لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

pH طبیعی ادرار چقدر است؟

pH طبیعی ادرار || پزشکت
فهرست مطالب

pH طبیعی ادرار می تواند با یک حد مشخصی و با انجام آزمایش ادرار بررسی شود. این در حالی است که ادرار از آب، نمک و مواد زائد کلیه ها تشکیل شده است. تعادل همه این ترکیبات می‌تواند بر سطح اسیدیته ادرار که متخصصان آن را با pH اندازه‌گیری می‌کنند، تأثیر بگذارد.

از طرفی هم pH طبیعی ادرار اسیدی یا قلیایی بودن ادرار فرد را اندازه گیری می کند. در صورت بروز برخی علائم که مربوط به دستگاه ادراری یا کلیه باشد، پزشک معالج تان ممکن است pH ادرار و سایر آزمایش‌های تشخیصی را برای بررسی وضعیت شما تجویز کند.

مقدار رایج pH ادرار برای اکثر افراد 6.0-7.5 است، اما هر مقدار در محدوده 4.5-8.0 کاملا طبیعی در نظر گرفته می شود و معمولا نگران کننده نیست. مقیاس pH از 1 تا 14 است که 1 اسیدی ترین و 14 قلیایی ترین آن درنظر گرفته می شود.

با این حال، آزمایشگاه های مختلف ممکن است محدوده های متفاوتی برای سطوح pH “طبیعی” داشته باشند. گزارش آزمایشگاه سطوح نرمال و غیر طبیعی را برای آزمایشگاه خاص توضیح می دهد. پزشک معمولاً این نتایج را برای تشخیص علت وضعیت فرد تفسیر و بررسی می کند.

مطالعه بیشتر: آزمایش کورتیزول ادرار

در صورت لزوم همین الان با متخصص کلیه و مجاری ادراری تلفنی مشورت کنید.

تست ادرار || پزشکت

سطوح غیر طبیعی PH ادرار چه چیزی را نشان می دهد؟

یکی از عوامل اصلی موثر بر PH ادرار، غذایی است که فرد می خورد. یک پزشک ممکن است قبل از ارزیابی نتایج pH ادرار از یک فرد در مورد رژیم غذایی او سؤالاتی را بپرسد، زیرا ممکن است نتایج “طبیعی” آن شخص را تحت تاثیر قرار دهد.

تحقیقاتی وجود دارد که نشان می‌دهد رژیم‌های سرشار از پروتئین حیوانی و غلات اسیدی‌تر هستند در حالی که رژیم‌های حاوی میوه‌ها و سبزیجات بیشتر قلیایی یا پایه هستند. برخی از غذاهای اسیدی، عبارتند از:

  • دانه ها
  • غذاهای پروتئین حیوانی
  • غذاهای شیرین

غذا های قلیایی هم عبارتند از:

  • آجیل
  • سبزیجات
  • اکثر میوه ها

پزشک PH ادرار فرد را با توجه به علت اصلی انجام آزمایش ادرار ارزیابی می کند. PH ادرار غیرطبیعی می تواند نشانه عفونت، مشکل در عملکرد کلیه باشد یا حتی ممکن است نشانه ای از موثر بودن درمان برای تغییر pH ادرار باشد.

آزمایش در محل

مطالعه بیشتر: خارش مجرای ادرار در زنان

چرا آزمایش pH ادرار تجویز می شود؟

عوامل زیادی بر pH ادرار تأثیر می‌گذارند، بنابراین پزشک نمی‌تواند یک بیماری زمینه ای را تنها بر اساس pH تشخیص دهد. برای مثال، pH بالا می‌تواند نشانه عفونت دستگاه ادراری (UTI) یا نوع دیگری از عفونت باشد. پزشک ممکن است pH ادرار را همراه با سایر علائم بیمار برای تشخیص در نظر بگیرد. آنها همچنین آزمایش pH ادرار را برای بررسی اثربخشی درمان سنگ کلیه تجویز می کنند.

