زانو متورم زمانی اتفاق میافتد که مایع اضافی در مفصل زانو یا اطراف آن جمع شود. پزشک شما ممکن است به این وضعیت به عنوان افیوژن در مفصل زانو اشاره کند. برخی افراد به این حالت «آب روی زانو» می گویند. زانو متورم ممکن است نتیجه تروما، صدمات ناشی از استفاده بیش از حد، یا یک بیماری یا شرایط زمینه ای باشد.
برای تعیین علت تورم، پزشک ممکن است نیاز به نمونهگیری از مایع برای آزمایش عفونت، بیماری یا آسیب داشته باشد. برداشتن مقداری از مایع نیز به کاهش درد و سفتی مرتبط با تورم کمک می کند. هنگامی که پزشک علت اصلی تورم زانوی شما را مشخص کرد، درمان مناسب می تواند شروع شود.
علائم تورم زانو چیست؟
علائم و نشانه های تورم زانو معمولاً عبارتند از:
- سفتی: وقتی مفصل زانو حاوی مایع اضافی است، ممکن است نتوانید پای خود را به طور کامل خم یا صاف کنید.
- درد: بسته به علت تجمع مایع، زانو ممکن است بسیار دردناک باشد تا حدی که تحمل وزن بر روی آن دشوار یا غیرممکن است.
- تورم: پوست اطراف کاسه زانو شما می تواند به طور قابل توجهی پف کند، به خصوص زمانی که زانوی آسیب دیده را با زانوی معمولی مقایسه کنید.
چه چیزی منجر به ورم زانو می شود؟
بسیاری از مشکلات، از آسیب های تروماتیک گرفته تا بیماری ها و سایر شرایط، می توانند باعث تورم زانو شوند. این علل، عبارتند از:
رگ به رگ شدن
رگ به رگ شدن یک رباط کشیده یا پارگی است. رباط ها نوارهایی از بافت فیبری هستند که استخوان ها را به استخوان های دیگر متصل می کنند. پیچ خوردگی زانو ممکن است در اثر ضربه شدید یا پیچ خوردگی زانو ایجاد شود.
کشیدگی
تاندون ها نوارهایی از بافت فیبری هستند که ماهیچه ها را به استخوان ها متصل می کنند. کشیدگی زانو ممکن است به دنبال حرکت ناگهانی یا چرخش زانو ایجاد شود.
پارگی غضروف
مینیسک ها یک جفت غضروف هلالی شکل هستند که در داخل هر مفصل زانو قرار می گیرند. آنها به پیشگیری از اصطکاک بین استخوان های تشکیل دهنده زانو کمک می کنند. چرخش ناگهانی زانو می تواند منجر به پارگی مینیسک شود.
تاندونیت
این التهاب تاندون است. تاندونیت زانو می تواند به دلیل استفاده بیش از حد از مفصل زانو باشد، معمولاً در اثر فعالیت هایی مانند دویدن، پریدن و دوچرخه سواری به وجود می آید.
صدمات
آسیب به هر قسمت از زانو می تواند باعث تجمع مایع اضافی مفصل شود. آسیب هایی که می توانند باعث تجمع مایع در داخل و اطراف مفصل زانو شوند، عبارتند از:
- استخوان های شکسته
- پارگی غضروف (منیسک).
- تحریک ناشی از استفاده بیش از حد
- پارگی رباط، به ویژه رباط صلیبی قدامی (ACL)
بیماری ها
بیماری ها و شرایطی که می توانند باعث تجمع مایع در داخل و اطراف مفصل زانو شوند، عبارتند از:
- آرتروز
- عفونت
- نقرس
- بورسیت
- کیست ها
- تومورها
- نقرس کاذب
- روماتیسم مفصلی
سن
با افزایش سن، احتمال ایجاد زانو متورم مرتبط با آرتریت افزایش می یابد.
ورزش
افرادی که در ورزش هایی که شامل چرخاندن زانو هستند، مانند بسکتبال، شرکت می کنند، احتمال بیشتری دارد که انواع آسیب های زانو را تجربه کنند که باعث تورم می شود.
