بیوپسی مخروطی که به آن کونیزاسیون نیز میگویند، یک روش جراحی است که برای برداشتن یک بافت مخروطی شکل از دهانه رحم و کانال دهانه رحم استفاده میشود. بیوپسی مخروطی بشتر برای تشخیص یا درمان نئوپلازی داخل اپیتلیال دهانه رحم (CIN) انجام می شود. اگر پزشک معالج این روش تشخیصی و درمانی را برای شما تجویز کرده بهتر است قبل از انجام آن با خواندن این مقاله اطلاعات لازم را در این زمینه کسب کنید.
بیوپسی مخروطی برای درمان چه بیماری هایی تجویز می شود؟
پزشک ممکن است در شرایط مختلف مانند نتایج غیرطبیعی پاپ اسمیر این روش را برای بیمار تجویز کند. بیوپسی مخروطی ممکن است برای درمان ضایعات پیش سرطانی یا ارزیابی میزان سرطان دهانه رحم که قبلاً تشخیص داده شده است، استفاده شود. اما کونیزاسیون کاربرد های درمانی هم دارد. بیوپسی مخروطی نیز یک درمان بالقوه برای موارد زیر در نظر گرفته می شود:
- سرطان درجا (CIS)
- نئوپلازی داخل اپیتلیال دهانه رحم (CIN)
- مراحل اولیه سرطان دهانه رحم (IA1، IA2) برای زنانی که می خواهند باروری خود را پس از درمان سرطان حفظ کنند.
کونیزاسیون چگونه انجام می شود؟
سه راه برای انجام بیوپسی مخروطی وجود دارد و هر یک از این روش ها بر اساس محل قرارگیری سلولهای سرطانی یا پیش سرطانی در دهانه رحم تعیین میشود:
- جراحی لیزر، که از پرتو لیزر برای بریدن بخشی از بافت استفاده می کند.
- برش الکتروسرژی لوپ (LEEP)، در این روش از یک حلقه سیم نازک متصل به ژنراتور برای برداشتن الکتریکی یک قطعه از بافت استفاده می شود.
- کونیزاسیون چاقوی سرد (CKC) که در آن از چاقوی جراحی برای برداشتن بافت استفاده می شود.
- اگر لبه های بیوپسی دارای سلول های سرطانی باشد، ممکن است بیوپسی مخروطی یا تراشلکتومی رادیکال (برداشتن دهانه رحم و همچنین واژن فوقانی و بافت مجاور) دوباره تکرار شود.
خطرات احتمالی کونیزاسیون
اگر چه روش کونیزاسیون یک روش نسبتا مطمئنی در نظر گرفته می شود اما در برخی شرایط ممکن است با بروز برخی خطرات احتمالی همراه باشد که مهمترین آنها عبارتند از:
- عفونت با ترشحات زرد یا سبز با بوی بد مشخص می شود.
- خونریزی، از جمله خونریزی واژینال و ترشحات خونی، شایع است. خونریزی بیش از حد به ندرت رخ می دهد.
- لخته شدن خون یک عارضه بزرگ است که ممکن است بعد از هر جراحی رخ دهد اما احتمال بروز آن در هنگام کونیزاسیون بسیار کم است.
- اگر بیوپسی مخروطی تمام بافت غیر طبیعی را حذف نکرد، ممکن است تکرار کونیزاسیون و یا سایر گزینه های درمانی توصیه شوند.
عوارض کونیزاسیون در طولانی مدت
علاوه بر آن، کونیزاسیون در طولانی مدت می تواند با بروز برخی عوارض و خطرات احتمالی همراه باشد که مهمترین آنها عبارتند از:
- تداوم عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) : عفونت HPV، مرتبط با سرطان دهانه رحم، ممکن است بعد از کونیزاسیون ادامه پیدا کند. احتمال بروز این تداوم در زنانی که دارای گونه های پرخطر HPV (به ویژه نوع 16) و همچنین بارهای ویروسی HPV بالا هستند، بیشتر است. در بررسی مطالعات، بروز عفونت مداوم HPV با LEEP 42٪ و با CKC 7٪ بود.
