سرطان خون و لنفوم اغلب در یک گروه قرار می گیرند، اما 5 تفاوت عمده بین سرطان خون و لنفوم وجود دارد که می تواند تشخیص این دو را از هم آسانتر کند. دلیل این امر این است که هر دو سرطان “مرتبط با خون” محسوب می شوند. اما سرطان خون با لنفوم در بسیاری از موارد، تفاوت هایی را با هم دارند که آگاهی از این تفاوت ها می تواند در پیش آگهی بیماری تاثیر زیادی داشته باشد. بر همین اساس، ما سعی کرده ایم در این مقاله در مورد برخی از این تفاوت ها، از تعاریف و منشا گرفته تا روش درمان سرطان خون و لنفوم اطلاعات لازم را ارائه دهیم. اما توجه داشته باشید که موارد استثنایی وجود دارد.
تفاوت های زیادی در گروه سرطان های خون به نام لوسمیا با بیماری های طبقه بندی شده به عنوان لنفوم وجود دارد. در حقیقت، در بعضی اوقات علائم سرطان خون در یک نوع لنفوم بیشتر از سایر سرطان خون است و بالعکس. یک مثال این است که وقتی ما در مورد تفاوت در سن بروز این سرطان ها صحبت می کنیم.
سرطان خون شایع ترین سرطان در دوران کودکی است و ما غالباً سرطان خون را به عنوان بیماری های دوران کودکی و لنفوم ها را به عنوان سرطان هایی که در بزرگسالان بزرگتر اتفاق میفتد، در نظر می گیریم. هنوز بسیاری از انواع سرطان خون در سالمندان دیده می شود، در حالی که برخی از انواع لنفوم، مانند لنفوم هوچکین، اغلب در جوانان بروز می کند.
اما استثناهای زیادی وجود دارد، بیایید نگاهی به رایج ترین تفاوت های لوسمی و لنفوم بیندازیم.
تفاوت عمده بین سرطان خون و لنفوم از نظر تعاریف
سرطان خون و لنفوم به گونه ای تعریف می شوند که شاید با استانداردهای امروزی عجیب به نظر برسد. این تعاریف مدتها پیش و از دهه 1800 شروع شده است. دو تفاوت اساسی در تعریف لوسمی و سرطان خون وجود دارند، از جمله:
- یکی از موارد اصلی که باید به آن توجه داشته باشید این است که آیا بدخیمی معمولاً با تعداد زیادی گلبول سفید یا لکوسیت ها، گردش خون محیطی یا جریان خون در ارتباط است، یا نه. گلبول های قرمز و سفید هر دو در داخل استخوان های خاصی از بدن، در مغز استخوان تشکیل می شوند و “خون محیطی” به سلول هایی گفته می شود که از رگ های خونی خارج شده و دیگر در مغز نیستند. افزایش بیش از حد گلبول های سفید خون در جریان خون محیطی بیشتر در مورد سرطان خون دیده می شود.
- نکته کلیدی دیگر که باید در مورد آن بدانید این است که آیا این بیماری با درگیری زود هنگام مغز استخوان ایجاد شده یا نه. این وضعیت بیشتر در لوسمی نیز دیده می شود.
لنفوم
لنفوم به عنوان “هر نوع بدخیمی در بافت لنفاوی” تعریف می شود. می پرسید، بافت لنفاوی هر دو سلول (برخی گلبول های سفید خون) و اندام (از جمله تیموس، مغز استخوان، غدد لنفاوی و طحال) را شامل می شود. متداول ترین نوع سلول در بافت لنفاوی، لنفوسیت است. علاوه بر اندام ها، بافت لنفاوی همچنین شامل مجموعه ای از سلول های واقع در سراسر بدن، در مکان های استراتژیک برای مقابله با مهاجمان است. نمونه هایی از این مکان ها، عبارتند از: لوزه ها، نواحی دستگاه تنفسی، زیر غشای مخاطی مرطوب، مانند قسمت های دستگاه گوارش، و سایر بافت های بدن.
