رشد شخصیت در کودکان تحت تأثیر عوامل متعدد رشدی و محیطی است. همانطور که کودک مراحل مختلف رشد را پشت سر می گذارد، والدین باید او را قادر به رشد اجتماعی، عاطفی و ذهنی کنند. چنین رشدی به رشد شخصیت آنها و ایجاد روابط بین فردی سالم کمک می کند. از آنجایی که رشد انسان درست از همان سال های اولیه اتفاق می افتد، تجربیات دوران کودکی باید غنی شود تا رشد ذهنی و جسمی و مهارت های اجتماعی کودک افزایش یابد. این مقاله از پزشکت را بخوانید تا در مورد رشد شخصیت در کودکان و نکاتی برای کمک به ارتقای آن در نوجوانان خود بیاموزید.
هر کودکی شخصیت منحصر به فردی دارد که با آن متولد می شود، اما محیطی که کودک در آن بزرگ شده نیز نقش مهمی در شکل گیری شخصیت دارد. والدین، معلمان و مراقبین مسئولیت دائمی دارند که بر کودک در رشد ویژگی های شخصیتی مثبت تأثیر بگذارند.
رشد شخصیت برای کودکان چیست؟
شخصیت کودک جنبه های زیادی دارد، از اعتماد به نفس، شجاعت و عزت نفس او شروع می شود تا اینکه چگونه با دیگران رفتار می کند و به آنها احترام می گذارد. بین سه تا شش سالگی، میتوانید رشد شخصیت فرزندتان را ببینید. این زمان مناسب برای تلقین برخی ارزشها و شیوههایی است که آنها را به افراد مثبت تبدیل میکند. همانطور که کودکان رفتار والدین خود را یاد می گیرند و الگو می گیرند، شما به بزرگترین عامل تأثیرگذار در رشد شخصیت فرزند خود تبدیل می شوید.
رشد شخصیت به شکلگیری ویژگیها و ویژگیهای شخصی یا یک الگوی رفتاری سازمانیافته که هر کودک را متمایز میکند، اشاره دارد. شخصیت کودک در تعامل و واکنش آنها به موقعیت های اجتماعی منعکس می شود. از آنجایی که هر کودک شخصیت منحصر به فردی دارد که در حال تکامل است، باید به آنها اجازه داده شود که شخصیت خود را در مراحل اولیه رشد خود تقویت کنند.
چگونه به رشد شخصیت کودکان کمک کنیم؟
بسیاری از والدین فکر می کنند که سخنرانی در مورد بایدها و نبایدها به فرزندانشان بهترین راه برای تأثیرگذاری بر شخصیت آنهاست. بچهها ارزشها را از سخنرانیهای بیپایان نمیگیرند، بلکه از انعکاس رفتار شما. بنابراین، بهترین راه برای تربیت مطمئن به آنها این است که دستور کار ویژگی های شخصیتی مثبت را در اقدامات روزمره به طور ماهرانه پیش ببریم. در اینجا چند راه وجود دارد که می توانید آن را انجام دهید.
چند راه برای اطمینان از رشد شخصیت سالم کودک شامل گوش دادن موثر، الگو بودن، تشویق آنها به بازی، تلاش برای دور نگه داشتن وسایل و وضع برخی قوانین هستند.
به آنها اجازه دهید مستقل باشند، اهداف تعیین کنند و طرز فکر مثبتی بیاموزند. باید به کودکان خودکنترلی و راه هایی برای تقویت عزت نفس آنها آموزش داده شود تا فردیت خود را تبلیغ کنند.
همانطور که کودک از نظر ذهنی و جسمی رشد می کند و وارد مرحله فکری و یادگیری زندگی می شود، شخصیتی با اعتماد به نفس او را برای غلبه بر چالش ها آماده می کند. در اینجا چند راه برای حمایت از رشد شخصیت فرزندتان آورده شده است:
از برچسب زدن بپرهیزید.
