پریودهای مکرر و حتی دو دوره در یک ماه آزاردهنده است و می تواند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای باشد. با این حال، پریودهای مکرر می تواند نحوه عملکرد بدن شما یا مرحله ای از زندگی شما باشد. اگر شما دوره های مکرر بیشتری نسبت به گذشته دارید، یا پریودهای بیشتر از سایر دوره ها دارید، ارزش این را دارد که با متخصص زنان آنلاین در پزشکت مشورت کنید تا علت آن را مشخص کند.
چرخه 28 روزه ای که به عنوان “استاندارد” تصور می شود در واقع فقط یک میانگین است، نه یک قاعده. طبیعی است که چرخه قاعدگی بین 21 تا 35 روز متغیر باشد. در حالی که اکثر زنان یک چرخه منظم دارند که می توانند به آن تکیه کنند، برخی از آنها در کل زندگی خود قاعدگی نامنظم دارند. دوران قاعدگی، چند روز طول می کشد و میزان خونریزی شما تحت تأثیر سطح هورمون فعلی بدن شما قرار دارد.
علت پریود شدن مکرر
همه این موارد می تواند باعث شود که پریودهای مکرر داشته باشید. عواملی که می تواند نقش داشته باشد عبارتند از:
- سن
- سرطان
- اندومتریوز
- افزایش وزن
- بیماری تیرویید
- تغییر سبک زندگی
- بیماری التهابی لگن
- پولیپ یا فیبروم رحم
- نادیده گرفتن یا قطع کنترل بارداری
سن و پریود های مکرر
سن نقش مهمی در چرخه قاعدگی شما از جمله دفعات قاعدگی، مدت زمان و حجم قاعدگی دارد. دوران نوجوانی و در 40 سالگی و اوایل 50 سالگی بهترین زمان برای بی نظمی چرخه قاعدگی است.
میانگین سنی برای شروع قاعدگی 12 سال است، اما باز هم، این یک قانون نیست. اولین دوره ممکن است بین 8 تا 16سالگی اتفاق بیفتد. دو سال اول ممکن است به دلیل تغییر مداوم هورمون ها نامنظم باشد، که ممکن است احتمال پریودهای نزدیک به هم را افزایش دهد. در حالی که معمولاً جای نگرانی نیست، نباید فرض کنید که قاعدگی های مکرر یا نامنظم طبیعی هستند – مخصوصاً اگر چرخه شما به طور ناگهانی تغییر کند، از حالت عادی به نامنظم یا مثلاً از 28 روز به 14 روز برسد. اگر هیچ بیماری زمینه ای باعث قاعدگی های مکرر یا قاعدگی نامنظم وجود نداشته باشد، متداول ترین درمان، ضد بارداری خوراکی (قرص های ضد بارداری) است.
تغییرات هورمونی |
میانگین سن |
رده سنی |
دوره اول | 12 | 16-8 |
یائسگی | 41-43 | اواخر دهه 30-اواسط دهه 40 |
یائسگی | 51 | اواخر دهه 40- اوایل دهه 50 |
یائسگی زودرس | – | 40-45 |
یائسگی زودرس | – | زیر 40 سال |
یائسگی و دو بار پریود شدن در ماه
کاهش سطح استروژن می تواند چرخه شما را نامنظم کرده و دوره های شما بیشتر (یا کمتر) مکرر شود، همچنین کوتاه تر یا طولانی تر و سبک تر یا حجیم تر شود. بسیاری از اوقات، مردم از این زمان انتقالی به عنوان یائسگی یاد می کنند، اما یائسگی تا زمانی که یک سال کامل را بدون پریود گذرانده باشید به طور رسمی شروع نمی شود. متوسط سن یائسگی در اواخر دهه 40 و اوایل 50 است، اما ممکن است زودتر یا دیرتر به یائسگی برسیم. شما می توانید حدود هشت تا 10 سال قبل از یائسگی در دوران یائسگی باشید. تغییرات دفعات پریود ممکن است نشانه ورود شما به یکی از این مراحل باشد. خونریزی غیرطبیعی رحم علل بالقوه زیادی دارد. تصور نکنید که مربوط به یائسگی است و باید برای تشخیص و درمان مناسب به پزشک مراجعه کنید. اگر پریودهای مکرر شما به دلیل یائسگی است، ممکن است بتوانید آنها را با قرص های ضد بارداری تنظیم کنید.
هرگونه خونریزی واژینال پس از یائسگی غیر طبیعی تلقی می شود و ممکن است نشانه بیماری جدی از جمله سرطان آندومتر باشد. در صورت یائسگی و خونریزی واژینال یا ترشحات غیر طبیعی، بلافاصله با پزشک خود مشورت کنید.
