بی حسی بازو علل احتمالی زیادی دارد که از خفیف تا شدید متغیر است. نشستن یا خوابیدن در موقعیت اشتباه می تواند جریان خون را محدود کرده یا فشار اضافی بر عصب وارد و بازو را بی حس کند. با این حال، بی حسی بازوی بدون دلیل می تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای مانند آسیب عصبی، فتق دیسک یا بیماری قلبی عروقی باشد. علل شدید بی حسی بازو شامل حملات قلبی و سکته مغزی است.
گردش ضعیف
احتمال دارد فردی به دلیل گردش خون ضعیف دچار بی حسی بازو شود. رگ های خونی مسدود شده یا فشرده می توانند گردش خون را به داخل و خارج از قلب مختل کنند. گردش خون ضعیف باعث بی حسی و سوزن سوزن شدن بازوها، دست ها و پاها می شود.
کاهش جریان خون می تواند علائم دیگری را ایجاد کند، مانند:
- خستگی
- دست و پای سرد
- التهاب در پاها، مچ پا
- درد مفاصل یا عضلات
- پوست بسیار کم رنگ یا دارای رنگ آبی
گردش خون ضعیف به خودی خود یک بیماری نیست، اما اگر فرد در طول روز به اندازه کافی حرکت نکند می تواند رخ دهد. همچنین احتمال دارد نشانه بیماریهای دیگر باشد، از جمله :
- آترواسکلروز هنگامی رخ می دهد که رسوبات کلسترول به نام پلاک در عروق خونی تجمع می یابد. تجمع پلاک می تواند باعث سخت و تنگ شدن عروق شود و جریان خون را محدود می کند.
- لخته خون زمانی تشکیل میشوند که خون به صورت توده در داخل یک رگ خونی جمع شود. لخته های خون می توانند انسداد جزئی یا کامل را در داخل رگ خونی ایجاد کنند.
- بیماری شریان محیطی نوعی آترواسکلروز است که در آن پلاک در شریان بازوها و پاها تجمع می یابد.
- دیابت می تواند سیستم گردش خون را تحت تأثیر قرار دهد زیرا سطح بالای قند خون منجر به تشکیل پلاک و آسیب رگ های خونی می شود.
درمان گردش خون ضعیف بستگی به علت زمینه ای دارد. فشرده سازی می تواند به کاهش التهاب اندام ها و ورزش به بهبود گردش خون کمک کند.
افرادی که دارای لخته خون بزرگ یا چندین رگ انسدادی هستند احتمال دارد نیاز به جراحی داشته باشند. پزشکان می توانند داروهایی را برای درمان بیماری های زمینه ای که شاید به گردش خون ضعیف کمک کنند، تجویز کنند.
نوروپاتی محیطی
نوروپاتی محیطی شامل شرایط متعددی است که به سیستم عصبی محیطی (PNS) آسیب می رساند. PNS اطلاعات بین سیستم عصبی مرکزی – مغز و نخاع – و بقیه بدن را حمل می کند.
نوروپاتی محیطی بسته به اینکه بر اعصاب تأثیر می گذارد، طیف وسیعی از علائم را ایجاد می کند. به طور کلی، افرادی که دارای نوروپاتی محیطی هستند احتمال دارد موارد زیر را تجربه کنند:
- ضعف عضلانی
- تعریق بیش از حد
- احساس گرما یا سرما
- سفت شدن عضلات غیرقابل کنترل
- افزایش حساسیت به لمس و تغییرات دما
- از دست دادن عضلات یا از دست دادن ماهیچه
- بی حسی یا سوزن سوزن شدن در بازوها، دست ها و پاها
شرایط متعددی می تواند به نوروپاتی محیطی کمک کند، از جمله:
- دیابت
- بیماری کلیه یا کبد
- عدم تعادل هورمونی
- کمبود ویتامین B-12
- بیماری های خود ایمنی
- انواع خاصی از سرطان و درمان های آنها
- صدماتی که باعث شکستگی یا دررفتگی استخوان ها می شود.