لوسمی
لوسمی به عنوان یک بیماری پیشرونده و بدخیم از اندام های خون ساز تعریف می شود که با تکثیر لکوسیت ها و پیش سازهای آنها در خون و مغز استخوان مشخص می شود.
لوسمی سرطان بافت های خون ساز بدن از جمله مغز استخوان و سیستم لنفاوی است. لوسمی معمولاً شامل گلبول های سفید خون می شود. گلبول های سفید مبارزان قوی عفونت در بدن هستند. گلبول های سفید به طور طبیعی در بدن فرد سالم رشد می کنند و تقسیم می شوند و بدن به آن ها نیاز دارد. اما در مبتلایان به لوسمی، مغز استخوان باعث ایجاد گلبول های سفید غیر طبیعی می شود، که عملکرد مناسبی ندارند.
بسته به نوع لوسمی و سایر عوامل، درمان سرطان خون می تواند پیچیده باشد. اما راهکار ها و منابعی وجود دارند که می توانند به موفقیت در درمان کمک کنند.
تفاوت لوسمی و لنفوم در علائم
سرطان خون و لنفوم تنها بر اساس علائم تشخیص داده نمی شوند. بسیاری از علائم آنها شبیه به هم هستند یا علائم مختص یک بیماری خاص نیستند، در حالی که برخی از علائم دیگر ممکن است بیشتر نشان دهنده یک بیماری باشند.
علائم لنفوم متفاوت بوده و علائم اصلی آن می تواند التهاب بدون درد غدد لنفاوی باشد. غدد لنفاوی ممکن است در گردن، زیر بغل یا کشاله ران شما قابل مشاهده باشند، یا در بررسی ها تصویربرداری دیده شوند. علائم دیگر لنفوم ممکن است شامل خستگی مداوم، تب و لرز تعریق شبانه یا کاهش وزن غیرقابل توجیه باشد.
شایع ترین انواع سرطان خون می تواند علائمی مانند درد استخوان و مفصل، خستگی، ضعف، رنگ پریدگی پوست (به دلیل کم بودن گلبول های قرمز خون، معروف به کم خونی)، خونریزی یا کبودی آسان (به دلیل سطح پایین پلاکت، یا ترومبوسیتوپنی) تب، کاهش وزن و تورم غدد لنفاوی، طحال و کبد باشند.
افراد مبتلا به لنفوم ممکن است علائمی داشته باشند که به علائم B اشاره دارند، که اغلب نشان دهنده سرطان تهاجمی یا سریع تر است. علائم B لنفوم شامل تب، کاهش وزن ناخواسته و عرق کردن شبانه است.
تفاوت منشاء سرطان های خون و لوسمی
بررسی انواع مختلف سلول ها و منشا سرطان ها بین لوسمی ها و لنفوم ها با بررسی انواع خاصی از این بیماری ها آسان تر است.
انواع سرطان خون
چهار نوع اساسی از سرطان خون وجود دارد که دو مورد اصلی آن به نام میلوئید معروف هستند:
- لوسمی میلوئید حاد یا AML. لوسمی حاد میلوژن AML نوعی سرطان خون است. در کودکان و بزرگسالان بروز می کند. اما شایع ترین نوع لوسمی حاد در بزرگسالان است.
- لوسمی میلوئیدی مزمن یا CML. این نوع سرطان خون عمدتا بزرگسالان را تحت تأثیر قرار می دهد. فرد مبتلا به لوسمی میلوژن مزمن ممکن است ماه ها یا سال ها علائم کمی داشته و یا اصلا علائم خاصی بروز ندهد.
همانطور که این نام ها نشان می دهد، دو نوع سرطان خون “میلوئید” هستند که نشان دهنده مغز استخوان است. زیرا مغز استخوان محل تولید گلبول های سفید بدن است.
اکنون به دو نوع سرطان خون دوم نگاه کنید:
- لوسمی لنفوسیتی حاد یا ALL. لوسمی لنفوسیتی حاد (ALL)شایع ترین نوع سرطان خون در کودکان است اما در بزرگسالان نیز رخ می دهد.