در صورت لزوم می توانید با متخصص زنان آنلاین در پزشکت همین الان مشورت کنید.
اندومتریوز و پریودهای مکرر
اندومتریوز یک وضعیت پزشکی است که در آن بافتی که داخل رحم قرار دارد (آندومتر نامیده می شود) در خارج از آن اندام رشد می کند. دو نشانه اولیه اندومتریوز دوره های دردناک، خونریزی زیاد و چرخه های کوتاه قاعدگی هستند که می تواند به معنای داشتن دو دوره در ماه باشد. دلیل این دوره های اضافی و شدیدتر این است که بدن شما به دلیل رشد بیش از حد خارج از رحم، اندومتر بیشتری برای دفع دارد. همچنین ممکن است هنگام تخمک گذاری خونریزی و درد داشته باشید زیرا بافت می تواند به تخمدان ها بچسبد و کیست ایجاد کند.
تخمک گذاری معمولاً بین 11 تا 21 روز پس از شروع چرخه قاعدگی (اولین روز آخرین قاعدگی)، بسته به طول چرخه شما اتفاق می افتد. اگر در دوران تخمک گذاری چرخه کوتاهی دارید و خونریزی می کنید، ممکن است خونریزی های مکرر را تجربه کنید. با این حال، خونریزی همراه با تخمک گذاری باید با کمی لکه بینی همراه باشد. اگر آنقدر خون حجیم است که حتی لباس خود را پر می کنید، با پزشک خود مشورت کنید. پریودهای دردناک و مکرر همیشه نشان دهنده اندومتریوز نیست. علائم دیگر اندومتریوز عبارتند از:
- اسهال
- درد پا
- خستگی
- درد مزمن لگن
- تهوع و استفراغ
- سردرد یا میگرن
- حرکات دردناک روده
- مشکل در باردار شدن
- درد هنگام نفوذ به واژن
- گرفتگی های قاعدگی که با داروهای ضد التهاب بدون نسخه تسکین نمی یابد.
اندومتریوز اغلب با قرص های ضد بارداری با دوز کم یا سایر درمان های هورمونی مدیریت می شود. در برخی موارد، پزشک جراحی را برای برداشتن بافت های مشکل دار یا برداشتن خود رحم توصیه می کند.
بیماری التهابی لگن
گاهی اوقات، باکتری های طبیعی واژن یا عفونت های مقاربتی، به ویژه کلامیدیا و سوزاک، می توانند از واژن به سمت رحم حرکت کرده و باعث بیماری التهابی لگن (PID) شوند. خطر این امر در دوران پریود و زمانی که دهانه رحم شما باز است مانند سقط جنین یا قرار دادن IUD بیشتر است. PID می تواند چرخه قاعدگی نامنظم یا لکه بینی را ایجاد کند. علائم دیگر عبارتند از:
- تب یا لرز
- سوزش ادرار
- تهوع و استفراغ
- درد هنگام نفوذ به واژن
- درد یا حساسیت در قسمت پایین شکم
- ترشحات واژن زرد یا سبز با بوی عجیب
حملات مکرر PID می تواند باعث ایجاد زخم در لوله های فالوپ شود که می تواند منجر به درد مزمن لگن، حاملگی خارج رحمی و ناباروری شود. آنتی بیوتیک ها می توانند عفونت را برطرف کنند، اما نمی توانند آسیب هایی که به اندام های تناسلی شما وارد می شود را درمان کنند.
بیماری تیرویید و پریودهای مکرر
غده تیروئید و هورمون هایی که تولید می کند برای تنظیم چرخه قاعدگی مهم هستند. کم کاری تیروئید بیشترین عادت ماهانه را برای شما ایجاد می کند. کم کاری تیروئید همچنین می تواند مقدار پریودهای شما را زیاد کند. ممکن است لازم باشد پد، تامپون یا نوار خود را هر ساعت تغییر دهید یا دو برابر کنید. همچنین ممکن است بیشتر از یک هفته دوام داشته باشند. سایر علائم کم کاری تیروئید عبارتند از:
- یبوست
- خستگی
- خشکی پوست
- کاهش تعریق
- ضعف عضلانی
- صورت پف کرده
- نازک شدن موها
- افسردگی یا ناراحتی
- احساس سردی شدید
- افزایش وزن بدون دلیل
- درد مفاصل یا ماهیچه ها
کم کاری تیروئید معمولاً با هورمونهای مصنوعی تیروئید درمان می شود.
داشتن بیش از حد هورمون تیروئید پرکاری تیروئید نامیده می شود. پرکاری تیروئید بیشتر اوقات با پریودهای کمتر یا حتی عدم قاعدگی همراه است.
