تاثیر افسردگی بر رابطه جنسی
تاثیر افسردگی بر رابطه جنسی می تواند زندگی زوجین را تحت تاثیر قرار دهد. به طور کلی، افسردگی بر همه جنبه های زندگی شما از جمله رابطه جنسی تأثیر می گذارد. اعتماد نفس پایین، احساس ناامیدی و خستگی جسمی می تواند میل جنسی شما را کاهش دهد. افسردگی همچنین می تواند منجر به موارد زیر شود:
- اختلال نعوظ یا مشکلات نعوظ
- آنورگاسمیا یا داشتن مشکل در ارگاسم
با وجود انگ های اجتماعی، افسردگی یک بیماری بسیار شایع است. بر اساس مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، از هر 20 آمریکایی بالای 12 سال، یک نفر مبتلا به افسردگی است. در حالی که انستیتوی ملی بهداشت روان (NIMH) شیوع افسردگی در زنان را بیشتر از مردان گزارش می کند، واقعیت این است که افسردگی می تواند در هر فردی و در هر سنی ایجاد شود. انواع افسردگی، عبارتند از:
- افسردگی شدید
- اختلال دو قطبی
- افسردگی روان پریشی
- افسردگی پس از زایمان
- افسردگی همراه با اختلالات اضطرابی
- اختلال افسردگی مداوم (علائم دو سال طول می کشد).
- اختلال عاطفی فصلی (در ماه های زمستان رخ می دهد).
افسردگی می تواند باعث ایجاد یک سری علائم، از جمله بیماری های جنسی شود. اگر دوست دارید درباره ارتباط افسردگی و اختلال عملکرد جنسی، و آنچه در این زمینه می توانید انجام دهید اطلاعات بیشتری کسب کنید، ادامه مقاله را تا انتها بخوانید.
چگونگی تاثیر افسردگی بر رابطه جنسی
افسردگی به دلیل زیست شناسی بر جنسیت تأثیر می گذارد. این کار با مواد شیمیایی مغز به نام انتقال دهنده های عصبی آغاز می شود. هنگامی که مغز شما فکر می کند، بدن شما با افزایش جریان خون به اندام های جنسی واکنش نشان می دهد. افزایش جریان خون باعث تحریک از طریق نعوظ یا روان سازی واژن می شود. در فرد مبتلا به افسردگی، مواد شیمیایی مرتبط با جنس تعادل ندارند. در نتیجه، میل جنسی کم یا از بین می رود. سطح پایین برخی از این مواد شیمیایی نیز می تواند احساسات لذت بخشی را مختل کند.
عوارض افسردگی در رابطه جنسی
زنان و مردان هر دو به دلیل افسردگی می توانند در شروع رابطه جنسی و لذت بردن از آن دچار مشکل شوند. هنوز هم تفاوت هایی در تأثیر افسردگی بر زنان و مردان وجود دارد.
عوارض افسردگی در رابطه جنسی زنان
طبق NIMH، علت شیوه زیاد افسردگی در زنان به تغییرات هورمونی مرتبط است. به همین دلیل است که خطر افسردگی ممکن است در زنان افزایش یابد. در شرایط های زیر خطر افسردگی می تواند در زنان افزایش پیدا کند:
- بعد از زایمان
- در دوران یائسگی
- قبل و هنگام قاعدگی
- فشار کارهای منزل و زندگی خانوادگی
زنان به احتمال زیاد علائم افسردگی مداوم را تجربه می کنند که باعث می شود اعتماد به نفس کمتری داشته و از شایستگی کمتری برخوردار شوند. این احساسات می تواند زندگی و رابطه جنسی آنها را به شدت تغییر دهد.
با افزایش سن زنان، عوامل جسمی در آنها باعث می شود که رابطه جنسی خود کمتر لذت ببرند و حتی رابطه جنسی گاهی اوقات برای آنها دردناک می شود. حتی تغییر در دیواره واژن می تواند فعالیت جنسی را ناخوشایند کند. همچنین، کاهش و کمبود استروژن می تواند منجر به خشکی واژن شود. چنین عواملی می تواند برای زنان ناامید و ناراحت کننده باشد.
