کیست تخمدان و کمر درد و ارتباط این دو، موضوعی است که توجه خانم ها را به خود جلب کرده و می پرسند که آیا کمر درد علامتی از کیست تخمدان است؟ آیا ارتباط مستقیی بین کیست های تخمدان و کمر درد وجود دارد؟
کیست تخمدان، کیسه های پر از مایعی است که می تواند در تخمدان ها یا اطراف آن ایجاد شود. آنها در واقع بسیار شایع هستند و اغلب به طور طبیعی در زمان تخمک گذاری تشکیل می شوند. بیشتر کیست های ساده تخمدان، بدون درمان از بین می روند.
در حالی که بسیاری از کیست های تخمدان علائمی ایجاد نمی کنند، زنان با کیست های بزرگتر احتمال دارد علائمی مانند درد شکم را تجربه کنند. در بعضی موارد، درد می تواند در ناحیه کمر نیز ایجاد شود.
چرا کیست تخمدان باعث کمر درد می شود؟
درد ناشی از کیست تخمدان اغلب در قسمت زیرین شکم احساس می شود. گرچه احتمال دارد این درد به تنهایی بروز کند، اما این درد به طور معمول با دردی خفیف و موقتی که گاه به گاه اتفاق میفتد، همراه است.
برخی از خانم ها احتمال دارد به علت ابتلا به کیست تخمدان، دچار کمر درد شوند. در یک تجزیه و تحلیل در سال 2019 از تصاویر MRI از افراد مبتلا به کمر درد، 40 نفر از 90 زن (44.5 درصد) دارای کیست یا توده تخمدان بودند.
زنانی که کمر درد آنها ناشی از کیست تخمدان است اغلب احساس کسل کننده و درد می کند. گاهی اوقات، کیست می تواند پاره شود. در این شرایط احتمال دارد منجر به یک درد شدیدتر شود.
اگر کمر درد غیر قابل توضیح دارید و این درد با برخی علائم زیر همراه باشد، کمر درد شما می تواند ناشی از کیست تخمدان باشد:
- یبوست
- لکه بینی بین دوره ها
- نفخ یا تورم در زیر شکم
- پریودهای دردناک یا نامنظم
- احساس سیری یا فشار در ناحیه لگن
- احساس می کنید باید بیشتر ادرار کنید.
- درد در هنگام رابطه جنسی یا هنگام ادرار کردن
انواع کیست تخمدان کدامند؟
در واقع چندین نوع مختلف کیست تخمدان وجود دارد، از جمله:
- کیست های عملکردی. رایج ترین نوع کیست تخمدان، از جمله کیست های فولیکولار و جسم زرد، وقتی که فولیکول یا جسم زرد از الگوی معمول خود در طول چرخه قاعدگی پیروی نکنند، اتفاق میفتد. آنها اغلب به خودی خود ناپدید می شوند.
- کیست درموئید (تراتوم). کیست های درموئید در واقع تومورهایی هستند که رشد تدریجی دارند و اغلب خوش خیم (غیر سرطانی) هستند. آنها حاوی بافت های سایر قسمت های بدن مانند پوست و مو و اغلب مادرزادی هستند.
- سیستادنوم. سیستادنوم ها نیز تومورهای خوش خیم و حاوی مایعی آبکی یا مخاطی هستند. احتمال دارد شبیه کیست های عملکردی باشند، اما سیستادنوم ها با گذشت زمان رشد می کنند و می توانند بسیار بزرگ شوند.
- آندومتریوم (کیست شکلات). آندومتریوم کیست های پر از خون می باشند که به دلیل آندومتریوز، تشکیل می شود. وقتی تخمدان ها تحت تأثیر آندومتریوز قرار بگیرند، آندومتریوم می تواند در آنها ایجاد شود.
کیست تخمدان وقتی بزرگتر شود به احتمال زیاد کمر درد ایجاد می کند. در این شرایط، آنها می توانند اندام ها و بافت های شکم را تحت فشار قرار دهند و منجر به درد یا ناراحتی در پشت کمر شوند.