چاقی
اضافه وزن به مفصل زانو فشار مضاعفی وارد می کند و به اضافه بار بافت و مفصل و تحلیل رفتن زانو کمک می کند که می تواند منجر به تورم زانو شود. چاقی خطر ابتلا به آرتروز را افزایش می دهد که یکی از شایع ترین علل تورم زانو است.
عوارض زانو متورم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- از دست دادن عضلات: مایع موجود در زانو می تواند به عملکرد عضلات شما آسیب برساند و باعث ضعیف شدن و آتروفی عضلات ران شود.
- کیسه پر از مایع (کیست بیکر). تجمع مایع در زانوی شما می تواند منجر به تشکیل کیست بیکر در پشت زانوی شما شود. کیست بیکر متورم می تواند دردناک باشد، اما معمولا با یخ و فشرده سازی بهبود می یابد. اگر تورم شدید باشد، ممکن است نیاز به برداشتن مایع (آسپیراسیون کیست) داشته باشید.
تورم در زانو می تواند تحرک را کاهش دهد و باعث درد و سایر علائم شود. خوشبختانه، چند تکنیک ساده ممکن است به سرعت تورم را کاهش دهد. تورم زانو ممکن است به دلیل استفاده بیش از حد، آسیب یا آرتروز باشد. ممکن است فرد بتواند تورم را در خانه کاهش دهد، اما در برخی موارد، درمان حرفه ای ضروری است.
بورسیت پیش کشکک
بورس ها کیسه هایی پر از مایع هستند که به کاهش اصطکاک در مفصل کمک می کنند. آنها می توانند ملتهب شوند و مایع اضافی تولید کنند که منجر به تورم مفصل شود. بورسیت پیش کشکک یک اصطلاح پزشکی برای تورم بورس های کاسه زانو است. این می تواند ناشی از موارد زیر باشد:
- عفونت بورس ها
- آسیب به جلوی زانو
- فشار مداوم روی جلوی زانو که احتمالاً به دلیل زانو زدن مکرر ایجاد می شود.
برخی از علائم بورسیت پیش کشکک، عبارتند از:
- آرتروز
- تورم سریع جلوی زانو
- قرمزی یا گرمی اطراف زانو
- دردی که معمولاً در حین یا بعد از فعالیت رخ می دهد
آرتریت باعث التهاب یک یا چند مفصل می شود. بیش از 100 نوع آرتریت وجود دارد. دو موردی که معمولاً زانوها را تحت تأثیر قرار می دهند، آرتروز و آرتریت روماتوئید هستند.
آرتروز
استئوآرتریت دژنراتیو است، باعث می شود غضروف مفصل به تدریج فرسوده شود. در زانو، میتواند باعث تحلیل رفتن غضروفهایی شود که انتهای استخوانهای تشکیلدهنده مفصل زانو را میپوشاند. با گذشت زمان، این امر باعث ساییدگی استخوان ها به هم می شود.
یک فرد ممکن است موارد زیر را تجربه کند:
- درد و سفتی مفاصل
- تورم در اطراف مفصل
- ناپایداری یا کمانش مفصل زانو
- ضعف عضلات اطراف مفصل
- محدوده حرکتی محدود در مفصل
- رشد توده هایی به نام خار استخوانی
- کلیک کردن یا ترک خوردن در هنگام خم شدن یا گسترش مفصل
استئوآرتریت در افراد بالای 50 سال شایع تر است و تمایل به بروز دارد.
روماتیسم مفصلی
آرتریت روماتوئید یک بیماری خودایمنی مزمن است که در آن سیستم ایمنی به بافت های سالم از جمله غضروف و استخوان حمله می کند. در زانو، این می تواند باعث تورم غشای سینوویال پوشاننده مفصل شود. همچنین ممکن است منجر به درد، تورم قابل مشاهده و کاهش دامنه حرکتی در زانو شود.