- آترواسکلروز، واسکولیت و سایر انواع بیماریهای قلبی عروقی
سندرم خروجی قفسه سینه
سندرم خروجی قفسه سینه (TOS) به گروهی از شرایط گفته می شود که اعصاب و عروق خونی را که ازبین استخوان ترقوه و اولین دنده عبور می کنند، فشرده می کند. افرادی که TOS دارند احتمال دارد بی حسی یا سوزن سوزن شدن در دست و همچنین ضعف در گردن یا بازو را تجربه کنند.
تمرینات فیزیوتراپی که ماهیچه های قفسه سینه و پشت را تقویت می کند می تواند به بهبود وضعیت بدن و کاهش فشار بر اعصاب و عروق خونی که از خروجی قفسه سینه عبور می کنند، کمک کند.
پزشکان می توانند داروهایی برای پیشگیری از لخته شدن خون و کاهش درد تجویز کنند. همچنین اگر علائم فرد با فیزیوتراپی یا دارو بهبود نیابد، شاید جراحی را توصیه کنند.
تنگی نخاع گردنی
تنگی نخاعی گردنی زمانی رخ می دهد که فضای توخالی کانال نخاعی باریک شده و نخاع را فشرده می کند. این فشرده سازی می تواند باعث بی حسی یا ضعف در بازوها یا پاها و همچنین باعث درد گردن و کمر شود.
افراد در صورت داشتن اسپوندیلوز گردن، که آرتریت است و بخشی از ستون فقرات در گردن را تحت تاثیر قرار می دهد، می توانند به این بیماری مبتلا شوند. صدمات گردن یا کمر و تومورهای موجود در ستون فقرات نیز می تواند به تنگی نخاع گردن کمک کند. پزشکان این بیماری را با دارو، بریس کمر، فیزیوتراپی و جراحی درمان می کنند.
دیسک فتق
فتق دیسک می تواند به اعصاب اطراف فشار بیاورد، و باعث بی حسی یا درد در بازو شود. گزینه های درمانی فتق دیسک شامل داروهای ضد درد، فیزیوتراپی و جراحی است.
میگرن همی پلژی
افرادی که میگرن همی پلژی دارند، ضعف یا فلج موقت را در یک طرف بدن تجربه می کنند. این علامت می تواند قبل یا در کنار سردرد ظاهر شود. افراد شاید در ساق پا، بازو یا کنار صورت احساس بی حسی یا سوزن سوزن شدن کنند.
میگرن همچنین باعث سردردهای شدید و ضربان دار می شود که می تواند یک یا هر دو طرف سر را درگیر کند.
علائم میگرن همی پلژی از خفیف تا شدید متفاوت است. یک دوره شدید میگرن همی پلژی می تواند علائم دیگری ایجاد کند، مانند:
- تشنج
- گیجی
- تغییرات شخصیتی
- از دست دادن حافظه
پزشکان احتمال دارد مسکن ها و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی را برای درمان میگرن تجویز کنند.
به گفته سازمان ملی اختلالات نادر، پزشکان پروتکل های استاندارد درمانی برای میگرن همی پلژی ایجاد نکرده اند زیرا این بیماری نادر است.
حمله قلبی
حمله قلبی زمانی رخ می دهد که قلب به اندازه کافی خون غنی از اکسیژن دریافت نکند. لخته خون یا تجمع پلاک می تواند انسداد جزئی یا کامل را در یک یا چند رگ خونی تامین کننده قلب ایجاد کند و باعث حمله قلبی شود.
در موارد نادر، حمله قلبی همچنین می تواند زمانی رخ دهد که عروق کرونر اسپاسم می کند، و باعث سفت شدن عروق و محدود شدن جریان خون به قلب می شود. در صورت عدم دریافت اکسیژن کافی، ماهیچه قلب احتمال دارد آسیب ببیند یا به طور کلی از کار بیفتد.
علائم رایج حمله قلبی عبارتند از:
- تنگی نفس
- فشار شدید در قفسه سینه
- درد یا ناراحتی در یک یا هر دو بازو
- درد در قسمت فوقانی معده، که می تواند مانند سوء هاضمه یا سوزش سر دل احساس شود.
