لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

روز دانش آموز - پزشکت

میلوگرافی چیست؟

میلوگرافی چیست؟ || پزشکت
فهرست مطالب

میلوگرافی از یک فرم نوع اشعه ایکس به نام فلوروسکوپی و تزریق ماده حاجب برای ارزیابی نخاع، ریشه های عصبی و پوشش نخاعی (مننژ) استفاده می کند. این روش تشخیصی به ویژه برای ارزیابی ستون فقرات پس از جراحی و برای ارزیابی ناهنجاری های دیسک در بیمارانی که نمی توانند MRI انجام دهند مفید است.

اگر احتمال بارداری وجود دارد به پزشک خود بگویید و در مورد بیماری های اخیر، شرایط پزشکی، داروهایی که مصرف می کنید و آلرژی ها، به ویژه به مواد حاجب یددار، صحبت کنید. ممکن است به شما توصیه شود چند روز قبل از معاینه، مصرف داروهای رقیق کننده خون یا سایر داروها را متوقف کنید. همچنین ممکن است به شما گفته شود که از مصرف غذای جامد اجتناب کنید و مصرف مایعات خود را از قبل افزایش دهید. جواهرات را در خانه بگذارید و لباس های گشاد و راحت بپوشید. ممکن است از شما خواسته شود که لباس بیمارستانی بپوشید.

میلوگرافی چیست؟

میلوگرافی یک معاینه تصویربرداری است که شامل وارد کردن یک سوزن نخاعی به کانال نخاعی و تزریق ماده حاجب  در فضای اطراف نخاع  و ریشه های عصبی ( فضای زیر عنکبوتیه ) با استفاده از یک فرم بلادرنگ اشعه ایکس  به نام فلوروسکوپی است.

معاینه اشعه ایکس، به پزشکان در تشخیص و درمان شرایط پزشکی کمک می کند. پزشک در این روش، شما را در معرض دوز کمی از تابش یونیزه قرار می دهد تا تصاویری از داخل بدن تولید کند. اشعه ایکس قدیمی ترین و رایج ترین شکل تصویربرداری پزشکی است.

هنگامی که ماده حاجب به فضای زیر عنکبوتیه تزریق می شود، رادیولوژیست قادر است وضعیت نخاع، ریشه های عصبی و مننژها را مشاهده و ارزیابی کند. مننژها غشاهایی هستند که طناب نخاعی و ریشه های عصبی را احاطه کرده و می پوشانند. میلوگرافی تصویر بسیار دقیقی را ارائه می دهد ( میلوگرام) از طناب نخاعی، ریشه های عصبی، فضای زیر عنکبوتیه و ستون فقرات. رادیولوژیست با استفاده از فلوروسکوپی عبور ماده کنتراست را در زمان واقعی در فضای زیر عنکبوتیه مشاهده می کند، اما همچنین تصاویر دائمی، به نام اشعه ایکس یا رادیوگرافی، از ماده کنتراست اطراف نخاع و ریشه های عصبی بمی گیرد. ناهنجاری هایی که این ساختارها را درگیر یا تحت تأثیر قرار می دهند. در بسیاری از این موارد، میلوگرام ممکن است همراه با یک توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن) برای تعریف بهتر آناتومی و هرگونه ناهنجاری انجام شود.

برخی از کاربردهای رایج این روش چیست؟

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) اغلب اولین آزمایش تصویربرداری است که برای ارزیابی نخاع و ریشه های عصبی انجام می شود. با این حال، گاهی اوقات، یک بیمار یک دستگاه پزشکی مانند ضربان ساز قلب دارد که ممکن است نتواندMRI  انجام دهد. در چنین مواردی، میلوگرافی و یا سی تی اسکن، به جای MRI، برای تعریف بهتر ناهنجاری ها انجام می شود.

میلوگرافی معمولاً برای تشخیص ناهنجاری‌های تأثیرگذار بر نخاع، کانال نخاعی، ریشه‌های عصبی نخاعی و رگ‌های خونی تأمین‌کننده نخاع استفاده می‌شود، از جمله:

برای نشان دادن اینکه آیا فتق دیسک بین مهره ای بین بدنه های متوالی مهره ها ریشه های عصبی یا نخاع را فشرده می کند یا خیر.

