آرتریت و بورسیت شرایط مختلفی هستند که ویژگی های مشابهی دارند. آرتریت شامل گروهی از بیماریهای مزمن است که استئوآرتریت (OA) و آرتریت روماتوئید (RA) شایعترین آنها هستند. بورسیت یک وضعیت موقتی است که معمولاً در اثر استفاده بیش از حد، آسیب یا عفونت ایجاد میشود. هر دو شامل التهاب مفاصل، درد و ناراحتی هستند.
بورسیت چیست؟
بورسیت التهاب بورسها است که کیسه های پر از مایع در نزدیکی مفاصل هستند. بورسها استخوان ها، تاندونهاو ماهیچههارا برای کاهش اصطکاک و التهاب مفاصل محافظت میکنند. آنها میتوانند در اثر استفاده بیش از حد، وضعیت های بدنی طولانی مدت یا شرایط التهابی ملتهب شوند.
بورسیت وضعیتی است که در آن بورس ها که کیسه های پر از مایع هستند و به عنوان روان کننده اضافی برای مفاصل عمل می کنند، ملتهب و دردناک می شوند. در هر طرف لگن 4 بورس وجود دارد، اما تنها 2 تای آنها معمولاً تحت تأثیر بورسیت قرار می گیرند: بورسای تروکانتریک (که در قسمت بیرونی مفصل ران قرار دارد) و بورسای ایلیوپسواس (در نزدیکی داخل کشاله ران).
بورسیت هیپ ممکن است هر یک از علائم زیر را ایجاد کند:
- درد و سفتی پس از فعالیت زیاد یا کم.
- احساسی که در شب هنگام دراز کشیدن روی لگن آسیب دیده بدترین است.
- دردی که با راه رفتن، بالا رفتن از پله ها و چمباتمه زدن افزایش می یابد.
- احساسی که در قسمت خارجی لگن یا نزدیک کشاله ران احساس می شود.
- دردی که تیز و شدید شروع می شود اما بعداً به یک درد گسترده محو می شود.
بورسیت بیشتر در میانسالان و افراد مسن به ویژه زنان شایع است. بورسیت همچنین اغلب ورزشکارانی را که می دوند، تحت تاثیر قرار می دهد، زیرا استفاده بیش از حد از مفصل ران باعث تحریک بورس ها می شود.
اگرچه بورسیت معمولاً در نتیجه استفاده بیش از حد ایجاد می شود، آسیب ناگهانی (مانند زمین خوردن) نیز می تواند باعث ایجاد این بیماری شود. بورسیت و آرتریت هر دو می توانند پس از یک آسیب ناگهانی ایجاد شوند که به چالش تمایز بین این دو بیماری می افزاید.
علل و عوامل خطر بورسیت کدامند؟
خطر ابتلا به بورسیت در افراد با افزایش سن بیشتر می شود. حرکات تکراری و اعمال فشار بر روی مفاصل خاص مانند حین ورزش، کار یدی یا نواختن یک آلت موسیقی میتواند این خطر را افزایش دهد. فشار روی قسمتهای خاصی از بدن، مانند زانو زدن، میتواند خطر ابتلا به بورسیت را افزایش دهد. شرایط پزشکی مانند آرتریت، نقرس ، دیابت و بیماری تیروئید نیز از عوامل خطر برای بورسیت هستند. گاهی اوقات، یک آسیب یا عفونت ناگهانی میتواند باعث بورسیت شود.
فعالیت هایی که میتوانند منجر به بورسیت شوند، عبارتند از:
- نجاری
- بیل زدن
- رنگ کاری
- اسکراب کردن
- باغبانی و کلنگ زنی
- ورزشهایی مانند تنیس، گلف، و بیسبال
- وضعیت نامناسب یا مفصلی که در موقعیت مناسبی قرار نگرفته است.
- طول های مختلف پا، خارهای استخوانی یا سایر مشکلات ساختاری اسکلتی عضلانی
آرتریت و بورسیت در کدام قسمت بدن رخ می دهند؟
بورسیت میتواند هر یک از 150 بورس بدن را تحت تأثیر قرار دهد، اما مکان های خاصی معمولاً تحت تأثیر این بیماری قرار میگیرند، از جمله:
- زانو ( بورسیت پیش کشکک)
- باسن (بورسیت ایسکیال)
- شانهها (بورسیت سابکرومیال و بورسیت پریسکاپولار )
- هیپ (بورسیت ایلیوپکتینال یا تروکانتریک)
- آرنج (بورسیت اولکرانون، که گاهی اوقات آرنج ماینر یا بارفلای نامیده میشود).