پولیپ یا فیبروم رحم
پولیپ های رحمی، که پولیپ های آندومتر نیز نامیده می شوند، رشد ملایم آندومتر هستند. آنها می توانند از اندازه دانه کنجد تا بزرگتر از یک توپ گلف متغیر باشند و معمولاً سرطانی نیستند. پولیپ رحم با افزایش سن شایع تر می شود و در افراد زیر 20 سال نادر است.
فیبروم رحمی نوع دیگری از رشد غیر سرطانی روی رحم است، اما بجای آندومتر از بافت ماهیچه ای ایجاد می شود. فیبروم رحمی ممکن است داخل یا خارج از رحم باشند و مانند پولیپ ها، شما می توانید یک یا چند مورد داشته باشید. هر دو پولیپ و فیبروم می توانند باعث بی نظمی قاعدگی شوند، از جمله پریودهای بیشتر، دوره های طولانی تر و سنگین تر و خونریزی بین پریودها. آنها همچنین می توانند در باروری شما اختلال ایجاد کرده و باعث سقط جنین شوند. سایر علائم پولیپ رحم عبارتند از:
- ناباروری
- خونریزی بعد از نفوذ به واژن
- خونریزی یا لکه بینی پس از یائسگی
سایر علائم فیبروم رحمی عبارتند از:
- یبوست
- نفخ و اتساع
- ترشحات واژن
- درد در ناحیه کمر
- درد هنگام نفوذ به واژن
- تکرر ادرار و ناتوانی در تخلیه مثانه
درمان پولیپ ها و فیبروئیدها از درمان های هورمونی و مدیریت علائم تا برداشتن توده ها یا در موارد جدی تر، هیسترکتومی متغیر است.
بیشتر بخوانیم: چگونه از نفخ پریود خلاص شویم؟
قرص های ضد بارداری
قرص های ضد بارداری چرخه قاعدگی طبیعی شما را با هورمون هایی که از تخمک گذاری جلوگیری می کنند سرکوب می کند. قرص ها معمولاً به مدت سه هفته و پس از آن یک هفته دارونما (قرص هایی که حاوی هورمون نیستند) عرضه می شوند و کمبود هورمون در هفته دارونما باعث پریود شدن شما می شود. وقتی قرص را کنار می گذارید یا حتی یک یا دو قرص را نمی خورید، بدن شما ممکن است مانند هفته دارونما واکنش نشان دهد و شروع به ریزش مخاط رحم کند. این می تواند حتی اگر زمان زیادی از آخرین قاعدگی شما نگذشته باشد اتفاق بیفتد.
روش مناسب برای از سرگیری کنترل بارداری پس از از دست دادن یک یا چند دوز، بسته به نوع آن متفاوت است، بنابراین حتماً اطلاعاتی را که همراه داروهای ضد بارداری شما است بخوانید یا از پزشک یا داروساز خود اطلاعات مورد نیاز را دریافت کنید. فراموش نکنید که ممکن است برای جلوگیری از حاملگی ناخواسته به یک روش پیشگیری از بارداری نیاز داشته باشید.
سرطان و پریودهای مکرر
سرطان اندام های تناسلی می تواند هورمون ها و چرخه قاعدگی شما را مختل کند. این امر مهم است که هر زمان بدون دلیل مشخص چرخه قاعدگی شما تغییر می کند به پزشک مراجعه کنید.
سرطان رحم
دو نوع سرطان در رحم شما وجود دارد:
- سارکوم رحم: این سرطان بسیار نادر در دیواره رحم ایجاد می شود.
- سرطان آندومتر: شایع ترین تومورها در غشای داخلی رحم ایجاد می شود.
هر یک از انواع سرطان می تواند باعث پریودهای مکرر شود که ممکن است بسیار طولانی و سنگین باشد، به ویژه اگر شما بالای 40 سال دارید. آنها همچنین می توانند باعث خونریزی بین دوره ها و لکه بینی یا خونریزی پس از یائسگی شوند. علائم دیگر عبارتند از:
- کاهش وزن بدون دلیل
- درد یا گرفتگی در قسمت تحتانی شکم یا لگن
- ترشحات واژن نازک، شفاف یا سفید پس از یائسگی
درمان سرطان رحم بستگی به میزان سلامتی شما دارد. درمان سرطان رحم ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- ایمونوتراپی
- شیمی درمانی
- هورمون درمانی
- جراحی، اغلب هیسترکتومی
- داروهایی که از تکثیر سلول های سرطانی جلوگیری می کنند.