برای به تصویر کشیدن وضعیتی که اغلب همراه با تخریب استخوان ها و بافت های نرم اطراف کانال نخاعی است که به آن تنگی نخاعی می گویند. در این شرایط، کانال نخاعی با بزرگ شدن بافت های اطراف به دلیل ایجاد خارهای استخوانی (استئوفیت) و ضخیم شدن رباط های مجاور باریک می شود.

میلوگرافی همراه یا بدون MRI

میلوگرافی همچنین می تواند برای ارزیابی شرایط زیر در زمانی که تصویربرداری MRI انجام نمی شود یا علاوه بر MRI (زمانی که MR اطلاعات کافی ارائه نمی دهد) استفاده شود:

  • تومورهایی که ستون فقرات استخوانی، مننژها، ریشه های عصبی یا نخاع را درگیر می کنند.
  • عفونت ستون فقرات استخوانی، دیسک های بین مهره ای، مننژها و بافت های نرم اطراف را درگیر می کند.
  • التهاب غشای عنکبوتیه که نخاع را می پوشاند.
  • ضایعات ستون فقرات ناشی از بیماری یا تروما

میلوگرافی می تواند به تصمیم گیری در مورد برنامه ریزی جراحی کمک کند. در بیمارانی که ابزارهای ستون فقرات دارند (پیچ، پلیت، میله و غیره)، تصویربرداری MR ممکن است به دلیل مصنوعات تولید شده توسط این ابزار، مناسب نباشد. در این موارد پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که سی تی میلوگرافی را تجویز کند.

چگونه باید برای میلوگرام آماده شوم؟

میلوگرافی چیست؟ || پزشکت

پزشک دستورالعمل های دقیقی را در مورد چگونگی آماده شدن برای میلوگرام به شما می دهد.

در مورد تمام داروهایی که مصرف می کنید به پزشک خود بگویید. هر گونه آلرژی به خصوص به مواد کنتراست ید را فهرست کنید. در مورد بیماری های اخیر یا سایر شرایط پزشکی به پزشک خود بگویید.

به طور خاص، پزشک باید بداند که آیا داروهایی مصرف می کنید که باید چند روز قبل از عمل قطع شوند و آیا سابقه واکنش به ماده حاجب مورد استفاده برای میلوگرام را دارید یا خیر.

برخی از داروها باید یک یا دو روز قبل از میلوگرافی قطع شوند. اینها شامل داروهای ضد روان پریشی خاص، داروهای ضد افسردگی، رقیق کننده های خون و برخی داروهای دیگر است. مهم ترین نوع دارویی که باید قطع شود، رقیق کننده های خون (ضد انعقادها) است. اگر داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنید، باید با پزشک خود در مورد روش های جایگزین برای حفظ ضد انعقاد در حین انجام میلوگرام صحبت کنید.

اگرچه واکنش به ماده حاجب یددار مورد استفاده در میلوگرام بسیار نادر است، اگر قبلاً واکنش آلرژیک به ماده حاجب یا سایر داروها داشته اید، باید به پزشک خود اطلاع دهید. علاوه بر این، لطفاً در صورت داشتن هرگونه حساسیت به سایر مواد غیر دارویی یا سابقه آسم ذکر کنید. در این صورت، برای بررسی واکنش در هنگام تزریق ماده حاجب به دقت تحت نظر خواهید بود. آلرژی به مواد حاوی ید می تواند به ویژه نگران کننده باشد.

افزایش مصرف مایعات قبل از میلوگرام

معمولاً به بیماران توصیه می‌شود یک روز قبل از انجام میلوگرام برنامه‌ریزی شده مایعات مصرفی خود را افزایش دهند، زیرا هیدراته بودن بسیار مهم است. چند ساعت قبل از معاینه باید از مصرف غذاهای جامد خودداری کرد، اما ممکن است مایعات مصرف شود.