عوارض افسردگی در رابطه جنسی مردان
اضطراب، عزت نفس پایین و احساس گناه از دلایل عمده اختلال نعوظ است. اینها همه علائم افسردگی محسوب می شود. اما چنین مواردی می تواند به طور طبیعی با استرس و افزایش سن نیز رخ دهد. علاوه بر آن، مردان در طول دوران افسردگی خود شان ممکن است علاقه به برقراری رابطه جنسی را از دست بدهند. حتی ممکن است مردان رابطه جنسی را جذاب نمی دانند. در مردان، مصرف داروهای ضد افسردگی رابطه مستقیم با ناتوانی جنسی دارند. تاخیر در ارگاسم یا انزال زودرس نیز ممکن است رخ دهد.
در مردان و زنان، ابتلا به هر گونه مشکلات و بیماری های جنسی می تواند منجر به کاهش اعتماد به نفس و شدیدتر شدن سایر علائم افسردگی شود.
علل و عوامل خطر تاثیر افسردگی بر رابطه جنسی
عدم تعادل شیمیایی در مغز باعث افسردگی می شود و این خود می تواند در نتیجه ژنتیک و عدم تعادل هورمونی رخ دهد. افسردگی، همچنین می تواند با بیماری های دیگر همزیستی داشته باشد. علت دقیق افسردگی مهم نیست، اما می تواند منجر به علائم جسمی و عاطفی متعددی شود. برخی از رایج ترین علائم و عوارض افسردگی، عبارتند از:
- عدم تمرکز
- ضعف و درد
- گناه و ناامیدی
- غم و اندوه مداوم
- تمایل به خودکشی
- بی خوابی و خستگی
- تحریک پذیری و اضطراب
- اختلال عملکرد جنسی
- عدم علاقه به فعالیت هایی که قبلا به آنها علاقه داشته اید.
- کاهش یا افزایش وزن (معمولاً ناشی از تغییر در عادات غذایی)
علائم افسردگی از نظر فراوانی و شدت برای هر فرد متفاوت است. به طور کلی، هرچه شدت افسردگی شما بیشتر باشد، احتمال بروز مشکلات در رابطه جنسی بیشتر می شود.
افسردگی باعث اختلال مواد شیمیایی مغزی شود. حتی این تغییرات، باعث اختلال در فعالیت جنسی می شود. بروز این اختلالات ممکن است در سالمندانی که سابقه اختلالات عملکرد جنسی داشته اند، بدتر و شدیدتر باشد.
کدام ضد افسردگی ها عوارض جانبی جنسی دارند؟
فقط خود افسردگی نیست که ممکن است در سلامت جنسی اختلال ایجاد کند. در حقیقت، داروهای ضد افسردگی (متداول ترین روش های درمانی پزشکی برای افسردگی) اغلب می توانند عوارض جانبی ناخواسته جنسی داشته باشند.
داروهای ضد افسردگی با تغییر در عملکرد مواد شیمیایی مغز (انتقال دهنده های عصبی) به تقویت روحیه در افراد مبتلا به افسردگی کمک می کنند. اما همین مواد شیمیایی در بروز برخی مشکلات جنسی نقش دارند. داروهای ضد افسردگی بر مسیرهای عصبی تأثیر می گذارند که پاسخ جنسی را تنظیم می کنند و به طور بالقوه باعث اختلال عملکرد جنسی می شوند. عوارض جانبی ضد افسردگی جنسی گاهی اوقات با افزایش دوز دارو افزایش می یابد. همچنین از داروهای ضد افسردگی که روی سروتونین تأثیر می گذارند برای درمان انزال زودرس در مردان استفاده می شود.
متهم ترین دارو های ضدافسردگی که می توانند منجر به بروز عوارض جنسی شوند، عبارتند از:
- داروهای چهار حلقوی و سه حلقه ای
- مهار کننده های مونوآمین اکسیداز (MAOI)
- مهارکننده های انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI)
- مهارکننده های جذب مجدد سروتونین و نوراپی نفرین (SNRI)
داروهای ضد افسردگی که به طور منفی بر میل، تحریک یا ارگاسم تأثیر می گذارند عبارتند از:
- سیتالوپرام
- اسکیتالوپرام
- فلوکستین
- پاروکستین
- سرترالین
- ونلافاکسین
داروهای ضد افسردگی که احتمال کمتری باعث ایجاد عوارض جنسی می شوند عبارتند از:
- بوپروپیون
- میرتازاپین
- نفازودون
- ویلازودون
درمان افسردگی و پیشگیری از عوارض جنسی
درمان افسردگی تنها یکی از راه های غلبه بر اختلال عملکرد جنسی است. در حقیقت، طبق تحقیقی که در پزشک خانواده آمریکایی منتشر شد، 70 درصد بزرگسالانی که افسردگی خود را درمان نکرده اند، با مشکل میل جنسی روبرو بودند. درمان افسردگی ممکن است به شما کمک کند تا به زندگی عادی جنسی برگردید.
