کشیدگی رباط
کشیدگی رباط (Sprain) در اثر کشیده شدن نوارهای محکم با بافت فیبری است که دو استخوان را در محل مفصل به هم متصل می کنند. شایع ترین محل بروز کشیدگی رباط، مچ پا است. درمان اولیه پس از بروز کشیدگی رباط پا شامل استراحت، استفاده از یخ ، پانسمان و بالا گذاشتن عضو آسیب دیده است. کشیدگی های رباط خفیف از جمله مواردی است که ممکن است نیاز به درمان نداشته و با استفاده از درمان های ساده خانگی نیز بهبود یابد. اما گاهی اوقات بهبود کشیدگی رباط شدید برای درمان آسیب دیدگی یا پارگی نیاز به عمل جراحی خواهد داشت.
تفاوت کشیدگی رباط (Sprain) و کشیدگی تاندون (Strain) در قسمت کشیده شده در مفاصل است. در کشیدگی رباط، نواری که استخوان ها را به یکدیگر متصل می کند دچار کشیدگی خواهد شد. در حالی که کشیدگی تاندون به علت کشیدگی عضله یا نواری که عضله را به استخوان متصل می کند، اتفاق می افتد.
علت کشیدگی رباط
این عارضه معمولاً در هنگام وارد شدن فشار بیش از حد، پاره شدن رباط یا پیچ خوردگی اتفاق می افتد. به طور کلی کشیدگی رباط در شرایط زیر رخ می دهد:
- زانو، افتادن وزن فرد بر روی زانو در هنگام انجام فعالیت ورزشی
- مچ دست، به هنگام سقوط و افتادن وزن فرد بر روی یکی از دست ها در حال کشیده
- انگشت شست، آسیب دیدگی در حین ورزش اسکی یا کشیدگی بیش از حد شست دست در هنگام انجام ورزش های راکتی مثل تنیس
- مچ پا، پیاده روی یا ورزش بر روی یک سطح ناهموار، دارای شیب زیاد یا پرش از ارتفاع زیاد بر روی یک سطح ناصاف
کودکان دارای بافت های نرم تری به نام صفحات رشد هستند که در نزدیکی قسمت انتهای استخوانهای آن ها قرار گرفته است. علاوه بر این رباط های قرار گرفته در اطراف مفصل اغلب از این صفحات رشد قوی تر هستند. به همین خاطر در صورت بروز آسیب، احتمالاً شکستگی استخوانی در این کودکان بسیار بیشتر از کشیدگی رباط ها خواهد بود.
عوامل خطر کشیدگی رباط
عواملی که می تواند در بروز بیماری نقش داشته باشد شامل موارد زیر می شود:
- شرایط محیطی. لغزنده یا ناصف بودن سطوح از جمله مواردی است که می تواند فرد را در معرض بروز آسیب دیدگی قرار دهد.
- بدن درد. خستگی عضلات باعث می شود تا میزان حمایت آن ها از مفاصل تا حد قابل توجهی کاهش بیابد. در نتیجه در زمان خستگی عضلانی، احتمال وارد شدن فشار مفصلی و در نتیجه بروز آسیب هایی مثل کشیدگی تاندون و رباط تا حد قابل توجهی بیشتر خواهد شد.
- تجهیزات نامناسب. پوشیدن کفش ها یا لوازم ورزشی نامناسب از جمله مواردی است که می تواند احتمال بروز کشیدگی رباط پا را افزایش دهد.
علائم کشیدگی رباط
علائم بروز کشیدگی رباط ممکن است متفاوت بوده و با توجه به شدت آسیب شامل موارد زیر شود:
- درد
- تورم
- کبودی
- ناتوانی در حرکت دادن مفصل آسیب دیده
- شنیدن صدایی شبیه به ترکیدن حباب در هنگام بروز آسیب دیدگی مفصلی
زمان مراجعه به پزشک در کشیدگی رباط
همانطور که در قسمت بالایی مقاله نیز گفته شد، کشیدگی رباط خفیف را می توان با استفاده از درمان های خانگی بهبود بخشید. اما در صورتی که آسیب دیدگی به وجود آورنده کشیدگی رباط با آسیب دیدگی های جدی تری مثل شکستگی همراه باشد.
فرد باید حتماً برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کند:
- احساس درد مستقیم در استخوان مفصل آسیب دیده
- بی حسی در هر کدام از بخش های ناحیه بروز آسیب دیدگی
- در صورتی که فرد آسیب دیده توانایی حرکت کردن یا انداختن وزن بر روی مفصل آسیب دیده را ندارد.
پیشگیری کشیدگی رباط
انجام تمرینات کششی و تقویتی برای تناسب اندام یا بهبود عملکرد روزمره می تواند تا حد زیادی به کاهش بروز آسیب دیدگی های مثل کشیدگی رباط کمک کند. سعی کنید برای انجام ورزش، تناسب اندام داشته باشید، نه اینکه برای رسیدن به تناسب اندام ورزش کنید. اگر به خاطر شرایط کاری خود دائماً باید فعالیت بدنی داشته باشید، انجام تمرینات منظم ورزشی به کاهش احتمال بروز آسیب دیدگی ها کمک زیادی خواهد کرد.
می توانید تقویت و بهبود وضعیت عضلات حمایتی اطراف مفصل در طولانی مدت از مفصل خود محافظت کنید. بهترین محافظی که می توانید برای جلوگیری از بروز کشیدگی رباط استفاده کنید، بافت های ماهیچه قرار گرفته در اطراف مفاصل است. از پزشک خود در مورد تمرینات تقویتی و استقامتی سؤال کنید. همچنین استفاده از کفش مناسب می تواند به حفاظت بهتر از رباط مچ پا کمک کرده و احتمال بروز این نوع کشیدگی رباط را تا حد زیادی کاهش دهد.
