روغن پالم و مصرف آن یکی از بحث های چالش برانگیزی است که بسیاری از افراد در خوب یا بد بودن آن دچار شک و تردید هستند. اما ما در این مقاله پزشکت مزایا و عوارض روغن پالم را مورد بررسی قرار داده ایم. برای اینکه بدانید این روغن خوب یا بد است ادامه مقاله را بخوانید. این در حالی است که در سراسر جهان، مصرف روغن پالم در حال افزایش است. از یک طرف، گزارش شده است که روغن پالم چندین مزیت برای سلامتی دارد. از سوی دیگر، ممکن است خطراتی برای سلامت قلب ایجاد کند. همچنین نگرانی های زیست محیطی مربوط به افزایش مداوم تولید آن وجود دارد. این مقاله نگاهی دقیق به روغن پالم و اثرات آن بر سلامت، محیط زیست و پایداری دارد.
روغن پالم چیست؟
این روغن از میوه گوشتی نخل های روغنی به دست می آید. روغن تصفیه نشده آن به دلیل رنگ قرمز مایل به نارنجی گاهی اوقات به روغن پالم قرمز نیز معروف است. منبع اصلی روغن نخل درخت Elaeis guineensis است که بومی غرب و جنوب غربی آفریقا است. قدمت استفاده از آن در این منطقه به بیش از 5000 سال می رسد. نخل روغنی مشابهی به نام Elaeis oleifera در آمریکای جنوبی یافت می شود، اما به ندرت به صورت تجاری رشد می کند. با این حال، گاهی اوقات ترکیبی از این دو گیاه در تولید روغن نخل استفاده می شود.
در سال های اخیر، رشد نخل روغنی به آسیای جنوب شرقی از جمله مالزی و اندونزی گسترش یافته است. این دو کشور در حال حاضر بیش از 80 درصد روغن پالم جهان را تولید می کنند. مانند روغن نارگیل، روغن پالم نیز در دمای اتاق نیمه جامد است. با این حال، نقطه ذوب آن 95 درجه فارنهایت (35 درجه سانتیگراد) است که به طور قابل توجهی بالاتر از 76 درجه فارنهایت (24 درجه سانتیگراد) برای روغن نارگیل است. این به دلیل ترکیب اسیدهای چرب متفاوت این دو روغن است.
روغن پالم یکی از کمهزینهترین و محبوبترین روغنها در سراسر جهان است که یک سوم تولید جهانی روغن گیاهی را به خود اختصاص میدهد. توجه به این نکته ضروری است که روغن پالم را نباید با روغن هسته خرما اشتباه گرفت. در حالی که هر دو از یک گیاه منشا می گیرند، روغن هسته خرما از دانه میوه استخراج می شود. روغن هسته خرما مزایای سلامتی متفاوتی را ارائه می دهد. روغن نخل از درختان نخل بومی آفریقا می آید، جایی که هزاران سال است که مصرف می شده است. در دمای اتاق نیمه جامد است و از نظر ترکیبات غذایی با روغن هسته خرما متفاوت است.
روغن پالم چگونه استفاده می شود؟
روغن پالم برای پخت و پز استفاده می شود و همچنین به بسیاری از غذاهای آماده در فروشگاه مواد غذایی اضافه می شود. این روغن خوش طعم بوده و برخی از افراد طعم آن را شبیه به هویج یا کدو تنبل توصیف می کنند.
این روغن جزء اصلی غذاهای آفریقای غربی و غذاهای گرمسیری است و به ویژه برای کاری و سایر غذاهای تند بسیار مناسب است. اغلب برای سرخ کردن استفاده می شود، زیرا نقطه دود بالایی دارد 450 درجه فارنهایت (232 درجه سانتیگراد) و در حرارت بالا پایدار می ماند.
گاهی اوقات روغن پالم را به عنوان تثبیت کننده به کره بادام زمینی و سایر کره های آجیل اضافه می کنند تا از جدا شدن و نشستن روغن در بالای شیشه جلوگیری شود. علاوه بر کره های آجیل، روغن پالم را می توان در چندین غذای دیگر یافت، از جمله:
- غلات
- شکلات
- مارگارین
- خامه های قهوه
- محصولات پخته شده مانند نان، کلوچه
در دهه 1980، روغن پالم با چربیهای ترانس در بسیاری از محصولات جایگزین شد، زیرا این نگرانی وجود داشت که مصرف روغنهای استوایی ممکن است سلامت قلب را به خطر بیندازد. با این حال، پس از مطالعاتی که خطرات سلامتی چربیهای ترانس را نشان داد، تولیدکنندگان مواد غذایی استفاده از روغن پالم را از سر گرفتند. این روغن همچنین در بسیاری از محصولات غیر غذایی مانند خمیر دندان، صابون و لوازم آرایشی یافت می شود. علاوه بر این، می توان از آن برای تولید سوخت بیودیزل استفاده کرد که به عنوان منبع انرژی جایگزین عمل می کند.
