موارد زیادی میتواند باعث ورم و التهاب آلت تناسلی شود. در صورت ابتلای شما به التهاب و ورم آلت تناسلی شما ممکن است آلت تناسلی شما قرمز و تحریک شده به نظر برسد و حتی احساس درد یا خارش داشته باشید. تورم میتواند با یا بدون ترشحات غیرمعمول، بوی بد یا برجستگی رخ دهد. این علائم ممکن است ادرار کردن یا رابطه جنسی را برای فرد دشوار کند. از آنجایی که ورم و التهاب آلت تناسلی میتواند علل مختلف و زیادی داشته باشد، توجه به سایر علائمی که همراه با این وضعیت رخ میدهد، مهم است. این به پزشک کمک میکند تا علت اصلی را تعیین کند.
در موارد نادر، تورم آلت تناسلی یک وضعیت اورژانس پزشکی است. در برخی شرایط مانند پریاپیسم یا پارافیموز فرد نیاز به کمک فوری و درمان دارند.
شایع ترین علل آلت تناسلی متورم
تورم آلت تناسلی یک بیماری نیست، بلکه علامت یک بیماری زمینه ای محسوب میشود. معمولاً با علائم دیگری ظاهر میشود که شدت آن میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. شایع ترین علل زمینه ای احتمالی که ممکن است منجر به بروز ورم و التهاب آلت تناسلی شوند، عبارتند از:
بالانیت
بالانیت یکی از علل شایع تورم آلت تناسلی است. زمانی رخ میدهد که سر آلت تناسلی که به آن گلانس نیز میگویند ملتهب شود. 3 تا 11 درصد مردان در طول زندگی خود بالانیت را تجربه خواهند کرد. این عارضه معمولاً بر مردان ختنه نشده با عادات بهداشتی ضعیف تأثیر میگذارد. بالانیت عود کننده با دیابت و ضعف سیستم ایمنی بدن، مرتبط است. علائم رایج این وضعیت، عبارتند از:
- سرخی
- خارش
- بوی بد
- ادرار دردناک
- زخم ها
- پوست براق و ضخیم
- التهاب غدد لنفاوی در کشاله ران
- اسمگما (ترشحات سفید غلیظ زیر پوست ختنه گاه)
این وضعیت اکثر موارد در نتیجه رشد بیش از حد کاندیدا آلبیکنس، نوعی مخمر که به طور طبیعی در بدن وجود دارد، رخ میدهد. دومین علت شایع بالانیت باکتریایی است که به دلیل گونه های استرپتوکوک رخ میدهد. در حالی که این بیماری یک عفونت مقاربتی (STI) نیست، میکروارگانیسم هایی که باعث آن میشوند میتوانند به صورت فیزیکی انتقال پیدا کنند.
واکنش آلرژیک یا تحریک کننده
یکی دیگر از علل تورم آلت تناسلی، درماتیت تماسی است. این شامل یک واکنش آلرژیک یا غیر آلرژیک به یک ماده تحریک کننده است، مانند:
- کلر
- اسپرم کش ها
- کاندوم های لاتکس
- پروپیلن گلیکول در روان کننده ها
- مواد شیمیایی موجود در صابون ها یا لوسیون ها
در صورت بروز درماتیت تماسی، علاوه بر التهاب آلت تناسلی ممکن است علائم زیر هم بروز کنند:
- سرخی
- خارش
- خشکی
- برآمدگی ها
- تاول ها
- سوزش
اگر فکر میکنید به چیزی حساسیت دارید یا به چیزی حساس هستید، فوراً استفاده از آن را متوقف کنید.
اورتریت
التهاب مجرای ادرار که به عنوان اورتریت شناخته میشود، میتواند باعث تورم آلت تناسلی گردد. مجرای ادرار ادرار را از مثانه به آلت تناسلی شما منتقل میکند.
