روغن اسطوخودوس، روغنی محبوب محسوب می شود و با داشتن کاربرد های فراوان در در رایحه درمانی مورد استفاده قرار می گیرد. زیرا خواص درمانی زیادی برای سلامتی بدن دارد. روغن اسطوخودوس که از گیاه Lavandula angustifolia تقطیر می شود اضطراب، عفونت های قارچی، آلرژی، افسردگی، بی خوابی، اگزما، حالت تهوع و گرفتگی های قاعدگی را درمان می کند.
اسطوخودوس، گیاهی گلدار از خانواده نعناع است. به راحتی با رایحه شیرین گل آن تشخیص داده می شود. این گیاه بومی دریای مدیترانه، خاورمیانه و هند است و قدمت آن به 2500 سال می رسد.
در دوران باستان از اسطوخودوس به عنوان یک گیاه مقدس و اغلب برای خوشبو کردن انواع وسایل شخصی مانند لباس و مو استفاده می شد.
امروزه اسطوخودوس چیزی فراتر از یک گیاه معطر است. همانطور که مشخص است، از این گیاه برای خواص دارویی و درمانی استفاده می شود.
در بین روغن های اساسی، اسطوخودوس یک روغن چند منظوره است. گفته می شود که این روغن دارای اثرات زیر است و خاصیت سم زدایی، کاهش فشار خون و آرام بخشی را
دارد:
- ضد التهابی
- ضد قارچی
- ضد افسردگی
- ضد عفونی کننده
- ضد باکتری و میکروبی
- ضد اسپاسم و درد
خواص سلامتی روغن اسطوخودوس
روغن اسطوخودوس و خواص آن به طور گسترده مورد بررسی قرار گرفته است. برخی از خواص سلامتی این روغن، عبارتند از:
روغن اسطوخودوس و اثر ضد اضطرابی
برخی از بررسی ها نشان می دهد که این روغن احتمال دارد اثرات ضد اضطرابی داشته باشد.
چندین بررسی، اثرات کاهش اضطراب اسطوخودوس را در جمعیت های خاص آزمایش کرده است. به عنوان مثال، بررسی منتشر شده در Physiology & Behavior در سال 2005 بر روی 200 نفر نشان داد که تنفس رایحه اسطوخودوس، اضطراب را کاهش می دهد. حتی باعث بهبود خلق و خو می شود.
علاوه بر این، یک بررسی آزمایشی منتشر شده در مکمل های درمانی در سال 2012 نشان می دهد که رایحه درمانی مبتنی بر روغن اساسی اسطوخودوس احتمال دارد به تسکین اضطراب در بارداری پر خطر کمک کند. محققان در بررسی صورت گرفته بر روی 28 زن که در 18 ماه گذشته زایمان کرده بودند، دریافتند که رایحه درمانی به مدت دو هفته و به مدت 15 دقیقه به کاهش افسردگی و سطح اضطراب کمک می کند.
همچنین برخی شواهد نشان می دهد که مصرف روغن اسطوخودوس احتمال دارد در رفع اضطراب موثر باشد. به عنوان مثال، در گزارشی که در سال 2012 در Phytomedicine منتشر شد، دانشمندان 15 آزمایش بالینی که قبلا منتشر شده بود را تجزیه و تحلیل کردند. آنها نتیجه گرفتند که مکمل های غذایی حاوی روغن اسطوخودوس می تواند برخی از اثرات درمانی را روی بیمارانی داشته باشد که با اضطراب و یا استرس دست و پنجه نرم می کنند.
روغن اسطوخودوس و درمان لکه های پوستی
انواع روغن های اساسی از جمله اسطوخودس برای بیماری های پوستی بسیار عالی هستند. در حقیقت، اگر مبتلا به آکنه، اگزما یا التهاب پوستی هستید، استفاده از روغن اسطوخودوس در مناطق آسیب دیده می تواند در درمان لکه ها و کاهش التهاب نقش داشته باشد. طبق مقاله ای که در ماه مه 2017منتشر شد، کسانی که پوست حساس دارند، باید روغن اساسی را در آب یا یک روغن حامل رقیق کنند.
فقط قبل از افزودن اسطوخودوس به رژیم مراقبت از پوست خود، با متخصص پوست خود مشورت کنید. تا مطمئن شوید که با هیچ یک از داروهای فعلی شما تداخل ندارد.
