لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

روز دانش آموز - پزشکت

پینگوکولا

پینگوکولا | پزشکت
فهرست مطالب

پنگوکولا (Pinguecula) زائده نسبتاً شایع و غیر سرطانی است که بر روی ملتحمه یا بافت سفید در نزدیکی قرنیه چشم به وجود می آید. این لکه یا برآمدگی زرد رنگ بوده و معمولاً در قسمت داخلی چشم، نزدیک به بینی شکل می گیرد. در حقیقت پینگوکولار در اثر تغییر در بافت ملتحمه چشم فرد ایجاد می شود. این تغییرات چشمی با سوزش ناشی از قرار گرفتن در معرض آفتاب، گرد و غبار و باد مرتبط بوده و با افزایش سن احتمال بروز آن افزایش می یابد. این برآمدگی ها یا زائده های به وجود آمده ممکن است حاوی ترکیبی از پروتئین، چربی یا کلسیم یا ترکیبی از هر سه باشد.

شیوع پنگوکولا

پنگوکولا ها در افراد میانسال یا مسن که زمان زیادی را زیر نور خورشید می گذرانند یا اهل آفتاب گرفتن هستند، شایع تر است. اما  پنگوکولاها ممکن است در افراد جوان و حتی کودکان نیز رخ دهد – به ویژه افرادی که اغلب بدون عینک آفتابی یا کلاه برای محافظت از چشمان خود در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید قرار می گیرند، بیش از دیگران در معرض ابتلا به این بیماری خواهند بود. ابتلا به پنگوکولا مربوط به سن خاصی نبوده و هر فردی در هر سنی ممکن است دچار این عارضه چشمی شود. علاوه بر این پس از به وجود آمدن این زائده در داخل چشم، معمولاً فرد نیاز به درمان نخواهد داشت.

علت پنگوکولا

پینگوکولا | پزشکت

  • اشعه های ماوراء بنفش ناشی از خورشید عامل اصلی ایجاد پنگوکولا ها هستند.
  • قرار گرفتن مکرر در معرض گرد و غبار و باد نیز از جمله عوامل خطر محسوب می شود.

بیماری خشکی چشم نیز یکی از عواملی است که ممکن است باعث افزایش رشد پنگوکولاها در داخل چشم فرد شود. برای کاهش خطر ابتلا به پنگوکولا، استفاده از عینک آفتابی در بیرون از منزل حتی در روزهای ابری و برفی از اهمیت زیادی برخوردار خواهد بود. زیرا پرتوهای UV خورشید در هوای ابری منعکس شده و بازهم می توانند به چشم فرد آسیب برسانند. برای بهترین محافظت از چشم ها از عینک آفتابی استفاده کنید که قاب مناسبی داشته و تمام قسمت های چشم را بپوشاند.

علائم پنگوکولا

پینگوکولا | پزشکت

در بیشتر افراد مبتلا، پنگوکول علائم زیادی ایجاد نمی کند. اما وقتی این اتفاق بیفتد، این علائم معمولاً خود را با اختلال در پرده اشکی نشان خواهد داد.

خشکی چشم

از آنجا که یک پینگوکولا یک برجستگی ببر روی چشم می باشد، ممکن است پرده اشکی نتواند به طور مساوی اشک را ددر سطح چشم پخش کرده و در نتیجه باعث بروز خشکی سطح چشم شود.

همین عارضه می تواند باعث علائم خشکی چشم مانند شود از جمله:

  • خارش
  • تاری دید
  • مور مور شدن
  • احساس سوزش
  • احساس وجود جسم خارجی در داخل چشم
رگ های خونی
  • یکی دیگر از علائم آن ظاهر شدن رگ های خونی در داخل بافت ملتحمه است که سفیدی (اسکلرا) چشم را می پوشاند.
  • وجود این رگ ها بر روی قسمت های سفید چشم باعث، قرمز شدن ظاهر چشم ها خواهد شد.
پنگوکولیت
  • پنگوکولا ها می توانند متورم و ملتهب شوند. به این عارضه پنگوکولیت گفته می شود.
  • تحریک و قرمزی چشم ناشی از پنگکولیت، معمولاً به دلیل  قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید، باد، گرد و غبار یا آب و هوای بسیار خشک به وجود می آید.

گاهی اوقات افراد مبتلا به پینگوکولا، رشد این زائده های چشمی را با ناخنک چشم که به صورت زائده در داخل چشم به وجود می آید به اشتباه می گیرند. اما این دو عارضه چشمی از هم متفاوت هستند.