به طور معمول، اورتریت نتیجه یک STI است. باکتری های نایسریا گونوره (اورتریت گنوکوکی) و همچنین باکتری های غیرگنوکوکی میتوانند باعث ایجاد آن شوند. علل کمتر شایع شامل مواد شیمیایی تحریک کننده یا آسیب ناشی از کاتتر ادراری است. علائم دیگر اورتریت، عبارتند از:
- ادرار دردناک
- سوزش در هنگام ادرار
- افزایش میل به ادرار کردن
- ترشحات زرد مایل به سفید
پریاپیسم
التهاب و ورم آلت تناسلی متورم ممکن است یکی از علائم پریاپیسم باشد. این حالت یک نعوظ طولانی مدت است که بدون تحریک جنسی ادامه مییابد. در برخی موارد، ممکن است پریاپیسم پس از تحریک جنسی رخ دهد و با بروز علائم زیر همراه باشد:
- درد پیشرونده
- نعوظ بدون آلت تناسلی کاملا سفت
- آلت تناسلی کاملا سفت با سر نرم
- نعوظی که بیش از چهار ساعت طول بکشد (بدون تحریک جنسی)
اگر نعوظ دردناک، بیش از چهار ساعت طول کشید یا هر یک از علائم زیر را دارید سریعا به پزشک مراجعه کنید یا به نزدیکترین اورژانس بروید:
- برای اختلال نعوظ از داروهای خاص استفاده میکنید.
- شما به شدت از الکل یا مواد مخدر استفاده میکنید.
- شما به بیماری سلول داسی شکل (یک علت شایع) مبتلا هستید.
بیماری پیرونی
بیماری پیرونی زمانی که پلاک در آلت تناسلی زیر پوست ایجاد میشود، رخ میدهد. این وضعیت میتواند برجستگی هایی ایجاد کند که آلت تناسلی را به طور غیر طبیعی منحنی یا خم میکند. التهاب همراه با تورم اولین علامت بیماری پیرونی است. با گذشت زمان، تورم میتواند به یک اسکار سخت تبدیل شود. سایر علائم بیماری پیرونی عبارتند از:
- خمیدگی آلت تناسلی
- نعوظ دردناک
- نعوظ های نرم
- رابطه جنسی دردناک
- اختلال در نعوظ
علت بیماری پیرونی مشخص نیست. با این حال برخی شرایط زیر میتوانند منجر به بروز این وضعیت شوند:
- سن
- آسیب آلت تناسلی
- بیماری خودایمنی
- اختلال بافت همبند
پزشکان تخمین میزنند که از هر 100 مرد بین 40 تا 70 سال 6 نفر به بیماری پیرونی مبتلا هستند. همچنین میتواند مردان جوان 30 ساله را تحت تاثیر قرار دهد.
پستیت
اگر فقط پوست ختنه گاه شما متورم شده باشد، ممکن است به چیزی مبتلا شوید که به آن پستیت میگویند. پستیت التهاب پوست ختنه گاه است. رشد بیش از حد قارچ اغلب باعث آن میشود. پستیت اغلب با بالانیت ایجاد میشود. علائم پوست ختنه گاه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد
- سرخی
- تنگی
- تجمع اسمگما
بالانوپوستیت
به طور معمول، بالانیت و پستتیت با هم رخ میدهند. این وضعیت به عنوان بالانوپوستیت شناخته میشود که هم التهاب غده و هم پوست ختنه گاه است. بالانوپوستیت باعث تورم آلت تناسلی و بروز علائم زیر میشود:
- سرخی
- درد
- ترشحات بدبو
- خارش
پارافیموز
پارافیموز یکی دیگر از علل تورم آلت تناسلی است که فقط مردان ختنه نشده را تحت تاثیر قرار میدهد. زمانی اتفاق میافتد که پوست ختنه گاه درست در پشت سر گیر کرده و باعث انقباض میشود. سایر علائم آن، عبارتند از:
- درد و ناراحتی
- سرخی
- لطافت
- مشکل در ادرار کردن
پارافیموز ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:
- عفونت
- صدمه
- ختنه نادرست
- التهاب مرتبط با دیابت
پارافیموز یک اورژانس پزشکی است. اگر هر یک از علائم ذکر شده در بالا را دارید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
سرطان آلت تناسلی
در موارد نادر، تورم آلت تناسلی ممکن است نشان دهنده سرطان آلت تناسلی باشد. به طور معمول، تغییرات پوستی اولین علامت سرطان آلت تناسلی است. علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سرخی
- توده یا زخم
- ضخیم شدن پوست
- برآمدگی های صاف و قهوه ای آبی
- ترشحات بدبو زیر پوست ختنه گاه
- خونریزی زیر پوست ختنه گاه
این سرطان در افراد با شرایط زیر ممکن است بیشتر بروز پیدا کند:
- ابتلا به فیموز
- ابتلا به HPV
- سن 60 سال یا بیشتر
- بهداشت فردی ضعیف
- مصرف محصولات تنباکو
سرطان آلت تناسلی بسیار نادر است. در آمریکای شمالی و اروپا کمتر از1 در 100000 مردان مبتلا به سرطان آلت تناسلی تشخیص داده میشوند.