علائم دیگری که باید به دنبال آنها باشید عبارتند از:
- تعریق
- تهوع و استفراغ
- احساس سبکی یا ضعف
- درد یا بی حسی در پشت، شانه ها، گردن یا فک
پزشکان سعی می کنند شریان مسدود شده را باز کرده و جریان خون را به قلب بازگردانند. نوع دقیق درمان بستگی به محل انسداد، وضعیت کلی سلامت فرد و مدت زمان سپری شده از شروع حمله قلبی دارد.
سکته مغزی
سکته مغزی زمانی رخ می دهد که چیزی جریان خون در قسمتی از مغز را محدود یا به طور کامل مسدود کند.
سکته مغزی اغلب باعث بی حسی در یک دست، پا یا صورت می شود. دیگرعلائم سکته مغزی عبارتند از:
- گیجی
- سرگیجه
- تغییر بینایی
- از دست دادن هماهنگی
- سردرد ناگهانی و شدید
- مشکل در صحبت کردن
دو نوع اصلی سکته وجود دارد:
- سکته مغزی ایسکمیک زمانی رخ می دهد که لخته خون یا رسوبات چربی در داخل رگ خونی ایجاد شده و جریان خون به مغز را محدود می کند.
- سکته های هموراژیک زمانی رخ می دهند که رگ خونی در مغز پاره شده و به بافت اطراف خونریزی می کند.
سکته مغزی یک بیماری جدی است که نیاز به درمان فوری پزشکی دارد.
پزشک می تواند سکته مغزی ایسکمیک را با داروهای ترومبولیتیک که لخته های خون را حل می کند درمان کند. اگر فردی دچار سکته مغزی هموراژیک شود، پزشک باید رگ خونی آسیب دیده را ترمیم کند، که شاید نیاز به جراحی داشته باشد.
علل سوزن سوزن شدن دست راست
سوزن سوزن شدن و بی حسی اغلب به عنوان احساسات غیرطبیعی هستند که می توانند در هر نقطه از بدن، معمولاً در بازوها، دستها، انگشتان، پاها احساس شوند. این احساس اغلب به عنوان پارستزی تشخیص داده می شود.
سوزن سوزن شدن و بی حسی در دست راست می تواند به دلایل مختلف ایجاد شود.
سندرم تونل کارپ
سندرم تونل مچ دست، یکی از علل شایع بی حسی، سوزن سوزن شدن و درد در ساعد و دست است این درد ناشی از فشردگی یا تحریک عصب میانی در گذرگاه باریک در قسمت کف دست به نام تونل کارپال است.
تونل کارپال معمولاً می تواند به دلایل مختلفی از جمله موارد زیر نسبت داده شود:
- چاقی
- روماتیسم مفصلی
- نگهداری مایعات
- شکستگی مچ دست
- حرکات مکرر دست
- بیماریهای مزمن مانند دیابت
مواردی که تونل کارپ معمولاً با آن درمان می شود شامل:
- آتل مچ برای نگه داشتن مچ دست در موقعیت مناسب
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) برای درد
- کورتیکواستروئیدها، برای تسکین درد تزریق می شود.
اگر علائم به درمان های دیگر پاسخ ندهد یا بسیار شدید باشد، پزشک احتمال دارد جراحی را برای کاهش فشار توصیه کند، به خصوص اگر ضعف در دست یا بی حسی مداوم وجود داشته باشد.
عدم حرکت
اگر بازوی خود را برای مدت طولانی در یک وضعیت قرار داده اید مانند اینکه به پشت دراز کشیده اید و دست خود را زیر سر خود قرار داده اید احتمال دارد هنگام حرکت سوزن سوزن شدن یا بی حسی در آن بازو احساس کنید.
این احساسات معمولاً هنگام حرکت از بین می روند و اجازه می دهند خون به درستی به اعصاب برسد.
نوروپاتی محیطی
نوروپاتی محیطی ضربه ای به اعصاب محیطی است که می تواند باعث درد و سوزن سوزن شدن شود که احتمال دارد با سوزش نیز همراه باشد. اغلب از دست یا پاها شروع می شود و به سمت بالا به بازوها انتشار می یابد.