ممکن است لازم باشد برای امتحان مقداری از لباس‌ها را درآورید و یا لباس‌های خود را عوض کنید. جواهرات، وسایل دندانپزشکی قابل جابجایی، عینک، و هر گونه اجسام فلزی یا لباسی که ممکن است در تصاویر اشعه ایکس تداخل ایجاد کند را بردارید.

زنان در صورت بارداری همیشه باید به پزشک و تکنسین خود اطلاع دهند. پزشکان برای جلوگیری از قرار گرفتن جنین در معرض تشعشعات، آزمایشات زیادی را در دوران بارداری انجام نمی دهند . در صورت نیاز به عکس برداری با اشعه ایکس، پزشک اقدامات احتیاطی را برای به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض اشعه در کودک انجام می دهد. در پایان میلوگرام، بیمار معمولاً حدود دو ساعت در بیمارستان باقی می مانند و مرخص می شود.

ظاهر تجهیزات چگونه است؟

میلوگرافی چیست؟ || پزشکت

در این معاینه معمولاً از یک میز رادیوگرافی، یک یا دو لوله اشعه ایکس و یک مانیتور ویدیویی استفاده می شود. فلوروسکوپی اشعه ایکس را به تصاویر ویدئویی تبدیل می کند. پزشکان از آن برای ارزیابی بیمار استفاده می کنند.

اشعه ایکس نوعی تشعشع مانند نور یا امواج رادیویی است. اشعه ایکس از اکثر اجسام از جمله بدن عبور می کند. تکنسین با دقت پرتو اشعه ایکس را در ناحیه مورد نظر هدف قرار می دهد. این دستگاه یک انفجار کوچک از تشعشعات را تولید می کند که از بدن شما عبور می کند. تشعشع تصویری را روی فیلم عکاسی یا آشکارساز مخصوص ثبت می کند.

فلوروسکوپی از یک پرتو اشعه ایکس پیوسته یا پالسی برای ایجاد تصاویر و نمایش آنها بر روی یک مانیتور ویدیویی استفاده می کند. فلوروسکوپی به پزشک اجازه می دهد تا مفاصل یا اندام های داخلی را در حال حرکت مشاهده کند. این آزمون همچنین تصاویر ثابت یا فیلم‌ها را می‌گیرد و آنها را به صورت الکترونیکی در رایانه ذخیره می‌کند.

اکثر تصاویر اشعه ایکس فایل های دیجیتالی ذخیره شده الکترونیکی هستند. پزشک شما می تواند به راحتی به این تصاویر ذخیره شده برای تشخیص و مدیریت وضعیت شما دسترسی داشته باشد.

روش کار چگونه انجام می شود؟

پزشک شما احتمالاً این معاینه را به صورت سرپایی انجام خواهد داد.

همانطور که بیمار به صورت رو به پایین روی میز معاینه دراز می کشد، رادیولوژیست از فلوروسکوپ استفاده می کند که تصاویر رادیوگرافی را در یک توالی فیلم مانند بر روی مانیتور پخش می کند تا ستون فقرات را تجسم کند و بهترین مکان را برای تزریق ماده حاجب تعیین کند.

ماده حاجب معمولاً به کانال نخاعی کمری تزریق می شود، زیرا آسان تر و ایمن تر است. گاهی اوقات، اگر ایمن تر یا مفیدتر تشخیص داده شود، ماده حاجب به قسمت فوقانی ستون فقرات گردنی تزریق می شود.

در محل تزریق، پوست تمیز و سپس با یک بی حس کننده موضعی بی حس می شود. بسته به محل سوراخ، بیمار به پهلو یا روی شکم (وضعیت بهتر) قرار می گیرد. سوزن، معمولاً تحت هدایت فلوروسکوپی، تا زمانی که نوک آن در فضای زیر عنکبوتیه در کانال نخاعی قرار گیرد، حرکت داد می شود. در صورت درخواست پزشک ارجاع کننده، ممکن است مقدار کمی مایع مغزی نخاعی برداشته شود و برای مطالعات آزمایشگاهی ارسال شود. سپس ماده حاجب از طریق سوزن تزریق می شود، سوزن برداشته و پوست محل سوراخ دوباره تمیز می شود. سپس بیمار روی میز قرار می گیرد و معمولاً روی شکم دراز می کشد.

