لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

قهوه یا چای

قهوه یا چای؟ کدام یک سالم تر است؟ | پزشکت
فهرست مطالب

قهوه یا چای؟ کدام یک مفید ترند؟

شاید برای هر کسی این سوال ایجاد شود که، قهوه یا چای؟ کدام یک سالم ترند؟ کدام یک مفیدترند؟ برای پاسخ به این سوال باید در نظر داشت که، قهوه و چای جز محبوب ترین نوشیدنی های جهان به شمار می روند که چای سیاه بیشترین میزان مصرف، در حدود 78٪ از کل تولید و مصرف چای را تشکیل می دهد در حالی که این دو نوشیدنی مزایایی مشابهی دارند، اما اختلافاتی نیز دارند.

این مقاله به شما کمک می کند تا تصمیم بگیرید کدام یک را انتخاب کنید.

محتوای کافئین

قهوه یا چای؟ کدام یک سالم تر است؟ | پزشکت

کافئین بیشترین ماده محرک و مورد مطالعه در جهان است. امروزه در بسیاری از نوشیدنی های رایج، از جمله قهوه و چای، به دلیل اثرات مفیدی که بر بدن انسان می گذارند شناخته شده است. در حالی که میزان کافئین بسته به زمان دم کردن، اندازه و یا روش تهیه آن می تواند متفاوت باشد. قهوه به راحتی می تواند دو برابر چای کافئین را  در اختیارمان بگذارد.

مقدار کافئین که برای مصرف انسان در نظر گرفته شده است روزانه 400 میلی گرم است.

یک فنجان قهوه دم کرده، 240 میلی لیتر حاوی 95 میلی گرم کافئین است.

چای سیاه، 47  میلی گرم کافئین در مقیاس های ذکر شده در اختیار افراد قرار می دهد. دانشمندان در تحقیقات خود در درجه اول، تاثیرات مثبت کافئین در قهوه را مورد بررسی قرار داده اند، هر دو نوشیدنی با دارا بودن مواد تشکیل دهنده متفاوت می توانند مزایای بسیاری برای سلامت افراد به همراه داشته باشند. مصرف کافئین ممکن است خطر ابتلا به برخی بیماریهای مزمن را کاهش دهد. حتی عملکرد فرد را در فعالیت های ورزشی، خلقی و هوشیاری را بهبود بخشد. کافئین به عنوان یک محرک قدرتمند برای سیستم اعصاب مرکزی شما عمل می کند، به همین دلیل این ماده به ارتقای عملکرد در فعالیت های ورزش کمک می کند. با بررسی 40 مطالعه، مشخص شده است که مصرف کافئین در مقایسه با دارونما ها، 12 درصد از نتایج ورزش استقامتی را بهبود می بخشد.

در مورد تأثیر کافئین در هوشیاری ذهنی، تحقیقات نشان می دهد که عملکرد را در هر دو فعالیت های ساده و پیچیده ذهنی ارتقا می دهد.

یک مطالعه بر 48 نفر، که نوشیدنی حاوی 75 یا 150 میلی گرم کافئین به آن ها داده شده است، نشان می دهد فاکتورهایی مانند: مدت زمان عملکرد، حافظه و پردازش اطلاعات در مقایسه با گروه کنترل، ارتقا یافته است. مطالعات دیگر نشان می دهد که کافئین با بهبود حساسیت بدن به انسولین، می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد. بررسی 9 مطالعه بر روی  193473 نفر نشان داد که نوشیدن مداوم قهوه خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. علاوه بر این، مصرف کافئین، بدن را در مقابل بیماری های مانند زوال عقل، بیماری آلزایمر، سندرم متابولیک و بیماری کبد چرب تا حدودی ایمن می کند.

کافئین یک محرک قدرتمند است. با اثرات محافظتی در برابر برخی از بیماری های مزمن همراه است.

قهوه حاوی کافئین بیشتری در مقایسه نسبت به چای سیاه است. اما اثرات مفید آن ها برابر می باشد.

هم چای و هم قهوه سرشار از آنتی اکسیدان هستند.

آنتی اکسیدان ها، بدن شما را در برابر آسیب مولکول رادیکال آزاد محافظت می کنند و از این طریق ممکن است که به جلوگیری از بروز برخی بیماری های مزمن از جمله سرطان ها و بیماری های خود ایمنی کمک کند. هر دو نوشیدنی، چای و قهوه، حاوی آنتی اکسیدان های است (که در درجه اول پلی فنول ها) اثرات مفیدی بر سلامت انسان دارد. بسیاری از گروه های پلی فنول در چای و قهوه وجود دارند.

انواع آنتی اکسیدان های که در چای موجود می باشند عبارت از:

  • کاتچین
  • تئوفیلین
  • تئوبرومین

در حالی که قهوه سرشار از آنتی اکسیدان های فلاونوئیدها و اسید کلروژنیک (CGA) است.

یک مطالعه  اخیر در آزمایش نشان داد که تئوفیلین ها و تئوبرمین ها از رشد سلول های سرطانی ریه و روده بزرگ جلوگیری می کنند و در نهایت آن ها را از بین می برند. مطالعات انجام شده در سلول های لوسمی (سرطان خون) نتایج مشابهی را نشان داده است، چای سیاه ممکن است دارای خاصیت ایمنی در برابر سرطان باشد، اگرچه تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است. از طرف دیگر، مطالعات آزمایشگاهی در مورد خاصیت ضد سرطانی قهوه نشان داده است که ماده CGA آن به عنوان یک مهار کننده در رشد سلول های سرطانی عمل می کند و بدن را در برابر سرطان دستگاه گوارش و کبد محافظت می کند.

مطالعات طولانی مدت بر روی انسان و تحقیقات بیشتر که شواهد بیشتری را تجزیه و تحلیل کرده است نشان می دهد قهوه و چای ممکن است در برابر سایر سرطان ها مانند سرطان سینه، روده بزرگ، مثانه و سرطان روده نیز نقش مفیدی ایفا کنند. گذشته از فعالیت های آنتی اکسیدانی، مصرف پلی فنول ها با کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی رابطه مستقیم دارد. آن ها از طریق ارتقای مکانیزم عروق خونی به سلامت قلب کمک شایانی می کنند.

فواید پلی فنول ها

  • فاکتور گشادکننده آن ها باعث اتساع رگ های خونی می شوند. این امر در درمان  فشار خون بالا کمک می کند.
  • اثرات ضد رگ زایی، آن ها تشکیل عروق خونی جدید را که ممکن است سلول های سرطانی را تغذیه کند، مسدود می کند.
  • اثر ضد آتروژنیک، آن ها از تشکیل پلاک در رگ های خونی، کاهش حمله قلبی و خطر سکته جلوگیری می کنند.

یک مطالعه 10 ساله بر روی  74.961 فرد سالم مشخص کرد که نوشیدن 4 فنجان (960 میلی لیتر) یا بیشتر چای سیاه در روز، 21٪ خطر ابتلا به سکته مغزی را در مقایسه با افرادی که چای نمی نوشند کاهش می دهد. یک مطالعه 10 ساله دیگربر روی 34،670 زن سالم نشان داد که نوشیدن 5 فنجان (1.2 لیتر) یا بیشتر قهوه در روز، خطر سکته مغزی را در مقایسه با افرادی که قهوه نمی نوشند، 23 درصد کاهش داده است. هر دو نوشیدنی، قهوه و چای، حاوی انواع مختلفی از پلی فنول ها هستند. پلی فنول ها آنتی اکسیدان های قدرتمندی هستند که بدن را در مقابل بیماری های قلبی و مغزی و سرطان های مختلف محافظت می کنند. پلی فنول ها ممکن است سطح انرژی را افزایش دهند.

هم قهوه و هم چای می توانند به شما انرژی بیشتری بدهند اما به روشهای مختلف.

اثر تقویت کننده قهوه

کافئین موجود در قهوه باعث افزایش سطح انرژی شما می شود.

کافئین با افزایش سطح دوپامین و مسدود شدن آدنوزین، باعث افزایش هوشیاری می شود و خستگی را کاهش می دهد.

دوپامین پیام رسان شیمیایی است که بر شوک عصبی تاثیر دارد، زیرا ضربان قلب شما را افزایش می دهد. همچنین بر سیستم پاداش مغز شما تأثیر می گذارد که به خواص اعتیاد آور قهوه می افزاید. از طرف دیگر، آدنوزین خاصیت خواب آور دارد. بنابراین با از بین بردن آن، کافئین احساس خستگی شما را کاهش می دهد. علاوه بر این، تأثیر قهوه در میزان انرژی شما تقریباً بلافاصله  پس از مصرف آن اتفاق می افتد. پس از مصرف، بدن شما در مدت 45 دقیقه 99٪ کافئین موجود را جذب می کند. اما حداکثر تاثیر آن تا 15 دقیقه پس از مصرف ظاهر می شود. به همین دلیل است که بسیاری از افراد هنگامی که نیاز به افزایش انرژی دارند، یک فنجان قهوه را ترجیح می دهند.

تأثیر چای در انرژی

قهوه یا چای؟ کدام یک سالم تر است؟ | پزشکت

اگرچه چای از کافئین پایین تری نسبت به قهوه برخوردار است. اما سرشار از L-theanine، یک آنتی اکسیدان قدرتمند است که مغز شما را نیز تحریک می کند. بر خلاف کافئین، L-theanine ممکن است با افزایش امواج آلفای مغز، اثرات ضد استرسی ایجاد می کند. این امر به شما در حفظ آرامش کمک می کند. این اثرات تحریک کننده کافئین استرس را از بین می برد. بدون احساس خواب آلودگی حالت روحی آرام اما هوشیار به شما می دهد. مطالعات نشان داده اند که مصرف L-theanine به همراه کافئین مانند چای ممکن است به شما در حفظ هوشیاری، تمرکز و توجه کمک کند. شاید به دلیل وجود این ترکیب است که چای باعث افزایش انرژی بسیار آرام تر از قهوه می شود.

هم قهوه و هم چای سطح انرژی شما را افزایش می دهند. با این حال، قهوه فورا سطح انرژی را افزایش می دهد در حالی که این مکانیزم در چای به آرامی اتفاق می افتد.

مزایای کاهش وزن

قهوه یا چای؟ کدام یک سالم تر است؟ | پزشکت

به دلیل غلظت زیاد کافئین، در قهوه ممکن است قهوه به شما در کاهش وزن کمک کند.

کافئین ممکن است تعداد کالری هایی که می سوزانید را از 3-13٪ افزایش داده و این تأثیر را به مدت 3 ساعت پس از مصرف حفظ کنید، این امرباعث می شود 79-150 کالری اضافی سوزانده شود. همچنین قهوه با مهار تولید سلول های چربی با خاصیت چربی سوزی در ارتباط است. برخی مطالعات این اثر را به محتوای اسید کلروژنیک آن نسبت داده اند. یک مطالعه در 455 نفر نشان داده است که مصرف منظم قهوه با کاهش بافت چربی بدن ارتباط  مستقیم دارد. از طرف دیگر، به نظر می رسد پلی فنول های چای مانند تئوفلین ها نیز در کاهش وزن نقش دارند. اگرچه قهوه با عوارض جانبی متعددی مانند نارسایی قلبی، ضربان قلب و فشار خون بالا همراه است، تحقیقات نشان می دهد که مصرف متعادل از آن بی خطر است.

کدام یک از دیگری بهتر است؟

قهوه یا چای | پزشکت

ترکیبات آنتی اکسیدانی آنها متفاوت است. قهوه و چای سیاه هر دو منبع عالی این ترکیبات مهم هستند که ممکن است در شرایط مختلف بدن شما را در برابر بیماری هایی از جمله مشکلات قلبی و برخی از انواع سرطان ها محافظت کنند. سایر ادعاهای بهداشتی منسوب به قهوه شامل محافظت در برابر بیماری پارکینسون و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و سیروز کبدی نیاز به مطالعات بیشتری دارد. از طرف دیگر، چای ممکن است نقش مفیدی در برابر بیماری های سنگ کلیه و آرتروز ایفا کند. قهوه از مقدار کافئین بالاتری نسبت به چای برخوردار است، که ممکن است برای کسانی که به دنبال افزایش انرژی فوری هستند، مفید باشد. با این حال، ممکن است باعث اضطراب و اختلال خواب در افراد حساس شود.

در 67 منبع معتبر آمده است که به دلیل تأثیر کافئین در مغز، مصرف زیاد قهوه ممکن است منجر به وابستگی یا اعتیاد شود.

اگر نسبت به کافئین بسیار حساس هستید، چای ممکن است انتخاب بهتری باشد.

چای حاوی L-theanine، یک اسید آمینه با خواص آرام بخش است. برهمین اساس ممکن است هنگام اضطراب شما را آرام کند.

شما می توانید به سراغ نوشیدنی های دیگر بروید. یا چای گیاهی را انتخاب کنید، که به طورطبیعی فاقد کافئین است.

در حالی که آنها مزایای مشابهی را ارائه نمی دهند، ممکن است مزایای خاص خود را داشته باشند.

قهوه و چای فواید مشابهی دارند، از جمله کاهش وزن، ضد سرطان و خاصیت افزایش انرژی.

حرف آخر

قهوه و چای سیاه از طریق فرآیندهای مختلف متابولیکی به کاهش وزن کمک کرده و بدن را از ابتلا به برخی از بیماری های مزمن محافظت می کنند. به علاوه، مقدار زیاد کافئین در قهوه ممکن است باعث افزایش سریع انرژی شود. در حالی که ترکیب کافئین و L-theanine در چای سیاه باعث افزایش تدریجی انرژی می شود. هر دو نوشیدنی در صورت اعتدال سالم و بی خطر هستند. بنابراین ممکن است به نظر شخصی یا حساسیت شما به کافئین استفاده یکی از آن ها ترجیح داده شود.

منبع: https://www.healthline.com/nutrition/coffee-vs-tea

[advisers limit=3 online =true skill=”20″]

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نفخ و دل درد - پزشکت

نفخ شکم باعث درد شکم و تغییر در الگوی مدفوع می شه و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی می گذاره. برای درمان علائمت با متخصص گوارش و داخی مشاوره تلفنی بگیر.

بیش-فعالی-کودک

بیش‌فعالی در کودکان می تونه باعث مشکلات تمرکز،کنترل حرکات و رفتارشون بشه. برای کنترل کودک بیش فعال بهتره با متخصص روانپزشک تلفنی مشاوره بگیری.

خشکی لب - پزشکت

خشکی لب می تونه در اثر کمبود آب، اگزما، آفتاب و غیره باشه. برای درمان علائمت با متخصص پوست و مو تلفنی و تصویری مشاوره بگیر.

اگه دستت زیاد عرق می کنه و کلافه ت کرده همین الان با متخصصان آنلاین 24 ساعته مشاوره تلفنی بگیر.

فشار خون - پزشکت

فشار خون بالا خطر سکته قلبی،بیماری‌ کلیوی و مشکلات قلبی-عروقی را افزایش میده. اگه فشارخون داری همین الان با متخصص قلب و عروق مشاوره تلفنی بگیر.

لک صورت - پزشکت

تغییرات هورمونی،آفتاب،محصولات آرایشی نامناسب و غیره می تونه باعث لک صورت بشه. برای تشخیص صحیح و درمان لک صورتت با متخصص پوست مشاوره تلفنی و تصویری بگیر.