سنگ‌های کلیه معمولاً در یک محیط بسیار اسیدی یا بازی تشکیل می‌شوند، بنابراین پزشک ممکن است ادرار شما را آزمایش کند تا احتمال ابتلا به سنگ کلیه را تعیین کند. این توده های کوچک مواد معدنی می توانند در کلیه ها جمع شده و باعث درد شوند زیرا از عبور ادرار از کلیه ها و سیستم ادراری جلوگیری می کنند.

برخی از داروها نیز می توانند بر PH ادرار شما تأثیر بگذارند. پزشک ممکن است آزمایش سطح pH ادرار را برای تعیین اینکه آیا داروهای شما ادرار شما را بیش از حد اسیدی می کنند یا خیر تجویز کند.

آزمایش سطح pH ادرار همچنین می تواند به پزشک کمک کند تا بهترین دارویی را برای تجویز در هنگام ابتلا به عفونت ادراری (UTI) تعیین کند.

اما مصرف داروهای مهارکننده کربنیک انیدراز، مانند استازولامید (Diamox) باعث قلیایی‌تر شدن ادرار می‌شوند، بنابراین پزشک ممکن است بیش از یک نمونه بگیرد تا ببیند آیا pH در حال تغییر است یا خیر.

آماده شدن برای آزمایش pH ادرار

به طور معمول آزمایش pH ادرار به آمادگی خاصی نیاز ندارد. با این حال، اگر آزمایش ادرار علاوه بر pH شامل آزمایش‌های دیگری نیز باشد، ممکن است پزشک از فرد بخواهد که برای انجام آزمایش ناشتا باشد. حتی اگر نیاز به ناشتا بودن نداشته باشید، ممکن است باز هم لازم باشد از غذاهایی که می تواند رنگ ادرار او را تغییر دهد اجتناب کنید. پزشک همچنین ممکن است در مورد داروها یا مکمل هایی که می خورید، سؤالاتی را بپرسد زیرا برخی از آنها در نتایج آزمایش اختلال ایجاد کنند. گاهی اوقات پزشک از فرد می خواهد که مصرف این داروها را ادامه دهد تا PH ادرار فرد را در حین مصرف آنها بررسی کند.

مطالعه بیشتر: کتون بالا در ادرار

اگر از نتایج آزمایشت مطمئن نیستی، همین الان با متخصص آنلاین در پزشکت تماس بگیر تا آن را تفسیر کند.

آزمایش pH ادرار-پزشکت

آزمایش pH ادرار چگونه انجام می شود؟

پزشک ممکن است یک بار نمونه ادرار یا آزمایش ادرار 24 ساعته را درخواست کند که در آن فرد چندین بار در طول یک روز ادرار خود را جمع آوری می کند. در این روش فرد باید ناحیه تناسلی خود را تمیز کند، مقدار کمی ادرار آزاد کند و حدود 2 اونس یا 60 میلی لیتر (میلی لیتر) ادرار را برای آزمایش pH جمع آوری کند. هر دو نمونه یک بار مصرف و نمونه ادرار 24 ساعته تحت آزمایش ادرار قرار می گیرند.

یک آزمایش ادرار دارای سه جزء اصلی است:

معاینه فیزیکی و بصری: در هنگام این روش، تکنیسین آزمایشگاه ادرار را از نظر رنگ ادرار، وجود مواد خارجی مانند خون در ادرار و اینکه آیا ادرار کف آلود به نظر می‌رسد، بررسی می‌کند.

آزمایش دیپ استیک شیمیایی: آزمایش دیپ استیک شامل نگه داشتن یک تکه کاغذ مخصوص به نام کاغذ تورنسل در نمونه ادرار است. نشانگر رنگ برای نشان دادن اسیدی یا قلیایی بودن ادرار تغییر می کند. همچنین اگر مواد دیگری مانند گلوکز، گلبول‌های سفید، بیلی روبین یا پروتئین‌ها در ادرار وجود داشته باشد، ممکن است تغییر رنگ دهد.

