قرص ریبوفلاوین یا داروی b2 برای کمبود ویتامین b2، کم خونی میکروسیتیک و سایر بیماری های زمینه ای مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده می شود. قرص ریبوفلاوین همچنین ممکن است برای اهداف ذکر نشده بر روی برچسب آن تجویز شود. قرص ریبوفلاوین حاوی ریبوفلاوین به عنوان یک ماده فعال است. ریبوفلاوین برای درمان و پیشگیری از کاهش سطوح ریبوفلاوین در بدن کاربرد دارد. ریبوفلاوین ویتامین B2 است که نقش مهمی در حفظ سلامت سلول های خونی، مغز، پوست و دستگاه گوارش شما دارد. سلامت سلول های خونی، مغز، پوست و دستگاه گوارش شما را حفظ می کند. این دارو به شکل قرص عرضه می شود.
از طرفی مصرف در برخی از تبلیغ های اینترنتی مصرف مکمل Riboflavin را به عنوان یک درمان معجزه آسا برای انواع بیماری ها (از وزوز گوش گرفته تا اضطراب و زخم های دهان) توصیه و پیشنهاد می کنند. در حالی که این موضوع از طریق شواهد علمی اصلا اثبات نشده و مورد تایید نیست. اما به نظر می رسد مصرف آن مانند بسیاری از مواد مغذی دیگر، برای بینایی و سلامت چشم مفید باشد و حتی ممکن است از بروز آب مروارید پیشگیری کند. با این حال مصرف قرص b2 می تواند در برخی افراد با شرایط خاص باعث بروز عوارضی شود. پس قبل از مصرف بهتر است این مقاله از پزشکت را تا انتها بخوانید و اطلاعات بیشتری را در این زمینه کسب کنید.
عوارض قرص ویتامین B2
مصرف قرص ویتامین b2 همیشه با بروز عوارض احتمالی همراه نیست اما در برخی موارد ممکن است منجر به بروز برخی عوارض جدی شود. البته این شرایط به ندرت رخ می دهد. اما با این حال بهتر است در صورت بروز علائم زیر با پزشک خود مشورت کنید:
- در صورت داشتن علائم واکنش آلرژیک مانند کهیر، اختلال در تنفس، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو.
- اگر اسهال یا افزایش ادرار دارید با پزشک خود تماس بگیرید. اینها می توانند نشانه هایی از مصرف بیش از حد ریبوفلاوین باشند.
- ریبوفلاوین ممکن است باعث تغییر رنگ ادرار هم شود. اما این عارضه زیاد جدی نیست.
این لیست کاملی از عوارض جانبی نیست و ممکن است موارد دیگری نیز رخ دهد.
ریبوفلاوین و میگرن
برخی افراد معتقدند که مصرف قرص b2 می تواند از بروز حملات میگرن پیشگیری کند. بر همین اساس در مطالعات مربوط به اثر ریبوفلاوین بر سردردهای میگرنی، معمولاً از شرکتکنندگان خواسته شده که مقدار زیادی ریبوفلاوین بیش از آنچه که احتمالاً از رژیم غذایی خود دریافت میکنید – 400 میلیگرم مصرف کنند. نتایج بررسی های صورت گرفته نشان که مصرف ریبوفلاوین تعداد حملاتی را که افراد در هر ماه تجربه میکنند را کاهش داده است. اما هیچ مکانیسیمی برای تاثیر گذاری ریبوفلاوین در پیشگیری از میگرن شناخته نشده است.
از طرفی هم شواهد برای اثربخشی ریبوفلاوین بسیار زیاد نیست. فقط چند آزمایش بالینی وجود دارد. اما انجمن سردرد کانادا هنوز آن را برای پیشگیری از میگرن توصیه می کند زیرا احتمال بروز عوارض ناشی از مصرف آن خیلی کم است
مصرف ریبوفلاوین و منیزیم برای میگرن
در حالی که شواهد بالینی برای اثربخشی ریبوفلاوین به اندازه مصرف منیزیم برای درمان سردرد های میگرن وجود ندارد، اما به نظر می رسد مصرف این دو می تواند برای میگرن موثر باشد. در یک مطالعه طراحی شده برای روشن کردن مکانیسم اثر ریبوفلاوین در مقابل بتا بلوکرها برای پیشگیری از میگرن، دادهها نیز در مورد اثربخشی جمعآوری شد.
