مقابله با بد رفتاری در کودکان نوپا
به عنوان والدین و بزرگتر باید بدانید که در برابر بد رفتاری های کودکان نوپا و پیش دبستانی نمی توانید زیاد با استدلال و صحبت کردن مشکل را برطرف کنید و مجازات کردن آن ها فقط رفتار کودکان را بدتر می کند. اما با رعایت برخی راهکار ها می توانید با بدرفتاری کودکان پیش دبستانی خود مقابله کنید.
برخی از بدرفتاری های کودکان پیش دبستانی و راهکارهای مقابله با آن ها، عبارتند از:
وسط حرف بزرگتر پریدن
کودکان زمانی که هیجان زده می شوند نمی توانند حرف های خودشان را کنترل کنند و دوست دارند خیلی زود حرف های خودشان را بزنند. برای همین آن ها مرتباً حرف های بزرگتر و دیگران را قطع می کنند.
به عنوان والدین می توانید در برابر این رفتار کودکان خود راهکارهای زیر را در نظر بگیرید:
- اجازه دهید حرف هایشان را بزنند و آن ها را تمام کنند.
- حرف های آن ها را بشنوید و سپس شروع کنید حرف بزنید.
- هنگامی که آن ها حرف های شما را قطع می کنند برای آن ها توضیح دهید که من در هنگام صحبت کردن حرف های شما را قطع نکردم و به حرف های شما گوش دادم.
- به آن ها بگویید که آن ها بعد از حرف زدن شما می توانند حرف هایشان را بزنند.
- به آن ها بگویید: “بگذار حرف های مامان تمام شود، عزیزم” یا “مامان حرف هایش تمام نشده است.”
فریاد زدن
کودکان نو پا، به ویژه کوچکتر از سه سال، نمی توانند احساسات خودشان را به صورت کلامی ابراز کنند. آن ها دوست دارند عصبانیت یا سرخوردگی خود را با روش های مختلف از جمله فریاد کشیدن نشان دهند.
بنابراین، وقتی کودک نوپای شما فریاد می زند، بهتر است:
- بر سر آن ها فریاد نزنید.
- از طریق بازی به آن ها بیاموزید که آرام صحبت کنند. به عنوان مثال به آن ها بگویید ” ببینیم چه کسی می تواند فریاد بزند” و سپس به او بگویید” چه کسی می تواند آرام صحبت کند یا زمزمه کند”. با این روش سعی کنید آرام حرف زدن را به آن ها یاد بدهید.
- احساساتشان را تصدیق کنید و با کودک حرف بزنید. اگرچه ممکن است شاید آن ها نتوانند حرف های شما را زیاد بفهمند اما کلمات می توانند کودک را تسکین دهند و ممکن است جلوی جیغ زدن آن ها را بگیرد.
فرار کردن
برخی از کودکان در این سنین وقتی عصبانی می شوند فرار می کند و پنهان می شود. دویدن خطرناک است، به خصوص اگر کودک این کار را در جاده ها، سوپر مارکت ها یا سایر اماکن عمومی انجام دهند.
به عنوان والدین می توانید راهکارهای زیر را برای مقابله با فرار کردن کودکان در نظر بگیرید:
- مراقب حرکات کودک باشید.
- همیشه در هنگام جاده یا سایر مکان های شلوغ، دست او را نگه دارید.
- به کودک یاد دهیدکه در چه مکان های می تواند فرار کند و فرار کردن در چه جاهای خطرناک است.
- سعی کنید با مثال آوردن این نکات را آموزش دهید. به عنوان مثال، به بچه هایی که در پارک در حال دویدن هستند، اشاره کنید و بگویید که پارک جای خوبی برای دویدن است.
اختلالات رفتاری در کودکان
گاهی اوقات، رفتار غیر طبیعی در کودکان می تواند نشانه ای از یک اختلال رفتاری باشد که نیاز به مراجعه به پزشک و درمان دارد. اختلالات رفتاری کودکان با بزرگ شدن و رشد آن ها بیشتر می شود. اما خوشبختانه در بسیاری از موارد این اختلالات و رفتارهای غیرطبیعی در کودکان نوپا قابل تشخیص هستند. ما سعی کردیم در این مقاله شایع ترین اختلالات رفتاری در کودکان را ذکر کنیم تا والدین بتوانند با آگاهی و شناخت از علائم اختلالات رفتاری در صورت بروز آن ها در کودکان، برای درمان فوری اقدام کنند.