معاینه میکروسکوپی: یک تکنسین آزمایشگاه مقدار کمی ادرار را زیر میکروسکوپ بررسی می‌کند تا ذرات مانند گلبول‌های قرمز، کریستال‌ها یا گلبول‌های سفید را مورد ارزیابی قرار هد. معمولاً این موارد نباید در ادرار وجود داشته باشند. وجود آنها در ادرار می توانند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای باشند.

آزمایش pH ادرار عوارض جانبی ایجاد نمی کند. یک فرد برای تهیه نمونه به طور طبیعی ادرار می کند، اگرچه پزشک ممکن است اولین ادرار روز یا نمونه میانی را بخواهد.

مطالعه بیشتر: علت ادرار تیره چیست؟

نتایج pH ادرار چه چیزی را نشان می دهد؟

اگر فردی دارای pH ادرار بالا باشد، به این معنی که ادرار آن بیشتر قلیایی است و می تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای مانند موارد زیر باشد:

  • سنگ کلیه
  • اختلالات مرتبط با کلیه
  • عفونت های دستگاه ادراری (UTIs)

همچنین ممکن است فرد به دلیل استفراغ طولانی مدت PH ادرار بالاتری داشته باشد. چون این امر بدن را از شر اسید معده خلاص می کند، که می تواند مایعات بدن را قلیایی تر کند.

ادرار اسیدی همچنین می تواند محیطی را برای ایجاد سنگ کلیه بوجود آورد. اگر فردی دارای pH ادرار پایین باشد، به این معنی که ادرار آن اسیدی تر است و این وضعیت می تواند نشان دهنده یک بیماری جدی باشد، مانند:

  • اسهال
  • گرسنگی
  • کتواسیدوز دیابتی که از عوارض دیابت است.
  • مصرف برخی داروها همچنین می تواند PH ادرار فرد را پایه یا اسیدی کند.

مطالعه بیشتر: درمان خانگی سنگ کلیه

تفسیر آزمایش خون و ادرار توسط پزشک آنلاین در هر ساعت از شبانه روز

روی لینک جواب آزمایش کلیک کن!

نمونه ادرار || پزشکت

چه داروهایی بر سطح pH ادرار تاثیر می گذارند؟

قبل از انجام آزمایش، ممکن است پزشک از شما بخواهد که مصرف برخی داروها یا داروهایی را که بر pH ادرار شما تأثیر می‌گذارند، متوقف کنید. برخی از آنها عبارتند از:

  • استازولامید که برای درمان گلوکوم، صرع و سایر اختلالات استفاده می شود.
  • کلرید آمونیوم، که یکی از مواد تشکیل دهنده برخی از داروهای سرفه است.
  • متنامین ماندلیت، که برای درمان عفونت های ادراری استفاده می شود.
  • سیترات پتاسیم (Urocit-K) که برای درمان نقرس و سنگ کلیه استفاده می شود.
  • بی کربنات سدیم (یا جوش شیرین) که برای درمان سوزش سر دل استفاده می شود.
  • دیورتیک های تیازیدی که برای درمان فشار خون بالا و کاهش خطر سکته مغزی و حمله قلبی استفاده می شوند.
  • غذاهایی که می خورید بر PH ادرار شما نیز تأثیر می گذارند و می خواهید آزمایش تا حد ممکن در پیش بینی سطح pH ادرار معمولی شما دقیق باشد. این آزمایش به پزشک کمک می کند تا علت تغییرات واقعی pH ادرار را شناسایی کند. اما قبل از آزمایش سطح pH ادرار، تغییری در رژیم غذایی خود ایجاد نکنید، مگر اینکه پزشک دستور داده باشد.

مطالعه بیشتر: شایع ترین علل تکرر ادرار

سوالات متداول

آیا PH بالای ادرار خطرناک است؟ PH بالای ادرار به خودی خود خطرناک نیست. با این حال، می‌تواند نشانه‌ای از شرایطی مانند عفونت‌های ادراری یا برخی از انواع سنگ‌های کلیه باشد که ممکن است به درمان نیاز داشته باشد.