آرتریت ناشی از عفونت
عفونت می تواند در مایع یا بافت مفاصل رخ دهد. ممکن است پزشک به آن آرتریت سپتیک اشاره کند. این مورد اورژانسی است و نیاز به جراحی فوری دارد. این عفونت ممکن است ویروسی، قارچی یا باکتریایی باشد، اما شایعترین عامل آن استافیلوکوکوس اورئوس، نوعی باکتری است. پاتوژن عفونی ممکن است از طریق زخم وارد مفصل زانو شود یا عفونت از قسمت دیگری از بدن پخش شود.
عوامل زیر می توانند خطر ابتلا به آرتریت سپتیک را افزایش دهند:
- دیابت
- آرتروز
- اچآیوی
- سن بالاتر
- روماتیسم مفصلی
- اختلالات ریه یا کبد
- اختلال مصرف الکل
- یک سیستم ایمنی سرکوب شده
- مصرف مواد مخدر داخل وریدی
- یک عفونت سیستمیک منتقله از طریق خون
همچنین، فردی که در گذشته آرتریت سپتیک داشته است، خطر بازگشت این مشکل را افزایش می دهد.
چگونه ورم زانو را کاهش دهیم؟
در زیر چند تکنیک برای کاهش تورم در خانه آورده شده است که، عبارتند از:
استراحت كردن
از هر گونه فعالیتی که ممکن است باعث تورم زانو شده باشد خودداری کنید. این به مفصل فرصتی برای بهبودی می دهد. اجتناب از هر گونه تمرین تحمل وزن که ممکن است آسیب زانو را بدتر کند، بسیار مهم است. با این حال، کشش و صاف کردن آرام زانو هر از گاهی آن را در حین بهبودی انعطاف پذیر نگه می دارد.
قرار دادن یخ
قرار دادن یخ روی زانو به مدت 15 تا 20 دقیقه هر بار می تواند تورم را کاهش دهد. یخ باعث انقباض عروق خونی نزدیک مفصل می شود و جریان خون و التهاب را کاهش می دهد.
یخ را مستقیماً روی پوست قرار ندهید، زیرا می تواند باعث سوختگی شود. به جای آن، آن را در یک کیسه پلاستیکی قابل مهر و موم قرار دهید، سپس کیسه بسته شده را در یک حوله یا پارچه تمیز بپیچید و سپس آن را روی پوست قرار دهید.
فشرده سازی
استفاده از باند یا جوراب واریس از جمع شدن مایع در داخل و اطراف مفصل پیشگیری می کند. این کار می تواند به پیشگیری یا کاهش تورم نیز کمک کند. بانداژ پهنتری را انتخاب کنید که فشار بیشتری را بدون قطع کردن گردش خون ایجاد میکند. باند پیچیده شده نباید خیلی محکم باشد.
بالا بردن زانو
هنگامی که فرد در حال استراحت است، زانوی متورم او باید بالاتر از سطح قلب قرار گیرد. این به تخلیه مایع اضافی از مفصل کمک می کند و جریان خون را کاهش می دهد. کوسن ها یا بالش های معمولی اغلب این کار را انجام می دهند، اما بالش های مخصوص بلند کردن پا نیز در دسترس هستند.
مصرف داروی ضد التهاب
مصرف داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) باید به کاهش تورم و التهاب مفصل زانو و تسکین درد کمک کند. برخی از NSAID ها، مانند ایبوپروفن (Advil) یا ناپروکسن (Aleve) بدون نسخه در دسترس هستند. پزشک ممکن است داروهای قوی تری برای درمان درد و تورم شدید تجویز کند.
انجام تمرینات ملایم
تمرینات ایزومتریک یک عضله یا گروه خاصی از عضلات را منقبض می کند بدون اینکه باعث حرکت مفصل شود. یک فیزیوتراپیست ممکن است طرحی از این تمرینات را برای کمک به تقویت و حمایت از عضلات اطراف زانو و در عین حال کاهش تجمع مایع در مفصل ایجاد کند.