علائم کلی بروز پینگوکولا شامل موارد زیر می شود:

چشم پزشک
  • خارش
  • خشکی
  • تاری دید
  • سوزش چشم ها
  • احساس وجود خاک یا دیگر ذرات در داخل چشم
  • نقطه یا برآمدگی زرد رنگ بر روی سفیدی چشم
  • قرمزی و تورم بافت ملتحمه چشم به خصوص زمانی که پینگوکولا در حال رشد است.

مقایسه پینگوکولا با ناخنک چشم (pterygia)

  • پینگوکولا و ناخنک ضایعه های چشمی هستند که می توانند روی چشم فرد ایجاد شوند.
  • به عارضه چشمی ناشی از به وجود آمدن ناخنک در چشم، pterygium گفته می شود.

با وجود اینکه این دو عارضه چشمی چندین ویژگی مشترک دارند اما تفاوتهای قابل توجهی نیز بین آنها وجود دارد. پینگوکولا و ناخنک چشم هر دو عارضه های چشمی خوش خیمی هستند که در نزدیکی قرنیه چشم ایجاد می شوند. جالب اینجاست که هر دو عارضه با قرار گرفتن در معرض آفتاب، باد و سایر عناصر محیطی آسیب زننده شدت می گیرند. با این حال عارضه چشمی ناخنک از نظر ظاهری با پینگوکولا متفاوت است. ناخنک چشم فرم دایره ای، بیضی یا خمیده ای شکلی دارد که گوشتی است. علاوه بر این احتمال رشد بیش از حد ناخنک و گرفتن قرنیه چشم بسیار بیشتر از عارضه پینگوکولا است.

پیشگیری پینگوکولا

پینگوکولا | پزشکت

اگر ساعات زیادی را در زیر نور خورشید و بیرون از منزل می گذرانید. احتمال بروز پینگوکولا در شما بیشتر از دیگران خواهد بود. با این حال، شما می توانید تا حد زیادی با پوشیدن عینک آفتابی در بیرون از منزل، از رشد این زائده چشمی جلوگیری کنید. دقت کنید که عینک دودی که از آن استفاده می کنید باید کاملاً چشم را پوشانده و در برابر اشعه های UVA و UVB آفتاب، محافظ چشمان شما باشد. عینک دودی با قاب بزرگ و پوشاننده، علاوه بر محافظت از چشمان شما در برابر نور خورشید از ورود ذرات جانبی مثل گرد و خاک یا باد به داخل چشم نیز جلوگیری خواهد کرد. علاوه بر این می توانید از قطره های چشمی مرطوب کننده برای کاهش خشکی چشم و حفظ رطوبت سطح چشم خود استفاده کنید. زیرا خشکی چشم یکی از علائم به وجود آورنده پینگوکولا است.

درمان پینگوکولا

پینگوکولا | پزشکت

انتخاب بهترین شیوه برای درمان پینگوکولا بستگی به شدت علائم چشمی دارد.

در اولین قدم برای درمان این عارضه چشمی، محافظت از چشم ها در برابر اشعه نور خورشید (UV) اهمیت خواهد داشت. زیرا نور خورشید یکی از علائم به وجود آورنده این عارضه چشمی است. در نتیجه دوری از آن می تواند از شدت گرفتن علائم جلوگیری کرده و سرعت رشد این زائده چشمی را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. برای محافظت از چشم در برابر این اشعه ها، بهتر است در هنگام خروج از منزل چشم ها را با عینک دودی بپوشانید. دقت داشته باشید که حتماً این کار را در روزهای ابری و برفی نیز انجام دهید.

لنزهای فوتوکرومیک

خرید لنزهای فوتوکرومیک از دیگر مواردی است که می تواند 100 درصد از چشم ها در برابر اشعه ماوراء بنفش محافظت کند. زیرا این نوع از لنزها با تاش نور آفتاب تیره شده و از ورود اشعه ها به داخل چشم جلوگیری خواهد کرد. علاوه بر این لنزهای فوتوکروم از چشم در برابر نور مضر آبی با انرژی بالا جلوگیری کرده و می توانید برای کار کردن با گوشی و کامپیوتر در طول روز از آن ها استفاده کنید. برای اطلاع از جزئیات بیشتر در این مورد بهتر است با چشم پزشک متخصص صحبت کنید.

