عفونت انگشت، یک مشکل رایج است. عفونت می تواند از خفیف تا جدی متغیر باشد و به طور بالقوه باعث از دست دادن دائمی عملکرد انگشت درگیر شود. اغلب این عفونت ها کوچک شروع می شوند و درمان نسبتاً آسانی دارند. عدم درمان صحیح عفونت انگشت می تواند منجر به ناتوانی دائمی و حتی از دست دادن انگشت شود.
انواع عفونت انگشت
تشخیص زودهنگام و درمان مناسب انواع اصلی عفونت انگشت زیر به جلوگیری از بسیاری از پیامدهای جدی کمک می کند. انواع رایج عفونت انگشت، عبارتند از:
- پارونیشیا: پارونیشیا عفونت انگشت است که بافت لبه های ناخن را درگیر می کند. این عفونت ناخن معمولا سطحی و در بافت نرم و پوست اطراف ناخن است. این شایع ترین عفونت باکتریایی است که در دست مشاهده می شود.
- فلون: فلون عفونت نوک انگشت است. این عفونت در پد نوک انگشت و بافت نرم مرتبط با آن قرار دارد.
- هرپتیک ویتلو: هرپتیک ویتلو عفونت ناحیه نوک انگشت است که توسط ویروس ایجاد می شود. این شایع ترین عفونت ویروسی دست است. این عفونت اغلب به اشتباه به عنوان پارونیشیا یا جنین تشخیص داده می شود.
- سلولیت: این یک عفونت سطحی پوست و بافت زیرین است. معمولاً روی سطح است و ساختارهای عمیق تر دست یا انگشت را درگیر نمی کند.
- تنوسینوویت فلکسور عفونی (تنوسینوویت فلکسور پیوژنیک): این عفونت غلاف های تاندون مسئول خم شدن یا بستن دست را درگیر می کند. این نیز نوعی عفونت فضای عمیق است و بیشتر در افرادی که سیستم ایمنی سرکوب شده دارند رخ می دهد.
- عفونت فضای عمیق: این عفونت یک یا چند ساختار عمیق دست یا انگشتان، از جمله تاندونها، رگهای خونی و ماهیچهها را درگیر می کند. عفونت ممکن است شامل یک یا چند مورد از این ساختارها باشد. آبسه دکمه یقه زمانی که در فضای وب انگشتان قرار گرفته باشد چنین عفونتی است.
چه چیزی باعث عفونت انگشت می شود؟
عفونت انگشت ناشی از پارونیشیا معمولاً بافت لبههای ناخن را درگیر میکند. در اکثر مواقع باکتری ها باعث انواع عفونت های انگشت می شوند. استثنا در این مورد، سفیدک هرپتیک است که توسط یک ویروس ایجاد می شود. نحوه شروع عفونت و یافتن آن در یک مکان خاص چیزی است که هر نوع عفونت خاص را منحصر به فرد می کند. معمولاً نوعی ضربه به انگشت یا دست (به عنوان مثال، بریدگی انگشت، آسیب له شدن انگشت، پارگی دست ، ناخن آلوده یا کوتیکول عفونی) اولین رویداد است. این ممکن است بریدگی، نیش حیوان یا زخم سوراخ شده باشد.
پارونیشیا
باکتری های آزاردهنده معمولاً ارگانیسم های استافیلوکوک و استرپتوکوک هستند. به ندرت، یک قارچ باعث این عفونت می شود (گاهی اوقات منجر به پارونیشیا مزمن می شود) که معمولاً به صورت ناخن شروع می شود. اغلب یک فرد سعی می کند تکه ناخن را که در گوشه ناخن قرار دارد را گاز بگیرد که منجر به عفونت ناخن می شود. این عفونت همچنین میتواند با فشار دادن شدید به پشت یا کوتاه کردن کوتیکولها ایجاد شود که منجر به عفونت کوتیکول شود. این منجر به یک زخم باز می شود که به باکتری های روی پوست و باکتری های دهان اجازه می دهد تا زخم را عفونی کنند. سپس عفونت می تواند به بافت اطراف در کنار ناخن و کوتیکول گسترش یابد.