البته مشکلات جنسی ممکن است، همیشه در بزرگسالانی که به دنبال درمان افسردگی هستند، درمان نمی شود. اگر پزشک تشخیص دهد که اختلال عملکرد جنسی ناشی از عوارض جانبی داروی ضد افسردگی است که مصرف می کنید، ممکن است داروی دیگری را تجویز کند. داروهای ضد افسردگی به طور متفاوتی بر همه تأثیر می گذارد، بنابراین یافتن داروی مناسب و دوز مناسب برای شما بسیار مهم است.
میرتازاپین (Remeron)، نفازودون (Serzone) و بوپروپیون (Wellbutrin) معمولاً عوارض جانبی جنسی ایجاد نمی کنند.
علاوه بر برخی درمان های پزشکی و مصرف دارو های ضد افسردگی، اقدامات دیگری نیز وجود دارد که می توانید انجام دهید تا سلامت جنسی شما را به طور کلی بهبود بخشد.
بهترین روش ها برای جلوگیری از مشکلات جنسی ناشی از افسردگی یا داروهای ضد افسردگی عبارتند از:
- بعد از انجام رابطه جنسی، دارو ضد افسردگی مصرف کنید.
- برای بهبود خلق و خو و سلامتی جسمی مرتباً ورزش کنید.
- با ورزش، داشتن یک رژیم غذایی متعادل و حفظ وزن بدن مناسب، سالم بمانید.
- برای انتخاب داروهایی با کمترین عوارض جنسی شناخته شده، با پزشک خود همکاری کنید.
- در مورد مصرف دارو برای عملکرد جنسی (مانند ویاگرا برای آقایان) با پزشک خود مشورت کنید.
- از مصرف مواد مخدر، الکل و تنباکو خودداری کنید، همه این موارد می توانند بر عملکرد جنسی تأثیر بگذارند.
- با همسرتان در مورد اینکه چگونه افسردگی شما بر سلامت جنسی شما تأثیر می گذارد صحبت کنید. صحبت کردن در مورد رابطه جنسی با همسرتام ممکن است به طور خودکار مسئله را حل نکند، اما می تواند به کاهش احساس گناه و بی ارزشی موثر باشد.
پیش آگهی تاثیر افسردگی بر رابطه جنسی
افسردگی و درمان مرتبط با آن گاهی اوقات می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در رابطه با سلامت جنسی شود. اما هم برای افسردگی و هم مشکلات جنسی، راهکارهای درمانی وجود دارد. معالجه یکی از این دو گزینه اغلب می تواند به درمان دیگری کمک کند. با این وجود یافتن تعادل مناسب ممکن است به زمان و حوصله نیاز داشته باشد. در این میان، شما نباید هیچ دارویی را به تنهایی و بدون مشورت با پزشک خود تغییر دهید یا مصرف آن را خودسرانه قطع کنید. اگر علیرغم تغییراتی در درمان، اختلال عملکرد جنسی بدتر می شود، به پزشک خود بگویید.
به یاد داشته باشید، گرچه افسردگی و اختلال عملکرد جنسی می توانند بر یکدیگر تاثیر بگذارند، اما عوامل مختلفی نیز وجود دارد که می تواند باعث ایجاد مشکلات در سلامت جنسی شود. برای تشخیص بهتر علت اصلی بروز اختلالات در رابطه جنسی حتما با روانشناسان متخصص در حوزه های سکس درمانی مشورت کنید.
منابع:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9296-sexual-problems-and-depression–
https://www.healthline.com/health/depression/sexual-health
https://www.webmd.com/depression/guide/sexual-problems-and-depression
آخرین دیدگاهها