لوگو پزشکت
زبان

العربی

رادیو پزشکت

زونا در بارداری

زونا در بارداری || پزشکت

فهرست مطالب

فرم با 5 گزینه

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:


زونا در بارداری از هر سه زن ممکن است یک نفر به زونا در بارداری مبتلا شود. زونا یک عفونت ویروسی است که به صورت بثورات یا تاول های دردناک، اغلب در یک طرف بدن یا صورت ظاهر می شود. بیماری زونا یا هرپس زوستر و آبله مرغان یک عامل ایجاد کننده مشترک دارند، که ویروس واریسلا زوستر است. اگر چه هنوز مشخص نیست که آیا زونا در بارداری بر  روی جنین تاثیر می گذارد یا نه؟ اما برخی گزینه های درمانی برای رفع و تسکین علائم آن وجود دارند که می توانند علائم زونا و ناراحتی ناشی از آن را تسکین دهند. برای یادگیری این گزینه های درمانی بهتر است ادامه این مقاله از پزشکت را تا انتها بخوانید.

علل زونا در بارداری

زونا یک عفونت ثانویه آبله مرغان است که از فرد حاوی ویروس، منتقل می شود. پس از عفونت اولیه (آبله مرغان) در گانگلیون ریشه خلفی خفته باقی می ماند و پس از فعال شدن مجدد به پوست می رود و منجر به زونا می شود. علاوه بر افزایش سن و تغییرات طبیعی بدن، فردی که به آبله مرغان مبتلا شده است ممکن است در مراحل بعدی زندگی به دلیل عوامل دیگری به بیماری زونا مبتلا شود، از جمله:

  • بیماری های زمینه ای، مانند HIV و یا سرطان که سیستم ایمنی را به خطر می اندازد.
  • قرار گرفتن در معرض اشعه یا شیمی درمانی
  • کمبود تغذیه
  • استرس و خستگی
  • مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، از جمله سیکلوسپورین یا کورتیکواستروئیدها
  • اعمال فشار بر روی ریشه عصبی

زونا || پزشکتعلائم زونا در بارداری

هر مرحله از بیماری زونا در بارداری ممکن است علائم خاص خودش را داشته باشد. علائم آنها در مراحل اولیه عبارتند از:

  • احساس درد یا سوزن سوزن شدن در ناحیه آسیب دیده
  • کسالت یا سردرد
  • درجه حرارت بالا
  • زونا ممکن است منجر به افزایش دمای بدن در دوران بارداری شود.
  • حساسیت در ناحیه پوست قبل از ایجاد بثورات

سایر علائم زونا در بارداری که ممکن است در مراحل بعدی بروز پیدا کنند، عبارتند از:

  • ایجاد بثورات دردناک در ناحیه گزگز پوست حدود یک تا پنج روز پس از علائم اولیه
  • ایجاد تاول های خارش دار پر از مایع روی بثورات پس از هفت تا ده روز

علائم می تواند در هر جایی از بدن در اطراف معده، قفسه سینه و چشم ها ظاهر شود. با این حال، آنها معمولاً فقط در یک طرف بدن ایجاد می‌شوند و انتظار می‌رود که طی دو تا چهار هفته بدون هیچ گونه تهدیدی برای جنین یا بارداری فروکش کنند.

در زونا در بارداری چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر در دروان بارداری و اخیر با یک بیمار آلوده تماس داشته اید، باید فوراً برای درمان به موقع با یک پزشک مشورت کنید. این راهکار ممکن است به کوتاه کردن مدت بیماری و کاهش شدت آن کمک کند. چون عدم درمان به موقع علائم زونا در بارداری ممکن است منجر به بروز برخی عوارض احتمالی شود.

