کهیر بعد از زایمان می تواند یک بیماری پوستی کوتاه مدت باشد. کهیر در دوران بعد از زایمان حتی در خانم هایی که سابقه آلرژی و بیماری های پوستی نداشته اند هم بروز پیدا می کند
کهیر در صورت بروز بثورات پوستی پرتحرک، معمولاً در اثر واکنش آلرژیک به عامل بیرونی یا علل روانی مانند استرس شدید اتفاق میفتد و والدین جدید چیز کمی در این مورد می دانند.
کهیر نشان دهنده این است که سیستم ایمنی بدن شما کاملا متعادل نیست. این موارد برای حدود 20 درصد افراد ممکن است رخ دهد؛ اما بروز کهیر بعد از زایمان زیاد نگران کننده نیست و کهیر ها معمولاً به همان سرعت که ظاهر می شوند از بین می روند.
کهیر بعد از زایمان با چه علائمی همراه است؟
کهیر می تواند مانند بثورات قرمز یا برجستگی های پوست باشد. برخی از افراد در اواخر بارداری یا اندکی پس از تولد کودک خود بثورات آلرژیک مشاهده می کنند که شبیه کهیر است.
در صورت بروز کهیر ممکن است علائم و نشانه های زیر بروز پیدا کنند:
- بافت خشن پوست شبیه به اگزما
- برجستگی های صاف و متورم روی پوست
- برجستگی های پوستی صورتی، قرمز یا رنگ پوست
- جوش های منفرد، برجستگی های مسطح بزرگ یا لکه های روی پوست
- هنگامی که روی آنها فشار می دهید برجستگی های پوستی ایجاد و یا سفید می شوند.
- بثورات پوستی در صورت، گردن، سینه، معده، بازوها یا پاها (تقریباً در هر جایی از بدن)
علت کهیر بعد از زایمان چیست؟
به دلایل زیادی ممکن است کهیر پس از زایمان یا جوش پوستی بروز پیدا کنند. خانم های که قبل از باداری سابقه ابتلا به کهیر را نداشته اند، علت بروز کهیر بعد از زایمن می تواند به بارداری مرتبط باشد. به محض این که بدن مادر پس از تولد نوزاد به وضعیت عادی خودش برگردد، احتمالاً کهیر ها از بین می روند.
آلرژی
شایع ترین علت کهیر، واکنش آلرژیک است. اگر قبلاً آلرژی نداشته اید یا فقط آلرژی بسیار خفیف داشته اید، باید بدانید که بارداری می تواند آنها را بدتر کند. حدود یک سوم زنان علائم آسم و آلرژی آنها در دوران بارداری شدیدتر شده است. در طول دوران بارداری، سیستم ایمنی بدن تغییر پیدا کرده و این تغییرات در بدن مادر نیز می تواند منجر به کهیر بعد از بارداری شود.
تغییر در رژیم غذایی در دوران بارداری (و بعد از آن) نیز ممکن است سلامت روده را تغییر دهد و منجر به فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی بدن و بروز کهیر بعد از بارداری شود.
سازگار شدن بدن با تغییرات بعد از بارداری می تواند منجر به بروز حساسیت و کهیر شود. قرار گرفتن در معرض برخی عوامل محرک می تواند باعث بروز واکنش آلرژیک پوستی شود، از جمله:
- گرده گل
- گرد و خاک
- کپک و سفیدک
- خز و شوره حیوانات
- مواد شیمیایی، رنگها یا عطرها
- داروهایی مانند آسپرین، ایبوپروفن و آنتی بیوتیک (مانند آموکسی سیلین و پنی سیلین)
عفونت ها
عفونت های ناشی از میکروب ها مانند باکتری ها و ویروس ها نیز می توانند سیستم ایمنی بدن را به طور موقت مختل کنند. این ممکن است منجر به کهیر پس از زایمان و سایر علائم آلرژی شود.