درمان های خانگی برای ورم آلت تناسلی
اگر تورم جزئی آلت تناسلی دارید، داروهای خانگی ممکن است در تسکین علائم شما موثر باشند، از جمله:
- خیساندن در حمام گرم
- اعمال فشار ملایم به آلت تناسلی خود
- یک کیسه یخ پیچیده شده در پارچه روی آلت تناسلی خود بمالید.
- همچنین بهتر است از مصرف صابون های تند، لوسیون ها و سایر مواد بالقوه تحریک کننده خودداری کنید.
درمان های پزشکی برای آلت تناسلی متورم
بهترین درمان برای ورم و التهاب آلت تناسلی به علائم و علت تورم شما بستگی دارد. درمان های پزشکی آن عبارتند از:
- پماد ضد قارچ
- کرم استروئیدی
- داروی ضد قارچ خوراکی
- آنتی بیوتیک های خوراکی
- آنتی بیوتیک های داخل وریدی
- شکاف پشتی (بزرگ شدن پوست ختنه گاه از طریق جراحی)
همچنین ممکن است پزشک برای کمک به کنترل درد، یک داروی مسکن تجویز کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر تورم آلت تناسلی دارید که بدتر میشود یا از بین نمیرود، به پزشک مراجعه کنید. همچنین پس از آسیب آلت تناسلی به پزشک خود مراجعه کنید. بسته به علائم شما، پزشک ممکن است شما را به یک متخصص اورولوژی ارجاع دهد. همچنین احتمال دارد از موارد زیر برای کمک به تشخیص بیماری شما استفاده کند:
تاریخچه پزشکی. آنها در مورد سابقه جنسی، عادات بهداشتی و سلامت کلی شما سوالاتی را میپرسند.
معاینه بدنی. در بیشتر موارد، آنها میتوانند با نگاه کردن به آلت تناسلی شما علت را تشخیص دهند.
تست سواب. اگر ترشح غیرعادی دارید، ممکن است نمونه ای از آن را به آزمایشگاه بفرستند. این به تعیین اینکه چه میکروارگانیسم هایی باعث علائم شما میشوند کمک میکند.
تست های تصویربرداری. آنها ممکن است سونوگرافی، اشعه ایکس، سی تی اسکن یا ام آر آی را تجویز کنند. این تستهای تصویربرداری تصاویر دقیقی از بافتهای نرم آلت تناسلی شما تولید میکنند.
بیوپسی. اگر مشکوک به سرطان آلت تناسلی باشید، پزشک بیوپسی را تجویز میکند که در آن یک تکه از پوست آلت تناسلی شما برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده میشود.
سخن آخر
تورم آلت تناسلی نشانه یک بیماری زمینه ای است. بسته به علت، ممکن است قرمزی، خارش، ترشح غیر معمول یا برآمدگی نیز داشته باشید. دلایل زیادی برای تورم آلت تناسلی وجود دارد، بنابراین اگر علائم شما بدتر شد یا از بین نرفت به پزشک مراجعه کنید. بسیاری از شرایط را میتوان با یک معاینه فیزیکی اولیه تشخیص داد. اگر نعوظی دارید که بیش از چهار ساعت طول میکشد یا پوست ختنه گاه آلت تناسلی شما در پشت سر گیر کرده است سریعا به پزشک و یا متخصص اورولوژی مراجعه کنید.
آخرین دیدگاهها