- خطر بازگشت سلولهای غیرطبیعی دهانه رحم (دیسپلازی): در مقایسه با LEEP و کرایوسرجری (استفاده از سرما برای از بین بردن بافتهای غیرطبیعی) احتمال ابتلا به کونیزاسیون با چاقوی سرد (کمتر از 2٪) کمتر است.
- زایمان زودرس: احتمال بروز زایمان زودرس در هنگام کونیزاسیون خیلی کم است اما غیرممکن نیست. یک مطالعه در سال 2016 نشان داد که خطر ابتلا به کونیزاسیون با چاقوی سرد در مقایسه با LEEP یا کرایوسرجری بیشتر است.
- نتایج نادرست پاپ اسمیر: بیوپسی مخروطی ممکن است تفسیر پاپ اسمیر آینده را دشوارتر کند.
- تنگی دهانه رحم: زخم و باریک شدن دهانه رحم ممکن است منجر به ناتوانی اسپرم در عبور از دهانه رحم و در نتیجه ناباروری شود.
کونیزاسیون در چه شرایطی توصیه نمی شود؟
موارد منع یا دلایلی که در آن نباید کونیزاسیون انجام شود شامل سرویسیت شدید (التهاب دهانه رحم) یا در مورد LEEP، وجود ضربان ساز قلبی است. علاوه بر آن، زنان در دوران بارداری و یا با سابقه اختلالات خونریزی، لخته شدن خون، یا استفاده از داروهای رقیق کننده خون بهتر است از انجام این روش خودداری کنند.
آمادگی قبل از کونیزاسیون
انجام کونیزاسیون نیاز به آمادگی های خاصی دارد و بهتر است دستورالعمل های زیر را رعایت کنید:
- حداقل 24 ساعت قبل از عمل از رابطه جنسی واژینال و استفاده از تامپون، کرم یا داروی واژینال و دوش کردن خودداری کنید.
- در صورت بیهوشی عمومی شش تا هشت ساعت قبل از عمل از خوردن یا آشامیدن خودداری کنید. توجه داشته باشید که بیهوشی می تواند باعث شود بعد از عمل احساس ضعف و خستگی کنید.
- نوار بهداشتی همراه داشته باشید تا بعد از عمل از آن استفاده کنید.
عمل کونیزاسیون
بیوپسی مخروطی با چاقوی سرد و بیوپسی لیزری معمولاً در بیمارستان یا مرکز جراحی انجام می شود. بیوپسی LEEP اغلب در مطب یا کلینیک پزشک انجام می شود. معمولاً انواع کونیزاسیون توسط متخصص زنان و زایمان انجام می شود. بیوپسی مخروطی حدود 15 دقیقه طول می کشد.
بیهوشی برای انجام کونیزاسیون یا به صورت داخل وریدی (از طریق سوزن به داخل ورید) یا از طریق ماسک داده می شود.
برای این روش، به پشت دراز کشیده و پاهای خود را در رکاب قرار دهید تا پاهای خود را از هم باز نگه دارید تا پزشک بتواند به دهانه رحم دسترسی پیدا کند. در این شرایط پزشک ابزار روغن کاری شده ای به نام اسپکولوم را وارد واژن می کند. در صورت بیوپسی LEEP، ممکن است دارویی برای بی حس کردن دهانه رحم به شما تزریق شود. طی انواع روش کونیزاسیون پزشک مقداری بافت و احتمالاً حدود 1.5 سانتیمتر عرض و 1 سانتیمتر عمق را نمونه برداری می کند. پس از بیوپسی مخروطی، دهانه رحم با یک پانسمان فشاری پر می شود.
بهبودی بعد از کونیزاسیون
بعد از کونیزاسیون چهار تا شش هفته طول می کشد تا دهانه رحم پس از عمل بهبود یابد. برای همین بهتر است برای بهبودی سریع تر راهکارهای زیر را رعایت کنید:
- از فعالیت بدنی شدید پرهیز کنید: این شامل جاروبرقی، کار در حیاط، یا حمل مواد غذایی سنگین و شستن لباس هم می شود. این عوامل ممکن است خطر خونریزی را تا حد زیادی افزایش دهند.