ترکیب مواد مغذی روغن پالم
محتوای غذایی یک قاشق غذاخوری (14 گرم) روغن پالم شامل موارد زیر است:
- کالری: 114
- چربی: 14 گرم
- نوع چربی اشباع شده: 7 گرم
- چربی تک غیراشباع: 5 گرم
- ویتامین Eحدودی 11 درصد از RDI
- چربی غیراشباع چندگانه: 1.5 گرم
تمام کالری روغن پالم از چربی حاصل می شود. تجزیه اسیدهای چرب آن 50٪ اسیدهای چرب اشباع، 40٪ اسیدهای چرب تک غیراشباع و 10٪ اسیدهای چرب غیر اشباع چندگانه است.
نوع اصلی چربی اشباع شده موجود در روغن پالم اسید پالمتیک است که 44 درصد کالری آن را تامین می کند. همچنین حاوی مقادیر زیادی اسید اولئیک و مقادیر کمتری اسید لینولئیک و اسید استئاریک است.
رنگدانه قرمز مایل به نارنجی روغن نخل قرمز از آنتی اکسیدان هایی به نام کاروتنوئیدها از جمله بتاکاروتن نشأت می گیرد که بدن شما می تواند آن را به ویتامین A تبدیل کند. در روغن پالم تجزيه شده، قسمت مایع با فرآیند کریستالیزه کردن و فیلتر کردن حذف می شود. بخش جامد باقیمانده از نظر چربی اشباع بیشتر است و دمای ذوب بالاتری دارد.
مزایای سلامتی روغن پالم
روغن پالم با چندین فواید سلامتی از جمله محافظت از عملکرد مغز، کاهش عوامل خطر بیماری قلبی و بهبود وضعیت ویتامین A مرتبط است.
سلامت مغز
روغن پالم منبع عالی توکوترینول ها است، نوعی ویتامین E با خواص آنتی اکسیدانی قوی که ممکن است از سلامت مغز حمایت کند. مطالعات حیوانی و انسانی نشان میدهد که توکوترینولهای موجود در روغن پالم ممکن است به محافظت از چربیهای ظریف چند غیراشباع در مغز، کند کردن پیشرفت زوال عقل، کاهش خطر سکته مغزی و جلوگیری از رشد ضایعات مغزی کمک کند.
در یک مطالعه دو ساله روی 121 فرد مبتلا به ضایعات مغزی، رشد ضايع مغزي گروهی که دو بار در روز توکوترینولهای مشتق شده از روغن پالم مصرف میکردند ثابت ماند، در حالی که گروهی که دارونما دریافت کردند رشد ضایعه را تجربه کردند.
سلامت قلب
روغن پالم به عنوان محافظت در برابر بیماری های قلبی شناخته شده است. به نظر می رسد که این روغن به طور کلی اثرات مفیدی بر عوامل خطر بیماری قلبی از جمله کاهش کلسترول بد LDL “” و افزایش کلسترول خوب”” HDL. دارد.
تجزیه و تحلیل وسیعی از 51 مطالعه نشان داد که سطح کلسترول كل و LDL در افرادی که از رژیمهای غذایی غنی از روغن پالم پیروی میکردند کمتر از افرادی بود که رژیمهای حاوی چربیهای ترانس یا اسید میریستیک و لوریک مصرف میکردند.
یک مطالعه سه ماهه اخیر به اثرات کاهش کلسترول روغن نخل ساخته شده از ترکیبی از درختان Elaeis guineensis و Elaeis oleifera پرداخت. در این مطالعه، افراد روزانه 25 میلی لیتر (2 قاشق غذاخوری) روغن زیتون یا روغن نخل هیبریدی مصرف کردند. بر اساس کاهش 15 درصدی کلسترول LDL در هر دو گروه، محققان پیشنهاد کردند که این روغن نخل را می توان «معادل استوایی روغن زیتون» نامید.
با این وجود، توجه به این نکته مهم است که افزایش یا کاهش سطح کلسترول LDL به تنهایی نمی تواند خطر بیماری قلبی را پیش بینی کند. بسیاری از عوامل دیگر نیز دخیل هستند. با این حال، یک مطالعه کنترل شده در سال 1995 نشان داد که روغن نخل ممکن است به کند کردن پیشرفت بیماری در افراد مبتلا به بیماری قلبی کمک کند.
در این مطالعه 18 ماهه، هفت نفر از 25 نفری که تحت درمان با این روغن قرار گرفتند، بهبودی نشان دادند و 16 نفر ثابت ماندند. در مقابل، 10 نفر از 25 نفر در گروه دارونما پیشرفت بیماری را تجربه کردند و هیچ کدام بهبودی نشان ندادند.