فلون
این عفونت باکتریایی پد انگشت، که توسط همان ارگانیسمهایی ایجاد میشود که باعث پارونیشیا میشوند، معمولاً نتیجه یک زخم سوراخ است. زخم اجازه می دهد تا باکتری ها به عمق پد نوک انگشت وارد شوند. از آنجایی که نوک انگشت چندین بخش دارد، عفونت در این ناحیه وجود دارد.
هرپتیک ویتلو
ارگانیسم ویروسی این عفونت، ویروس هرپس سیمپلکس نوع I یا II است. این همان ویروسی است که باعث عفونت تبخال دهان یا تناسلی می شود. افراد در مشاغل خاص بیشتر در معرض خطر ابتلا به این عفونت هستند. این افراد شامل دندانپزشکان، متخصصان بهداشت دندان، پزشکان، پرستاران یا هر فرد دیگری که ممکن است با بزاق یا مایعات بدن حاوی ویروس تماس داشته باشد، می باشد. افراد مبتلا به تبخال دهان یا تناسلی ممکن است انگشتان خود را نیز آلوده کنند.
سلولیت
شایع ترین علل این عفونت باکتریایی ارگانیسم های استافیلوکوک و استرپتوکوک هستند. این عفونت معمولاً نتیجه یک زخم باز است که به باکتری اجازه می دهد پوست و بافت محلی را آلوده کند. عفونت همچنین می تواند با جریان خون حامل ارگانیسم ها به دست و انگشتان گسترش یابد.
تنوسینوویت فلکسور عفونی
این عفونت باکتریایی معمولاً نتیجه ترومای نافذی است که باکتریها را به ساختارهای عمیق و غلاف تاندون وارد میکند، که باعث گسترش در امتداد تاندون و غلاف مرتبط میشود.
عفونت فضای عمیق
این عفونت باکتریایی معمولاً نتیجه یک زخم سوراخ یا بریدگی عمیق است که باکتری را به بافت عمیق وارد می کند. آبسه دکمه یقه با فضای وب بین انگشتان مرتبط است. ساختارهای عمیق دست محفظه های بالقوه زیادی را برای تهاجم این عفونت ایجاد می کند.
عوامل خطر برای عفونت انگشت چیست؟
چندین عامل خطر برای ایجاد عفونت انگشت وجود دارد، از جمله موارد زیر:
- برش های عمیق
- زخم باز
- ترومای نافذ
- چیدن نادرست ناخن ها
- چیدن کوتیکول ها
- جویدن ناخن
- مانیکور تهاجمی یا کوتاه کردن کوتیکول
برخی از افراد ممکن است در معرض خطر بیشتری برای عفونت انگشت باشند، از جمله افرادی که دارای موارد زیر هستند:
- دیابت
- ضعف سیستم ایمنی بدن
- مشاغل خاصی مانند دندانپزشک، بهداشت، پزشک و پرستار
- مشاغلی که مستلزم قرار گرفتن طولانی مدت دست ها در برابر آب (مانند ماشین ظرفشویی) هستند.
علائم و نشانه های عفونت انگشت چیست؟
نوک انگشت متورم، قرمز و دردناک و ضربان دار از علائم عفونت انگشت است. هر یک از عفونت های اصلی انگشت دارای علائم و نشانه های خاصی است که شناسایی را منحصر به فرد می کند و اگر به درستی ارزیابی نشود ممکن است باعث سردرگمی شود.
پارونیشیا
علائم و نشانه های پارونیشیا شامل قرمزی و تورم ناحیه کنار ناخن است. ممکن است مجموعه ای از چرک قابل مشاهده در زیر پوست و صفحه ناخن دیده شود. این مایع ممکن است به بیرون از زخم نشت کند. این ناحیه در لمس حساس و دردناک خواهد بود. زهکشی از منطقه معمولاً به رنگ سفید مایل به زرد است.
