی)
این تکنیک به صورتی انجام می شود که چربی از قسمت های دیگر بدن مثل باسن برداشته شده و به صورت و دیگر نواحی مورد نیاز تزریق خواهد شد. در این روش با استفاده از لیپوساکشن که فرآیندی است که در آن با استفاده از مکش چربی از داخل بدن خارج می شود، چربی از داخل بدن خارج شده و سپس به نقاط مورد نظر تزریق خواهد شد. برای انجام این شیوه باید فرد را بیهوش کرد، به همین خاطر بهبودی آن 1 تا 2 هفته زمان خواهد برد.
در بیشتر موارد گرافت چربی عمر بسیار زیادی داشته و تا مدت ها نتیجه آن باقی خواهد ماند.
عوامل خطر فیلرها
همانند هر گونه عمل و فرآیند زیباسازی ای، تزریق فیلرها برای کاهش چین و چروک پوست نیز ممکن است عوارض داشته باشد.
این عوارض شامل موارد زیر می شوئد:
- واکنش حساسیتی در منطقه تزریق یا در کل بدن
- خون ریزی و کبودی در محل تزریق
- عفونت
- یک دست نشدن پوست یا سفت شدن بیش از حد آن
- به ندرت، آسیب رسیدن به رگ ها خونی
عوارض شایع فیلر
طبق گفته انجمن پزشکان پوست آمریکا علائم زیر شایع بوده و ممکن است بلافاصله یا بعد از 7 تا 14 روز بهبود یابد:
- قرمزی پوست
- تورم
- درد
- کبودی
- خارش
- ضایعات پوستی
عوارض نادر فیلر
در این قسمت به عوارض جانبی ای اشاره می کنیم که به ندرت بعد از استفاده از فیلرها اتفاق می افتد:
- عفونت
- ترشح فیلر از قسمت تزریق شده به بیرون
- به وجود آمدن برآمدگی ها در ناحیه تزریق که ممکن است برای برداشتن آن ها نیاز به عمل جراحی باشد
- گرانولوماس که یک نوع واکنش التهابی نسبت به تزریق فیلر است
- حرکت و جابه جایی فیلر از قسمت تزریق شده رفتن به جایی دیگر
- آسیب رسیدن به رگ ها خونی
- نابینایی که در صورت تزریق فیلر به داخل شریان و مسدود کردن جریان خون چشم ها اتفاق خواهد افتاد
- مرگ بافت ها که این مورد نیز در نتیجه مسدود شدن جریان خون اتفاق می افتد
نکات مراقبتی و احتیاط ها
با وجود اینکه استفاده از فیلرها تا حد بسیار زیادی ایمن است ولی بهتر است برای اطمینان خاطر قبل از تزریق فیلر موارد زیر را بررسی کنید:
- فیلر نباید قبلاً باز شده باشد و حتماً به برچسب روی آن دقت کنید.
- دقت کنید که سازمان بهداشت غذا و دارو این محصول را تأیید کرده باشد.
- حتماً پزشک متخصص، آموزش دیده و با تجربه تزریق فیلر را برایتان انجام دهد.
- از خرید فیلرها به صورت آنلاین خودداری کنید. تنها پزشک متخصص باید فیلر را در اختیارتان قرار دهد.
- تزریق فیلر را در داخل مطب و محیط بهداشتی انجام داده و از انجام آن در منزل یا آرایشگاه ها بپرهیزید.
- محتویات فیلر را قبل از تزریق بخوانید و اگر به ماده خاصی در داخل آن حساسیت دارید از تزریق آن بپرهیزید.
- از پزشک در مورد تجربیات و انواع فیلر موجود سؤال کرده و ببینید در مورد تزریق محصولی که می خواهید انجام دهید چه اطلاعاتی دارد.
- حتماً قبل از انجام تزریق داروها و مکمل هایی که مصرف می کنید را به پزشک بگویید. زیرا بعضی از داروها ممکن است با محتویات داخل فیلر ترکیب شده و باعث بروز لخته های خونی شود.
موارد ممنوعیت در استفاده از فیلرها
در صورتی که هرکدام از موارد زیر را دارید از تزریق فیلر بپرهیزید:
- التهاب صورت ( به عنوان مثال به خاطر آکنه، گزش حشرات یا عارضه پوستی)
- حساسیت به محتویات داخلی فیلر (باید برچسب روی فیلر را حتماً قبل از تزریق مطالعه کنید)
- مبتلایان به اختلالات خونی
- بارداری یا شیردهی
- سن زیر 18 سال
- پوست حساس و مستعد زخم شدن است.
- فیلرهای صورت برای افرادی که دچار مشکلات سیستم ایمنی بوده یا از داروهای رقیق کننده یا سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده می کنند مناسب نیست. این افراد نباید از این شیوه برای رفع چین و چروک خود استفاده کنند.
جایگزین فیلرهای صورت
فرآیند مختلفی برای افزایش زیبایی پوست و مبارزه با بروز چین و چروک و افزایش سن وجود دارد که هرکدام میزان موفقیت و اثربخشی متفاوتی دارند.
معروف ترین این فرآیند ها شامل موارد زیر می شود:
لوسیون های موضعی
- بعضی از انواع لوسیون با افزایش گردش خون سلولی به کاهش چین و چروک ها کمک می کنند.
- انواع دیگری از این لوسیون ها نیز با تحریک ملایم قسمت مد نظرتان باعث متورم و برجسته شدن موقت قسمت مورد نظرتان خواهند شد.
میکرودرم ابریشن
- میکرودرم ابریشن دستگاهی است که با اسپری کردن ذرات سایشی به سطح پوست باعث نرم و لطیف شدن لایه رویی پوست می شوند.
- این شیوه باعث افزایش استحکام پوست شده و چین و چروک ها را کاهش خواهد داد.
درم ابریشن
این فرآیند نیز با لایه برداری از لایه رویی پوست باعث صاف تر شدن پوست شده و تا حد قابل توجهی چین و چروک را کاهش خواهد داد.
لایه بردارهای شیمیایی
لایه بردارها با از بین بردن لایه رویی پوست و نمایان کردن لایه ای جدید از پوست باعث می شوند تا صورت فرد سرحال تر و جوان تر بنظر برسد.
نتیجه گیری
فیلر صورت ماده ای است که بعد از تزریق به زیر پوست به صورت موقت چین و چروک را صاف کرده و آن ها را از بین خواهد برد. تزریق فیلر معمولاً فرآیندی سرپایی بوده و می توان آن را بدون نیاز به بیهوشی انجام داد. فرآیند تزریق فیلر معمولاً یک ساعت بیشتر زمان نخواهد برد. با وجود امن بودن استفاده از فیلرها بازهم ممکن است عوارض جانبی داشته باشد و بهتر است بعد از انجام تزریق از ماساژ یا قرار گرفتن آن قسمت از پوست در معرض هوای بسیار گرم یا بسیار سرد بپرهیزید. برای کاهش التهابات بعد از تزریق نیز می توانید از ضد حساسیت ها و ضد التهابات بدون نیاز به نسخه استفاده کنید.
سعی کنید قرمزی و خارش پوست خود را به حداقل برسانید.