تشخیص زونا در بارداری

پس از بروز علائم احتمالی، پزشک ممکن است بخواهد بداند که آیا در گذشته آبله مرغان داشته اید یا تماس مستقیمی با یک فرد آلوده داشته اید یا خیر. تشخیص کلی این بیماری شامل یک آزمایش آزمایشگاهی است که در آن قسمت کوچکی از بثورات خراشیده و بررسی می شود. پس از تایید، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی درمان موثر و ایمن برای بارداری را انجام می دهد.

درمان زونا در دوران بارداری

در زیر برخی از داروها و اقدامات خانگی وجود دارد که می توانید تنها پس از مشورت با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی از آنها استفاده کنید:

داروهای ضد ویروسی: داروهای ضد ویروسی دسته B برای زونا که در مراحل اولیه بارداری توصیه می شود شامل آسیکلوویر، والاسیکلوویر و فامسیکلوویر است. این داروها زمانی موثر خواهند بود که ظرف 72 ساعت پس از فوران تاول مصرف شوند.

مسکن ها: مسکن ها شامل داروهای دسته B مانند استامینوفن و داروهای کوتاه مدت افیونی هستند. اکثر داروهای مخدر به جز کدئین با نظارت مناسب برای بارداری بی خطر هستند. استامینوفن معمولاً برای تسکین درد شدید عصبی تجویز می شود.

سلامت بانوان

علاوه بر مصرف دارو ها می توانید از راهکارهای خودمراقبتی زیر برای درمان زونا در بارداری استفاده کنید:

  • کمپرس سرد روی بثورات یا تاول ها برای تسکین درد
  • استفاده از حمام های ولرم
  • استفاده از لوسیون کالامین و سایر کرم ها (پراموکسین یا منتول) برای تسکین خارش

توجه:  برخی از داروها برای افراد باردار مناسب نیستند و داروهای بدون نسخه نباید بدون تجویز پزشک مصرف شوند.

آیا می توانم در بارداری از بروز زونا پیشگیری کنم؟

پیشگیری از زونا در بارداری تنها با تزریق واکسن امکان پذیر است. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها آن را برای افراد بالای 50 سال توصیه می کند. واکسن در دو دوز تزریق می شود که دوز دوم بعد از دو تا شش ماه از نوبت اول تزریق می شود. واکسن بیش از 90 درصد موثر است و شما حداقل تا هفت سال از زمان واکسیناسیون مصون خواهید بود.

اگر زنان باردار به این بیماری مبتلا شوند، تا پس از زایمان نباید واکسیناسیون را دریافت کنند. به زنانی که واکسیناسیون انجام داده اند توصیه می شود حداقل یک ماه صبر کنند تا باردار شوند. از آنجایی که ویروس می تواند از یک فرد مبتلا به زونا به فرد دیگری منتقل شود، بهتر است برای ایمنی خود و کودکتان از تماس با افراد آلوده دوری کنید.

آیا ابتلا به زونا در بارداری مضر است؟

زونا در دوران بارداری به ندرت منجر به عوارض در جنین می شود. اگر فردی در دوران بارداری علائم زونا داشته باشد، باید برای تشخیص و درمان با یک متخصص مراقبت های بهداشتی مشورت کند. اگر فردی درست قبل یا بلافاصله پس از زایمان دچار زونا شود، باید اقداماتی را برای محافظت از نوزاد خود در برابر تماس با جوش های زونا انجام دهد. پوشاندن بثورات و شستن مکرر دست ها می تواند به این امر کمک کند.

شیردهی با زونا

تا زمانی که بثورات روی سینه‌اش وجود نداشته باشد، ممکن است مادر بتواند با زونا شیر دهد. اما با این حال مهم است که با یک پزشک در مورد بی خطر بودن شیردهی با زونا مشورت شود.

عفونت زونا || پزشکتعوارض زونا در دوران بارداری

اگر علائم زونا بیش از چهار هفته ادامه داشته باشد، ممکن است عوارض ایجاد شود. آنها می توانند شامل موارد زیر باشند :

نورالژی پس از هرپس (PHN)

بیمارانی که درد شدید یا حواس ضعیفی در طول عفونت دارند، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای PHN باشند. این وضعیت با درد حاد مشخص می شود که می تواند 30 تا 90 روز حتی پس از فروکش کردن تاول ها ادامه یابد.