اختلال نافرمانی – چالش گری (ODD)
اختلال نافرمانی – چالش گری یک رفتار مخرب است که کودکان را تحت تأثیر قرار می دهد.
علائم این اختلال در کودکان می تواند شامل موارد زیر باشد:
- دیگران را عمدا اذیت می کند.
- دیگران را به خاطر همه اقدامات بد سرزنش می کند.
- در برابر قوانین و دستورالعمل های که به او می گوید، با خشونت برخورد می کند.
- کودک شما زود عصبانی می شود، به اطراف لگد می زند، و اعتماد به نفس زیادی دارد.
اختلال در رفتار (CD)
کودکانی که اختلال در رفتار را تجربه می کنند رفتارهای بزهکارانه دارند و و از قوانین پیروی نمی کنند. حدود 5٪ كودكان آمریكایی زیر ده سال به این اختلال مبتلا هستند.
رفتار این کودکان، عبارتند از:
- دروغ گفتن
- فرار از خانه
- استفاده از سلاح
- همیشه آماده جنگ
- تهاجمی نسبت به حیوانات به خصوص حیوانات خانگی
- انجام اقدامات مجرمانه مانند سرقت و شکستن اموال مردم
- گرایش به خودکشی، البته این مورد به ندرت دیده می شود.
- سوءاستفاده از الکل و مصرف سیگار و مواد مخدر در سنین بسیار کم
- سرپیچی و نافرمانی از مقررات تعیین شده توسط والدین یا مسئولان مدرسه
اختلال کمبود توجه بیش فعالی (ADHD)
اختلال کمبود توجه بیش فعالی بیشتر به عملکرد کودکان مربوط می شود.
ویژگی های رایج اختلال بیش فعالی مربوط به توجه و رفتار تحریک آمیز در کودکان است.
علائم این اختلال عبارتند از:
- بی دقت
- تمرکز روی یک چیز
- عدم توجه به جزئیات
- مشکل در به خاطر سپردن چیزها، دستورالعمل ها، راهنمایی ها و غیره
ناتوانی در یادگیری
انواع مختلفی از ناتوانی های یادگیری با علائم گوناگون در کودکان وجود دارد. این اختلالات بر عملکرد تحصیلی کودک تأثیر می گذارد و آن ها برای ادامه مسیر نیاز به مربیان ویژه دارد.
برخی از علائم کودکان با اختلال در یادگیری، عبارتند از:
- اختلال در تمرکز و یادگیری
- ضعف در برقراری ارتباط با دیگران
اختلال شخصیت ضد اجتماعی
کودکی که از این اختلال رنج می برد ممکن است نسبت به مشکلات دیگران بی تفاوت باشند. این اختلال می تواند در مراحل بعدی زندگی تشدید و منجر به فعالیت های غیرقانونی و غیر اخلاقی در کودکان شود.
اختلال مهارت های اجتماعی توسعه نیافته
گاهی به اختلال مهارت های اجتماعی توسعه نیافته، سندرم آسپرگر هم گفته شود که یک اختلال رشدی و معمولا از نقص در برقراری تعامل اجتماعی ناشی می شود. علت دقیق این سندرم ناشناخته است. با این حال، روان پزشکان آن را نتیجه بروز یک سری علائم می دانند. علائم شایع اختلال آسپرگر، مشکل داشتن در شروع مکالمه و برقراری تعاملات اجتماعی است.
اختلال کشیدن مو
کودکان نو پا ممکن است برای بروز دادن احساسات بد خودشان و یا برطرف کردن عصبانیت تمایل به فریاد زدن، لگد زدن و کشیدن موهای خودشان داشته باشند. تنها راهی که می توانید با آن جلوی چنین رفتاری را بگیرید، این است که آن ها بفهمند نباید این کار را انجام دهند.