فلون
علائم عفونت شامل نوک انگشت متورم و دردناک است. تورم معمولاً طی چند روز ایجاد می شود و در ناحیه پد نوک انگشت قرار دارد. این ناحیه دارای درد ضربان دار بوده و در لمس دردناک خواهد بود. این ناحیه معمولا قرمز است و ممکن است مجموعه ای از چرک قابل مشاهده در زیر پوست دیده شود. ناحیه متورم ممکن است قسمتی داشته باشد که احساس نرمی داشته باشد گویی حاوی مایع است. با ادامه تورم، ممکن است ناحیه تحت فشار قرار گیرد یا لمس آن سخت شود.
تبخال سفید
علائم تبخال شامل قرمزی و حساس شدن ناحیه نوک انگشتان است. ممکن است احساس سوزش یا خارش در این ناحیه وجود داشته باشد. حتی ممکن است تورم خفیفی وجود داشته باشد اما نه به اندازه جنین. ممکن است یک یا چند زخم باز در ناحیه آسیب دیده وجود داشته باشد. این زخم های باز اغلب پس از تشکیل یک ضایعه کوچک تاول مانند به صورت خوشه ای ایجاد می شوند. مایع این ضایعات معمولاً از نظر ظاهری شفاف است اما ممکن است کمی کدر باشد. فرد مبتلا همچنین ممکن است تب خفیف داشته باشد و غدد لنفاوی متورم و حساس در آن ناحیه داشته باشد.
سلولیت
علائم سلولیت شامل قرمزی ناحیه پوست و گرمی در لمس است. این ناحیه ممکن است کمی متورم و حساس باشد. این معمولا یک عفونت سطحی است، بنابراین ساختارهای عمیق نباید درگیر شوند. حرکت انگشتان و دست نباید سخت و دردناک باشد. اگر دردناک یا دشوار باشد، ممکن است نوعی عفونت فضای عمیق را نشان دهد.
تنوسینوویت فلکسور عفونی
چهار علامت عمده اغلب با تنوسینوویت فلکسور عفونی یافت می شود. به این علائم، علائم کاردینال کاناول می گویند. ممکن است هر چهار علامت در ابتدا یا در یک زمان وجود نداشته باشند.
- تورم یکنواخت انگشت
- درد در امتداد یا صاف شدن انگشت
- انگشت در وضعیت کمی خمیده یا نیمه خمیده نگه داشته می شود.
- حساسیت در قسمت خم کننده یا کف انگشت، همراه با درد روی تاندون های انگشت
عفونت های فضای عمیق
عفونت فضای عمقی که در فضای بستر انگشتان ایجاد می شود، آبسه دکمه یقه نیز نامیده می شود. علائم و نشانه های عفونت فضای عمیق شامل درد و تورم در فضای بین انگشتان است. همچنین ممکن است ناحیه قرمز و در لمس گرم باشد. با بزرگتر شدن آبسه، انگشتها با افزایش فشار کمی از هم باز میشوند. ناحیه مرکزی ممکن است دارای یک نقطه نرم باشد که نشان دهنده مجموعه ای از چرک در زیر پوست است.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
کلید پیشگیری از ناتوانی و از دست دادن احتمالی انگشت، درمان زودهنگام و مناسب است. در صورت وجود هر گونه علائم و نشانه های عفونت انگشت، فوراً با پزشک تماس بگیرید. اگر فردی علائم عفونت انگشت سلولیت، تنوسینوویت فلکسور یا عفونت فضای عمیق را داشت، به دنبال درمان فوری باشید.