CT بعد از میلوگرافی

مجدداً با استفاده از فلوروسکوپ برای راهنمایی، رادیولوژیست به آرامی میز اشعه ایکس را کج می کند و به ماده حاجب اجازه می دهد تا در فضای زیر عنکبوتیه به بالا یا پایین جریان یابد و ریشه های عصبی یا نخاع را احاطه کند. همانطور که جدول کج می شود، رادیولوژیست جریان ماده حاجب را با فلوروسکوپی کنترل می کند و بر ناحیه ای که با علائم بیمار مرتبط است تمرکز می کند. در این مرحله، بیمار ممکن است به پهلوی خود تغییر وضعیت دهد و تصاویر اشعه ایکس اضافی ممکن است توسط رادیولوژیست و تکنسین گرفته شود. در حالی که چنین تصاویری به دست می آیند، برای کاهش احتمال تار شدن تصاویر، برای بیمار مهم است که ثابت بماند. پس از تکمیل این تصاویر، جدول به حالت افقی باز می گردد.

توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن اغلب بلافاصله پس از پایان میلوگرافی انجام می شود در حالی که ماده حاجب هنوز در کانال نخاعی وجود دارد. این ترکیب از مطالعات تصویربرداری به عنوان سی تی میلوگرافی شناخته می شود. معاینه میلوگرافی معمولاً در عرض 30 تا 60 دقیقه تکمیل می شود. در صورت سی تی اسکن 15 تا 30 دقیقه دیگر به کل زمان معاینه اضافه می شود.

در حین و بعد از میلوگرام چه چیزی را تجربه خواهم کرد؟

میلوگرافی چیست؟ || پزشکت

هنگامی که بی حس کننده موضعی زیر پوست تزریق می شود، احساس سوزش مختصری خواهید داشت و در حین وارد شدن سوزن نخاعی، فشار خفیفی بر روی کمر خود احساس خواهید کرد. قرار دادن سوزن گاهی اوقات می تواند باعث درد شدید شود.

در طول امتحان، از شما خواسته می شود تا جایی که ممکن است بی حرکت دراز بکشید در حالی که میز در زوایای مختلف کج شده است. تکیه گاه پا و تسمه یا تکیه گاه برای پاها و مچ پا شما را از سر خوردن از موقعیت خارج می کند. ممکن است حالت رو به پایین برای شما ناراحت کننده باشد، با این حال، نباید این وضعیت را برای مدت طولانی حفظ کنید. به ندرت، زمانی که میز رو به پایین کج می شود، بیمار ممکن است دچار مشکل در تنفس عمیق یا بلع شود. اگر این اتفاق افتاد، لطفاً به رادیولوژیست یا تکنسین اطلاع دهید تا میز در موقعیت راحت‌تری قرار گیرد.

سردرد، برافروختگی یا حالت تهوع ممکن است به دنبال تزریق ماده حاجب باشد، اگرچه این امر نادر است. تشنج نیز ممکن است، اما زمانی که از مواد حاجب جدید استفاده می شود، بسیار نادر است.

چه کسی نتایج را تفسیر می کند؟

پس از پایان میلوگرام، بیمار به ناحیه بهبودی که در آن علائم حیاتی و شرایط عمومی بیمار به مدت یک تا دو ساعت مشاهده می شود، همراهی می شود. برخی از امکانات بیماران را مجبور می‌کند تا چهار ساعت در ناحیه بهبودی با سر بالا در زاویه 30 تا 45 درجه استراحت کنند. ممکن است برای کمک به حذف ماده حاجب از بدن و جلوگیری از سردرد در این زمان تشویق به مصرف مایعات شوید.

پس از میلوگرام خود، باید از فعالیت بدنی شدید و خم شدن به مدت یک تا دو روز خودداری کنید.

اگر تب بالاتر از 100.4 درجه فارنهایت، تهوع یا استفراغ بیش از حد، سردرد شدید برای بیش از 24 ساعت، سفتی گردن یا بی حسی در پاهای خود را تجربه کردید، باید به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین اگر در ادرار کردن یا حرکت روده خود مشکل دارید، باید گزارش دهید.