روغن اسطوخودوس و اثر تسکین درد
اسطوخودوس درمانی، برای درد بعد از عمل موثر است. حتی می تواند به عنوان یک مسکن عمل کند. زیرا این روغن حاوی لینالیل استات و لینالول است. این ترکیب اجزای ضد التهابی است که در بسیاری از روغن های اساسی یافت می شود.
اسطوخودوس همچنین حاوی پلی ساکارید است. گیاهان حاوی این مولکول ها “در درمان بیماری های التهابی” که شامل آرتروز و روماتیسم است، بسیار موثر هستند.
در همین حال، بررسی های دیگر نشان می دهد که از رایحه درمانی اسطوخودوس در طول زایمان طبیعی برای کاهش شدت درد استفاده می شود.
کاهش فشار خون و ضربان قلب
فشار خون بالا، فشار بیشتری بر قلب وارد می کند. حتی خطر بیماری هایی مانند سکته و حمله قلبی را افزایش می دهد.
روغن اسطوخودوس و تسکین علائم آسم
اسطوخودوس به دلیل اثرات ضد التهابی، احتمال دارد آسم را نیز بهبود بخشد. بررسی های صورت گرفته در حیوانات نشان داده که اسانس اسطوخودوس بر سلامت تنفسی آنها تأثیر مثبتی دارد. حتی التهاب آلرژیک و هیپرپلازی مخاط را تسکین می دهد. اینکه آیا همین تأثیر در انسان دیده می شود، هنوز مشخص نیست.
بسیاری از طرفداران روغن های ضروری استفاده از ترکیب اسطوخودوس، لیمو و روغن نعناع برای تسکین علائم آلرژی را توصیه کرده و ادعا می کنند که اسطوخودوس یک آنتی هیستامین طبیعی است. بررسی 1999 که در مجله داروسازی چاپ شد، نشان داد که روغن اسطوخودوس واکنش های آلرژیک فوری در موش را مهار می کند.
کاهش گرگرفتگی یائسگی
گرگرفتگی، یک علامت شایع یائسگی است که بسیاری از زنان را درگیر می کند. حتی باعث ایجاد احساس ناگهانی گرما در بدن و برافروختگی صورت و تعریق می شود. رایحه درمانی اسطوخودوس به مدت 20 دقیقه دو بار در روز می تواند به کاهش چشمگیر گرگرفتگی یائسگی و بهبود کیفیت زندگی زنان کمک کند.
پیشگیری از رشد قارچ
بررسی ها نشان می دهد که اسانس اسطوخودوس احتمال دارد در پیشگیری از رشد انواع خاصی از قارچ ها مانند C. albicans موثر باشد. این روغن همچنین می تواند به عنوان درمانی برای التیام پا و کرم حلقوی ورزشکار، که ناشی از قارچ است، عمل کند.
رشد سریع مژه ها
گفته می شود افزودن روغن اسطوخودوس به ریمل مژه و ابرو کمک می کند تا مژه ها ضخیم و رشد آنها سریعتر شوند. تئوری این امر آن است که کنه های ریز در مژه ها زندگی می کنند و مانع رشد آنها می شوند. استفاده از اسطوخودوس با از بین بردن مایت ها باعث رشد سریع مژه ها می شود. هیچ مدرک علمی برای اثبات این ادعا وجود ندارد.
روغن اسطوخودوس و رشد مو
در یک بررسی دیگر، روغن ضروری اسطوخودوس یک بار در روز، پنج بار در هفته و به مدت چهار هفته بر پشت موش اعمال شد. این کار منجر به افزایش تعداد فولیکول های مو و یک لایه ضخیم پوستی شد. این امر محققان را بر این باور می دارد که اسطوخودوس به طور بالقوه می تواند به عنوان یک عامل تقویت کننده رشد مو استفاده شود. هرچند در مورد انسان ها به بررسی های بیشتری لازم است.
روغن اسطوخودوس و درمان بیخوابی
بیخوابی یک مشکل آزار دهنده است که شما را در طول شب آزار می دهد. قطع مصرف کافئین و ورزش بیشتر، احتمال دارد به تحریک خواب کمک کند. اما گاهی اوقات این تلاش ها و سایر راه حل ها نتیجه ای ندارند. در نتیجه، در آخر روز به یک آشفتگی بزرگ تبدیل می شود.
