لکه های سیاه روی لب معمولاً جای نگرانی ندارند، اما باید توسط پزشك معاینه شوند. آنها می توانند هر گونه علائم بیماری را بررسی کنند و مطمئن شوند که بیماری خطرناكی وجود ندارد. اگر با تغییر رنگ خفیف، لکه های پوسته پوسته یا خال های تیره و برجسته روبرو شدید، نباید لکه ها را نادیده بگیرید. به هر حال، سلامت پوست نشان دهنده سلامت بدن شماست. به طور کلی، شایع ترین علل لکه های سیاه روی لب، عبارتند از:
آنژیوکراتوم فوردایس و لکه های سیاه روی لب
لکه های تیره یا سیاه روی لب ها اغلب به دلیل آنژیوکراتوم فوردایس ایجاد می شود. اگرچه رنگ، اندازه و شکل آنها می تواند متفاوت باشد، اما معمولا قرمز تیره تا سیاه و زگیل مانند هستند. این لکه ها معمولا بی ضرر هستند. لکه های تیره را نه فقط روی لب ها، بلكه می توان روی هر پوستی که مخاط تولید می کند یافت. آنژیوکراتوم معمولا در افراد سالمند رخ می دهد.
آنژیوکراتوم ها را معمولا بی خطر هستند. با این حال، ممکن است شبیه توده های سرطانی به نظر برسند، بنابراین باید برای تشخیص به پزشک یا متخصص پوست مراجعه کنید. پزشک و متخصص پوست می توانند تایید کنند که آیا این لکه ها آنژیوکراتوم هستند یا خیر و شما را در مورد مراحل بعدی درمان راهنمایی کنند.
واکنش آلرژیک و لکه های سیاه روی لب
اگر اخیراً از محصول جدیدی استفاده کرده اید، ممکن است یک واکنش آلرژیک باعث ایجاد لکه شود. این نوع واکنش به نام شیلیت تماسی رنگدانه ای شناخته می شود.
شایع ترین علل شیلیت عبارتند از:
- رژ لب یا بالم لب
- رنگ مو، اگر روی موهای صورت استفاده شود.
- چای سبز، ممکن است حاوی نیکل باشد که یک عامل تحریک کننده است.
اگر فکر می کنید یک واکنش آلرژیک باعث ایجاد لکه های تیره شده است، مصرف محصول را كنار بگذارید. مطمئن شوید که محصولات آرایشی شما فاسد نیستند و در مکانی خنک و تاریک نگهداری می شوند. محصولات تاریخ گذشته میتوانند باکتریها یا کپکها را رشد دهند و بیشتر احتمال دارد واکنش ایجاد کنند.
هایپرپیگمانتاسیون و لکه های سیاه روی لب
ملاسما یک بیماری شایع است که می تواند باعث ایجاد لکه های قهوه ای روی صورت شما شود. این لکه ها معمولا در نواحی زیر ایجاد می شوند:
- چانه
- بینی
- پیشانی
- گونه ها
- بالای لب
همچنین لکه های قهوه ای میتوانند در قسمت های دیگری از بدن که در معرض نور خورشید قرار دارند، مانند ساعد و شانههای افراد مشاهده شوند. ملاسما در زنان شایع تر از مردان است و هورمون ها در ایجاد آن نقش دارند. در واقع، این لکهها در دوران بارداری به قدری رایج هستند که به این وضعیت «لكه های بارداری» میگویند.
شما می توانید با محافظت از خود در برابر نور خورشید و استفاده از ضد آفتاب وکلاه لبه پهن از پیشرفت ملاسما جلوگیری کنید. ملاسما ممکن است با گذشت زمان از بین برود. متخصص پوست شما همچنین می تواند داروهایی را تجویز کند که مصرف این داروها به روشن شدن لکه ها کمک کنند.
داروهای درمان كننده ملاسما عبارتند از:
- آزلائیک اسید
- اسید کوجیک
- ترتینوئین (رفیسا)
- هیدروکینون (Obagi Elastiderm)
اگر داروهای موضعی موثر نبودند، متخصص پوست شما ممکن است یک لایه برداری شیمیایی، میکرودرم ابریژن، درم ابریژن یا لیزر درمانی را تجویز کند.
