در صورت ابتلا به آنفولانزا، از 24 ساعت قبل از شروع علائم تا سه الی پنج روز اول بیماری، بیشترین احتمال سرایت به افراد دیگر را دارید. کودکان و افراد مبتلا به بیماری های نقص سیستم ایمنی می توانند تا 10 روز یا بیشتر پس از شروع علائم مسری باقی بمانند. داروهای ضد ویروسی مانند تامیفلو (اسلتامیویر) ممکن است دوره مسری را کوتاه تر( مشخص نیست که تا چه حد) کنند.
دوره کمون آنفولانزا زمان بین قرار گرفتن در معرض ویروس تا شروع علائم است. این معمولا بین 24 ساعت تا چهار روز طول می کشد. این بدان معناست که اگر در معرض ویروس آنفولانزا قرار بگیرید و آلوده شوید، بین 24 ساعت تا چهار روز پس از قرار گرفتن در معرض علائم آنفولانزا مانند تب و بدن درد قرار خواهید گرفت. متوسط دوره کمون آنفولانزا حدود دو روز است.
از آنجایی که 24 ساعت قبل از ظاهر شدن علائم خود می توانید مسری باشید، ممکن است قبل از اینکه بدانید به آن مبتلا شده اید، ویروس را پخش کنید. این را به تعداد افرادی اضافه کنید که سعی می کنند علائم خود را از بین ببرند و دیگران را در معرض میکروب های خود در هنگام بیماری قرار دهند، و به راحتی می توان فهمید که چرا آنفولانزا سالانه افراد زیادی را تحت تاثیر قرار می دهد.
مطالعه بیشتر: درمان خانگی آنفولانزا
آیا پس از گذشت دوره مورد نظر آنفولانزا می تواند مسری باشد؟
پس از شروع علائم آنفولانزا، بزرگسالان می توانند ویروس را به مدت 5 تا 10 روز گسترش دهند. با این حال، میزان انتشار ویروس پس از سه تا پنج روز به طور قابل توجهی کاهش می یابد. بزرگسالان از 24 ساعت قبل از شروع علائم تا 3 الی 5 روز پس از آن بیشتر مسری آنفولانزا هستند. به عنوان یک قاعده کلی، وجود علائم راه خوبی برای دانستن اینکه شما مسری هستید است.
در کودکان، آنفولانزا تا 10 روز و گاهی حتی بیشتر از آن مسری است. افرادی که مشکلات جدی سیستم ایمنی دارند می توانند آنفولانزا را برای هفته ها یا حتی ماه ها پس از ابتلا ناقل باشند. علائم آنفولانزا معمولاً به تدریج ظاهر نمی شوند. بیشتر اوقات، مردم شروع آنفولانزا را طوری توصیف می کنند که گویی “یک کامیون به آنها برخورد کرده است”. احساس خوبی دارید و ناگهان، یک ساعت بعد، احساس می کنید به سختی می توانید حرکت کنید.
اگر چه با گذشت روزها علائم بهبود می یابند، اما ممکن است همچنان مسری باشید. داروهای ضد ویروسی مانند تامیفلو ممکن است دوره مسری را کوتاه کنند همانطور که می توانند طول بیماری را کوتاه کنند. با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که حتی اگر تامیفلو مصرف می کنید، هنوز هم ممکن است آنفولانزا را تا زمانی که علائم دارید گسترش دهید.
مطالعه بیشتر: داروی Xofluza برای آنفولانزا
آنفولانزا چگونه انتشار می یابد؟
آنفولانزا از طریق قطرات پخش میشود، به این معنی که اگر سرفه، عطسه یا هر قطرهای از دستگاه تنفسی خود به هر چیزی برسانید، میتواند به شخص دیگری سرایت کند. در ماه های سرد زمستان، آنفولانزا به سرعت گسترش می یابد. بر خلاف تصور رایج، این به دلیل هوای سرد نیست. اگرچه هوای سرد و خشک ممکن است به این معنی باشد که ویروس به راحتی حرکت می کند و افراد را مبتلا می کند، اما در واقع باعث بیماری نمی شود.
انتقال قطرات
این روش می تواند به دو صورت اتفاق بیفتد. ابتدا، اگر عطسه، سرفه یا صحبت می کنید، قطرات میکروسکوپی در فاصله 6 فوتی شما در هوا منتشر می شود. هر کسی در اطراف شما می تواند در آن قطرات حاوی ویروس آنفولانزا تنفس کند. احتمال دیگر این است که قطراتی که شما عطسه کردید، سرفه کردید یا بیرون دادید روی اشیا فرود می آیند و فرد بعدی که آن شی را لمس کند و سپس دست خود را به چشم، دهان یا بینی خود بمالد ممکن است آلوده شود. در صورتیکه سیستم ایمنی فرد نتواند ویروس را از بین ببرد، در عرض یک تا چهار روز پس از مبتلا شدن، علائم ایجاد میشود.