نوروپاتی محیطی می تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود، از جمله:
- دیابت
- ضربه
- تومورها
- عفونت ها
- بیماری کبد
- اعتیاد به الکل
- بیماری کلیوی
- بیماری بافت همبند
- نیش حشرات یاعنکبوت
- بیماری های خود ایمنی
رادیکولوپاتی گردنی
رادیکولوپاتی گردنی که اغلب به عنوان عصب کشیده نامیده می شود، نتیجه تحریک عصبی در گردن در جایی است که از نخاع خارج می شود. رادیکولوپاتی گردنی اغلب در اثر آسیب یا سن ایجاد و باعث برآمدگی یا فتق دیسک بین مهره ای می شود.
علائم رادیکولوپاتی گردنی عبارتند از:
- از دست دادن حس
- ضعف عضلانی در بازو، دست یا شانه
- سوزن سوزن شدن یا بی حسی در بازو، دست یا انگشتان آن
کمبود ویتامین B
کمبود ویتامین B-12 احتمال دارد باعث آسیب عصبی شود که می تواند به بی حسی و سوزن سوزن شدن در دست ها، پاها، و ساق ها منجر شود.
اسکلروز چندگانه
علائم بیماری مولتیپل اسکلروزیس، یک بیماری بالقوه ناتوان کننده سیستم عصبی مرکزی، عبارتند از:
- لرزش
- سرگیجه
- خستگی
- دید دوگانه
- لکنت زبان
- بی حسی یا ضعف بازوها ویا پاها، معمولاً در یک طرف
- سوزن سوزن شدن ویا درد در قسمت های مختلف بدن
- از دست دادن جزئی یا کامل بینایی، معمولاً در یک چشم همزمان
اگر سوزن سوزن شدن یا بی حسی در بازوی راست (یا هر جای بدن) وجود دارد، نشانه این است که تغییری در بدن رخ داده است.
شاید به علت این باشد که بازوی خود را برای مدت طولانی در موقعیت اشتباه قرار داده باشید، یا می تواند چیزی جدی مانند عوارض ناشی از یک بیماری زمینه ای مانند دیابت یا سندرم تونل کارپ باشد.
اگر تشخیص علت بی حسی یا سوزن سوزن شدن شما آسان نیست، تشدید یا برطرف نمی شود، با پزشک خود مشورت کنید. پزشک می تواند منشا علائم را به درستی تشخیص داده و گزینه های درمانی را پیشنهاد دهد.
بی حسی بازو یک علامت شایع بسیاری از مسائل جزئی است، مانند قطع موقت گردش خون، اما همچنین نشانه حمله قلبی یا سکته مغزی است. افرادی که در معرض خطر یا سابقه بیماری قلبی عروقی هستند، باید در صورت احساس بی حسی یا سوزن سوزن شدن در بازوی خود، فوراً با پزشک مشورت کنند. بی حسی مداوم در بازو بدون علت مشخص نشان دهنده یک مشکل پزشکی اساسی است که می تواند به فیزیوتراپی یا جراحی نیاز داشته باشد.
حرف اخر
بسیاری از افراد گاهی بی حسی در بازو را تجربه می کنند. بی حسی بازوها می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد که از علل خفیف مانند خوابیدن در موقعیت نادرست گرفته تا شرایط پزشکی شدید مانند حمله قلبی متغیر است.
بی حسی ناگهانی در یک یا هر دو بازو می تواند نشانه حمله قلبی، سکته مغزی یا آسیب عصبی باشد، به ویژه اگر فرد علائم دیگری داشته باشد.
افرادی که بی حسی و ضعف بازوها را در یک طرف بدن قبل از سردرد شدید تجربه می کنند، شاید یک نوع نادر میگرن به نام میگرن همی پلژی داشته باشند.
هر کسی که بدون علت مشخص بی حسی بازو دارد، باید با پزشک خود تماس بگیرد، به ویژه اگر سابقه یا افزایش خطر بیماری قلبی عروقی یا دیابت داشته باشد.
آخرین دیدگاهها