لکه های خورشیدی و لکه های سیاه روی لب
اگر لکه های روی لب های شما پوسته پوسته می شوند، ممکن است به آنچه که کراتوز اکتینیک یا لکه های خورشیدی گفته می شود، مبتلا شوید. این لکه ها می توانند ویژگی های زیر را داشته باشند:
- صاف یا برجسته
- خشک، زبر و پوسته دار
- اندازه کوچک یا عرض بیشتر از یک اینچ
- هم رنگ پوست یا برنزه بودن، صورتی، قرمز یا قهوه ای رنگ
ممکن است لکه ها را قبل از اینکه بتوانید آنها را ببینید احساس کنید. علاوه بر لبهایتان، ممكن است در مناطقی که در معرض آفتاب هستند دچار کراتوز شوید:
- گردن
- صورت
- دست ها
- گوش ها
- ساعدها
- پوست سر
از آنجایی که کراتوزهای اکتینیک به عنوان یک پیش سرطان در نظر گرفته می شوند، مهم است که پزشک شما این لکه ها را بررسی کند. همه کراتوزها فعال نیستند، بنابراین نیازی به برداشتن همه آنها نیست. پزشک شما بر اساس معاینه ضایعات، تصمیم خواهد گرفت که چگونه آنها را درمان کند. درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- کرم های موضعی
- لایه برداری شیمیایی
- یخ زدگی (کرایوسرجری)
- تراشیدن یا بریدن لکه ها (کورتاژ)
کم آبی بدن
عدم نوشیدن مایعات کافی یا قرار گرفتن در معرض نور خورشید و باد می تواند باعث خشکی و ترک خوردگی لب شما شود. كندن و گاز گرفتن لب های ترک خورده می تواند منجر به ایجاد دلمه، زخم و لکه های تیره روی لب شما شود.
حتماً هر روز حداقل هشت لیوان آب بنوشید. اگر در معرض آفتاب یا باد هستید، لب های خود را با بالم لب حاوی کرم ضد آفتاب محافظت کنید و از لیسیدن لب ها خودداری کنید. هنگامی که پوست خود را آبرسانی کردید، لب های شما بهبود یافته و لکه های تیره با گذشت زمان محو شوند.
آهن بیش از حد
اگر بیماری به نام هموکروماتوز ارثی دارید، بدن شما آهن زیادی را از غذاهایی که می خورید جذب کرده و در اندام های شما ذخیره می کند. آهن بیش از حد می تواند منجر به علائمی مانند تغییر رنگ پوست شود.
بدن شما همچنین ممکن است بیش از حد آهن داشته باشد اگر:
- چندین بار خون تزریق كرده باشید.
- مقدار زیادی مکمل آهن مصرف کنید.
آهن بیش از حد می تواند باعث شود پوست شما رنگ برنزی یا سبز خاکستری به خود بگیرد. برای کاهش آهن موجود در خون و اندامها، پزشک ممکن است مقداری از خون شما را تخلیه کند (روشی که به عنوان فلبوتومی شناخته میشود) یا از شما بخواهد که به طور منظم خون اهدا کنید. آنها همچنین ممکن است دارویی برای کمک به حذف آهن تجویز کنند.
کمبود ویتامین B-12
اگر ویتامین B-12 کافی را در رژیم غذایی یا از طریق مکمل ها دریافت نکنید، ممکن است پوست شما تیره شود. کمبود ویتامین B-12به طور بالقوه می تواند به صورت لکه های تیره روی لب شما ظاهر شود. اما کمبود B-12 را می توان با مولتی ویتامین روزانه یا با خوردن غذاهای حاوی مقدار زیادی از این ویتامین جبران کرد. کمبود شدید B-12 ممکن است با تزریق هفتگی یا قرص های روزانه با دوز بالا درمان شود.
داروهای خاص و لکه های سیاه روی لب
برخی از داروهایی که مصرف می کنید می توانند باعث تغییر در رنگ پوست شما از جمله پوست روی لب شوند.
این داروها عبارتند از:
- ضد مالاریا
- آمیودارون (نکسترون)
- داروهای سیتوتوکسیک
- یا داروهای ضد تشنج مانند فنی توئین (Phenytek)
- داروهای ضد روان پریشی، از جمله کلرپرومازین و فنوتیازین های مرتبط
اگر در مورد داروی خاصی که مصرف می کنید سؤالی دارید، می توانید با داروساز خود مشورت کنید.
اکثر تغییرات مربوط به دارو در رنگ پوست بی ضرر هستند. ممكن است پزشك شما توصیه كند كه مصرف دارو را قطع كنید. لکهها احتمالا بعد از قطع دارو محو میشوند. بسیاری از داروهایی که باعث ایجاد مشکلات رنگدانه های پوستی می شوند نیز باعث حساسیت به نور خورشید می شوند، بنابراین حتما روزانه از ضد آفتاب استفاده کنید.
وسایل دندانپزشکی
اگر بریسها، محافظ دهان یا دندانهای مصنوعی شما به خوبی روی هم قرار نگیرند، ممکن است زخمهایی روی لثه یا لبهای شما ایجاد شود. این زخم ها می توانند باعث ایجاد رنگدانه های پس از التهابی شوند – لکه های تیره ای که پس از بهبود زخم باقی می مانند. رنگدانه های پس از التهابی معمولاً در افرادی با پوست تیرهتر رخ میدهد. لکه ها در صورت قرار گرفتن در معرض نور خورشید می توانند تیره تر شوند.
اگر بریس ها یا دندان های مصنوعی شما به خوبی روی هم قرار نمی گیرند، به دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. دندان های مصنوعی شما نباید باعث زخم شوند. از بالم لب با ضد آفتاب استفاده کنید تا لکه ها تیره نشوند. متخصص پوست شما همچنین می تواند کرم یا لوسیون را برای روشن کردن لكه ها تجویز کند.