روان کننده چشمی

در صورتی که پنگوکولا چشمی خفیف بوده اما با سوزش چشم و یا احساس وجود جسم خارجی در داخل چشم همراه است، پزشک ممکن است برای تسکین علائم، قطره روان کننده چشمی تجویز کند. گاهی اوقات لنزهای تماسی اسکلرال (Scleral) برای پوشاندن زائده داخل چشم تجویز می شود، این لنزهای مخصوص از چشم در برابر خشکی یا احتمال قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش محافظت خواهد کرد. علاوه بر این پینگوکولا می تواند منجر به بروز التهابات موضعی و تورم شود که این علائم با قطره چشم استروئیدی یا داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) ها قابل درمان خواهد بود. اگر علت بروز پنگوکولار، خشکی چشم باشد. استفاده از قطره های چشمی تجویزی بهترین راه حل برای کاهش خشکی چشم فرد و بروز علائم جانبی ناشی از آن خواهد بود.

جراحی

در صورت ناراحتی چشم یا مشکل در حین پلک زدن و استفاده از لنزهای چشمی به خاطر وجود زائده در داخل چشم، پزشک ممکن است گزینه عمل جراحی را پیشنهاد کند. در بعضی از موارد در صورت بروز مشکلات برای زیبایی چشم های فرد نیز می توان از عمل جراحی برای برداشتن زائده پینگوکولا استفاده کرد. نهایتاً با وجود غیر سرطانی بودن این زائده، در صورت مشاهده هر گونه تغییر در اندازه، شکل یا رنگ برآمدگی به وجود آمده روی سفیدی چشم باید این موارد را سریعاً به چشم پزشک گزارش دهید.

مشاوره رایگان پزشکی

(پرسش و پاسخ)

خریـــد آنلایــن دارو

از داروخانه

رزرو مشاوره با متخصصــان

صفحه پزشکت در اینستاگرام

مقالات مرتبط

12 دیدگاه

  1. سلام میشه با قطره های چشمی که دکتر تجویز کرده پینگوکلا رو از بین برد؟

  2. سلام این پنگوکولا بیماری خطرناکی هست یعنی روی دید بیمار تاثیر میزاره پسرم ۱سالو۱۰ماهشه این بیماریو گرفته خیلی نگرانم دکترهم بردمش یه قطره خشک کننده واشک مصنوعی داده بهش ممنون میشم جواب بدین

    1. سلام لازم است که به پزشک قبلی کودکتان مراجعه نمایید

  3. سلام دکتر من به این بیماری دچار شدم وروی زیباییم تاثیر گذاشته میخواستم بدونم ۱۰۰درصد این بیماری با قطره و دارو قابل درمانه یا حتما باید عمل بشه؟حقیقتش از عمل میترسم و دنبال چاره ام

    1. سلام ابتدا درمان دارویی انجام دهید امید است نیاز به عمل جراحی نباشد.

  4. سلام آقای دکتر منم دوچار هیمن عرضه شدم ۲۲سالم هست البته تازه متوجه شدم که این برجسته گی رو سفیدی چشمم نزدیک به بیبنی به وجود اومده هر دو چشمم مبتلا هستند به همين پینگوکولا حالا نمیدونم که چقدر وقت به وجود اومده من تازه متوجه شدم علائم خاصی هم فعلا نداره مثلی درد خارش تار دید و غیره و سؤال ام اینه آیا این پینگوکولا خودش از بیبن میره به غير اقدام به پزشک یا نه بعدش این پینگوکولا رو قرنیه رشد میکنه و خطر ساز هست
    آیا این پینگوکولا میتونه مادر زادی باشه یا خیر لطفا پاسخ بفرمایید ممنون میشم جناب دکتر?

    1. سلام مادرزادی نیست بله روی قرنیه بیاد اشکال بینایی ایجاد میکنه و جراحی برداشتنش لازمه

  5. سلام من همش چشمم ازینا میزنه باز خوب مبشه دوباره یه جای دیگه چشمم میزنه باز خوب میشه بعد دو ماه دوباره میره یه جای دیگه چشمم یه سال همینه چیکار کنم ☹️

    1. باسلام و احترام. لطفا برای پزشکان متخصص چشم درخواست مشاوره ثبت نمایید تا راهنمایی های لازم صورت گیرد. باتشکر

  6. سلام پسر من‌ الان دو سه روزه یک چشمش خیلی قرمزه چشم دیگرش یه کم قرمزه بعد امروز صبح تو چشمش که خیلی قرمز بود یه چیز سفید و برآمده زده بود مثل جوش بنظرتون پنگوکولا هست یا چیز دیگه

    1. با سلام و احترام. دوست عزیز شما می توانید سوال خود را با متخصص جشم پزشک مطرح نمایید تا درمان لازم را انجام دهند. با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید؟

جهت دریافت مشاوره رایگان شماره خود را برای کارشناسان پشتیبانی ثبت کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید؟