به بیست و شش بیمار متوپرولول 200 میلی گرم در روز یا ریبوفلاوین 400 میلی گرم در روز به مدت 12 هفته داده شد. نتایج این بررسی نشان داده میزان و شدت بروز میگرن در بیمارانی که ریبوفلاوین مصرف کرده بودند تا حدودی کاهش پیدا کرده بود. اگر به مدت سه یا چهار ماه ریبوفلاوین مصرف کردهاید و هیچ تفاوتی مشاهده نکردهاید، بهتر است به پزشک معالج خود مراجعه کنید.
در چه شرایطی پزشک ریبوفلاوین را تجویز می کند؟
کمبود ریبوفلاوین ممکن است منجر به خارش و سوزش چشم، حساسیت چشم به نور، درد زبان، خارش و لایه برداری پوست روی بینی و کیسه بیضه و زخم در دهان شود. پزشک شما ممکن است با تجویز ریبوفلاوین برای شما این بیماری را درمان کند. برخی شرایط ممکن است نیاز شما به ریبوفلاوین را افزایش دهند، از جمله:
- اعتیاد به الکل
- سرطان
- اسهال مداوم
- تب مداوم
- عفونت
- بیماری های روده
- بیماری کبد
- تیروئید پرکار
- مصدومیت شدید
- استرس مدام
- برداشتن معده با جراحی
علاوه بر این، ریبوفلاوین ممکن است برای نوزادان مبتلا به سطوح بالای بیلی روبین خون (هیپربیلی روبینمی) تجویز شود. یک پزشک می تواند دوز مصرفی را تجویز کند. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که این ادعا که ریبوفلاوین برای درمان آکنه، برخی از انواع کم خونی (خون ضعیف)، سردردهای میگرنی و گرفتگی عضلانی موثر است، هنوز اثبات نشده است.
در صورت ابتلا به هر یک از شرایط زیر بهتر است قبل از مصرف دارو با پزشک خود در مورد عوارض احتمالی قرص b2 مشورت کنید:
- بیماری کیسه صفرا
- سیروز یا سایر بیماری های کبدی
آیا در بارداری می توانم قرص ریبوفلاوین مصرف کنم؟
استفاده از ریبوفلاوین در دوران بارداری احتمالاً بی خطر است، اما نیازهای دوز شما ممکن است در این دوران متفاوت باشد. در صورت بارداری نباید بدون نظر پزشک از ریبوفلاوین استفاده کنید. همچنین ریبوفلاوین احتمالاً برای استفاده در دوران شیردهی بی خطر است و نیازهای دوز شما ممکن است در این دوران متفاوت باشد. اگر در دوران شیردهی هستید بدون نظر پزشک از ریبوفلاوین استفاده نکنید.
اهمیت رژیم غذایی در هنگام مصرف ویتامین B2
در هنگام مصرف قرص ویتامین b2 بهتر است یک رژیم غذایی متعادل و متنوعی داشته باشید تا از سایر کمبود های مواد مغذی پیشگیری کنید.
Riboflavin در غذاهای مختلفی از جمله شیر و لبنیات، ماهی، گوشت، سبزیجات برگ سبز و غلات کامل و غلات غنی شده و نان یافت می شود. بهتر است تا حد امکان از میوه ها و سبزیجات تازه استفاده کنید زیرا حاوی بیشترین ویتامین هستند. غذاهای فرآوری شده ممکن است حاوی ویتامین کمتری باشند. چون فرایند پخت و پز غذاها ممکن است تا حدودی مقدار ریبوفلاوین موجود در آنها را کاهش دهد. از طرفی هم ویتامین ها جای یک رژیم غذایی خوب را نمی گیرند و انرژی مورد نیاز برای بدن شما را به طور کامل تامین نمی کنند. در کنار مصرف ویتامین ها بدن شما همچنین به سایر مواد موجود در غذا مانند پروتئین، مواد معدنی، کربوهیدرات ها و چربی نیاز دارد. پس حتما همراه با مصرف این دارو ها، رژیم غذایی منظم و متعادل را رعایت کنید.
