لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

واکسن زونا

واکسن زونا || پزشکت
فهرست مطالب

واکسن زونا (شینگریکس) برای بزرگسالان 50 سال و بالاتر برای پیشگیری از زونا توصیه می شود. همچنین برای افراد 19 ساله و بالاتر که به دلیل بیماری سیستم ایمنی ضعیفی دارند توصیه می شود. شینگریکس یا واکسن نوترکیب زوستر (RZV) از طریق تزریق، معمولاً در بازو، استفاده می‌شود.

CDC توصیه می کند که اگر قبلاً زونا داشته اید یا اگر مطمئن نیستید که در گذشته به آبله مرغان مبتلا بوده اید، شینگریکس را دریافت کنید. بزرگسالان 50 ساله و بالاتر باید دو دوز از واکسن زونا را با فاصله دو تا شش ماهه دریافت کنند. اگر اخیراً به زونا مبتلا شده‌اید، باید قبل از تزریق واکسن مطمئن شوید که بثورات کاملاً برطرف شده است.

افراد 19 ساله و بالاتر می توانند دوزها را با فاصله یک تا دو ماه دریافت کنند. توصیه می شود حتی اگر در گذشته واکسن زونا متفاوتی را دریافت کرده اید، دو دوز از شینگریکس را دریافت کنید. قبل از تایید شینگریکس، واکسن زونا زوستاوکس در دسترس بود. در نوامبر 2020 متوقف شد زیرا Shingrix بسیار مؤثرتر است. اگر واکسن Zostavax را دریافت کرده، با پزشک خود در مورد دریافت Shingrix مشورت کنید.

زونا، بثورات پوستی دردناک است که در اثر فعال شدن مجدد ویروس ایجاد کننده آبله مرغان ایجاد می شود. در صورت ابتلا به زونا، می‌توانید ویروس واریسلا زوستر را به افرادی که هرگز به این عفونت مبتلا نشده‌اند یا واکسن آبله مرغان را دریافت نکرده‌اند، منتقل کنید. هر فردی که تا به حال آبله مرغان داشته است در معرض خطر ابتلا به زونا قرار دارد. ویروسی که هر دو بیماری را ایجاد می کند در سلول های عصبی خفته باقی می ماند و در نهایت می تواند دوباره فعال شود.

شینگریکس چیست؟

واکسن شینگریکس از افراد به شدت در برابر زونا و PHN محافظت می کند و بیش از 90٪ موثر بودن آن ثابت شده است که برای بزرگسالان 50 سال و بالاتر توصیه می شود. طبق ائتلاف اقدام ایمن سازی (IAC) اثربخشی این واکسن در برابر زونا برای افراد 50 تا 59 سال 97 درصد، برای افراد 60 تا 69 سال 97 درصد و برای افراد 70 سال و بالاتر 91 درصد بوده است. در میان افراد بالای 70 سال کارایی واکسن 85 درصد چهار سال پس از واکسیناسیون بوده است.

شینگریکس یک واکسن دو دوز است و دوز دوم دو تا شش ماه پس از واکسن اول تزریق می شود. هیچ محدودیت سنی برای دریافت Shingrix وجود ندارد. اکثر پزشکان و داروخانه های مراقبت های اولیه آن را در طول سال ارائه می دهند.

واکسن شینگریکس یک واکسن نوترکیب زوستر است. با تقویت ایمنی بدن در برابر ویروس زوستر عمل می کند تا زونا ایجاد نشود. این واکسن برای اکثر بزرگسالان، حتی افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، مطمئن است. شینگریکس برای افراد 19 سال و بالاتر که به دلیل بیماری یا درمان دچار نقص ایمنی یا سرکوب سیستم ایمنی هستند توصیه می شود.

تب از عوارض واکسن زونا || پزشکت

عوارض واکسن زونا چیست؟

شینگریکس در پیشگیری از زونا و عوارض مربوط به زونا مانند بستری شدن در بیمارستان و PHN بسیار موثر است. دو دوز واکسن شینگریکس تقریباً در 90 درصد مواقع از زونا و PHN جلوگیری می کند و محافظت حداقل برای هفت سال قوی باقی می ماند. در بزرگسالانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بسته به بیماری زمینه ای که به آن مبتلا هستند واکسن می‌تواند کمتر مؤثر باشد.

