عوارض ناشی از مصرف آمپول ضد بارداری، میتواند شامل افزایش وزن، سردرد، نوسانات خلقی، حساسیت سینهها و قاعدگی نامنظم باشد. این عوارض ممکن است تا یک سال طول بکشد تا باروری شما پس از رفع عوارض آمپول ضد بارداری، به حالت عادی بازگردد. بنابراین اگر میخواهید در آینده نزدیک بچه دار شوید، ممکن است این روش برای شما مناسب نباشد.
با تزریق آمپول ضد بارداری، به کمک آزاد سازی پروژسترون در خون، میتوان از بارداری پیشگیری کرد. در صورت استفاده صحیح، آمپول ضد بارداری میتواند بیش از 99 درصد در پیشگیری از بارداری موثر باشد. اثرات این آمپول ۸ یا 13 هفته طول میکشد. بنابراین لازم نیست در این دوره هر روز یا هر بار که رابطه جنسی برقرار میکنید، به پیشگیری از بارداری فکر کنید.
به طور کلی تزریق آمپول ضد بارداری میتواند برای زنانی که مصرف قرصهای پیشگیری از بارداری را فراموش میکنند، مفید باشد. لازم است این نکته را به یاد داشته باشید که قبل از اتمام دوره تاثیر آمپول ضد بارداری، مجدداً این دارو را تزریق کنید. همچنین این آمپول میتواند برای زنانی که نمیتوانند از داروی پیشگیری از بارداری حاوی استروژن استفاده کنند، مفید باشد.
آمپول ضد بارداری از افراد در برابر ابتلا به عفونتهای مقاربتی (STIs) محافظت نمیکند، بنابراین ممکن است لازم باشد که در طول رابطه جنسی از کاندوم نیز استفاده کنید.
اثرات و عوارض آمپول ضد بارداری
با تزریق آمپول ضد باردار، به طور پیوسته هورمون پروژسترون در جریان خون آزاد میشود. این هورمون از آزاد شدن یک تخمک در هر ماه (تخمک گذاری) جلوگیری میکند. همچنین این هورمون مخاط دهانه رحم را ضخیم میکند. این وضعیت حرکت اسپرم را از میان دهانه رحم دشوار میکند. بنابراین تخمک بارور شده احتمال لانه گزینی کمتری خواهد داشت.
معمولاً آمپولهای ضد باروری Depo-Provera و Noristerat در قسمت پایین بدن تزریق میشوند. اما میتوان آنها را در قسمت بالایی بازو نیز تزریق کرد. همچنین خودتان میتوانید این آمپولها را به ران یا شکمتان تزریق کنید. تا زمانی که باردار نیستید، میتوانید در هر زمانی از چرخه قاعدگی، تزریق آمپول ضد بارداری را انجام دهید.
اگر تزریق را در 5 روز اول چرخه قاعدگی خود انجام دهید، بلافاصله از بارداری شما پیشگیری خواهد شد. اگر تزریق را در هر روز دیگر از چرخه قاعدگی خود انجام دهید، باید به مدت 7 روز از سایر روشهای پیشگیری از بارداری مانند کاندوم استفاده کنید.
تزریق آمپول ضد بارداری بعد از زایمان
درصورتیکه به نوزاد خود شیر نمیدهید، میتوانید در هر زمانی پس از زایمان، آمپول ضد بارداری را تزریق کنید. چنانچه به نوزاد خود شیر میدهید، تزریق بعد از 6 هفته انجام میشود. اگر تزریق را در روز 21ام شروع کنید، بلافاصله در برابر باردار شدن مقاوم خواهید شد.
اگر بعد از روز 21ام تزریق آمپول ضد بارداری را شروع کنید، باید برای 7 روز آینده از سایر روشهای پیشگیری مانند کاندوم استفاده کنید. علاوه براین در صورتی که تزریق را در چند هفته اول پس از زایمان انجام دهید، احتمال خونریزی شدید و نامنظم بیشتر میشود. استفاده از آمپول ضد بارداری در دوران شیردهی بی خطر است.
تزریق آمپول ضد بارداری بعد از سقط جنین
شما میتوانید بلافاصله پس از سقط جنین، تزریق آمپول ضد بارداری را انجام دهید. به این ترتیب بلافاصله در برابر بارداری مقاوم میشوید. اگر تزریق را بیش از 5 روز پس از سقط جنین انجام دهید، باید برای 7 روز آینده از سایر روشهای پیشگیری از بارداری مانند کاندوم استفاده کنید.