کودکان به شدت تحت تأثیر کلماتی هستند که برای توصیف آنها یا دیگران در اطرافشان استفاده می شود. آنها ممکن است به برچسبهای منفی که والدین استفاده میکنند (مانند تنبلی یا بیدقتی) باور داشته باشند که از بهبود آنها جلوگیری میکند. از این رو در اصلاح رفتار آنها از نکات مثبت استفاده کنید و صبور باشید.
توجه کنید و گوش دهید.
بچههای کوچکتر وقتی هر روز چیزهای جدیدی یاد میگیرند و مشتاق به اشتراک گذاشتن آن با دیگران هستند، به دنبال توجه هستند. آنها سرگرمی خود را با صحبت مداوم و پرسش سوال ابراز می کنند. در این مرحله باید به کودک توجه لازم شود. مایل به گوش دادن به آنها باشید بدون اینکه حرف آنها را در میانه راه قطع کنید، که ممکن است آنها را از به اشتراک گذاشتن ایده های خود منصرف کند.
الگو باشید.
برای کمک به فرزندتان در انتخاب صفات خوب، رفتار مثبت و اخلاقی از خود نشان دهید. بچه ها از محیط اطراف خود بیشتر یاد می گیرند. وقتی ببینند که شما رفتار خاصی دارید، تأثیر مثبت بیشتری خواهند داشت. به عنوان مثال، دیدن شما که مؤدب، مهربان و مفید هستید، به آنها اجازه می دهد اهمیت این ویژگی ها را درک کنند.
زمان بازی را تشویق کنید.
برای یک کودک در حال رشد، زمان بازی ضروری است. ساعت های بازی بدون ساختار و طولانی اهمیت ویژه ای دارد. هنگامی که کودکان در فعالیت های گروهی شرکت می کنند، به بهبود مهارت های اجتماعی آنها کمک می کند و در نتیجه در رشد شخصیت آنها نقش ایفا می کند. کودکی که می تواند دوست پیدا کند، نسبت به خودش مطمئن تر و مطمئن تر است. بنابراین به آنها اجازه دهید تا حد امکان با همسالان خود تعامل داشته باشند.
از ابزارها دوری کنید.
کودکان خردسال دوست دارند آنچه را که در اینترنت وجود دارد کشف کنند، که می تواند اطلاعاتی را ارائه دهد که حتی مدرسه نیز قادر به انجام آن نیست. با این حال، اطمینان حاصل کنید که کودکان حداقل زمان خود را با ابزارها، به ویژه هنگام بازی های ویدیویی یا استفاده از رسانه های اجتماعی، صرف می کنند. رسانه های اجتماعی مرتباً روندهای جدید و سودآوری را معرفی می کنند که ممکن است انرژی ذهنی و عاطفی کودک را هدر دهد و باعث تخلیه اجتماعی او شود.
قوانینی را تعیین کنید.
قوانین همیشه محدود کردن کودک نیست، بلکه آگاه کردن او از مسئولیت ها و محدودیت های اخلاقی است. وضع قوانین خاص به کودکان کمک می کند تا با آنها هماهنگ شوند و از رفتار نادرست جلوگیری کنند. پیروی از قوانین رفتاری نیز برای کودک قابل قبول از نظر اجتماعی مهم است.
مستقل بودن را تشویق کنید.
والدین تمایل دارند به کودکان خردسال در تمام وظایفشان کمک کنند، بنابراین فردیت آنها را محدود می کنند. آنها ممکن است به نگرش تربیتی والدین خود عادت کنند و آنها را بیش از حد وابسته کند. اجازه دادن به کودکان برای عملکرد مستقل در کارهای کوچک، مانند شانه کردن موهای خود، بستن کیف مدرسه، یا انتخاب لباس در حین خرید، ممکن است به آنها کمک کند احساس مسئولیت و استقلال داشته باشند.
فرزندپروری ملایم را تمرین کنید.
از سخت گیری با کودک خودداری کنید. آزار فیزیکی یا کلامی یک نوع تنبیه مناسب برای کودکان نیست. بدرفتاری کودک، را تحت فشار قرار می دهد، بر روابط شما با او تأثیر می گذارد و رشد شخصیت او را محدود می کند. صبور بودن برای تربیت کودک سالم از نظر اجتماعی کلیدی است.