اگرچه تحقیقات نشان داده اند که واکسن شینگریکس مطمئن و موثر است. اما با این حال، برخی از افراد ممکن است عوارض ناشی از واکسن زونا را تجربه کنند. مانند هر واکسنی، واکسن شینگریکس عوارض احتمالی را ایجاد می کند. شایع ترین عارضه این واکسن درد در محل تزریق است. حدود 80 درصد از افرادی که واکسن دریافت می کنند، درد خفیف تا متوسط بازو را گزارش می کنند. همچنین ممکن است متوجه قرمزی و مقداری تورم خفیف در محل تزریق شوید.

برخی دیگر از عوارض واکسن زونا، عبارتند از:

  • لرز
  • تب
  • سردرد
  • دل درد
  • خستگی
  • حالت تهوع
  • درد عضلانی
  • درد، قرمزی یا تورم در محل تزریق

به دلیل پاسخ ایمنی قوی تر، افراد جوان تر احتمال بیشتری دارد که عوارض پس از واکسن زونا را تجربه کنند. همچنین برخی از افراد عوارضی را تجربه می کنند که در فعالیت های روزانه آنها اختلال ایجاد می کند. بیشتر این علائم طی دو تا سه روز به صورت خود به خود برطرف می شوند.

در موارد بسیار نادر، RZV ممکن است یک واکنش آلرژیک جدی ایجاد کند. اگر هر یک از علائم واکنش آلرژیک زیر را دارید، باید به پزشک مراجعه کنید، علائمی از جمله:

  • سرگیجه
  • ضعف عضلانی
  • ضربان قلب سریع
  • دشواری در تنفس
  • تورم، به خصوص در صورت یا گلو
  • کهیر (خارش، جوش های برجسته)

این علائم معمولاً تنها چند دقیقه یا چند ساعت پس از واکسیناسیون ظاهر می شوند.

چه کسانی باید واکسن شینگریکس را دریافت کنند؟

شینگریکس برای بزرگسالان 50 سال و بالاتر و همچنین افراد دارای شرایط زیر توصیه می شود:

  • کسانی که یا قبلاً زونا داشته اند یا هرگز زونا نداشته اند.
  • افرادی که یا قبلاً آبله مرغان داشته اند یا نمی دانند که آیا تا به حال آبله مرغان داشته اند یا خیر.
  • کسانی که واکسن آبله مرغان (آبله مرغان) دریافت کرده اند.

چه کسانی نباید واکسن شینگریکس را دریافت کنند؟

Shingrix برای افراد با شرایط زیر توصیه نمی شود:

  • زنان باردار مبتلا به زونا
  • هر کسی که عفونت فعلی زونا دارد.
  • هر فردی که دارای بیماری متوسط تا شدید، با یا بدون تب باشد.
  • هرکسی که سابقه واکنش آلرژیک خطرناک به واکسن را داشته باشد.
  • کسانی که هرگز به آبله مرغان مبتلا نشده اند (این افراد باید واکسن آبله مرغان را دریافت کنند).

آزمایش هایی برای تأیید عدم وجود عفونت قبلی در دسترس است، اگرچه به طور معمول انجام نمی شود. بنابراین اگر مطمئن نیستید که تا به حال آبله مرغان داشته اید، CDC توصیه می کند واکسن زونا را دریافت کنید.

واکسیناسیون زونا || پزشکت

سوالات متداول

آیا امکان ابتلا بیش از یک بار به زونا وجود دارد؟ هرکسی که آبله مرغان داشته باشد در خطر ابتلا به زونا قرار دارد. اکثر افرادی که به زونا مبتلا می شوند فقط یک بار به آن مبتلا می شوند. با این حال، امکان ابتلای مجدد به آن وجود دارد، به خصوص اگر عوامل خطر دیگری مانند HIV را داشته باشید.

شکل ظاهری زونا چگونه است؟ بثورات زونا معمولاً به صورت نوار یا لکه، اغلب در یک طرف تنه یا صورت ظاهر می شود. بثورات بعداً به صورت تکه‌ای از تاول‌های کوچک پر از مایع تبدیل می‌شوند. اینها در نهایت پوسته پوسته و خشک می شوند.

زونا چقدر طول می کشد تا برطرف شود؟ علائم زونا با بی حسی، خارش و یا درد سوزشی شروع می شود. چند روز بعد، یک بثورات دردناک ظاهر می شود. بثورات معمولاً در عرض هفت تا 10 روز پوسته پوسته می شوند. سایر علائم زونا معمولا در عرض دو تا چهار هفته برطرف می شوند.