- با کودک خود در این مورد صحبت کنید و توضیح دهید که کشیدن مو کار بدی است.
- هنگامی که فرزند شما موهای خودش یا شخص دیگری را می کشد، جلو او را بگیرید تا بفهمد که نباید این کار را انجام دهد.
- هرگز برای اینکه به فرزند خود یاددهید کار آن ها درست نیست، موهای آن ها را نکشید. کودک ممکن است این کار را به عنوان یک بازی یادبگیرید و دوباره آن را انجام دهند.
اختلال پرتاب کردن اشیاء
کودکان بین 18 ماه تا سه سال معمولاً برای نشان دادن ناامیدی خود و یا از روی کنجکاوی اشیاء اطراف خود را پرتاب می کنند.
- روش هایی پیدا کنید تا از پرتاب اشیاء کودکان جلوگیری کنید.
- برای جلوگیری از آسیب دیدن اشیاء با ارزش، به کودک خود یاددهید که او می تواند چه چیزی را پرتاب کند. مانند یک توپ، یک اسباب بازی فنری یا پارچه ای که آسیبی به دیگران وارد نکند.
- اگر فرزند شما یاد گرفته به علت عصبانیت همه چیز را پرتاب کنند آن را نادیده بگیرید. اگر همچنان به رفتار خود ادامه دادند فوراً جلو آن ها را بگیرید کنید و با صدای آرام به او بگویید “نه! این بد است “.
فعالیت هایی برای مقابله با مشکلات رفتاری کودکان
کودکان وقتی یاد بگیرند که چیزهای خوب می توانند برای آن ها با پاداش همراه باشد، چیزهای بد را امتحان نمی کنند. بدرفتاری احتمالی، حق کودک است. سعی نکنید آن را با روش های انضباطی تنبیه کنید. با این وجود، اگر مشکلات رفتاری فرزند شما مداوم و شدید شد، بهتر است اقدامات مناسب تری را برای مقابله با آن ها در نظر بگیرید و حتی می توانید از یک روان شناس و درمانگر کمک بگیرید. به یاد داشته باشید، قبل از اینکه فرزند خود را بد نام کنید، سعی کنید رفتار کودک را درک کنید تا بتوانید علت اصلی آن را تشخیص دهید. با رویکرد درست و کمک حرفه ای می توان مسائل رفتاری در کودکان را برطرف کرد. یک روش بسیار مؤثر برای مقابله با مشکلات رفتاری در کودکان، به ویژه کودکان نوپا، استفاده از برخی فعالیت ها می باشد.
برخی از این فعالیت ها، عبارتند از:
ورزش یا فعالیت های بدنی
شاید بهترین وسیله برای خنثی کردن رفتاری های بد کودکان، ورزش و فعالیت های بدنی باشد. وقتی کودک شما هیجان زده یا عصبانی می شود، تشویق آن ها برای بازی کردن می تواند انرژی درونی آن ها را تخلیه کند. اگر انرژی كودك به درستی تخلیه نشود، آن ها از روش های دیگر مانند رفتاری های مخرب برای تخلیه انرژی خود استفاده می کنند.
بازی کردن
بازی کردن می تواند به بچه های شما بیاموزد که انگیزه های خودشان را کنترل کنند. یكی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر رفتار كودكان، عدم كنترل خود است.
کتاب خواندن
از فرزندتان بخواهید که با صدای بلند کتاب بخواند. می توانید این کار را در زمان خواب امتحان کنید. چون در هنگام خواب هنوز کودک شما سرشار از انرژی است و برای آرام کردن و آرامش به فعالیتی احتیاج دارند.
داستان پردازی
داستان پردازی فعالیت دیگری است که تخیل آن ها را درگیر می کند و به آن ها اجازه می دهد تا از انرژی خود به روشی مثبت استفاده کنند. این فعالیت همچنین به شما کمک می کند تا با ذهنیت آن ها بیشتر آشنا شوید.