- لوسمی لنفوسیتی مزمن یا CLL. لوسمی لنفوسیتی مزمن CLL، شایع ترین لوسمی مزمن بزرگسالان می باشد و ممکن است فرد سال ها بدون نیاز به درمان، بیمار احساس خوبی داشته باشد.
این دو نوع دوم سرطان خون از لنفوسیت ها ناشی می شود. تکثیر یا رشد گلبول های سفید خون و پیش سازهای آنها در مغز استخوان بخشی از تعریف سرطان خون است که بیشتر این وضعیت بری تشخیص سرطان خون استفاده می شود.
انواع لنفوم
دو نوع اساسی لنفوم وجود دارد:
- لنفوم هوچکین یا HL
- لنفوم غیر هوچکین یا NHL
انواع زیادی از سرطان ها از لنفوسیت ها یا پیش سازهای آنها ناشی می شود. این سلولهای لنفوم معمولاً در خون محیطی ظاهر نمی شوند.
تفاوت سرطان خون و لنفوم در بروز آنها
میزان بروز سرطان خون و لنفوم با هم دیگر فرق دارد. به طور کلی، افراد بیشتر از لوسمی به لنفوم مبتلا می شوند.
تخمین انجمن سرطان آمریکا برای موارد جدید در سال 2017 در این دو بیماری بر اساس زیرگروه ها به شرح زیر بوده است:
در بین 80500 نفر مبتلا به لنفوم میزان شیوع بیماری به صورت زیر گزارش داده شده است:
- 72،240 لنفوم غیر هوچکین
- 8،260 لنفوم هوچکین
در بین 62 هزار و 130 نفر مبتلا به لوسمی میزان شیوع بیماری به صورت زیر گزارش داده شده است:
- 21380 سرطان خون حاد میلوئیدی
- 6،660 سرطان خون میلوئیدی مزمن
- 5970 لوسمی حاد لنفوسیتی
- 20110 لوسمی لنفوسیتی مزمن
- 5720 سرطان خون دیگر
تفاوت لوسمی و لنفوم در سن تشخیص
سرطان خون شایع ترین سرطان در دوران کودکی است که حدود یک سوم سرطان های کودکان را تشکیل می دهد. دومین گروه شایع سرطان های دوران کودکی، بدخیمی های سیستم عصبی مرکزی، از جمله تومورهای مغزی است. برای مقایسه، لنفوم تنها 10 درصد از سرطان های دوران کودکی را تشکیل می دهد.
در مقابل، بسیاری از لنفوم ها بیشتر در افراد بالای 55 سال دیده می شود.
تفاوت پیش آگهی سرطان خون و لوسمی
به طور کلی، درمان هایی که امید به زندگی را افزایش می دهند، در بیماران مبتلا به لوسمی و لنفوم پیشرفته، پیشرفت کرده اند. به عنوان مثال، کشف روش درمانی هدفمند Gleevec (imatinib)، لوسمی میلوئیدی مزمن را از یک بیماری تقریباً کشنده جهانی به حالتی تبدیل کرده است که اکنون می توانیم اغلب از آن به عنوان یک بیماری مزمن استفاده کنیم و بیماری را برای مدت زمان نامعلومی کنترل کنیم.
سرطان خون حاد لنفوسیتی در یک زمان معمولاً به سرعت کشنده بود. با این حال حدود 90 درصد کودکان مبتلا به این بیماری اکنون قابل درمان هستند.
برای کسانی که لنفوم هوچکین دارند، امید به زندگی به طور چشمگیری بهبود یافته است.
برخی از روش های درمانی جدید، مانند درمان های هدفمند و ایمونوتراپی امید به زندگی در مبتلایان به این سرطان ها را افزایش داده است.
سخن آخر
سرطان خون و لنفوم هم سرطان “مربوط به خون” محسوب می شوند و هم سلول هایی را درگیر می کنند که در عملکرد ایمنی نقش مهمی دارند. تفاوت های کلی بین این دو مورد ذکر شده در بالا وجود دارد.
آخرین دیدگاهها