احتمال بروز سرماخوردگی یا آنفولانزا در دوران بعد از زایمان وجود دارد. این بیماری ها می توانند منجر به بروز عفونت و حساسیت در بدن شوند. عفونت هایی که ممکن است باعث کهیر پس از زایمان گردند، عبارتند از:
- گلودرد
- ویروس آنفولانزا
- ویروس هپاتیت
- ویروس سرماخوردگی
- سایر عفونت های باکتریایی
- عفونت های دستگاه ادراری
- سایر عفونت های ویروسی
- مونونوکلئوز عفونی (به طور خلاصه مونو)
کبد تنبل
بارداری می تواند اندام های مختلف بدن، به خصوص کبد را تحت فشار قرار دهد. حتی این وضعیت می تواند باعث کاهش سرعت کبد در عملکرد خود در تصفیه سموم و سایر مواد زائد خون شود. در این شرایط ممکن است آنزیم های کبدی به طور موقت تعادل نداشته باشند یا مواد زائد در خون تجمع پیدا کنند.
هر دو حالت ممکن است منجر به کهیر و انواع دیگر بثورات پوستی شود. یک بررسی پزشکی نشان داد که این اتفاق می تواند در اواخر بارداری حدود 36 هفته یا بلافاصله پس از زایمان رخ دهد.
دلایل کبدی کهیر پس از زایمان ممکن است منجر به جوش در صورت، شکم و پاها شود. همراه با کهیر، ممکن است علائم دیگری از کبد تنبل داشته باشید، مانند:
- تب
- خستگی
- تورم یا نفخ
- خارش عمومی
- فشار خون بالا (در موارد نادر)
ابتلا به کهیر پس از زایمان از عدم تعادل کبدی طبیعی نیست. به همین دلیل تقریباً از هر 200 فرد باردار یا پس از زایمان، 1 نفر (0.5 درصد) ممکن است کهیر یا بثورات پوستی پیدا کند. احتمال ابتلا به این نوع بثورات پوستی در بارداری اولیه بیشتر است.
سایر علل کهیر بعد از زایمان
از دلایل دیگر کهیر پس از زایمان می توان به جنبه های جسمی، روانی و عاطفی اشاره کرد که ممکن است منجر به ضعف سیستم ایمنی بدن شود. دلایل دیگر کهیر پس از زایمان ممکن است به موارد زیر مرتبط باشد:
- تزریق خون
- حمله وحشت
- احساس استرس
- تغییر در رژیم غذایی
- عدم خواب کافی
- پوشیدن لباس تنگ
- احساس سرما یا گرما
- احساس اضطراب یا افسردگی
- ورزش یا فعالیت بدنی دیگر
- قرارگیری در معرض نور خورشید
- خوابیدن در ساعت های عجیب و غریب
کهیر پس از زایمان چگونه درمان می شود؟
در بیشتر موارد، کهیر های بعد از زایمان نیازی به درمان ندارند. پزشک ممکن است برای کمک به کنترل علائم در موارد جدی دارو تجویز کند؛ اما درمان های احتمالی این وضعیت می تواند شامل موارد زیر باشد:
- اپی نفرین
- تزریق های آلرژی
- لوسیون یا کرم ضد خارش
- آنتی هیستامین (مانند فنیرامین)
- کرم استروئیدی پوست (مانند بتامتازون والرات)
- داروهای استروئیدی (مانند پردنیزولون در موارد تورم و خارش جدی)
اگر آلرژی دارید، ممکن است لازم باشد به یک متخصص آلرژی مراجعه کنید تا علت اصلی و عامل محرک شناسایی شود.
طبق بررسی های صورت گرفته، کرم های استروئیدی مانند بتامتازون والرات و داروهای آلرژی مانند آنتی هیستامین فنیرامین برای افرادی که باردار یا شیرده هستند بی خطر است؛ اما اگر کهیر پس از زایمان دارید و به کودک خود شیر می دهید، قبل از استفاده یا مصرف هر نوع دارو با پزشک خود مشورت کنید.
کهیر پس از زایمان چه مدت طول می کشد؟
مدت زمان بروز کهیر پس از زایمان به علت این بیماری موقتی پوست بستگی دارد. کهیر که از اکثر واکنش های آلرژیک اتفاق میفتد معمولاً فقط تا زمانی ماده حساسیت زا در بدن از بین برود، دوام می آورد؛ که ممکن است چند دقیقه تا چند ساعت یا چند روز طول بکشد. حتی این احتمال وجود دارد که اگر دوباره در معرض ماده حساسیت زا قرار بگیرید، کهیر ها دوباره برگردند و عود کنند.
اگر کهیر ناشی از عدم تعادل آنزیم های کبدی رخ دهد، ممکن است ظرف یک هفته از تولد کودک برطرف شود، یا حتی می تواند تا 6 هفته ادامه داشته باشد.