متخصصان چگونه عفونت انگشت را تشخیص می دهند؟
تشخیص عفونت انگشت با شرح حال و معاینه فیزیکی آغاز می شود. شرح حال هدایت شده به شناسایی علت احتمالی و همچنین تشخیص صحیح کمک می کند. افرادی که دارای عفونت موضعی انگشت هستند، متفاوت از افرادی که عفونت مزمن یا شدید دارند، درمان می شوند. وجود مشکلاتی مانند دیابت یا اختلالات عروق خونی بازوها و پاها عفونت را پیچیده می کند و ممکن است درجه درمان را تغییر دهد.
اطلاعات خاص ممکن است به تشخیص نوع عفونت انگشت کمک کند:
پارونیشیا: سابقه جویدن ناخن ممکن است به تشخیص کمک کند.
فلون
سابقه زخم یا بریدگی سوراخ شده به تشخیص کمک می کند. این شامل یک خار گیاهی است. پزشک ممکن است برای بررسی درگیری استخوان یا جسم خارجی احتمالی عکس اشعه ایکس بگیرد.
هرپتیک ویتلو
سابقه تماس با مایعات بدن که ممکن است حاوی ویروس تبخال باشد به تشخیص کمک می کند. تشخیص را اغلب می توان از روی تاریخچه و ظاهر ضایعات انجام داد. وجود مایع شفاف از زخم ها ممکن است نشان دهنده عفونت ویروسی باشد تا عفونت باکتریایی. نمونهای از مایع ممکن است با اسمیر Tzanck مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد که سلولهای خاصی را شناسایی میکند و علت ویروسی را نشان میدهد.
سلولیت
قبل از تشخیص نهایی، پزشک باید علل دیگری را که ممکن است شبیه به هم باشند، مانند نقرس ، بثورات مختلف، نیش حشرات، سوختگی یا لخته شدن خون در نظر بگیرد. ممکن است برای جستجوی جسم خارجی یا تشکیل گاز که نشان دهنده یک نوع سلولیت جدی است، عکس اشعه ایکس گرفته شود.
تنوسینوویت فلکسور عفونی
سابقه زخم یا بریدگی سوراخ شده به تشخیص کمک می کند. وجود چهار علامت کاناول یک کمک تشخیصی قوی است. سابقه عفونت مقاربتی (STD) ممکن است نشان دهنده نوعی عفونت مرتبط با سوزاک باشد که ممکن است شبیه تنوسینوویت فلکسور عفونی باشد.
عفونت های فضای عمیق: سابقه زخم سوراخ شده یا زخم های دیگر ممکن است به تشخیص کمک کند. پیدا کردن تورم بین انگشتان با گسترش آهسته انگشتان درگیر به شناسایی آبسه دکمه یقه کمک می کند.
درمان های خانگی برای عفونت انگشت چیست؟
اگر فرد بیماری زمینه ای دیگری مانند دیابت نداشته باشد، پارونیشیا بسیار جزئی ممکن است در خانه درمان شود. همه عفونت های دیگر نیاز به ارزیابی و درمان فوری توسط پزشک دارند. از آنجا که تاخیر در درمان ممکن است منجر به ناتوانی یا قطع انگشت شود، در دریافت مراقبت های پزشکی تردید نکنید.
در پارونیشیا کوچک و ساده، خیساندن با نمک اپسوم ممکن است ناحیه را تسکین دهد و درد را تسکین دهد، اما به رفع عفونت کمکی نمی کند. اگر طی یک تا دو روز هیچ بهبودی مشاهده نشد، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
سرکه سیب دارای خواص ضد باکتریایی است و به عنوان یک درمان خانگی برای عفونت های قارچی ناخن معروف است. قبل از استفاده از هر گونه درمان خانگی برای درمان عفونت انگشت، برای درمان با پزشک خود مشورت کنید.
درمان عفونت انگشت چیست؟
درمان اصلی عفونت انگشتان، آنتی بیوتیک ها و مراقبت مناسب از زخم است. مراقبت مناسب از زخم برای هر یک از عفونت های مختلف متفاوت است. این می تواند از یک برش ساده و تخلیه زخم تا یک کاوش جراحی گسترده زخم برای برداشتن هرچه بیشتر مواد عفونی ممکن باشد.