مطالعه بیشتر: واکسن آنفولانزا و دیابت
اگر مریض هستید چه کاری باید انجام دهید؟
چنانچه به آنفولانزا مبتلا هستید، باید حداقل تا 24 ساعت پس از رفع تب در خانه بمانید و دیگر از داروهای کاهش دهنده تب مانند تایلنول (استامینوفن) استفاده نکنید. اگر تب ندارید اما هنوز علائم دارید، باید صبر کنید تا علائم شما بهبود یابد و حداقل چهار تا پنج روز از شروع احساس بیماری شما بگذرد.
بسیاری از مردم می دانند که باید در خانه بمانند زمانی که به چیزی مانند آنفولانزا مبتلا هستند (اگرچه بسیاری از مردم این توصیه را رعایت نمی کنند). این یکی از دلایلی است که واکسن آنفولانزا بسیار مهم است. اگر علیه آنفولانزا واکسینه شده باشید، بدن شما فرصتی برای مبارزه با آن قبل از انتشار در بدن شما خواهد داشت و کمتر احتمال دارد که آن را به افراد دیگر منتقل کنید یا خودتان بیمار شوید.
آنفولانزا حدود یک روز قبل از شروع علائم و تا 10 روز پس از شروع احساس بیماری مسری است. اگر مریض شدید، در خانه بمانید. این به شما کمک می کند تا از انتشار ویروس به دیگران جلوگیری کنید. همچنین لازم است دست های خود را مرتب بشویید و مطمئن شوید که کسانی که با شما در تماس هستند نیز همین کار را می کنند. سرفه خود را بپوشانید و هر کاری که می توانید انجام دهید تا از قرار گرفتن در کنار افرادی که در معرض خطر عوارض جدی آنفولانزا هستند اجتناب کنید.
جلوگیری از انتشار ویروس آنفولانزا بر عهده همه ماست. حتی اگر فکر می کنید اگر آن را دریافت کنید برای شما جدی نخواهد بود، اما ممکن است برای کسی آن را به او منتقل می کنید جدی باشد.
مطالعه بیشتر: آنفولانزا چه عوارضی دارد؟
پیشگیری از آنفولانزا
اگرچه محصولات و داروهای مختلفی وجود دارند که ممکن است ادعا کنند که پس از قرار گرفتن در معرض آنفولانزا به پیشگیری از بیماری کمک می کنند، اما هیچ یک از آنها مؤثر نبوده اند. بهترین گزینه برای پیشگیری از آنفولانزا، دریافت واکسن سالانه آنفولانزا است. اگرچه 100 درصد در پیشگیری از آنفولانزا موثر نیست، اما به شما شانس بسیار بیشتری برای جلوگیری از بیماری می دهد.
آنچه باید در مورد واکسن آنفولانزا بدانید
اگر در معرض فرد مبتلا به آنفولانزا هستید، از تماس نزدیک با فرد خودداری کنید و دست های خود را مرتب بشویید. همچنین لازم است موارد زیر را رعایت کنید:
ویتامینC. اگرچه ویتامین C به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد و فواید زیادی دارد، اما هیچ مدرک علمی وجود ندارد که به شما در جلوگیری از بیماری هایی مانند آنفولانزا یا سرماخوردگی کمک کند.
مرطوب کننده ها. شواهد نشان می دهد که ویروس هایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا در هوای سرد و خشک راحت تر پخش می شوند. این یکی از دلایلی است که آنها در طول زمستان بیشتر رایج هستند. استفاده از دستگاه مرطوب کننده در خانه در طول زمستان می تواند به مرطوب نگه داشتن مجاری بینی کمک کند. و در حالی که هیچ تضمینی وجود ندارد که این کار از بیمار شدن شما جلوگیری کند، نمی تواند آسیبی به همراه داشته باشد (تا زمانی که آن را به درستی تمیز کنید).
داروهای ضد ویروسی. اگر در معرض خطر بالای عوارض ناشی از آنفولانزا هستید و میدانید که در معرض آن قرار گرفتهاید، در مورد مصرف داروهای ضد ویروسی با پزشک خود صحبت کنید. این می تواند به پیشگیری از آنفولانزا در برخی افراد کمک کند و شدت علائم را در افرادی که به آن مبتلا می شوند کاهش می دهد.
مطالعه بیشتر: چه کسانی نباید واکسن آنفولانزا بزنند؟
سرماخوردگی چه مدت مسری است؟
در صورت ابتلا به سرماخوردگی، معمولاً در چهار روز اول علائم مسری هستید. با این حال، برخی از سویه های ویروسی می توانند تا یک ماه به گسترش خود ادامه دهند. سرماخوردگی بخشی تقریبا اجتناب ناپذیر از زندگی است و اجتناب از آن دشوار است. درک خطر انتقال و انجام اقدامات احتیاطی مناسب می تواند به جلوگیری از گسترش سرماخوردگی کمک کند.