یک رادیولوژیست، یک دکتر باتجربه برای نظارت و تفسیر معاینات رادیولوژی، تصاویر را تجزیه و تحلیل خواهد کرد. رادیولوژیست گزارش امضا شده ای را برای مراقبت های اولیه یا پزشک ارجاع دهنده شما ارسال می کند تا نتایج را  با شما در میان بگذارد.

ممکن است نیاز به یک معاینه بعدی داشته باشید. اگر چنین است، پزشک دلیل آن را توضیح خواهد داد. گاهی اوقات یک معاینه بعدی یک مشکل بالقوه را با تعداد بازدیدهای بیشتر یا یک تکنیک تصویربرداری خاص ارزیابی می کند. همچنین ممکن است ببیند آیا در طول زمان تغییری در یک موضوع ایجاد شده است یا خیر. معاینات بعدی اغلب بهترین راه برای دیدن اینکه آیا درمان موثر است یا مشکلی نیاز به توجه دارد.

مزایای میلوگرام در مقابل خطرات چیست؟

  • میلوگرافی نسبتا بی خطر و بدون درد است.
  • هنگامی که ماده حاجب به فضای زیر عنکبوتیه اطراف ریشه های عصبی و نخاع تزریق می شود، به رادیولوژیست این امکان را می دهد که خطوط کلی نواحی مختلف ستون فقرات را که معمولاً در اشعه ایکس قابل مشاهده یا تشخیص نیستند، مشاهده کند.
  • پس از معاینه اشعه ایکس هیچ تشعشعی در بدن بیمار باقی نمی ماند. اشعه ایکس معمولاً هنگامی که در محدوده تشخیصی لازم برای این روش استفاده می شود، عوارض جانبی ندارد.

همیشه احتمال کم خطر سرطان در اثر قرارگیری بیش از حد در معرض اشعه وجود دارد. با این حال، با توجه به مقدار کمی پرتوهای مورد استفاده در تصویربرداری پزشکی، مزایای تشخیص دقیق بسیار بیشتر از خطر مرتبط است.

عوارض به دوز تابش

دوز تابش برای این روش متفاوت است. از آنجایی که این یک روش تهاجمی است که نیاز به تزریق ماده حاجب از طریق یک سوزن در ستون فقرات شما دارد، خطراتی وجود دارد، از جمله:

  • عفونت مایع نخاعی (مننژیت)
  • سردرد نخاعی
  • خونریزی در اطراف ستون فقرات شما
  • واکنش آلرژیک به ماده کنتراست

اگر چه غیر معمول است، سردرد همراه با سوراخ سوزن یک خطر است. سردرد، زمانی که به دنبال میلوگرافی رخ می دهد، معمولاً زمانی شروع می شود که بیمار شروع به نشستن یا ایستادن می کند. یکی از ویژگی های رایج این نوع سردرد این است که زمانی که بیمار صاف دراز می کشد بهبود می یابد. در صورت وجود، سردرد معمولاً در عرض دو تا سه روز پس از عمل شروع می شود. استراحت در حالت دراز کشیدن به پشت و افزایش مصرف مایعات سردردهای خفیف را به راحتی تسکین می دهد، اما سردردهای شدیدتر ممکن است نیاز به دارو داشته باشد. در شرایط نادر، برخی از بیماران ممکن است همچنان سردرد را تجربه کنند، که ممکن است نیاز به یک روش خاص، اما ساده برای درمان به سردرد داشته باشد. این روش به عنوان چسب خون اپیدورال شناخته می شود.

عوارض به ماده حاجب

واکنش های نامطلوب به تزریق ماده حاجب در طول میلوگرام نادر و معمولاً خفیف از جمله خارش، بثورات پوستی، عطسه، حالت تهوع یا اضطراب است. ایجاد کهیر یا خس خس نادر است، اما ممکن است نیاز به درمان با دارو داشته باشد. واکنش های شدیدتر که قلب یا ریه ها را درگیر می کند نادر است.