چه کسانی میتوانند از آمپول ضد بارداری استفاده کنند؟
اکثر زنان میتوانند از آمپول ضد بارداری استفاده کنند. با این حال استفاده از آمپول ضد بارداری در شرایط زیر، میتواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد:
- ابتلا به بیماری کبدی
- وجود احتمال بارداری
- تمایل برای عدم تغییر بارداری
- قصد بچه دار شدن در سال آینده
- وجود خطر بروز پوکی استخوان
- ابتلا به سرطان سینه یا سابقه ابتلا به این سرطان
- تجربه بیماری شریانی یا سابقه بیماری قلبی یا سکته
- بروز خونریزی غیر قابل توضیح در بین دوره قاعدگی یا بعد از رابطه جنسی
اگر یکی از این موارد درباره شما صادق است، پیش از تزریق آمپول ضد بارداری با پزشک معالج خود مشورت کنید.
مزایا و عوارض آمپول ضد بارداری
از جمله مزایای آمپول ضد بارداری، عبارتاند از:
- رابطه جنسی به خوبی انجام میشود.
- اثر هر بار تزریق 8 یا 13 هفته طول میکشد.
- لازم نیست هر روز یک قرص ضد بارداری مصرف کنید.
- استفاده از آمپول ضد بارداری در دوران شیردهی بی خطر است.
- عملکرد آمپول ضد بارداری تحت تأثیر داروهای دیگر قرار نمیگیرد.
- در شرایطی که نمیتوان از داروهای پیشگیری از بارداری مبتنی بر استروژن استفاده کرد، این آمپول مناسب است.
- مصرف این آمپول ممکن است خطر بروز قاعدگیهای سنگین و دردناک را کاهش دهد و به کاهش علائم پیش از قاعدگی برخی از زنان کمک کند.
از جمله معایب و عوارض آمپول ضد بارداری، عبارتاند از:
- ممکن است تا چند ماه پس از تزریق، چرخه قاعدگی متوقف شود.
- آمپول ضد بارداری از فرد در برابر بیماریهای مقاربتی محافظت نمیکند.
- ممکن است تا یک سال طول بکشد تا فرد مصرف کننده از نظر توانایی بارداری به حالت عادی بازگردد.
- فرد ممکن است عوارضی مانند سردرد، آکنه، ریزش مو، کاهش میل جنسی و نوسانات خلقی را نیز تجربه کنید.
- ممکن است تا چند ماه پس از تزریق، شرایط قاعدگی تغییر کند و پریود نامنظم، سنگین تر، کوتاه تر یا سبک تری را تجربه کنید.
- برخی از افراد ممکن است در صورت استفاده از آمپول ضد بارداری Depo-Provera یا Sayana Press دچار اضافه وزن شوند.
تمامی این عوارض میتوانند به مدت ۸ الی ۱۳ هفته و یا حتی بیشتر طول بکشند.
خطرات آمپول ضد بارداری
احتمال بروز عفونت در محل تزریق آمپول ضد بارداری کم است. در موارد بسیار نادر، برخی از افراد ممکن است واکنش آلرژیک را تجربه کنند. استفاده از آمپول Depo-Provera بر غلظت طبیعی استروژن بدن شما تأثیر میگذارد. این مسئله میتواند باعث ضعیف شدن استخوانها شود، اما خطر شکستگی استخوان را افزایش نمیدهد.
با این حال تأثیر این آمپول بر استخوان موقتی است و به احتمال زیاد پس از قطع مصرف این دارو، مشکلات طولانی مدتی ایجاد نمیشوند. گاهی اوقات ممکن است که پزشک این دارو را برای ۲ سال تجویز کند تا از بروز مشکلات استخوانی پیشگیری شود.
Depo-Provera® (آمپول ضد بارداری)
Depo-Provera® که به طور معمول به عنوان آمپول ضد بارداری شناخته میشود، یک شکل تزریقی از داروهای ضد بارداری است. این آمپول طبق برنامه منظم (هر سه ماه یکبار) تزریق میشود. این روش پیشگیری از بارداری نیازی به هیچ اقدام روزانه ندارد و زمانی که طبق برنامه انجام شود، برای پیشگیری از بسیار موثر است.
داروی Depo-Provera® برای پيشگيری از بارداری، به بازو یا باسن زن تزریق میشود. این دارو معمولا هر 12 هفته یکبار تجویز میشود. Depo-Provera® (دپو مدروکسی پروژسترون استات) یک داروی پیشگیری از بارداری تزریقی برای استفاده در زنان است.