- پاها (نام بسته به مکان متفاوت است، معمولاً در شست پا، پاشنه یا توپی پا)
بورسیت میتواند باعث درد و ناراحتی در مفصل آسیبدیده شود و اغلب باعث ایجاد درد در حین حرکت یا هنگام لمس آن ناحیه میشود.
علائم دیگر آن، عبارتند از:
- تورم
- محدوده حرکتی محدود
- قرمزی، گرمی، تب و لرز در صورت وجود عفونت
آرتریت چیست؟
آرتریت به درد، التهاب و سفتی مفاصل اشاره دارد. دو نوع آرتریت که معمولاً لگن را درگیر میکند، استئوآرتریت است که نتیجه ساییدگی غضروف بین مفاصل در طول زمان است و آرتریت روماتوئید که یک اختلال خود ایمنی است که باعث میشود سیستم ایمنی بدن به مفاصل خود حمله کند. این مقاله فقط بر روی آرتروز تمرکز می کند.
استئوآرتریت معمولاً ناشی از ساییدگی و پارگی طبیعی مفاصل در طول عمر استفاده است. آرتریت پس از سانحه، که نوع خاصی از آرتروز است، ممکن است در اثر یک آسیب ناگهانی مانند زمین خوردن نیز ایجاد شود.
آرتریت هیپ ممکن است هر یک از علائم زیر را ایجاد کند:
- درد لگن که در صبح بدترین است.
- درد لگن که پس از دوره های طولانی عدم تحرک بدتر می شود.
- احساس قفل شدن، چسبیدن، رنده شدن یا ساییدن در هنگام حرکت دادن قسمت بالایی پا.
- سفتی و عدم انعطاف در مفصل ران. ممکن است باعث لنگیدن شود.
دردی که از داخل حفره مفصل ران شروع می شود و به بیرون تابش می کند. می توان آن را در باسن، کشاله ران و ران احساس کرد.
استئوآرتریت نقطه اوج چندین سال زوال مفصل است. سن، چاقی و فعالیتهای شدید مکرر همگی به تجزیه غضروف کمک میکنند و میتوانند منجر به این بیماری شوند.
انواع مختلف آرتریت
آرتریت شامل بیش از 100 بیماری است. علامت اصلی معمولاً درد مفاصل است. معمولاً باعث التهاب بیش از یک مفصل در بدن میشود و در نتیجه تورم، سفتی، درد و دامنه حرکتی محدودی ایجاد میکند که با گذشت زمان بدتر میشود. انواع مختلف آرتریت علل مختلفی دارند.
روماتیسم مفصلی
RA یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی به سلول های سالم بدن حمله میکند. آرتریت روماتوئید عمدتاً به مفاصل حمله میکند، معمولاً به طور همزمان بسیاری از آنها. 3 معمولا مفاصل دست، مچ دست و زانو را درگیر میکند. با RA، پوشش مفصل ملتهب میشود و باعث آسیب به بافت مفصل میشود که میتواند منجر به درد مزمن، تغییر شکل و محدودیت در حرکت شود.
علائم RA شامل درد مفاصل، تورم، سفتی، خستگی و تب کم است. آرتریت روماتوئید همچنین میتواند سایر بافت های بدن را تحت تاثیر قرار دهد و باعث ایجاد مشکلاتی در اندام هایی مانند ریه ها، قلب و چشمها شود.
آرتروز
OA شایع ترین شکل آرتریت است که بیشتر در بزرگسالان بالای 65 سال دیده میشود. به دلیل ارتباط آن با سن، اغلب به عنوان بیماری مفصلی دژنراتیو یا آرتریت “ساییدگی” نامیده میشود. بیشتر در دست ها، باسن و زانوها بروز میکند. با OA، غضروف داخل مفصل شروع به شکستن میکند و استخوان زیرین شروع به تغییر میکند. OA میتواند باعث درد، سفتی و تورم شود. در برخی موارد باعث کاهش عملکرد و ناتوانی میشود.
