یونجه یک گیاه دارویی است که قرن هاست در صب سنتی استفاده می شود. داروی موثری برای مشکلات گوارشی و آرتریت است. فواید این گیاه دارویی بسیار زیاد است و می توان آن را به داشتن طیف گسترده ای از ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات زیست فعال آن نسبت داد. یونجه که به عنوان Medicago sativa شناخته می شود را می توان به شکل مکمل ها، جوانه ها، برگ های خشک و دانه مصرف کرد. مصرف یونجه می تواند به کاهش کلسترول خون، کنترل سطح قند خون، تسکین علائم یائسگی و کاهش آسیب سلولی کمک کند.
در این مقاله از پزشکت به فواید بالقوه یونجه برای سلامت، مو و پوست و عوارض جانبی احتمالی آن پرداخته ایم. حتما برای یادگیری خواص آن، ادامه مقاله را تا انتها بخوانید.
فواید سلامتی یونجه
یونجه کم کالری است. سرشار از ویتامین ها، آمینو اسیدها و فیبر است. معمولاً به عنوان جوانه یا به عنوان مکمل گیاهی مصرف می شود. یونجه حاوی ویتامین های K و C، فولات، منگنز، مس، ریبوفلاوین، منیزیم و آهن است.
یک فنجان جوانه یونجه حاوی 1.32 گرم پروتئین و 0.7 گرم کربوهیدرات است. جوانه ها همچنین دارای ترکیبات گیاهی فعال زیستی مانند ساپونین ها، اسید فولیک، فیتواستروژن ها، فلاونوئیدها و آلکالوئیدها هستند. همه این مواد مغذی فواید خاصی برای سلامتی دارند.
موثر در کاهش کلسترول
این گیاه دارویی سرشار از ترکیبات گیاهی به نام ساپونین است. اینها ممکن است با اتصال نمک های صفراوی با کلسترول در بدن به کاهش سطح کلسترول سرم کمک کنند. مطالعه ای که روی میمون ها انجام شد نشان داد که ساپونین موجود در این گیاه دارویی باعث کاهش درصد کلسترول خون می شود. با این حال، مطالعات طولانی مدت برای درک این مزیت برای انسان مورد نیاز است. مطالعه دیگری که بر روی 15 بیمار مبتلا به هیپرلیپوپروتئینمی انجام شد نشان داد که خوردن 40 گرم دانه این گیاه دارویی به مدت هشت هفته به کاهش کلسترول کل و لیپوپروتئین بد با چگالی کم (LDL) کمک کرد.
کنترل سطح قند خون
خواص ضد دیابتی و ادرار آور این گیاه دارویی باعث کنترل سطح قند بالا می شود. مطالعه ای که توسط دانشگاه قاهره انجام شد نشان داد که جوانه این گیاه دارویی باعث کاهش سطح بالای گلوکز در حیوانات دیابتی می شود.
این گیاه دارویی گیاهی سنتی است که برای درمان دیابت استفاده می شود. مطالعهای روی موشها که توسط دانشگاه اولستر انجام شد نشان میدهد که یونجه دارای خواص ضد قند خون، شبه انسولین و آزادکننده انسولین است که ممکن است به درمان دیابت کمک کند. جوانه ها همچنین ممکن است سلامت متابولیک را بهبود بخشند. با این حال، مطالعات بیشتری برای مشاهده مزایای مشابه در انسان مورد نیاز است.
تسکین علائم یائسگی
این گیاه دارویی سرشار از فیتواستروژن است که می توان از آن برای مقابله با علائم یائسگی استفاده کرد. اینها از نظر شیمیایی شبیه به هورمون استروژن هستند و در دو نوع، یعنی یونجه-کومسترول و جنیستئین موجود هستند.