سایر عوارض نادر میلوگرافی شامل آسیب عصبی ناشی از سوزن نخاعی و خونریزی در اطراف ریشه های عصبی در کانال نخاعی است. علاوه بر این، مننژهای پوشاننده نخاع ممکن است ملتهب یا عفونی شوند. تشنج یک عارضه بسیار نادر میلوگرافی است.

خطر بسیار کمی وجود دارد که تغییرات فشار در کانال نخاعی ناشی از وارد کردن یک سوزن در زیر محل انسداد، جریان مایع را در فضای زیر عنکبوتیه کانال نخاعی مسدود کند، که می‌تواند جراحی فوری را ضروری کند.

میلوگرام در بارداری

اگر زنان باردار هستند، همیشه باید به پزشک و تکنسین اشعه ایکس اطلاع دهند. برای اطلاعات بیشتر در مورد بارداری و اشعه ایکس به صفحه ایمنی در اشعه ایکس، رادیولوژی مداخله ای و روش های پزشکی هسته ای مراجعه کنید.

پزشکان در طول معاینات اشعه ایکس مراقبت ویژه ای برای استفاده از کمترین دوز تابش ممکن و در عین حال تولید بهترین تصاویر برای ارزیابی دارند. سازمان های ملی و بین المللی حفاظت از رادیولوژی به طور مداوم استانداردهای تکنیکی را که متخصصان رادیولوژی استفاده می کنند، بررسی و به روز می کنند.

سیستم های مدرن اشعه ایکس با استفاده از پرتوهای اشعه ایکس کنترل شده و روش های کنترل دوز، تابش سرگردان (پراکنده) را به حداقل می رساند. این تضمین می‌کند که نواحی از بدن شما که تصویربرداری نمی‌شوند کمترین میزان تابش را دریافت می‌کنند.

محدودیت های میلوگرافی چیست؟

میلوگرافی چیست؟ || پزشکت

اگر کمردرد مداوم دارید، پزشکان شما احتمالاً ابتدا سی تی اسکن یا ام آر آی را پیشنهاد می کنند. اگر هر دوی این تست‌ها نتوانند مشکل را نشان دهند، ممکن است یک میلوگرام را درخواست کنند، زیرا می‌تواند مشکلات خاصی را که با سی‌تی اسکن معمولی یا MRI قابل مشاهده نیستند، آشکار کند. میلوگرام به ویژه از نظر نمایش تصویر واضح‌تر از استخوان‌ها، فتق دیسک‌ها و سایر بافت‌های نرم اطراف کانال نخاعی که ممکن است اعصاب و یا نخاع شما را فشرده کنند مفید است. مواقعی وجود دارد که پزشک پس از جراحی اخیر، یک میلوگرام را پیشنهاد می کند، به خصوص اگر در نتیجه جراحی دچار درد یا ضعف جدید و طولانی مدت شده باشید.

در مقایسه با ام آر آی، میلوگرام و سی تی اسکن پس از میلوگرام، می تواند جزئیات استخوانی را به روشی بهتر نشان دهد، اما توانایی کمتری در بررسی جزئیات بافت نرم در ستون فقرات شما دارد.

اما این روش محدودیت هایی را به همراه دارد. مهم ترین محدودیت میلوگرافی این است که فقط داخل کانال نخاعی و ریشه های عصبی نخاعی مجاور را بررسی می کند. ناهنجاری های خارج از این نواحی ممکن است با MRI یا CT بهتر تصویربرداری شوند. MR هنگام ارزیابی بیماری داخلی نخاع نسبت به میلوگرافی بهتر است.

میلوگرافی معمولاً در دوران بارداری به دلیل خطر بالقوه تشعشع برای نوزاد انجام نمی شود. ممکن است تزریق ماده حاجب در بیماران مبتلا به نقص ساختاری ستون فقرات یا به دنبال برخی از اشکال آسیب ستون فقرات دشوار باشد.

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

در صورت تمایل به نصب اپلیکیشن و دریافت پشتیبانی رایگان فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره: soals

نیاز به راهنمایی دارید؟ شماره همراه خود را وارد کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره:soals