آرتریت و بورسیت چقدر شبیه هم هستند؟
آرتریت و بورسیت از جهات مختلف مشابه هستند. این شرایط دارای علائم همپوشانی زیادی هستند و بر همان مکانهای بدن تأثیر میگذارند که گاهی اوقات تمایز آنها را دشوار میکند. هر دو شرایط میتوانند باعث بروز علائم زیر شوند:
- تورم
- سرخی
- درد در مفاصل
- سفتی، سختی
- حساسیت به لمس
شرایط همچنین بر مکان های مشابه تأثیر میگذارد، از جمله:
- شانه ها
- زانو
- مچ دست
- باسن
همچنین هر دوی آنها پتانسیل تأثیرگذاری بر سایر قسمت های بدن را دارند.
آرتریت و بورسیت چه فرقی با هم دارند؟
تفاوت اصلی بین این دو بیماری در محل دقیق التهاب است. محل بروز آرتریت، در مفصل است، در حالی که بورسیت در بورسا رخ می دهد. آرتریت و بورسیت نیز از نظر آسیب شناسی، شروع و مدت زمان متفاوت هستند.
در حالی که درست است که آرتریت و بورسیت میتوانند مفاصل مشابهی را تحت تاثیر قرار دهند، اما وقتی صحبت از شایع ترین مفاصل درگیر میشود، تفاوت هایی وجود دارد. آرتریت بیشتر در زانوها، لگن و مفاصل کوچک شایع رخ می دهد، در حالی که بورسیت بیشتر در شانه ها، لگن، آرنج و زانو دیده میشود.
فرق در شروع
بورسیت میتواند به طور ناگهانی ایجاد شود و معمولاً یک بیماری حاد است. از سوی دیگر، آرتریت معمولاً یک بیماری تدریجی و پیشرونده است (به استثنای معدود موارد، مانند آرتریت سپتیک ، یک عفونت به سرعت پیشرونده).
طول وضعیت
آسیب مفصلی آرتریت اغلب دائمیاست. بورسیت یک تحریک کوتاه مدت است که آسیب پایداری ایجاد نمیکند مگر اینکه استرس فیزیکی در ناحیه باقی بماند.
نحوه تشخیص آرتریت و بورسیت
بورسیت معمولا با معاینه فیزیکی تشخیص داده میشود. اگر علائم بورسیت به هر نحوی در شما تشدید شوند یا علائم عفونت دارید، پزشک ممکن است موارد زیر را دستور دهد:
- آزمایش خون برای یافتن شواهد عفونت
- سونوگرافی یا ام آر آی برای بررسی مفصل
- اشعه ایکس برای رد سایر شرایط، مانند شکستگی
- نمونه ای از مایع از بورس، برای شناسایی سلولهایا ارگانیسم های عفونی
برای تشخیص آرتریت، ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی شما یک تاریخچه پزشکی میگیرد و یک معاینه فیزیکی انجام میدهد تا تأثیر درد را بر توانایی عملکرد و علت درد شما پیدا کند. ممکن است برای بررسی میزان آسیب مفصلی، اشعه ایکس یا سایر روش های تصویربرداری مانند سی تی اسکن یا ام آر آی انجام دهید.
آرتریت دارم یا بورسیت؟
تفاوت اصلی بین آرتریت و بورسیت ساختارهای آناتومیکی است که آنها بر آن تأثیر می گذارند. آرتریت یک بیماری مزمن است که به طور جبران ناپذیری به استخوان، غضروف و مفاصل آسیب می زند، در حالی که بورسیت یک وضعیت موقتی است که شامل تورم دردناک بورس ها برای مدتی است.
آرتروز | بورسیت |
درد در صبح بدترین است. | درد در شب بدترین است. |
علائم به تدریج در طول ماه ها و سال ها بدتر می شود. | علائم فقط چند هفته طول می کشد. |
در درجه اول ناشی از ساییدگی و پارگی است که در یک دوره زمانی طولانی رخ می دهد. | در درجه اول ناشی از دوره های ناگهانی استفاده بیش از حد یا یک رویداد آسیب زا، مانند زمین خوردن است. |
آسیب مفصل غیر قابل برگشت است. | التهاب بورسا موقتی است. |
علائم نیاز به توجه یک متخصص پزشکی دارد. | علائم معمولا با درمان های محافظه کارانه و خانگی بهبود می یابند. |
سخن آخر
برای اینکه این شرایط، آرتریت یا بورسیت را تحت کنترل بگیرید، بهتر است زودتر به پزشک مراجعه کنید. تشخیص و درمان باعث بهبود سریع بورسیت شده و پیشرفت کندتر آرتریت میشود.
آخرین دیدگاهها