بهبود وضعیت ویتامین A
ابن روغن می تواند به بهبود وضعیت ویتامین A در افرادی که دچار کمبود یا در معرض کمبود هستند کمک کند. مطالعات بر روی زنان باردار در کشورهای در حال توسعه نشان داده است که مصرف روغن پالم قرمز باعث افزایش سطح ویتامین A در خون آنها و همچنین در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می كنند، می شود.
یک مطالعه نشان داد که افراد مبتلا به فیبروز کیستیک که در جذب ویتامینهای محلول در چربی مشکل دارند، پس از مصرف روزانه دو تا سه قاشق غذاخوری روغن پالم قرمز به مدت هشت هفته، افزایش سطح ویتامین A در خون را تجربه کردند. روغن پالم قرمز همچنین به افزایش سطح ویتامین A در بزرگسالان و کودکان کمک می کند.
در واقع، مطالعه ای در هند گزارش داد که کودکان پیش دبستانی که 5 میلی لیتر (1 قاشق چایخوری) در روز مصرف می کردند نسبت به کودکانی که مکمل ویتامین A دریافت می کردند، افزایش بیشتری در سطح ویتامین A داشتند.
خطرات بالقوه سلامتی روغن پالم
اگرچه اکثر مطالعات نشان داده اند که روغن پالم یک اثر محافظتی بر سلامت قلب دارد، برخی دیگر نتایج متناقضی را گزارش کرده اند. یک مطالعه در زنان مبتلا به کلسترول بالا انجام شد. این مطالعه نشان داد که سطح LDL کوچک و متراکم (sdLDL) – نوع کلسترول مرتبط با بیماری قلبی – با روغن پالم افزایش یافت اما با روغن های دیگر کاهش یافت. با این حال، ترکیبی از روغن پالم و روغن سبوس برنج باعث سطوح sdLDL را كاهش داد.
مطالعه دیگری نشان داد که sdLDL در گروهی که روغن پالم مصرف میکردند تغییری نکرد، در حالی که ذرات بزرگ LDL افزایش یافت. ذرات بزرگ LDL نسبت به ذرات کوچک و متراکم LDL کمتر باعث حمله قلبی می شوند. مطالعات دیگر افزایش سطح کلسترول LDL را در پاسخ به مصرف روغن پالم گزارش کرده اند. با این حال، در این مطالعات، اندازه ذرات LDL اندازه گیری نشد.
توجه به این نکته مهم است که اینها فقط عوامل خطر بالقوه هستند و شواهدی مبنی بر اینکه روغن پالم واقعاً می تواند باعث بیماری قلبی شود نیست. با این حال، یک مطالعه حیوانی نشان می دهد که مصرف روغنی که به طور مکرر دوباره گرم شده است ممکن است به دلیل کاهش فعالیت آنتی اکسیدانی روغن باعث رسوب پلاک در شریان ها شود.
هنگامی که موشها غذای حاوی روغن پالم را خوردند که 10 بار گرم شده بود، پلاکهای شریانی بزرگ و سایر علائم بیماری قلبی را در طول شش ماه ایجاد کردند، در حالی که موشهایی که با روغن پالم تازه تغذیه میشدند دچار رسوب پلاک در شریان ها نشدند.
بحث و جدل در مورد روغن پالم
چندین موضوع اخلاقی در مورد اثرات تولید روغن نخل بر محیط زیست، حیات وحش و جوامع وجود دارد. در دهه های گذشته، افزایش تقاضا منجر به گسترش بی سابقه تولید روغن نخل در مالزی، اندونزی و تایلند شده است. این کشورها دارای آب و هوای مرطوب و گرمسیری هستند که برای رشد درختان نخل روغنی مناسب است. با این حال، به منظور انطباق مزارع نخل روغنی، جنگل های استوایی و زمین های ذغال سنگ نارس در حال نابودی هستند.
تجزیه و تحلیل اخیر نشان داد که 45 درصد از زمین های آسیای جنوب شرقی از جمله بیش از نیمی از مزارع روغن نخل در اندونزی و مالزی که در حال حاضر برای تولید روغن نخل استفاده می شود، در سال 1990 جنگل بوده است. پیش بینی می شود که جنگل زدایی اثرات مخربی بر گرمایش جهانی داشته باشد، زیرا جنگل ها با جذب کربن از جو، نقش مهمی در کاهش گازهای گلخانه ای دارند. علاوه بر این، تخریب مناظر بومی باعث ایجاد تغییراتی در اکوسیستم می شود که سلامت و تنوع حیات وحش را تهدید می کند.
به ویژه تأثیر آن بر گونه های در معرض خطر مانند اورانگوتان های بورنئا است که به دلیل از بین رفتن زیستگاه در معرض انقراض قرار دارند. همچنین مواردي از نقض حقوق بشر توسط شرکت های روغن نخل، مانند پاکسازی زمین های کشاورزی و جنگل ها بدون مجوز، پرداخت دستمزدهای پایین، فراهم کردن شرایط کاری ناایمن و کاهش قابل توجه کیفیت زندگی، گزارش شده است.