برخی از عفونت ها را می توان به صورت سرپایی درمان کرد، اما تعدادی از آنها به درمان بستری و آنتی بیوتیک های وریدی نیاز دارند. از آنجایی که ارگانیسم هایی که باعث این عفونت ها می شوند مشابه هستند، بسیاری از انواع داروهای آنتی بیوتیک مشابه ممکن است استفاده شوند.
پارونیشیا
اغلب زخم ممکن است تنها با مراقبت از زخم درمان شود. اگر مجموعه ای از چرک وجود داشته باشد، باید تخلیه شود. این ممکن است به چند روش مختلف انجام شود. معمولاً از چاقوی جراحی برای ایجاد یک برش ساده بر روی مجموعه چرک استفاده می شود تا تخلیه شود. یا ممکن است چاقوی جراحی در امتداد لبه ناخن قرار بگیرد تا تخلیه شود. اگر عفونت بزرگ باشد، ممکن است بخشی از ناخن برداشته شود. در صورت نیاز به این روش، پزشک یک بی حس کننده موضعی را در انتهای انگشت تزریق می کند که یک روش بدون درد را فراهم می کند. اغلب، بیمار تحت یک آنتی بیوتیک خوراکی قرار می گیرد.
فلون
اغلب برش و زهکشی لازم است زیرا عفونت در قسمت های متعدد پد نوک انگشت ایجاد می شود. معمولاً یک برش در یک یا هر دو طرف نوک انگشت ایجاد می شود. سپس پزشک ابزاری را وارد زخم میکند و محفظهها را میشکند تا به زهکشی کمک کند. گاهی اوقات یک قطعه لوله لاستیکی یا گاز برای کمک به تخلیه اولیه در زخم قرار می گیرد. همچنین ممکن است زخم با یک محلول استریل تمیز شود تا تا آنجا که ممکن است بقایای آن از بین برود. این عفونت ها به آنتی بیوتیک نیاز دارند. سپس زخم طبق تجویز پزشک به مراقبت های خانگی خاصی نیاز دارد.
هرپتیک ویتلو
داروهای ضد ویروسی مانند آسیکلوویر (زوویراکس) ممکن است طول مدت بیماری را کوتاه کنند. اغلب به داروهای ضد درد نیاز است. زخم باید به درستی محافظت شود تا از عفونت باکتریایی ثانویه جلوگیری شود و از عفونت سایر نقاط بدن یا افراد دیگر جلوگیری شود. برش و زهکشی توصیه نمی شود و در صورت انجام، ممکن است در واقع بهبودی را به تاخیر بیندازد.
سلولیت
این عفونت سطحی است و داروهای آنتی بیوتیک خوراکی کافی است. اگر ناحیه وسیع یا سیستم ایمنی بدن بیمار ضعیف باشد، ممکن است در بیمارستان با آنتی بیوتیک IV درمان شود.
تنوسینوویت فلکسور عفونی
این وضعیت نیاز به درمان سریع، بستری شدن در بیمارستان و درمان زودهنگام با آنتی بیوتیک های IV دارد. معمولاً ناحیه مورد نظر باید با جراحی باز شود و تمام سموم و مواد عفونی از بین برود. به دلیل ماهیت انگشتان و دست ها، جراح دست معمولا این روش را انجام می دهد. پس از جراحی، چند روز آنتی بیوتیک IV و سپس یک دوره آنتی بیوتیک خوراکی لازم است.
عفونت های فضای عمیق
مانند تنوسینوویت فلکسور عفونی، این می تواند به مراقبت های اورژانسی نیاز داشته باشد. اگر عفونت خفیف باشد، فقط آنتی بیوتیک خوراکی مورد نیاز است. اگر شدیدتر باشد، جراح دست باید زخم را ارزیابی کند و آنتیبیوتیک IV را شروع کند. اغلب این زخم ها نیاز به برش و تخلیه دارند و پس از آن یک دوره آنتی بیوتیک مصرف می شود.