ریبوفلاوین با چه داروهایی تداخل دارد؟
مصرف همزمان قرص b2 با برخی داروهای با و حتی بدون نسخه می تواند اثرات دارویی آن را تغییر دهد و منجر به بروز برخی عوارض احتمالی شود. پس در صورت مصرف سایر دارو ها، قبل از تجویز b2 با پزشک خود مشورت کنید. از طرفی هم بهتر است قبل از استفاده از قرص ریبوفلاوین ، پزشک خود را در مورد لیست فعلی داروها، محصولات بدون نسخه (مانند ویتامین ها، مکمل های گیاهی و غیره)، آلرژی ها، بیماری های از قبل موجود و شرایط فعلی سلامتی خود (مانند بارداری، جراحی آینده و غیره) مطلع کنید. ). چون ابتلا به برخی از بیماری های زمینه ای می توانند خطر بروز عوارض را افزایش دهند.
به طور کلی مصرف قرص Riboflavin ممکن است با موارد زیر تداخل داشته باشد:
- الکل
- پروبنسید
- پروپانتلین بروماید
قرص ریبوفلاوین تاریخ مصرف گذشته
مصرف یک دوز از قرص ریبوفلاوین تاریخ مصرف گذشته بعید است که عارضه جانبی ایجاد کند. با این حال، لطفاً برای مشاوره مناسب یا اگر احساس ناخوشی یا بیماری دارید، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید. البته مصرف داروی تاریخ گذشته ممکن است تاثیری بر درمان بیماری های شما نداشته باشد. برای ایمن بودن، مهم است که از داروهای تاریخ مصرف گذشته استفاده نکنید. اگر بیماری مزمنی دارید که نیاز به مصرف مداوم دارو دارد، مانند بیماری قلبی، تشنج، و آلرژی های جزیی، بهتر است همیشه این دارو را در دسترس داشته باشید.
سوالات متداول
آیا می توان از ریبوفلاوین برای کمبود ویتامین B2 و کم خونی میکروسیتیک استفاده کرد؟
بله، کمبود ویتامین b2 و کم خونی میکروسیتیک از شایع ترین موارد مصرف قرص ریبوفلاوین است. اما شما نباید بدون مشورت و تجویز پزشک از قرص ریبوفلاوین برای کمبود ویتامین b2 و کم خونی میکروسیتیک استفاده کنید.
آیا مصرف بیش از حد قرص ریبوفلاوین خطرناک است؟
بدون شک مصرف بیشتر این دارو، علائم شما را بهبود نمی بخشد. حتی ممکن است منجر به بروز مسمومیت و عوارض جدی تر شود. پس دوز مصرفی خود را افزایش ندهید و آن را طبق دستور مصرف کنید. داروهای خود را به افراد دیگر ندهید، حتی اگر میدانید که آنها همین بیماری را دارند یا به نظر میرسد که ممکن است شرایط مشابهی داشته باشند.
آیا مصرف قرص ریبوفلاوین باعث خواب آلودگی می شود؟
اگر هنگام استفاده از قرص ریبوفلاوین خواب آلودگی ، سرگیجه، افت فشار خون یا سردرد را به عنوان عوارض جانبی تجربه کردید، بهتر است تا زمانی که علائم را دارید رانندگی نکنید. اگر مصرف دارو باعث خواب آلودگی، سرگیجه یا کاهش شدید فشار خون شما می شود، نباید رانندگی کنید. داروسازان همچنین به بیماران توصیه می کنند که همزمان با مصرف این دارو از الکل استفاده نکنند. زیرا الکل عوارض جانبی خواب آلودگی را تشدید می کند. لطفاً هنگام استفاده از قرص ریبوفلاوین، این اثرات را بر بدن خود بررسی کنید.
آخرین دیدگاهها