کهیرهای بعد از زایمان را چگونه در خانه درمان کنیم؟
درمان های خانگی کهیر پس از زایمان به تسکین پوست و کنترل خارش کمک می کند. برای کمک به کاهش خراش، این راهکارها را امتحان کنید:
- چرت بزنید یا استراحت کنید.
- یک لوسیون طبیعی استفاده کنید.
- یک حمام خنک (ولرم) داشته باشید.
- از مرطوب کننده بر روی پوست استفاده کنید.
- لباس های گشاد (به خصوص پارچه های نخی) بپوشید.
- از ژل آلوئه ورا خالص برای بهبود و تسکین کهیرها استفاده کنید.
- از قرار گرفتن در معرض محرک های حساسیت زا خودداری کنید.
درمان های خانگی که می توانید برای کهیر پس از زایمان امتحان کنید، عباراتند از:
- آلوئه ورا: آلوئه ورا همچنین اثر خنک کنندگی بر التهاب دارد. ژل آلوئه ورا تازه را استخراج کرده و آن را روی ناحیه آسیب دیده بمالید. مدتی بگذارید و با آب سرد بشویید.
- زردچوبه: زردچوبه دارای خواص ضد التهابی است. یک قاشق چایخوری زردچوبه را به یک لیوان شیر داغ اضافه کنید. می توانید کمی پودر فلفل سیاه اضافه کرده و آن را دو بار در روز مصرف کنید. با این حال، مطالعات کافی برای حمایت از اثر زردچوبه در پوست وجود ندارد.
- چای بابونه: چای بابونه می تواند علائم مانند التهاب، خارش و بثورات را تسکین دهد. اگرچه هیچ مطالعه ای در مورد ایمنی آن بر روی زنان پس از زایمان انجام نشده است، اما هیچ گزارشی در مورد سمیت آن هم وجود ندارد. یک قاشق غذاخوری بابونه خشک را در یک فنجان آب داغ بریزید. اجازه دهید حدود پنج دقیقه دم بکشد، صاف کنید و یک یا دو بار در روز بخورید.
- حمام بلغور جو دوسر: خواص ضد التهابی و تسکین دهنده بلغور جو دوسر ممکن است باعث تسکین خارش و تورم شود. یک فنجان بلغور جو دوسر را در یک پارچه میکروفیبر قرار دهید و آن را در یک کاسه آب داغ خیس کنید. بگذارید حدود 10 تا 15 دقیقه بماند و آن را به وان اضافه کنید. حدود 15 دقیقه در این حمام غوطه ور شوید.
در کهیر بعد از زایمان چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت بروز کهیر پس از زایمان، حتی اگر فقط یک بار اتفاق افتاده است، به پزشک خود بگویید. در صورت داشتن کهیر پس از زایمان و سایر علائم جدی آلرژی زیر بهتر است با پزشک خود مشورت کنید:
- غش کردن
- اختلال در تنفس
- سایر علائم آنافیلاکسی
- سرگیجه یا سبکی سر
- التهاب صورت، لب ها، زبان، دهان یا گلو
اگر بروز کهیرها همچنان ادامه پیدا کرد و یا بعد از چند روز از بین نرفت یا خارش جدی تر و شدیدتر شد، فوراً به پزشک مراجعه کنید. شما ممکن است برای علت اصلی کهیر پس از زایمان به درمان پزشکی نیاز داشته باشید.
همچنین اگر بثورات پوستی دارید و مطمئن نیستید کهیر یا بیماری پوستی دیگری دارید، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
حرف آخر
کهیر می تواند علائم بیماری های دیگری باشد مانند آلرژی باشد که در بدن اتفاق میفتد. کهیر پس از زایمان به چند دلیل ممکن است بروز پیدا کند، آنها به طور معمول برای شما و کودک شما بی ضرر هستند.
با این حال، اگر کهیرهای جدی پس از زایمان دارید یا علت آن یک بیماری مزمن است، ممکن است به درمان نیاز داشته باشید. بدون مشورت با پزشک خود، هیچ نوع دارویی را برای کهیر مصرف نکنید. این مسئله به ویژه در صورتی که کودک خود را شیر می دهید و در دوران شیردهی بسیار مهم است.