مطالعه ای که توسط دانشگاه سینا بر روی 30 زن یائسه انجام شد نشان داد که یک محصول خاص بر اساس عصاره این گیاه دارویی می تواند علائم یائسگی مانند گرگرفتگی، خشکی واژن و تعریق شبانه را درمان کند. مطالعه دیگری که توسط موسسه تحقیقاتی بکمن بر روی بازماندگان سرطان سینه انجام شد نشان داد که مصرف کنندگان این گیاه دارویی کمتر دچار وقفه در خواب می شوند.
یونجه و کاهش آسیب سلولی
اثرات آنتی اکسیدانی این گیاه دارویی ممکن است به کاهش آسیب سلولی ناشی از رادیکال های آزاد کمک کند. ممکن است یک درمان موثر برای اختلالات مرتبط با سیستم عصبی مرکزی (CNS)، قلب و متابولیسم باشد. این گیاه دارویی یک ترکیب عالی با خواص آنتی اکسیدانی است که ممکن است آسیب سلولی ناشی از نانوذرات اکسید آهن را کاهش دهد.
مطالعه ای که توسط موسسه داروسازی LR انجام شد نشان داد که این گیاه دارویی ممکن است دارای خواص محافظت کننده از مغز باشد. اینها، همراه با خواص آنتی اکسیدانی آن، به کاهش خطر ایسکمی مغزی (سکته مغزی) کمک می کند.
یک مطالعه بر موش ها مشخص می کند که این گیاه دارویی ممکن است یک اثر آنتی اکسیدانی در برابر استرس اکسیداتیو ناشی از تتراکلرید کربن و آسیب کبدی داشته باشد. برای درک این مزیت این گیاه دارویی به مطالعات انسانی بیشتری نیاز است.
درمان مشکلات کلیه، مثانه و پروستات
خواص ادرارآور این گیاه دارویی ممکن است به کاهش سنگ کلیه و رفع مشکلات مربوط به مثانه و پروستات کمک کند. برخی تحقیقات بیان می کنند که جوشانده یونجه ممکن است در درمان سنگ کلیه مفید باشد. با این حال، تحقیقات محدودی برای حمایت از این ادعاها در دسترس است. در این زمینه به شواهد بیشتری نیاز داریم.
تسکین آسم
یونجه به طور سنتی برای درمان مشکلات تنفسی مانند آسم استفاده می شد. با این حال، تحقیقات طولانی مدت بیشتری بر روی اثر ضد آسم یونجه مورد نیاز است.
درمان استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید
پلی ساکاریدهای پکتیک استخراج شده از ساقه یونجه دارای خواص ضد التهابی هستند. اینها ممکن است در درمان استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید کمک کنند.
در مطالعه دیگری، عصاره اتیل استات یونجه برای سرکوب تولید سایتوکین های پیش التهابی مشخص شد. این می تواند به درمان مسائل التهابی در موش کمک کند. با این حال، مطالعات بیشتری برای درک این پدیده در سطح مولکولی در انسان مورد نیاز است.
درمان آسیب کبدی
عصاره یونجه به بازسازی کبد آسیب دیده کمک می کند. انتشار آنزیم های کبدی در خون می تواند یکی از دلایل آسیب کبدی باشد. تجویز خوراکی عصاره یونجه (250 میلی گرم بر کیلوگرم) باعث کاهش غلظت آنزیم کبدی در خون شد.
درمان ناراحتی معده
بررسی ها نشان می دهد که فیبر غذایی موجود در یونجه ممکن است به درمان چندین مشکل گوارشی کمک کند. برخی از این موارد ممکن است شامل یبوست، نفخ، ورم معده و حالت تهوع باشد. با این حال، هیچ مدرک علمی برای اثبات این ادعا وجود ندارد.
یونجه و کاهش وزن
فیبر موجود در جوانه یونجه ممکن است به کاهش وزن کمک کند. وقتی با ورزش منظم و استراحت مناسب ترکیب شود، می تواند فرد را سیر نگه دارد و باعث کاهش وزن سالم شود. با این حال، تحقیقات مستقیم در این جنبه وجود ندارد.