همچنین ماساژ می تواند به تخلیه مایع اضافی از زانو کمک کند. ممکن است شخص ماساژ را خودش انجام دهد یا به یک ماساژ درمانگر واجد شرایط مراجعه کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر تورم مفصل زانو با چند روز استراحت و مراقبت در منزل بهبود نیافت، با پزشک مشورت کنید. علائم دیگری که نشان دهنده نیاز به مراقبت پزشکی است، عبارتند از:
- زانو درد شدید یا مداوم
- تغییر رنگ پوست زیر زانو
- کلیک کردن یا قفل شدن زانو
- قرمزی یا گرمی اطراف زانو
- ناتوانی در صاف کردن مفصل زانو
- هر ظاهر غیرعادی دیگری از زانو
- ناتوانی در آوردن وزن بر روی زانو
- درد، بی حسی یا سوزن سوزن شدن پوست زیر زانو
- دردی که در صورت عدم وجود وزن بر روی زانو ادامه می یابد.
پزشک شما احتمالاً با یک شرح حال دقیق و معاینه فیزیکی شروع می کند. پس از آن احتمالاً برای تعیین مشکل اساسی که باعث تورم زانوی شما شده است به آزمایشاتی نیاز خواهید داشت.
تست های تصویربرداری می توانند به نشان دادن محل مشکل کمک کنند. گزینه ها عبارتند از:
- سونوگرافی: این آزمایش میتواند آرتریت یا اختلالات مؤثر بر تاندونها یا رباطها را بررسی کند.
- اشعه ایکس: اشعه ایکس میتواند شکستگی یا دررفتگی استخوانها را رد کند و مشخص کند که آیا آرتریت دارید یا خیر.
- ام آر آی: این آزمایش می تواند آسیب های تاندون، رباط و بافت نرم را که در اشعه ایکس قابل مشاهده نیستند، تشخیص دهد.
ورم زانو چگونه درمان می شود؟
پزشک مایعات را از داخل زانوی شما خارج می کند تا وجود موارد زیر را بررسی کند:
- بلورهای رایج در نقرس یا نقرس کاذب
- باکتری، که ممکن است باعث عفونت شود.
- خون، که ممکن است ناشی از جراحات یا اختلالات خونریزی باشد.
درمان بسته به علت تورم زانو، شدت آن و سابقه پزشکی شما متفاوت است. درمان به طور کلی شامل داروهای ضد درد و روش هایی برای برداشتن مایع از مفصل زانو است.
داروها
اگر مسکنهای بدون نسخه کافی نباشند، پزشک ممکن است داروهای مسکن خوراکی تجویز کند. انواع دیگر استروئیدها را می توان مستقیماً به مفصل زانو تزریق کرد.
جراحی و روش های دیگر
درمان علت اصلی زانو متورم ممکن است به موارد زیر نیاز داشته باشد:
- اگر تحمل وزن روی مفصل زانو غیرقابل تحمل شود، ممکن است به جراحی تعویض زانو نیاز داشته باشید.
- آرتروسنتز برداشتن مایع از زانو می تواند به کاهش فشار روی مفصل کمک کند. پس از تنفس مایع مفصلی، پزشک ممکن است کورتیکواستروئید را برای درمان التهاب به مفصل تزریق کند.
- آرتروسکوپی یک لوله روشن (آرتروسکوپ) از طریق یک برش کوچک به مفصل زانو شما وارد می شود. ابزارهای متصل به آرتروسکوپ می توانند بافت شل را از بین ببرند یا آسیب زانوی شما را ترمیم کنند.
همچنین ممکن است پزشک فیزیوتراپی را برای بهبود عملکرد و قدرت زانو توصیه کند.
سخن آخر
تورم زانو ممکن است ناشی از استفاده بیش از حد، آسیب یا نوعی آرتریت باشد. مراقبت در منزل، مانند استفاده از یخ و بالا بردن ناحیه، می تواند تورم را کاهش دهد و به بهبودی کمک کند، اما درمان حرفه ای ممکن است ضروری باشد. برای تورم شدید یا مداوم زانو یا اگر تورم با هر علامت نگران کننده دیگری همراه باشد به پزشک مراجعه کنید.