اصلاح عادات بد کودکان نوپا
اکثر کودکان ما حداقل یکی از عادت های ناخوشایند مانند جویدن ناخن، دست کردن در بینی، انگشت مکیدن و غیره را دارند. به طور کلی این عادت های ناسالم از دوران کودکی شروع می شوند و ممکن است تا طولانی مدت ادامه یابند. کودکان در برابر عادات ناسالم به راحتی آسیب پذیر هستند. اگر این عادات بد آن ها در مراحل اولیه بررسی نشود، به عادت های سفت و سختی تبدیل می شوند که ترک آن ها می تواند مشکل باشد. بر همین اساس به عنوان والدین، بهتر است در برابر عادات ناسالم کودک خود واکنش نشان دهیم تا آن ها زودتر بتوانند عادات بد خود را ترک کنند.
کنترل عادت های بد کودکان
ترک عادت های بد در کودکان ممکن است تا حدودی دشوار باشد اما این کار غیرممکن نیست. با کمی صبر، مراقبت، مشاهده و تلاش های آگاهانه می توانیم این عادات را از فرزندان خود دور کنیم.
برخی از راهکار های مهمی که در ترک عادت های بد در کودکان کمک می کنند، عبارتند از:
نادیده گرفتن
تمرکز بر روی عادت بد و تنبیه فرزندتان ممکن است در واقع تأثیر منفی بر روی آن ها داشته باشد و کودک تشویق می شود که رفتار خود را دوباره تکرار کند. از این رو در ابتدا بهتر است که از تمرکز و توجه بیش از حد بر روی عادت آزاردهنده خودداری کنید و اجازه دهید کودک شما با گذشت زمان این عادت را فراموش کند.
ستایش و پاداش
- بچه ها وقتی درگیر عادت های خوب می شوند، رفتار های بد خود را فراموش می کنند.
- بر همین اساس تشویق و پاداش یک استراتژی عالی برای کنار گذاشتن عادت بد است.
- به آن ها یاد دهید که رفتار خوب آن ها می تواند با تشویق و قدردانی شما همراه باشد.
آموزش
فرزند شما تنها در صورتی که خودش بخواهد می تواند از رفتار بد خودداری کند. مهم این است که آموزش های لازم را به کودک یاد بدهید و او را درک کنید و علت اصلی بروز این رفتار ها را شناسایی و برطرف کنید. در این صورت کودک به طور طبیعی علاقه خود را برای عادت های بد از دست می دهد و تسلیم می شود.
ترک عادات، به ترتیب
کودکان ممکن است چند عادت های بد را با هم انجام دهند. سعی نکنید همه آن ها را با هم از بین ببرید بلکه در ابتدا بدترین و آزاردهنده ترین عادت را در اولویت قرار دهید و روی آن کار کنید. عجله نکنید. هرگز فرزند خود را در ملاء عام سرزنش نکنید. بحث در مورد یک مشکل با کودک باید به صورت خصوصی انجام شود.
شناسایی علت
کودکان به طور کلی الگوهای رفتاری ناخواسته را تمرین می کنند، زیرا استرس دارند. صحبت با بچه ها و شناسایی علت استرس بسیار مهم است. تشخیص مشکلات آن ها، صبور بودن، نشان دادن عشق و علاقه و کمک به آن ها برای مقابله با استرس برای رهایی از این عادت های آزار دهنده بسیار حیاتی است. شناخت علت اصلی این عادت ها در مدیریت استرس کودکان موثر است.
تنظیم قوانین
تعیین و تنظیم قوانین بسیار مهم است. باید به کودک خود یاد بدهید که نقض این قوانین می تواند عواقب بدی داشته باشد.
تقویت روحیه
ایجاد اعتماد به نفس در فرزندتان، حمایت و دوست داشتن او با صبور بودن، ثبات عاطفی و روحیه کودکان شما را تقویت می کند. به کودک خود فرصتی بدهید که گاهی اوقات خودش تصمیم بگیرد. این کار باعث بالا رفتن اعتماد به نفس او و رشد مهارت های تصمیم گیری کودکان می شود.
منابع:
https://www.momjunction.com/articles/common-behavioral-problems-in-children-their-remedies_0081828/
https://www.momjunction.com/articles/simple-tips-to-correct-bad-habits-in-your-children_002944/
[advisers limit=3 online =true skill=”11 10″]