در بخش بعدی، راه هایی را که یونجه ممکن است برای پوست شما مفید باشد را بررسی خواهیم کرد. هیچ یک از این مزایا با شواهد علمی تأیید نشده است. بنابراین، تنها پس از مشورت با پزشک، از یونجه برای سلامت پوست استفاده کنید.
فواید یونجه برای پوست و مو
یونجه ممکن است به عنوان یک پاک کننده عمل کند. کلروفیل موجود در یونجه به پاکسازی پوست کمک می کند. علاوه بر آن، ویتامین A موجود در یونجه ممکن است به درمان خشکی پوست کمک کند. این ماده مغذی همچنین می تواند رنگ و بافت پوست را بهبود بخشد. یونجه همچنین در نگهداری و ساخت پوست کمک می کند. شواهد حکایتی نشان می دهد که یونجه ممکن است سلامت مو را نیز تقویت کند.
یونجه حاوی ویتامین های B1، B6 و C است که ممکن است سلامت مو را تقویت کند. ویتامین C، به ویژه، با آسیب رادیکال های آزاد مبارزه می کند و ممکن است به کاهش ریزش مو کمک کند. این ماده مغذی همچنین ممکن است به بهبود گردش خون در پوست سر و فولیکول های مو کمک کند. یونجه حاوی چندین ماده معدنی مانند کلسیم، آهن و روی است. اینها ممکن است به کاهش ریزش مو کمک کنند. روی برای تحریک رشد مو شناخته شده است. کمبود آهن نیز یکی از علل ریزش مو است.
سیلیس موجود در یونجه ممکن است سرعت ریزش مو را کاهش دهد و از طاسی سر پیشگیری کند.
دوز و اقدامات احتیاطی مصرف یونجه
برخی از فواید یونجه هنوز مورد مطالعه قرار نگرفته است. با این حال، می توانید جوانه های آن را در رژیم غذایی خود بگنجانید. اما قبل از انجام این کار، مهم است که در مورد دوز ایده آل و ایمنی آنها بدانید.
دوز جوانه یونجه برای استفاده منظم به طور خاص مشخص نشده است. لطفا با پزشک خود مشورت کنید. برای کسانی که سطح کلسترول بالایی دارند، مصرف 40 گرم دانه یونجه سه بار در روز ممکن است مفید باشد. یونجه را می توان به شکل چای صاف شده یا تنتور نیز استفاده کرد.
جوانه یونجه ممکن است باعث بیماری های ناشی از غذا شود. تهیه و نگهداری جوانه ها به روش مناسب می تواند از این امر جلوگیری کند.
جوانه ها باید در مکانی امن رشد و نگهداری شوند. آنها را در یخچال با دمای 40 درجه فارنهایت یا کمتر نگهداری کنید تا از آلودگی باکتریایی جلوگیری شود. اگرچه یونجه به طور کلی برای مصرف بی خطر است، اما عوارض جانبی کمی دارد که باید در نظر داشته باشید.
عوارض جانبی یونجه چیست؟
یونجه احتمالاً برای اکثر مردم بی خطر است. با این حال، مصرف دانههای یونجه در درازمدت ممکن است عوارض نامطلوبی در زنان باردار، مبتلایان به بیماری های خودایمنی و مصرفکنندگان دارو ایجاد کند. از این رو، مشورت با پزشک قبل از مصرف یونجه ضروری است.
ممکن است در دوران بارداری مشکلاتی ایجاد کند
مصرف بیش از حد مکمل های یونجه در دوران بارداری ممکن است عوارض نامطلوبی داشته باشد. یونجه مشابه هورمون استروژن عمل می کند و به طور بالقوه باعث ایجاد مشکلاتی می شود. خوردن یونجه همچنین ممکن است باعث افزایش قاعدگی شود. با این حال، تحقیقات محدودی در این زمینه در دسترس است.