زونا پس از چه مدت مسری است؟ افراد مبتلا به زونا می توانند ویروس واریسلا زوستر (VZV) را از طریق تماس مستقیم با مایع تاول های خود پخش کنند. آن‌ها نمی‌توانند ویروس را قبل از ظاهر شدن بثورات یا بعد از پوسته شدن آن پخش کنند. این معمولاً در عرض هفت تا 10 روز پس از اولین علائم راش رخ می دهد.

واکسن زونا چگونه اثر می کند؟ واکسنی که برای اکثر افراد توصیه می شود، واکسنی زنده به نام زوستاواکس است. حاوی یک ویروس ضعیف شده آبله مرغان (ویروس واریسلا زوستر) است. این واکسن شبیه واکسن آبله مرغان است، اما یکسان نیست.

افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند نمی توانند واکسن زنده دریافت کنند. واکسن غیر زنده به نام شینگریکس به آنها پیشنهاد می شود. این سیستم ایمنی را فعال می کند اما همچنین حاوی ماده ای به نام ادجوانت است که به تقویت پاسخ به واکسن کمک می کند.

گاهی اوقات، افراد به دنبال تزریق واکسیناسیون زونا به آبله مرغان مبتلا می شوند (کمتر از 1 در 10000 نفر). اگر این اتفاق برای شما افتاد با پزشک عمومی مشورت کنید.

چه مدت واکسن زونا از من محافظت می کند؟ دقیق بودن مدت زمان اثربخشی واکسن زونا دشوار است، اما تحقیقات نشان می دهد که واکسن زونا حداقل به مدت 5 سال، احتمالاً بیشتر، از شما محافظت می کند.

سخن آخر

زونا یک بثورات پوستی دردناک است که می تواند باعث خارش شدید و احساس سوزش شود. این بیماری در اثر فعال شدن مجدد ویروس واریسلا زوستر (VZV) ایجاد می شود که باعث آبله مرغان نیز می شود. هرکسی که به آبله مرغان مبتلا شده باشد ممکن است در مراحل بعدی زندگی به زونا مبتلا شود.

افرادی که بالای 50 سال سن دارند یا دارای نقص ایمنی هستند به ویژه در معرض خطر ابتلا به زونا قرار دارند. شایع ترین عارضه زونا نورالژی پس از تبخال (PHN) است که باعث درد شدید و مداوم در ناحیه بثورات می شود. واکسن زونا، شینگریکس، ایمن و در پیشگیری از زونا و PHN بسیار موثر است. CDC توصیه می کند که همه بزرگسالان در سنین 50 سال و بالاتر، باید دو دوز واکسن زونا را به فاصله دو تا شش ماه دریافت کنند.

عوارض واکسن زونا می تواند شامل درد و قرمزی در محل تزریق و همچنین درد عضلانی، سردرد، حالت تهوع، درد معده، لرز، خستگی و تب باشد. واکنش های آلرژیک به شینگریکس بسیار نادر هستند. افرادی که در حال حاضر زونا دارند، باردار هستند، تا به حال واکنش آلرژیک به واکسن داشته اند یا در حال حاضر بیماری متوسط تا شدید دارند، نباید واکسن را دریافت کنند.

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نفخ و دل درد - پزشکت

نفخ شکم باعث درد شکم و تغییر در الگوی مدفوع می شه و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی می گذاره. برای درمان علائمت با متخصص گوارش و داخی مشاوره تلفنی بگیر.

بیش-فعالی-کودک

بیش‌فعالی در کودکان می تونه باعث مشکلات تمرکز،کنترل حرکات و رفتارشون بشه. برای کنترل کودک بیش فعال بهتره با متخصص روانپزشک تلفنی مشاوره بگیری.

خشکی لب - پزشکت

خشکی لب می تونه در اثر کمبود آب، اگزما، آفتاب و غیره باشه. برای درمان علائمت با متخصص پوست و مو تلفنی و تصویری مشاوره بگیر.

اگه دستت زیاد عرق می کنه و کلافه ت کرده همین الان با متخصصان آنلاین 24 ساعته مشاوره تلفنی بگیر.

فشار خون - پزشکت

فشار خون بالا خطر سکته قلبی،بیماری‌ کلیوی و مشکلات قلبی-عروقی را افزایش میده. اگه فشارخون داری همین الان با متخصص قلب و عروق مشاوره تلفنی بگیر.

لک صورت - پزشکت

تغییرات هورمونی،آفتاب،محصولات آرایشی نامناسب و غیره می تونه باعث لک صورت بشه. برای تشخیص صحیح و درمان لک صورتت با متخصص پوست مشاوره تلفنی و تصویری بگیر.