PH بالا در ادرار به چه معناست؟ PH بالا ادرار به این معنی است که ادرار قلیایی یا پایه با pH بین 7 تا 14 است. پزشک PH بالا را همراه با سایر شاخص‌ها ارزیابی می‌کند تا تشخیص دهد که آیا کسی عفونت دارد یا بیماری دیگری دارد.

چه چیزی باعث افزایش PH در ادرار می شود؟ UTI و سنگ کلیه دو علت احتمالی افزایش pH هستند، اما موارد دیگری برای این وضعیت نیز وجود دارد. برخی از داروها مانند استازولامید (Diamox) نیز می توانند pH ادرار را افزایش دهند.

سخن آخر

آزمایش سطح pH ادرار، اسیدیته یا قلیایی بودن نمونه ادرار را تجزیه و تحلیل می کند. این یک آزمایش ساده و بدون درد است. بسیاری از بیماری ها، رژیم غذایی و داروهایی که مصرف می کنید می توانند بر اسیدی یا بازی (قلیایی) ادرار شما تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، نتایج بسیار زیاد یا کم می تواند نشان دهنده احتمال تشکیل سنگ کلیه در بدن شما باشد. اگر ادرار شما در سطوح پایین یا بالای pH بسیار زیاد است، می‌توانید رژیم غذایی خود را برای کاهش احتمال سنگ‌های کلیه دردناک تنظیم کنید. به طور خلاصه، pH ادرار شما نشانگر سلامت کلی شما است و به پزشک سرنخ های مهمی درباره آنچه در بدن شما می گذرد می دهد.

اسیدی یا قلیایی بودن ادرار می تواند به پزشک در تشخیص بیماری ها کمک کند. پزشکان می توانند pH ادرار را با استفاده از آزمایش کاغذ تورنسل آزمایش کنند.

همین حالا سوال خودتونو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

0

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

زخم معده، ریفلاکس مری، رژیم غذایی نادرست و حتی استرس می تونه باعث سوء هاضمه بشه که بسیار ناراحت کننده ست. برای درمان مشکلات گوارشی خود با متخصص گوارش 24 ساعته مشاوره تلفنی بگیر.

مشکل خارش و سوزش پا می تونه ناشی از علل مختلفی مثل عفونت قارچی، خشکی پوست و یا مشکلات عروقی باشه که در هر صورت آزاردهنده ست. برای درمان علائمت با متخصص پوست و مو مشاوره تلفنی بگیر.

خونریزی زیاد در طول دوره پریودی ممکنه نشانه‌ای از اختلالات هورمونی، التهابات رحم، وجود تومورها، عوامل خونی و غیره باشه. اگه موقع پریودی خونریزیت زیاده تا دیر نشده با متخصص زنان مشاوره تلفنی بگیر.

درد لگن دلایل مختلفی مثل عفونت ادراری، التهاب رحم، آسیب ستون فقرات داره که میتونه زندگی روزمره شما را تحت تأثیر قرار بده. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص استخوان و مفاصل بگو و مشاوره تلفنی بگیر.

درد سینه یک وضعیت نگران‌کننده ست که می تونه علل مختلفی مثل بیماری قلبی، ریه‌ها یا مشکلات عضلانی-اسکلتی داشته باشه. برای تشخیص صحیح با متخصصان آنلاین قلب و عروق 24 ساعته مشاوره تلفنی بگیر.

لمینت دندان یک روش زیبایی دندان‌هاست که با استفاده از لایه‌های نازک پوششی، شکل و رنگ دندان‌ها را تغییر میده. این روش برای بهبود ظاهر دندان‌های تاریک، شکسته، ترک خورده یا ناهموار استفاده میشه. اگه می خوای دندونتو لمینت کنی، بهتره با دندان پزشک آنلاین مشاوره تلفنی بگیری تا راهنماییت کنه.