اگر برای خواب راحت در شب هر راهکاری را امتحان می کنید، روغن اسطوخودوس یک داروی موثر در بهبود کیفیت خواب است. بنابراین اگر راه حل های دیگری را امتحان کرده اید، امشب قبل از خواب چند قطره روغن اساسی اسطوخودوس بر روی بالش خود بریزید. فقط از مصرف خوراکی آن، یا هر روغن ضروری دیگری خودداری کنید، زیرا انجام این کار می تواند برای سلامتی مضر باشد. اسانس اسطوخودوس می تواند به بهبود خواب کمک و با بی خوابی مبارزه کند.
بررسی ها نشان داده است که ترکیبی از روش های بهداشت خواب و روغن درمانی اسطوخودوس به دانشجویان کمک می کند خواب شبانه بهتری داشته باشند. بررسی روی 79 دانش آموز مبتلا به مشکلات خواب نشان داده که استنشاق اسطوخودوس هنگام خواب باعث بهبود انرژی و نشاط روزانه می شود.
عوارض جانبی روغن اسطوخودوس
اسانس اسطوخودوس در برخی افراد احتمال دارد باعث تحریک پوست یا واکنش آلرژیک شود. اگر پس از استفاده از اسطوخودوس دچار حالت تهوع، استفراغ یا سردرد شدید، بلافاصله مصرف آن را قطع کنید.
مصرف اسانس اسطوخودوس می تواند اثرات سمی داشته باشد. این دارو نباید به صورت خوراکی مصرف شود مگر اینکه تحت نظارت پزشک متخصص باشد.
مقدار و نحوه تهیه روغن اسطوخودوس
هیچ مقدار توصیه شده روزانه برای روغن ضروری اسطوخودوس وجود ندارد. مطابق اصول رایحه درمانی، تنفس در رایحه اسطوخودوس یا استفاده از اسانس آن روی پوست پیامی را به سیستم لیمبیک منتقل می کند. سیستم لیمبیک، منطقه مغزی است که بر سیستم عصبی تأثیر می گذارد و به تنظیم احساسات کمک می کند.
یک روش استفاده از این روغن شامل ترکیب روغن اسطوخودوس با یک روغن حامل (مانند جوجوبا یا بادام شیرین) است. روغن اسانس اسطوخودوس پس از مخلوط شدن با روغن حامل، می تواند بر روی پوست ماساژ داده و یا به حمام اضافه شود.
همچنین می توانید چند قطره روغن اساسی اسطوخودوس را روی پارچه یا دستمال کاغذی بپاشید و رایحه آن را استشمام کنید. یا روغن را به یک دستگاه پخش کننده رایحه درمانی یا دستگاه بخور اضافه کنید.
روغن های اساسی توسط سازمان غذا و دارو تایید نمی شوند و تهیه آنها نیازی به رعایت هیچ استاندارد خلوصی ندارند. هنگام خرید روغن های اساسی، به دنبال تهیه کننده هایی باشید که یا مواد را خودشان تقطیر می کنند. یا مستقیماً با دستگاه های تقطیر معتبر سروکار داشته باشند. یا از کروماتوگرافی گازی و طیف سنجی جرمی (GC / MS) برای تجزیه و تحلیل کیفیت محصول استفاده کنند.
هنگام خرید اسانس خالص اسطوخودوس، برچسب نام لاتین آن را، ته نام Lavandula angustifolia بررسی کنید. هیچ روغن یا ماده دیگری نباید ذکر شود. اگر روغن دیگری مانند روغن نارگیل تکه تکه شده، روغن جوجوبا یا روغن بادام شیرین مشاهده کردید، باید بدانید که اسطوخودوس رقیق شده است. نباید از آن در دستگاه بخور استفاده کرد.
روغن های اساسی باید در یک بطری کهربا یا کبالت تیره بسته بندی شده و دور از نور خورشید نگهداری شوند.
سخن آخر
اسطوخودوس احتمال دارد به تسکین اضطراب خفیف کمک کند. اما نباید از آن به جای درمان پزشکی برای هر نوع اختلال اضطرابی استفاده شود. اگر علائمی از اضطراب مانند نگرانی مداوم، خستگی، بی خوابی و ضربان قلب سریع را تجربه می کنید، حتماً به جای اینکه خودتان اضطراب را با اسطوخودوس درمان کنید، با پزشک خود مشورت کنید.