ممکن است بیماری های خود ایمنی را تشدید کند.
استفاده طولانی مدت از یونجه ممکن است سیستم خود ایمنی را تحریک کرده و بیماری های خود ایمنی را تشدید کند. دانه های یونجه حاوی ال-کاناوانین، اسید آمینه ای است که ممکن است لوپوس اریتماتوز سیستمیک (یک بیماری خود ایمنی) را تحریک کند. افراد مبتلا به سایر اختلالات خودایمنی مانند مولتیپل اسکلروزیس باید از مصرف یونجه اجتناب کنند.
طبق گفته سازمان غذا و دارو، افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند باید از مصرف یونجه اجتناب کنند.
ممکن است با داروها تداخل داشته باشد.
یونجه سرشار از ویتامین K است که مسئول لخته شدن خون است. افرادی که از داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین استفاده می کنند، باید از مصرف یونجه اجتناب کنند.
نحوه استفاده از یونجه
اگرچه عوارض جانبی آن شدید به نظر می رسد، استفاده از این گیاه دارویی به روش صحیح می تواند خطر را به حداقل برساند.
جوانه یونجه. می توانید جوانه یونجه تازه را به سالاد یا سوپ اضافه کنید. اینها را می توان به راحتی در خانه جوانه زد (البته 5 تا 6 روز طول می کشد):
- 2 قاشق غذاخوری دانه این گیاه دارویی را به یک کاسه اضافه کنید و روی آنها را با 2 تا 3 برابر مقدار آب خنک بپوشانید. بگذارید یک شب خیس بخورند. جوانه ها را آبکش کرده و با آب خنک خوب بشویید.
- جوانه ها را به مدت 3 روز دور از نور مستقیم خورشید و در دمای اتاق نگهداری کنید. هر 8 تا 12 ساعت آنها را کاملاً بشویید و آبکش کنید.
- در روز چهارم، جوانه ها را به منطقه ای با نور غیرمستقیم خورشید منتقل کنید. در روز 5 یا 6، جوانه های شما آماده خوردن هستند.
چای گیاهی
می توانید با استفاده از نسبت مساوی برگ های این گیاه دارویی، نعناع فلفلی و تمشک، چای گیاهی یونجه درست کنید. 1 قاشق غذاخوری مخلوط چای را به 8 لیوان آب جوش اضافه کنید. اجازه دهید این مخلوط حداقل 5 دقیقه قبل از سرو دم بکشد. این دمنوش گیاهی در شرایط پرستاری نیز مفید است.
تنتور مولتی ویتامین
مصرف تنتور مولتی ویتامین این گیاه دارویی آسان است و یک گزینه بی خطر برای کودکان و بزرگسالان است. فرآیند تهیه تنتور شبیه به چای است. با این حال، در مورد تنتور، زمان خیساندن نزدیک به 3 هفته یا بیشتر است. یک قطره کوچک از تنتور برای فواید کافی است.
کلروفیل مایع
کلروفیل مایع شکل مایع غلیظی از کلروفیلین ها از گیاه تازه این گیاه دارویی است. سرشار از مواد مغذی است و خاصیت سم زدایی و تصفیه کنندگی دارد. خرید بذر این گیاه دارویی از تولید کنندگان معتبر و پرورش آن در دمای ایمن و گرم تر مطمئن ترین راه است.
سخن آخر
یونجه یک گیاه دارویی با فواید بی شمار است. گفته می شود که دارای بسیاری از مواد مغذی و خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است. ممکن است به کاهش سطح کلسترول و کمک به درمان دیابت کمک کند.
با این حال، مصرف طولانی مدت یونجه ممکن است در برخی افراد اثرات نامطلوبی داشته باشد. افرادی که تحت داروهای رقیق کننده خون یا مبتلا به اختلالات خودایمنی هستند باید از مصرف این گیاه دارویی اجتناب کنند.
آخرین دیدگاهها