این دارو که معمولاً واکسن دپو یا واکسن ضد بارداری نامیده میشود، به بازو یا باسن تزریق میشود. این آمپول ضد بارداری حاوی نوعی هورمون پروژسترون است. اگرچه داروی Depo-Provera® در پیشگیری از بارداری موثر است، اما از فرد در برابر عفونتهای مقاربتی (STIs) محافظت نمیکند.
به طور کلی استفاده از کاندوم برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مقاربتی بسیار مهم است. آمپول Depo-Provera® با تأثیر بر تخمک گذاری (بخشی از چرخه تولید مثل که در آن تخمک از تخمدان آزاد میشود) و ضخیم کردن مخاط دهانه رحم شما، که مانع از رسیدن موفقیت آمیز اسپرم به تخمک میشود، اثرات ضد بارداری خود را ایجاد میکند.
آمپول ضد بارداری به عضله (اغلب بازو یا باسن) تزریق میشود و باید تقریباً هر 12 هفته یا سه ماه یک بار تزریق شود.
Depo-Provera® چگونه استفاده میشود؟
اولین تزریق داروی Depo-Provera® به طور معمول در هفت روز اول شروع دوره قاعدگی فرد انجام میشود. با این حال، اگر شما و پزشک معالجتان مطمئن هستید که باردار نیستید، میتوانید این آمپول ضد بارداری را در زمان دیگری نیز تجویز کنید. ممکن است پزشک از شما بخواهد قبل از تزریق آمپول ضد بارداری، تست بارداری انجام دهید.
پس از تزریق آمپول ضد بارداری، دیگر نیازی نیست اقدام دیگری انجام دهید. در صورت استفاده از داروی Depo-Provera®، شما باید هر سه ماه یک بار (12 هفته) دوز دیگری از این آمپول را دریافت کنید تا اثرات ضد بارداری دارو در بدن شما حفظ شود. مهم است که به برنامه پیشگیری از بارداری تجویز شده پایبند باشید.
شما نباید بیش از دو هفته در تزریق این دارو تاخیر داشته باشید. آمپول صد بارداری باید به موقع تجویز شود. اگر این آمپول به موقع تجویز نشود، ممکن است در طول رابطه جنسی باردار شوید. در صورت نیاز میتوانید آمپول صد بارداری را زودتر از 12 هفته تزریق کنید. برای تزریق منظم آمپول ضد بارداری، از پزشک معالج خود سوال بپرسید.
پس از تزریق اولین دوز آمپول Depo-Provera® اگر دوز دیگری را در طول دوره قاعدگی خود تجویز کنید، بلافاصله از شما در برابر بارداری محافظت م شود. اگر این آمپول در زمان دیگری در طول چرخه قاعدگی تزریق شود، ممکن است لازم باشد یک هفته تا 10 روز قبل از برقراری رابطه جنسی بدون کاندوم، برای میشگیری از بارداری از سایر روشها استفاده کنید.
میزان تاثیر داروی Depo-Provera®
این آمپول ضد بارداری، تا ۹۶ درصد در پیشگیری از بارداری موثر است، به این معنی که از هر 100 زن در سال فقط حدود 4 حاملگی برنامه ریزی نشده رخ میدهد. از جمله زنانی که در صورت تزریق آمپول ضد بارداری ممکن است در معرض خطر بارداری تصادفی قرار بگیرند، زنان جوان هستند. با این حال بروز بارداری غیر منتظره، در اغلب موارد ناشی از خطای انسانی و تزریق اشتباه است.
تفاوت آمپول ضد بارداری با سایر روشهای پیشگیری
آمپول پیشگیری از بارداری دارای تفاوتهای اندکی با سایر انواع روشهای پیشگیری از بارداری است. برخلاف قرصهای ضد بارداری خوراکی، نیازی نیست که آمپول ضد بارداری را به صورت روزانه استفاده کنید. در واقع آمپول ضد بارداری را هر سه ماه یک بار تزریق میکنند. به غیر از تزریق آمپول ضد بارداری، نیازی به انجام هیچ کار دیگری نیست.
آمپول پیشگیری از بارداری، یک داروی تجویزی است که باید توسط پزشک تجویز شود. در بسیاری از موارد، تزریق این دارو را ممکن است بتوانید در خانه خود نیز انجام دهید. با این حال برای تزریق صحیح این دارو، لازم است که حتما روش آن را یاد بگیرید. به طور کلی تزریق صحیح آمپول ضد بارداری تا ۹۹ درصد از بارداری پیشگیری میکند.
آخرین دیدگاهها