بیشتر بخوانیم: شایع ترین علت پریود قبل از موعد
افزایش وزن و چاقی
افزایش وزن و چاقی می تواند از دو جهت بر فراوانی قاعدگی شما تأثیر بگذارد. افزایش سریع وزن می تواند چرخه شما را از بین ببرد زیرا بر هیپوتالاموس تأثیر می گذارد، بخشی از مغز شما که هورمون ها را تنظیم می کند. این می تواند منجر به نوسانات هورمونی شود که ممکن است شامل دوره های بیشتر یا کمتر باشد.
چاقی رابطه ای پیچیده با قاعدگی دارد. سطوح بالای چربی، که بافت چربی نیز نامیده می شود، می تواند تعادل هورمون های جنسی را بر هم بزند و منجر به استروژن اضافی شود، که می تواند چرخه های قاعدگی کوتاه مدت و دوره های بیشتری را در شما ایجاد کند. همچنین می تواند باعث خونریزی شدیدتر، گرفتگی بیشتر و درد طولانی مدت در دوران قاعدگی شود. این مشکلات زمانی بیشتر نمایان می شوند که بافت چربی در اطراف شکم متمرکز شود. کاهش وزن یا حفظ وزن مناسب می تواند به منظم بودن چرخه قاعدگی شما کمک کند.
وزن و PCOS
اضافه وزن ممکن است خطر سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) را افزایش دهد، که می تواند از تخمک گذاری جلوگیری کرده و باعث پریودهای نادر شود که بیشتر از حد معمول طول می کشد.
تغییر سبک زندگی
تغییرات در برنامه روزانه شما ممکن است بر چرخه قاعدگی شما تأثیر بگذارد و منجر به پریودهای بیشتر شود، از جمله:
- کمبود خواب
- افزایش سطح ورزش
- سطوح بالای استرس
همه این عوامل بدن را تحت فشار قرار می دهند، که هیپوتالاموس را از بین می برد و منجر به ترشح کورتیزول اضافی (هورمون استرس) می شود. تمام آن کورتیزول باعث تغییر در تنظیم هورمون شما می شود که می تواند منجر به نامنظم شدن چرخه قاعدگی و یا بیشتر یا کمتر از دوره ها شود.
باید به پزشک مراجعه کنید اگر:
- پریود شما نامنظم می شود.
- شما سه ماه پریود نشده اید.
- بین پریودها خونریزی می کنید.
- شما بعد از یائسگی خونریزی می کنید.
- فاصله قاعدگی شما بیش از 35 روز است.
- فاصله قاعدگی شما کمتر از 21 روز است.
- شما یک دوره قاعدگی سنگین یا دردناک دارید.
- شما دوره ای دارید که بیش از 7 روز طول می کشد.
بیشتر بدانید: درمان خانگی برای دوره های نامنظم قاعدگی
آیا می توان زودتر پریود شد؟
ویتامین C، زنجبیل و زردچوبه همه دارای ویژگی هایی هستند که باعث پریود می شوند. با این حال، هیچ تحقیق علمی وجود ندارد که ثابت کند این ها یا سایر مواد طبیعی می توانند باعث قاعدگی شوند. تغذیه مناسب، کاهش استرس و حفظ شیوه زندگی مناسب می تواند به شما در جلوگیری از بی نظمی قاعدگی کمک کند.
اگر دوره های قاعدگی کوتاهی دارید و بیش از یک بار در ماه پریود می شوید، ممکن است تخمک گذاری نداشته باشید. طبق برخی تحقیقات، اگر چرخه شما کمتر از 25 روز باشد، ممکن است هر بار تخمک گذاری رخ ندهد.
برخی از زنان در ابتدای بارداری خود دچار خونریزی می شوند، بنابراین اگر قبل از شروع پریود لکه بینی داشتید، این می تواند اولین علامت بارداری شما باشد. این جریان خون که به خونریزی لانه گزینی معروف است، معمولاً بسیار سبک تر از دوره عادی شما است. فقط در حدود 15 تا 20 درصد از زنان خونریزی لانه گزینی را تجربه می کنند.
سخن آخر
با عوامل متعددی که بر چرخه قاعدگی شما تأثیر می گذارد، به احتمال زیاد در طول زندگی خود دچار برخی از بی نظمی های قاعدگی می شوید. شما نباید هر زمان که همه چیز چند روز از کار می افتد بدترین بیماری ها را تصور کنید، اما باید به پزشک خود در مورد هرگونه بی نظمی قاعدگی اطلاع دهید. تشخیص زودهنگام یک مشکل می تواند از تأثیر آن بر سلامتی و زندگی شما جلوگیری کند.
آخرین دیدگاهها