عفونت باکتریایی ثانویه

بثورات ممکن است بیشتر توسط یک عامل باکتریایی آلوده شود که معمولاً در زنان باردار دیده نمی شود. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی ممکن است آنتی بیوتیک های خوراکی را برای عفونت باکتریایی، بیشتر برای عفونت های استافیلوکوک یا استرپتوکوک، برای ایمنی کودک تجویز کند.

اختلال بینایی

اگر بثورات در اطراف چشم ایجاد شود، ممکن است بینایی فرد مبتلا را از طریق عفونت در قرنیه به خطر بیاندازد. این می تواند منجر به از دست دادن بینایی موقت یا دائمی شود.

آیا زونا در بارداری برای جنین خطرناک است؟

زونا عوارض جنینی ایجاد نمی کند و احتمال نقایص مادرزادی را افزایش نمی دهد. با این حال، اگر یک زن باردار واکسینه نشده برای اولین بار در دوران بارداری به این ویروس مبتلا شود، می تواند منجر به آبله مرغان شود. آبله مرغان در دوران بارداری، بر خلاف زونا، بسته به زمان قرار گرفتن در معرض آن می‌تواند به شکل سندرم واریسلا مادرزادی یا آبله مرغان نوزادان را تحت تاثیر قرار دهد.

اگر شوهرم در دوران بارداری من زونا داشته باشد  تاثیری بر من یا جنین خواهد داشت؟

اگر زن باردار قبلاً در برابر آبله مرغان واکسینه شده باشد یا قبلاً در معرض این بیماری قرار گرفته باشد، و همسر ایشان مبتلا به زونا باشد، عوارضی را ایجاد نمی کند. با این حال، اگر شریک صمیمی یک زن باردار واکسینه نشده مبتلا به زونا باشد، ممکن است آلوده باشد.

زونا باعث بروز عوارض در مادر یا نوزاد نمی شود. بهترین راه برای پیشگیری از زونا تزریق واکسن قبل از بارداری و حفظ فاصله با افراد مبتلا است. آگاهی از علائم برای تشخیص به موقع و شروع درمان مناسب برای پیشگیری از  بروز عوارض مهم است.

سخن آخر

ویروس واریسلا زوستر (VZV) باعث آبله مرغان و زونا می شود. در افرادی که آبله مرغان داشته اند، VZV می تواند در مراحل بعدی زندگی دوباره فعال شود و باعث زونا شود. VZV می تواند از طریق تماس مستقیم با مایع حاصل از تاول های راش زونا منتقل شود. اگر فردی باردار است و آبله مرغان یا واکسن آبله مرغان نداشته است، مهم است که از افراد مبتلا به زونا اجتناب کند. پس از ایجاد بثورات پوستی که ممکن است زونا باشد، فرد باید در اسرع وقت با پزشک تماس بگیرد. درمان سریع ممکن است به کاهش درد و طول مدت زونا کمک کند.

پزشک می تواند داروهای ضد ویروسی را تجویز کند که مصرف آنها در دوران بارداری بی خطر است. به ندرت اتفاق می افتد که زونا در دوران بارداری روی جنین تأثیر بگذارد.

تماس با پزشک در اسرع وقت، و بیش از 3 روز پس از اولین ظاهر شدن بثورات، ممکن است به معنای مؤثرتر بودن درمان باشد. درمان سریع همچنین ممکن است به کاهش درد و برطرف شدن زودتر بثورات کمک کند.

همین حالا سوال خودتون رو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

0 / 5. تعداد رای ها: 0

هنوز کسی نظرش را ثبت نکرده شما اولین نفر باشید.

0

مقالات مرتبط

نمایش کامنت‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز