لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

روز دانش آموز - پزشکت

غذاهای سرطان زا

غذاهای سرطان زا | پزشکت
فهرست مطالب
قرص جوشان ویتامین C گلوک ویت با خاصیت تقویت سیستم ایمنی بدن، به حفظ سلامتی شما کمک می‌کند. این محصول به تأمین ویتامین C مورد نیاز بدن می‌پردازد و با جذب و هضم آسان، گزینه‌ای مناسب برای همه افراد، به‌ویژه کسانی که به دیابت مبتلا هستند، به شمار می‌آید.

طبق مطالعات صورت گرفته، ایرانیان غذاهای مفید کافی میل نکرده و بیشتر به سراغ غذاهای سرطان زا و مضر می روند. همین عامل نیز باعث افزایش بروز سرطان ها در بین ایرانیان شده است. براساس آخرین تحقیقات دانشگاهی که در مجلات معتبر داخلی نیز به چاپ رسیده است، تغذیه و رژیم غذایی نقش بسیار مهمی در بروز بیماری ها داشته و سبک زندگی نا سالم، تغذیه با مواد غذایی مضر، ورزش نکردن و مصرف الکل می تواند زمینه ساز بروز بسیاری از بیماری ها از جمله سرطان شود. متأسفانه با افزایش و استقبال مردم از غذاهای سرطان زا و آماده و فرآوری شده همانند فست فود ها رژیم غذایی به سمتی رفته است که سلامتی میلیون ها انسان را تهدید می کند. اما خوشبختانه عادات غذایی به راحتی قابل تغییر بوده و می توان با مصرف غذاهای مفید جلوی بروز بسیاری از بیماری ها نظیر سرطان را گرفت.

رابطه انتخاب غذا و سرطان

غذاهای سرطان زا | پزشکت

محققان برای بررسی این رابطه میزان مصرف غذاهای افراد 20 سال به بالا را مورد بررسی قرار دادند تا ببینند انتخاب این افراد بیشتر کدام یک از گروه های غذایی است. نتیجه بسیار جالب توجه بود، محققان به صورت تخمینی دریافتند که تشخیص سرطان در هر سال مربوط به رژیم های غذایی مربوط می شد که در آن مواد غذایی  مثل غلات کامل، محصولات لبنی، میوه ها، سبزیجات کمتر و گوشت های فرآوری شده و قرمز و نوشیدنی های حاوی شکر بیشتری مصرف می شد. اعداد و ارقام به دست آمده نشان می داد که حدود 84% درصد بیماری ها و انواع سرطان ها در سال های اخیر در نتیجه مصرف ناکافی غلات کامل، محصولات لنبی یا خوردن بیش از حد غذاهای آماده یا نوشیدنی های حاوی شکر که به غذاهای سرطان زا معروف هستند، به وجود آمده است.

پیشگیری از سرطان با تغذیه مناسب

در این مورد مطالعاتی در رابطه با ارتباط تغذیه و سرطان با توجه به داده ها و اطلاعات زیادی که در دسترس محققان قرار گرفت، نتایج بسیار خوبی نیز به دست آمد. به عنوان مثال در سال های اخیر با توجه به آمارها، تعداد افراد مبتلا به سرطان روده بزرگ افزایش پیدا کرده و می توان ارتباط مستقیم بین مصرف زیاد شکر، افزایش مصرف غذاهای فرآوری شده و کاهش میزان مصرف مبتلایان را به وضوح نشان داد. زمانی که شما مقدار زیادی شکر مصرف می کنید، تولید انسولین در بدنتان تا حد زیادی افزایش همین هورمون مفید می تواند برای تان خطر آفرین و سرطان زا باشد. زیرا مطالعات نشان داده است که ترشح بیش از حد انسولین می تواند رشد سلول های سرطانی را نیز تاحد زیادی افزایش دهد.

در مطالعاتی که در گذشته صورت گرفته، همیشه تأثیر چندین عامل به صورت ترکیبی مورد چندین عامل. به عنوان مثال تأثیر سیگار کشیدن، چاقی و ورزش نکردن بر بروز و شیوع سرطان به صورت ترکیبی مورد مطالعه قرار گرفته است. اما در این مورد مطالعاتی، تمام تمرکز محققان تنها بر روی رژیم غذایی افراد بوده، در نتیجه اطلاعات به دست آمده کاملاً علمی و مستند است. این تحقیق نشان می داد که تنها با داشتن تغذیه نادرست و رژیم غذایی اشتباه احتمال بروز سرطان افزایش پیدا می کند. نیازی نیست حتماً چند فاکتور مجزا در کنار هم قرار بگیرند تا فرد به سرطان مبتلا شود. این بدین معنی است که باید بیش از همه چیز به تغذیه توجه ویژه داشت. در کنار آن عوامل دیگر سرطان زا مثل بی تحرکی و سیگار کشیدن را نیز کنترل کرد.

عوامل خطر بروز سرطان 

غذاهای سرطان زا | پزشکت

محققان دریافتند که احتمال بروز سرطان برای گروه های مختلف متفاوت است. حتی ممکن است بعضی با توجه به جنسیت، سن و قومیت درصد متفاوتی از سرطان را داشته باشند. طبق تحقیقات صورت گرفته بر روی رابطه تأثیر تغذیه بر روی احتمال بروز سرطان، مردان، افراد میان سال و اقلیت های قومی و نژادی نسبت به دیگر افراد بیشتر در معرض خطر هستند. احتمال این که در نتیجه عادت های بد غذایی دچار سرطان شوند، به مراتب بالاتر است.

علاوه بر سرطان روده بزرگ که پیش از این به آن اشاره کردیم. سرطان های زیر نیز ارتباط مستقیمی با رژیم غذایی غلط دارند:

اشتباهات رایج در رژیم غذایی 

غذاهای سرطان زا | پزشکت

برطبق نتایجی که از مطالعات دانشمندان به دست آمد. افرادی که از غذاهای زیر استفاده نمی کردند بیش از دیگران دچار بیماری سرطان شده بودند:

  • غلات کامل
  • جو دوسر
  • برنج قهوه ای
  • نان حاوی آرد گندم

براساس آمار و ارقام به دست آمده، در سال هایی که سرطان رشد کرده است. افراد بیشتری مبتلا به این بیماری شده بودند. میزان مصرف غذاهای حاوی غلات کامل، کمتر از میزان مصرف توصیه شده برای مصرف روزانه بوده است. این نشانگر اهمیت غلات کامل حفظ سلامتی و جلوگیری از ابتلا به سرطان می باشد. اشتباهات تغذیه ای و مصرف غذاهای سرطان زا به ترتیب از اولویت بیشتر به کمتر که ممکن است احتمال ابتلا به سرطان را افزایش دهند:

  • مصرف بیش از حد گوشت قرمز
  • کاهش مصرف محصولات لبنیاتی مثل شیر، ماست و پنیر
  • مصرف ناکافی و کنار گذاشتن وعده های میوه و سبزیجات
  • مصرف بیش از حد گوشت های فرآوری شده همانند بیکن ها
  • نوشیدن بیش از حد نوشیدنی ها و نوشابه های حاوی شکر

بر طبق آمار های به دست آمده میزان مصرف لبنیات در ایران کمتر از نصف میزان توصیه شده توسط سازمان جهانی غذا و دارو است. همین می تواند یکی از علل افزایش آمار مبتلایان به سرطان در بعضی از سال ها باشد.

افزایش سرطان در علاقمندان به مصرف گوشت های فرآوری شده نیز، زنگ هشداری برای این مصرف کنندگان می باشد.

اثر تغذیه بر سرطان

غذاهای سرطان زا | پزشکت

بسیاری از مردم از فواید مصرف غذاهای غلات کامل همانند: جو دوسر، برنج قهوه ای و نان حاوی آرد گندم غافل بوده و گرایش مردم بیشتر به سمت غذاهای فرآوری شده و گوشت قرمز است که می تواند خطرات جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد. اطلاعات و نتایج این تحقیق می تواند زنگ خطری برای پزشکان و مسئولین این حیطه باشد. تا با درج علائم هشدار بر روی غذاها و گوشت های فرآوری شده، مصرف کنندگان را از آسیب رسان بودن مصرف بیش از حد این غذاها آگاه سازند.

به عنوان مثال مدارس و کافی شاپ ها تحت نظارت جدی قرار گرفته تا ذائقه نوجوانان و جوانان از همان ابتدا به سمت رژیم های غذایی نادرست و مضر کشیده نشده و زمینه ساز افزایش آمار بروز سرطان در سال های آتی نگردد. نتیجه این تحقیق، پیام واضح و روشنی به همراه دارد. آن هم اینکه صرفاً با داشتن زندگی فعال، سیگار نکشیدن و عدم استفاده از مشروبات الکلی نمی توان از بروز بیماری هایی مثل سرطان جلوگیری کرد. باید رژیم غذایی سالم را در رأس تمامی این مراقبت ها قرار داد.

اصلاح رژیم غذایی

برای بهبود رژیم غذایی و کاهش احتمال ابتلا به سرطان هر زن و مرد فعال و ورزش کاری باید به صورت روزانه مواد غذایی زیر را در رژیم خود بگنجانند:

  • غلات علی الخصوص غلات کامل (مثل گندم، ذرت، برنج یا جوی دوسر): 9 واحد
  • فراورده های لبنی: 2 تا 3 واحد
  • سبزیجات: 4 واحد
  • میوه ها: 3 واحد
  • گوشت های کم چرب، تخم مرغ، حبوبات، آجیل و خشکبار: 2 واحد

غذاهایی که احتمال بروز سرطان را افزایش می دهد.

غذاهای سرطان زا | پزشکت

با قرار دادن بعضی از غذاها و نوشیدنی ها در رژیم غذایی روزانه خود احتمال بروز انواع سرطان به خصوص سرطان روده بزرگ را افزایش خواهید داد. در زیر به بعضی از این موارد اشاره خواهیم کرد:

  • الکل
  • غذاهای گریل شده
  • ترشی ها و خیارشور
  • ذرت بوداده داخل ماکرویو
  • گوشت های فرآوری شده
  • گوشت یا ماهی نمک سود شده
  • نوشابه و نوشیدنی های حاوی شکر

 

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

در صورت تمایل به نصب اپلیکیشن و دریافت پشتیبانی رایگان فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره: soals

نیاز به راهنمایی دارید؟ شماره همراه خود را وارد کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره:soals