کیست های بزرگ به ندرت دیده می شوند. بیشتر کیست های تخمدان بعد از چند دوره قاعدگی از بین می روند و فقط حدود 1 تا 3 سانتی مترهستند. در موارد بسیار نادر، قطر کیست ممکن است 15 تا 30 سانتی متر باشد.
در کیست تخمدان چه زمانی باید با پزشک تماس بگیرم؟
اگر نکات بالا کمکی نکرده و در کنار سایر علائم کیست تخمدان کمر درد را تجربه کرده اید، باید به پزشک خود مشورت کنید. معاینه لگنی و سونوگرافی برای تایید کیست تخمدان لازم است.
برخی از علائم کیست تخمدان بسیار مهم هستند که در صورت بروز باید به دنبال درمان باشید، از جمله:
- تنفس سریع
- نبض سریع
- تهوع و استفراغ
- احساس ضعف یا سرگیجه
- درد ناگهانی و شدید در پایین شکم یا کمر
علائم بالا می تواند عارضه ای مانند پارگی کیست یا تخمدان پیچ خورده (پیچ خوردگی تخمدان) را نشان دهد.
همچنین در صورت بروز درد های زیر در قسمت کمر خود بهتر است به پزشک مراجعه کنید:
- دردی که شدید یا مداوم است.
- دردی که هیچ علت مشخصی ندارد.
- دردی که بعد از آسیب دیدگی اتفاق میفتد.
- دردی که به مناطق دیگر بدن کشیده می شود.
- توانایی ادرار یا دفع مدفوع را تحت تأثیر قرار می دهد.
- همراه با ضعف یا بی حسی و مور مور شدن رخ می دهد.
- به طور قابل توجهی بر توانایی در انجام فعالیت های روزمره شما تأثیر می گذارد.
سایر علت های کمر درد در زنان چیست؟
علاوه بر کیست تخمدان، شرایط دیگری نیز وجود دارد که می تواند باعث کمر درد شود، از جمله:
- صدمات
- بارداری
- آندومتریوز
- اسکولیوز
- تومورها
- فیبرومیالژیا
- سنگ کلیه
- فیبروئید رحم
- پوکی استخوان
- شرایط دژنراتیو مانند آرتروز، بیماری دژنراتیو دیسک و اسپوندیلوز
- فشرده سازی عصب که می تواند توسط مواردی مانند سیاتیک، تنگی نخاع یا فتق دیسک ایجاد شود.
کمر درد ناشی از کیست تخمدان چگونه درمان می شود؟
بسیاری از کیست ها بدون درمان و خود به خود از بین می روند.
به همین دلیل، پزشک احتمال دارد یک دوره مراقبت را توصیه کند. این شامل کنترل دوره ای کیست توسط سونوگرافی برای بررسی تغییرات در اندازه یا شکل ظاهری است.
هنگامی که کیست علائمی از جمله کمر درد ایجاد می کند، احتمال دارد درمان های زیر توصیه شود:
- داروهای ضد درد. این داروها می توانند شامل داروهای OTC مانند استامینوفن باشند. اگر درد شدیدتر باشد، احتمال دارد داروی قوی تری تجویز شود.
- قرص های جلوگیری از بارداری. این موارد می توانند به جلوگیری از تشکیل کیست های جدید کمک کنند، اما باعث کوچک شدن کیست های موجود نمی شوند.
- عمل جراحی. در برخی موارد احتمال دارد لازم باشد کیست با استفاده از جراحی برداشته شود. این کار معمولاً با استفاده از لاپاراسکوپی (جراحی با حداقل تهاجم) یا لاپاراتومی (جراحی باز) انجام می شود.
برداشتن کیست جراحی در شرایط زیر بیشتر توصیه شود:
- کیست بعد از چندین دوره قاعدگی از بین نرفته باشد.
- کیست باعث درد قابل توجه یا بروز سایر علائم می شود.
- در حال حاضر بزرگ است یا به رشد خود ادامه می دهد.
- با سونوگرافی به طور بالقوه بدخیم (سرطانی) نشان داده می شود.
آیا ابتلا به کیست تخمدان عوارض دارد؟
اگرچه عوارض کیست تخمدان به ندرت دیده می شود، اما برخی از عوارض جدی آن، عبارتند از:
پاره شدن کیست
گاهی اوقات، کیست تخمدان می تواند پاره شود. در این شرایط، احتمال دارد درد ناگهانی و شدیدی در زیر شکم یا کمر خود تجربه کنید. پارگی کیست در حالی که دردناک است، معمولاً نیازی به درمان ندارد.