تشخیص کشیدگی رباط
پزشک احتمالاً با معاینه فیزیکی و بررسی احتمال بروز تورم و نقاط حساس در قسمت آسیب دیده، اقدام به تشخیص عارضه کشیدگی رباط خواهد نمود. محل و شدت درد می تواند به تعیین میزان و ماهیت آسیب به وجود آمده کمک کند. علاوه بر معاینه، تصویر برداری اشعه ایکس می تواند به تشخیص شکستگی یا دیگر آسیب های استخوانی به عنوان علت اصلی بروز این اختلال کمک کند. تصویر برداری ام آر آی (MRI) یکی دیگر از شیوه های تشخیصی است که می تواند به تشخیص میزان بروز آسیب دیدگی کمک نماید.
درمان کشیدگی رباط
پزشک ممکن است در ابتدای شروع عارضه کشیدگی رباط، انجام اقدامات مراقبتی زیر را توصیه کند:
- استراحت. پرهیز از انجام فعالیت هایی که باعث بروز درد آرنج و شدت گرفتن علائم آن می شود.
- مسکن ها. بهتر است از مسکن های بدون نیاز به نسخه مثل ایبوپروفن و ناپروکسن استفاده کنید.
- یخ. استفاده از یخ سه یا 4 بار در روز آن هم به مدت 15 دقیقه می تواند به کاهش علائم این عارضه کمک کند.
- تکنیک. اگر باید همیشه یک سری حرکت تکراری را برای کار یا ورزش خود انجام دهید، بهتر است تکنیک صحیح انجام دادن و کاهش فشار بر روی تاندون ها را یاد بگیرید تا از بروز مجدد این عارضه تا حد قابل توجهی جلوگیری کنید. داروهای مسکن بدون نیاز به نسخه مانند ایبوپروفن و استامینوفن نیز از جمله داروهایی است که می توانند برای کاهش درد ناشی از کشیدگی رباط و درمان آن نقش مؤثری داشته باشد.
در طول روزهای اولیه بروز عارضه بهتر است به آرامی از ناحیه آسیب ددیه استفاده کنید. بعد از گذشت چند روز نیز باید شاهد بهبود در وضعیت حرکتی مفصل بوده و بتوانید وزن خود را بدون احساس درد بر روی ناحیه آسیب دیدگی بیاندازید. بعد از بروز کشیدگی رباط، ریکاوری رباط ممکن است چندین روز تا چند ماه به طول بیانجامد. متخصص فیزیوتراپ یمی تواند به افزایش قدرت و پایداری مفصل یا عضو آسیب دیده کمک زیادی کند. علاوه بر این پزشک ممکن است استفاده از بریس یا اسپلینت را برای بی حرکت کردن ناحیه آسیب دیده تجویز کند. برای بعضی از آسیب دیدگی ها مثل پارگی رباط نیز ممکن است فرد نیاز به عمل جراحی داشته باشد.
آمادگی برای ملاقات با پزشک
از آن جایی که مدت زمان ملاقات با پزشک کوتاه بوده و حرف های زیادی برای گفتن خواهید داشت. در نتیجه بهتر است با آمادگی کامل به پزشک مراجعه کرده و از این زمان کوتاه نهایت استفاده را ببرید. بهتر است قبل از حضور در مطب موارد زیر را آماده کنید:
- لیستی از تمامی علائم و نشانه های بیماری را تهیه کنید. همه نشانه های مربوط و غیر مربوط به بیماری خود را یادداشت کرده و همراه خود داشته باشید.
- اطلاعات مهم شخصی را یادداشت کنید. بهتر است استرس ها و تغییرات اخیری که در زندگی تان افتاده است را یادداشت کنید.
- لیستی از تمامی داروهای مصرفی خود تهیه کنید. نام تمامی داروها، مکمل ها و ویتامین های که مصرف می کنید را همراه با میزان مصرف خود یادداشت کنید.
- دوست یا یکی از اعضای خانواده خود را همراه ببرید. گاهی اوقاتت به خاطر سپردن تمامی موارد و اطلاعاتی که پزشک در اختیارتان قرار می دهد، کار دشواری است. در نتیجه بردن همراه به یادآوری اطلاعات مهم و نکات کمک زیادی خواهد کرد.
- سؤالات خود را یادداشت کنید. تمامی سؤالات مربوط و غیر مربوطی که به ذهنتان رسیده و قصد پرسیدن آن ها از پزشک را دارید را یادداشت کرده و همراه خود به مطب ببرید.
سوالات پزشک از بیمار
- چه زمانی این عارضه بروز پیدا کرد؟
- بعد از بروز آسیب دیدگی دچار چه مشکلاتی برای انجام حرکات شدید؟
- آیا صدای ترکیدن یا آسیب دیدگی را در حین بروز آسیب دیدگی شنیدید؟
- چه شیوه های درمانی را برای بهبود کشیدگی رباط امتحان کرده اید؟
- آیا این قسمت از بدن شما در گذشته دچار مشکل شده بود؟ در صورتی که جواب مثبت است. دچار چه آسیب دیدگی شده بودید؟
منبع:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sprains/symptoms-causes/syc-20377938
[advisers limit=3 online =true skill=”26″]
آخرین دیدگاهها