دوره کمون برای ویروس سرماخوردگی 24 تا 72 ساعت است. این مدت زمانی است که طول می کشد تا علائم پس از ابتلا ظاهر شوند. برای سرماخوردگی، علائم یک تا سه روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس ظاهر می شود.
علائم رایج سرماخوردگی عبارتند از:
- سردرد
- گلو درد
- سرفه کردن
- آبریزش بینی
همه افراد مبتلا این علائم را ندارند و شدت آن می تواند متفاوت باشد. بیشتر سرماخوردگی ها حدود یک هفته طول می کشد، اما پس از آن امکان انتشار ویروس وجود دارد. ویروس های سرماخوردگی می توانند تا چهار هفته در بدن باقی بمانند. در حالی که خطر انتقال با گذشت زمان به سرعت کاهش می یابد، حتی اگر دیگر علائمی نداشته باشید، ممکن است انتقال به دیگران همچنان امکان پذیر باشد.
سرماخوردگی چگونه مسری است؟
ویروس های سرماخوردگی از طریق قطرات معلق در هوا، تماس فرد به فرد و تماس با سطوح آلوده منتقل می شوند. هنگامی که فردی به ویروس تنفسی مبتلا می شود، سرفه و عطسه قطرات را به هوا پرتاب می کند. قطرات مملو از ویروس روی سطوح فرود می آیند یا وارد دستگاه تنفسی فوقانی شخص دیگری می شوند.
ویروسهای سرماخوردگی میتوانند چندین ساعت روی سطوح زندگی کنند و در صورت دست زدن به سطح آلوده و سپس بینی، عفونت را ممکن میسازند. بیشتر سرماخوردگی ها توسط سویه هایی در خانواده های راینوویروس و کرونا ایجاد می شود. آدنوویروس، متاپنوموویروس، پاراآنفلوآنزا و ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV) دیگر ویروس هایی هستند که علائم تنفسی فوقانی ایجاد می کنند.
پیشگیری از انتشار ویروس سرماخوردگی
اگر سرما خورده اید، بهترین راه برای جلوگیری از انتشار ویروس این است که خود را ایزوله کنید. هنگامی که در اطراف دیگران هستید، استفاده از ماسک صورت برای گرفتن قطرات تنفسی در صورت سرفه یا عطسه کمک می کند. افرادی که با شما زندگی می کنند می توانند همین کار را انجام دهند.
هنگام سرفه یا عطسه حتما دهان خود را بپوشانید. بهتر است در قوز بازوی خود سرفه یا عطسه کنید. به این ترتیب می توانید از آلوده شدن دست خود جلوگیری کنید. همچنین می توانید در دستمال کاغذی سرفه یا عطسه کنید، اما پس از آن باید دست های خود را بشویید (یا از یک ضدعفونی کننده دست مبتنی بر الکل استفاده کنید).
شما و سایر اعضای خانواده تان باید مرتب دست های خود را بشویید و به طور مرتب سطوح را تمیز کنید. تمام تلاش خود را کنید تا از دست زدن به صورت خود (مانند خاراندن یا مالیدن بینی) خودداری کنید.
به ویژه هنگام تماس با افرادی که در معرض خطر عوارض هستند، این اقدامات احتیاطی را انجام دهید. این شامل:
- سالمندان
- افراد مبتلا به آسم
- نوزادان یا کودکان نوپا
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
برای ایمن بودن در اطراف افراد در معرض خطر، تا یک هفته پس از کاهش علائم سرماخوردگی، اقدامات احتیاطی را ادامه دهید.
سوالات متداول
آیا واکسنی برای سرماخوردگی وجود دارد؟ خیر. سرماخوردگی می تواند توسط صدها ویروس مختلف ایجاد شود. در حالی که سرماخوردگی می تواند احساس بدی ایجاد کند، معمولاً طی یک هفته تا 10 روز بدون عارضه برطرف می شود.
آیا می توانید از بوسیدن فرد مبتلا سرما بخورید؟ بله، بوسیدن فرد مبتلا به سرماخوردگی می تواند باعث انتقال ویروس شود. شما می توانید از هر تماس نزدیک با یک فرد بیمار به ویروس سرماخوردگی مبتلا شوید. سرماخوردگی در چهار روز اول بیشتر مسری است. با این حال، ویروس های سرماخوردگی می توانند تا یک ماه در بدن باقی بمانند.
سرماخوردگی کودک نوپا چه مدت مسری است؟ سرماخوردگی کودکان نوپا می تواند توسط ویروس های مختلف ایجاد شود. یکی از مسری ترین سویه ها ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV) است. با توجه به مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری، RSV معمولاً برای سه تا هشت روز مسری است. با این حال، در برخی موارد، کودکان ممکن است تا چهار هفته همچنان به RSV مسری باشند.