یک ورزش را معرفی کنید.
انتخاب و معرفی یک ورزش، کودک را تشویق می کند که یک بازیکن تیمی باشد و در خارج از کلاس دوست پیدا کند. همچنین با تقویت اعتماد به نفس کودک به تناسب اندام، کاهش استرس و ساختن شخصیت او کمک می کند.
ذهنیت مثبت را در خود پرورش دهید.
آموزش خوشبین بودن در هر شرایطی به کودک یک مهارت ضروری زندگی است. این به آنها کمک می کند تا با استرس مقابله کنند و بر هر چالشی که با آن روبرو هستند غلبه کنند. مردم دوست دارند در اطراف افراد خوش بین باشند تا کسانی که نگرش منفی نسبت به زندگی دارند.
هدف گذاری کنید.
فقدان هدف باعث فقدان انگیزه برای بهبود خود می شود. بنابراین، اهداف کوچک و دست یافتنی را برای کودکان تعیین کنید تا آنها را تشویق به ادامه کار و بهبود مهارت های خود کنید. دستیابی به اهداف به آنها اجازه می دهد تا هدف گراتر شوند و در نهایت نتایج خوبی به همراه داشته باشند.
عزت نفس آنها را تقویت کنید.
ایجاد عزت نفس در کودک نمی تواند یک شبه اتفاق بیفتد، اما مستلزم قدردانی مداوم برای ویژگی ها و دستاوردهای خوب آنها است. اصلاح مداوم کودک ممکن است اعتماد به نفس او را از بین ببرد و عزت نفس او را کاهش دهد. از این رو، صبوری و قدردانی بهترین راه برای ابراز محبت به کودکان خردسال و کمک به رشد عزت نفس آنهاست.
خودکنترلی را آموزش دهید.
وقتی بچه ها بزرگتر می شوند، ابراز احساس راحتی می کنند و ممکن است گاهی این کار را با خشونت انجام دهند. بنابراین آموزش خودکنترلی و مدیریت هیجانی به کودکان به رشد شخصیتی آرام و متین کمک می کند.
فردیت را تبلیغ کنید.
فردیت به ویژگی ها و ویژگی هایی اشاره دارد که کودک را از دیگران متمایز می کند. به کودکان اجازه دهید تا زمانی که به خود یا دیگران آسیبی نرسانند، فردیت خود را رشد دهند و حفظ کنند. آموزش به آنها راحت بودن در پوست برای ایجاد اعتماد به نفس مهم است. وقتی با خودشان راحت باشند، بهتر می توانند در گروه های اجتماعی بزرگتر قرار بگیرند.
سرگرمی ها را معرفی کنید.
آشنایی کودکان با فعالیت های تفریحی آنها را قادر می سازد تا علایق جدید را کشف کنند. این سرگرمی ها می تواند بخش عمده ای از شخصیت آنها شود. داشتن سرگرمی ها همچنین به حفظ تعادل و مقابله با استرس کمک می کند. سرگرمی ها ممکن است از آواز خواندن، رقصیدن، و ورزش کردن گرفته تا داستان نویسی یا نوشتن خلاقانه باشد.
رشد شخصیت کودکان یک وظیفه حیاتی والدین است و شما باید به آنها کمک کنید تا به بهترین نسخه از خود تبدیل شوند. والدین و مراقبان می توانند به شکل گیری شخصیت کودک در اوایل دوران کودکی کمک کنند. رشد شخصیت در طول زمان اتفاق می افتد و تجربیات زندگی به طور قابل توجهی شخصیت فرد را شکل می دهد. میتوانید از تکنیکهای فرزندپروری ملایم برای آموزش ارزش تعیین اهداف در زندگی، نظم و انضباط بودن و گوش دادن مداوم به نیازهای فرزندتان استفاده کنید. ممکن است به کودکان اجازه دهید بازی کنند و وظایف خود را با کمی راهنمایی انجام دهند تا آنها را مسئول و مستقل کنید.
آخرین دیدگاهها