چه نوع پزشکانی عفونت انگشت را درمان می کنند؟
یک ارائه دهنده مراقبت های اولیه (PCP)، مانند یک پزشک خانواده یا متخصص داخلی، اغلب ابتدا عفونت انگشت را تشخیص داده و درمان می کند. یک کودک ممکن است برای عفونت انگشتان به متخصص اطفال مراجعه کند. در شرایط اضطراری، ممکن است به یک متخصص طب اورژانس در بخش اورژانس مراجعه کنید.
اگر عفونت انگشت شدید باشد، ممکن است به یک متخصص جراحی دست ارجاع داده شوید که به احتمال زیاد می تواند جراح ارتوپد یا جراح پلاستیک و ترمیمی باشد. اگر عفونت به درستی بهبود نیابد، ممکن است به یک متخصص مراقبت از زخم ارجاع داده شوید.
بعد از درمان عفونت انگشت چه پیگیری هایی لازم است؟
بیمار باید دستورالعمل های پزشک را به طور کامل درک کند و هر سوالی را که برای درک کامل مراقبت در منزل لازم است بپرسد.
آنتی بیوتیک ها: اگر برای عفونت انگشت آنتی بیوتیک تجویز شده، دستورالعمل ها را دنبال کنید و آنها را برای مدت زمان تعیین شده مصرف کنید. اغلب پزشک به بیمار دستور می دهد که دست را بالا نگه دارد تا از تورم جلوگیری کند. این مهم است و باید هم در روز و هم در شب انجام شود. با قرار دادن بالش زیر دست هنگام خواب، دست می تواند بالا بماند.
مراقبت از زخم: مراقبت از زخم اغلب باید در خانه ادامه یابد. این ممکن است شامل خیساندن روزانه آب گرم، تعویض پانسمان و استفاده از پماد آنتی بیوتیک باشد. انواع مختلف مراقبت از زخم گسترده است. پزشک باید مراقبت های خانگی را با جزئیات توضیح دهد.
آتل: انگشت یا دست ممکن است در یک آتل قرار گیرد. این هم بی حرکتی و هم محافظت را فراهم می کند. پیروی از دستورالعمل های مربوط به مراقبت از اسپلینت بسیار مهم است. بیمار نیاز به محافظت و مراقبت مناسب از اسپلینت دارد. انگشت و دست باید به دقت تحت نظر باشند تا عوارضی مانند تورم یا عفونت زیر آتل مشاهده شود.
معاینات: ممکن است از بیمار خواسته شود که طی 24 تا 48 ساعت به مطب پزشک مراجعه کند. این ممکن است برای برداشتن بسته بندی یا تعویض پانسمان ضروری باشد. بسیار مهم است که مراقبت های پیگیری دقیق برای نظارت بر پیشرفت یا شناسایی مشکلات بعدی انجام شود.
عوارض عفونت انگشت چیست؟
عفونت های ناخن یا نوک انگشت مانند پارونیشیا یا جنین معمولاً بدون هیچ عارضه ای برطرف می شوند. با عفونتهایی که ساختارهای عمیق را درگیر میکنند، مانند تنوسینوویت فلکسور عفونی، حتی با بهترین مراقبت ممکن است نتیجه خوبی نگیرید. عوارض شامل از دست دادن عملکرد، از دست دادن حس، تغییر شکل یا حتی از دست دادن انگشت است.
پیش آگهی عفونت انگشت چیست؟
اگر عفونت ها به موقع و به درستی درمان شوند، پیش آگهی برای بهبودی کامل خوب است. با این حال، اگر درمان به تعویق بیفتد، یا اگر عفونت شدید باشد، پیش آگهی آنچنان خوب نیست. پزشک باید هر مورد را به صورت جداگانه ارزیابی کند و نتیجه احتمالی را بر اساس علائم احتمالی بررسی کند.