- از تامپون یا دوش استفاده نکنید و بهتر است از رابطه جنسی خودداری کنید : هر یک از این موارد می تواند مدت زمان بهبودی دهانه رحم را طولانی کند و احتمال بروز عفونت را افزایش دهد.
مدت زمان بهبودی بعد از کونیزاسیون ممکن است از یک فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. اما احتمال بروز احساس خستگی و گرفتگی شکم تا چند روز پس از کونیزاسیون وجود دارد. همچنین ممکن است دو تا سه هفته بعد از عمل ترشحات خونی هم بروز پیدا کند. در این شرایط پزشک می تواند دارو هایی را برای تسکین درد تجویز کند.
اما با این حال بهتر است در صورت بروز هر یک از علائم زیر پس از کونیزاسیون با پزشک خود مشورت کنید:
- درد لگن مداوم
- خونریزی شدید
- ترشحات بدبو
- لرز
- تب بیشتر از 101 فارنهایت
- درد، قرمزی یا تورم در یک یا هر دو پا
نتایج کونیزاسیون چه چیزی را نشان می دهد؟
به احتمال زیاد نتایج بیوپسی مخروط خود ظرف پنج تا هفت آماده می شود. نتیجه طبیعی کونیزاسیون نشان می دهد که هیچ سلول پیش سرطانی یا سرطانی در دهانه رحم وجود ندارد.
اما نتایج غیر طبیعی کونیزاسیون می تواند نشان دهنده سلول های پیش سرطانی یا سرطانی باشند. سلول های پیش سرطانی به موارد زیر تقسیم می شوند:
CIN 1 : سلول های کمی غیر طبیعی که به آن دیسپلازی درجه پایین یا خفیف نیز می گویند. این سلول ها اغلب بدون درمان از بین می روند اما در برخی موارد می توانند سرطانی شوند.
CIN 2 : سلولهای غیرطبیعی نسبتاً غیرطبیعی که به آنها دیسپلازی با درجه بالا یا متوسط تا مشخص نیز میگویند. تقریباً برای 50٪ از زنان، تغییرات پسرفت میکنند، اما در برخی موارد می تواند ثابت بمانند. CIN 2 سرطان نیست اما در صورت عدم درمان ممکن است به سرطان تبدیل شود.
CIN 3 : سلول های بسیار غیر طبیعی که ممکن است به عنوان دیسپلازی درجه بالا یا شدید یا کارسینوم درجا طبقه بندی شوند. سلول های CIN 3 به عنوان پیش ساز مستقیم سرطان در نظر گرفته می شود و در صورت عدم درمان ممکن است به سرطان تبدیل شود.
احتمال تکرار کونیزاسیون چقدر است؟
احتمال نیاز مجدد به بیوپسی و گزینه های درمانی به نتایج اصلی آن بستگی دارد. اگر بیوپسی هنوز سلولهای غیرطبیعی را نشان دهد ممکن است پزشک تکرار بیوپسی مخروطی و یا گزینههای دیگری مانند تراکلکتومی رادیکال یا هیسترکتومی را تجویز کند.
اما در شرایطی که در حین بیوپسی مخروطی تمام بافت غیر طبیعی هم برداشته شوند، همچنان بیمار باید تحت نظر پزشک باشد. تعداد دفعات مراجعه به پزشک بعد از بیوپسی به نتایج شما و همچنین سن، وضعیت بارداری، داشتن عفونت مداوم HPV و سابقه پاپ اسمیر غیرطبیعی قبلی شما بستگی دارد.
بیشتر اوقات، آزمایش HPV در شش ماه توصیه می شود و در صورت طبیعی بودن، آزمایش سالانه (اعم از آزمایش HPV یا ترکیبی از آزمایش پاپ اسمیر و آزمایش HPV) تا حداقل سه آزمایش متوالی منفی انجام می شود.
سخن آخر
کونیزاسیون یا بیوپسی مخروطی یک نمونه کوچک از دهانه رحم برای تشخیص بالقوه سرطان دهانه رحم یا حذف سلول های پیش سرطانی از دهانه رحم می گیرد. در حالی که این آزمایش خیلی طول نمی کشد، باید در یک مرکز جراحی یا در بیمارستان تحت بیهوشی انجام شود.
آخرین دیدگاهها