با این حال، کیست بزرگی که پاره شده احتمال دارد منجر به خونریزی شدید شود. در این وضعیت، ممکن است احساس ضعف، سرگیجه داشته باشید. پارگی کیست که باعث خونریزی شدید می شود را می توان از طریق جراحی درمان کرد.
پیچ خوردگی تخمدان
وقتی کیست تخمدان بسیار بزرگ شود، وزن آن می تواند باعث پیچ خوردن تخمدان در اطراف شود. این وضعیت پیچش تخمدان نامیده شده و می تواند منجر به علائم زیر شود:
- نبض سریع
- تهوع و استفراغ
- درد شدید ناگهانی، اغلب در یک طرف شکم
تخمدان پیچ خورده می تواند جریان خونرسانی در تخمدان آسیب دیده را مختل کند. به همین دلیل، برای جلوگیری از مرگ بافتی، به جراحی فوری نیاز است.
درد کمر ناشی از کیست را چگونه در خانه درمان کنیم؟
اگر کمر درد دارید که شدید نیست، برای تسکین آن می توانید کارهای زیر را در خانه انجام دهید:
- داروهای بدون نسخه (OTC). داروهای ضد درد OTC مانند استامینوفن می توانند به تسکین درد کمک کنند.
- حرارت. استفاده از پد گرم کننده در ناحیه آسیب دیده احتمال دارد در کاهش درد و التهاب موثر باشد.
- تمرینات کششی. تمرینات کششی احتمال دارد به کمر درد نیز کمک کند. از پزشک خود در مورد اینکه کدام نوع تمرینات برای شما مناسب هستند، سوال کنید. بهتر است از حرکات یا فعالیت هایی که باعث کمر درد می شود خودداری کنید.
اگر کمر درد به دلیل کیست تخمدان باشد، روش های فوق می توانند به کاهش درد کمک کنند، اما باعث از بین رفتن کیست نمی شوند. اگر به داشتن کیست تخمدان مشکوک هستید، با پزشک خود تماس بگیرید.
حرف آخر
کیست تخمدان اغلب علائمی ایجاد نمی کند و خود به خود و بدون درمان از بین می رود. هنگامی که علائم وجود دارد، می تواند شامل درد در زیر شکم یا پشت کمر باشد. درد ناشی از کیست تخمدان اغلب هنگامی رخ می دهد که کیست بزرگ شده و شروع به فشار بر اندام ها و بافت های اطراف آن می کند. وقتی کیست باعث کمر درد می شود، اغلب احساس کسل شدن و درد می کنید.
کمر درد ناشی از کیست تخمدان در خانه با استفاده از روش هایی مانند داروهای ضد درد OTC، پد گرم کننده و کشش ملایم قابل درمان است. اگرچه این موارد می توانند درد را تسکین دهند، اما به از بین رفتن کیست کمک نمی کنند.
انتظار هوشیارانه معمولاً برای کیست های کوچکتر توصیه می شود. با این حال، جراحی اغلب برای کیستی که بزرگ باشد یا علائم قابل توجهی ایجاد کند لازم است. اگر کمر درد و سایر علائم کیست تخمدان دارید، با پزشک خود تماس بگیرید.
6 دیدگاه
بسیار کامل و جامع بود.ممنونم
سلام ممنونم
سلام من مدتی هست که کمر درد دارم و دلیلی هم نداره اما سونو دادم و یه کیست دارم به اندازه ۴۵mmآیا این کیست خطر ناکه؟چیکار باید بکنم
سلام کیست کمپلکس خطرناک هست با سونوگرافی هر ۶ماه پیگیری کنید
من همه ی این علائم و دارم و سونوگرافی رفتم گفت کیست دارم و 5/5mm اندازش هست , ضربان قلبم خیلی سریع شده , انگار نفس تنگی هم دارم , سرگیجه هم دارم , باید چه کار کنم ?
سلام به متخصص زنان و زایمان کمک بگیرید.