اختلالات هورمونی و لکه های سیاه روی لب
سطوح پایین هورمون تیروئید در گردش (کم کاری تیروئید) می تواند باعث ملاسما شود که یک رنگدانه قهوه ای لکه دار روی صورت است. سطوح بالای هورمون تیروئید (پرکاری تیروئید) نیز می تواند باعث تیره شدن پوست شما شود.
برای درمان تغییر رنگ پوست ناشی از عدم تعادل هورمونی، باید مشکل ریشه ای را برطرف کنید. پزشک شما قادر خواهد بود در مورد علائم شما صحبت کند و شما را در مورد مراحل بعدی درمان راهنمایی کند.
سیگار کشیدن
حرارت سیگار می تواند مستقیماً پوست لب شما را بسوزاند.سوختگی ها می توانند زخم ایجاد کنند و مصرف سیگار بهبود زخم را به تاخیر می اندازد. سوختگی همچنین ممکن است منجر به رنگدانه های پس از التهاب شود که لکه های تیره ای هستند و پس از بهبود زخم باقی می مانند.
ترک سیگار تنها راهی است که به لب های شما اجازه می دهد تا به درستی ترمیم شوند. در مورد گزینه های خود برای قطع و همچنین هرگونه کرم روشن کننده ای که ممکن است بتوانید استفاده کنید، با پزشک خود صحبت کنید.
آیا لكه های لب سرطانی هستند؟
اغلب سرطان های پوست روی لب ها نادیده گرفته می شوند. دو مورد از رایجترین سرطانهای پوست، کارسینوم سلول بازال و کارسینوم سلول سنگفرشی هستند. این موارد معمولاً در مردان با پوست روشن و بالای 50 سال دیده می شود. احتمال ابتلا به سرطان لب بالایی در مردان 3 تا 13 برابر بیشتر از زنان است و احتمال ابتلا به سرطان لب پایینی حدود 12 برابر بیشتر است. اگر فکر میکنید لکههای روی لبهایتان ممکن است سرطانی باشد، به دنبال علائم زیر باشید:
علائم کارسینوم سلول بازال، عبارتند از:
- رشد سریع
- یک زخم باز
- برآمدگی براق
- وجود ناحیه بافت مانند
- لکه قرمز یا ناحیه تحریک شده
علائم کارسینوم سلول سنگفرشی عبارتند از:
- رشد سریع
- یک زخم باز
- یک لکه قرمز پوسته پوسته
- رشد زگیل مانند، که ممکن است همراه با خونریزی باشد.
بیشتر سرطان های لب به راحتی قابل تشخیص و درمان هستند. رایج ترین درمان ها شامل جراحی، پرتودرمانی و سرما درمانی است. اگر سرطان لب زود تشخیص داده شود قابل درمان خواهد بود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید؟
اگر لکه سیاه، تغییر رنگ یا پوسته پوسته روی لب خود مشاهده كردید، به پزشک خود مراجعه کنید. ممکن است این لكه ها خطرناك و جدی نباشد، اما بررسی و معاینه آن ضرری ندارد.
در صورت بروز علائم زیر در لکه ها، حتما باید به پزشک مراجعه کنید:
- دارای حاشیه نامنظم
- به سرعت در حال گسترش است.
- خارش، قرمز، حساس یا خونریزی دارد.
- ترکیبی از رنگ های غیر معمول دارد.
4 دیدگاه
سلام
حدود ۱ یا ۲ ماه هست که دو تا لکه سیاه کوچک روی لب پایینی ظاهر شده اندازش از عکس هایی که گذاشتین کوچیکتره
ازمایش های لازم رو هم دادم
آیا پماد یا روشی هست که سریع و راحت از بین ببره این لکه ها رو؟
چون نمیخوام به متخصص مراجعه کنم
سلام وقت بخیر، لکههای سیاه روی لب ممکنه دلایل مختلفی داشته باشه، مثل تغییرات رنگدانهای، حساسیت یا آسیبهای جزئی. پمادهایی مثل هیدروکینون یا کرمهای لایهبردار ممکنه به روشن شدن کمک کنن، اما توصیه میکنم برای درمان قطعی و ایمن، از یک پزشک متخصص پوست و زیبایی غیرحضوری مشاوره آنلاین بگیری تا دقیقتر راهنمایی بشید.
برای گفتگوی تلفنی با متخصصان پزشکت روی لینک کلیک کنید.
پماد هیدورکینون برای لب ضرر نداره؟
سلام دوست عزیز، پماد هیدروکینون میتواند برای لبها تحریککننده باشد و باعث خشکی یا حساسیت شود. بهتر است قبل از استفاده بر روی لبها با پزشک مشورت کنید.
برای گفتگوی تلفنی با پزشک متخصص پوست روی لینک کلیک کنید.