بارداری یکی از خاطره انگیز ترین و شیرین ترین اتفاقات در زندگی یک زوج است. دوران پر هیجانی که با وجود 9 ماه سختی پایان بسیار دل چسبی داشته و با ملاقات با کودک دلبندتان پایان می پذیرد. گاهی اوقات بعضی از زنان باردار به خاطر شرایط جسمی شان شاهد سختی های بیشتری در این دوره هستند، به عنوان مثال ویار (میل شدید به خوردن چیزی یا بیزاری از غذا) از جمله اتفاقاتی است که ممکن است در طول دوره بارداری برای هر خانمی اتفاق بی افتد. ویار هم مثل حالت تهوع و استفراغ یکی از اتفاقات رایج در طول 9 ماه بارداری است که اصلاً جای تعجب نداشته و به سراغ اکثریت خانم ها می رود.
- در هفته دوازدهم بارداری هستید و به طور ناگهانی دلتان هوس بستنی می کند.
- به خوردن یک بستنی هم قانع نیستید و دلتان یک عالمه بستنی می خواهد!
- دقیقاً چه زمانی این اتفاق می افتد؟ زمانی که در صف خرید غذای مکزیکی هستید.
- دقیقاً در همان لحظه احساس می کنید که چقدر خوردن بستنی با سس شکلات لذت بخش است.
انواع ویار حاملگی
نوع اول ویاری است که در آن خانم های باردار تمایل زیادی به خوردن بعضی مواد غذایی خاص پیدا می کنند و مشکل خاصی به همراه نخواهد داشت. اما نوع دوم ویار که با حالت بیزاری از برخی غذا ها و مواد خوراکی همراه است ناراحت کننده ترین حالت ویار است. در این نوع ویار خانم حامله از خوردن غذاهای خاص یا حتی بوییدن آن غذا دچار حالت تهوع و استفراغ می شود. این علائم ممکن است بین 4 تا 8 هفته اولیه بارداری به وجود آمده و گاهی تا هفته های 14 و 16 به خودی خود باقی باشد.
در این مقاله در مورد علت اصلی بروز ویار بارداری صحبت کرده و می گوییم دقیقاً چه اتفاقی خواهد افتاد.
همچنین در مورد مدت زمان و دیگر نکات نیز به تفضیل صحبت خواهیم کرد.
علت ویار حاملگی
ویار بارداری به صورتی اتفاق می افتد که گاهی اوقات دلتان خوردن چیز یا ترکیبی را می خواهد که تا قبل از این هیچ میلی به خوردن آن نداشتید. برطبق مطالعات صورت گرفته حدود 50 تا 90 درصد از زنان باردار آمریکایی در حین بارداری هوس خوردن غذای خاصی را می کنند. اما پزشکان از علت دقیق بروز ویار بارداری در خانم ها بی اطلاعند و نمی دانند دقیقاً چه چیزی باعث می شود که به یک باره هوس خوردن مزه یا طعمی خاص به ذهن زنان باردار برسد.
اما احتمالاتی در این مورد وجود دارد، آن هم احتمال تغییرات هورمونی است که در زنان باردار با سرعت بسیار بالایی اتفاق می افتد.
ویار بارداری نیز ممکن است به خاطر این اضافه کاری بدن و تولید هورمون در خون زیاد باشد.
شروع ویار حاملگی
در اکثریت خانم های باردار، ویار بارداری در سه ماهه اول اتفاق افتاده، در سه ماهه دوم به اوج خود رسیده و در سه ماهه سوم فروکش می کند. پزشکان معتقدند گاهی اوقات این ویار بعد از زایمان هم همراه شخص می ماند. حتی بعد از به دنیا آمدن فرزندش تا همیشه میل به خوردن آن ویار خواهد داشت. در حقیقت بسیاری از خانم های باردار فقط به مدت 1 یا 2 روز میل شدیدی به خوردن یک غذای خاص دارد. حتی با آمدن روزهای بعد ویارشان متفاوت خواهد شد.
یعنی به فاصله 1 یا 2 روز ممکن است هر روز غذای خاصی هوس کنند. این داستان تا انتهای بارداری و وضع حمل ادامه داشته باشد.
بیزاری از غذا
بیزاری از غذا دقیقاً در نقطه مقابل ویار غذا است.
این نوع ویار دقیقاً حسی قوی ای مثل ویار در بدن خانم ها ایجاد می کند. ولی این بار این میل قوی نخواستن آن ماده غذایی است.
زمان شروع ویار و بیزاری از غذا تفاوتی نداشته و هر دو در سه ماهه اول بارداری شروع شده، در سه ماهه دوم به اوج خود می رسد. در اکثر موارد در سه ماهه سوم از بین خواهد رفت. طبق مطالعات صورت گرفته، ویار و میل به خوردن غذا نمی تواند احساس حالت تهوع در فرد باردار ایجاد کند. ولی بالعکس بیزاری از یک غذای خاص می تواند باعث ایجاد حالت تهوع در فرد شود.
بر اساس آمار به دست آمده بیشترین بیزاری و نفرت از غذا در زنان آمریکایی نسبت به گوشت بوده است.
به صورتی که بو یا حتی دیدن گوشت قرمز و بافتی شبیه آن می تواند باعث حالت تهوع در زنان باردار شود.مطالعه دیگری نیز نشان می داد که زنانی که در طول روز مقادیر زیادی گوشت مصرف می کردند، حالت تهوع صبحگاهی بیشتری نسبت به زنانی که گوشت کمتری مصرف می کردند به سراغشان می آمد. اما این سؤال پیش می آید که چرا گوشت هیولای زنان باردار است؟ محققان احساس می کنند که این احساس تهوع بیش از حد به خاطر وجود باکتری های موجود در گوشت بوده و می تواند مادر و کودک را مریض کند.
بدن نیز بلافاصله با مشاهده گوشت سریعاً واکنش نشان داده و حالت دفاعی اش را با بیزاری نسبت به آن غذا نشان می دهد.
بیشتر ویارهای بارداری بستگی به ذائقه شخص داشته و گاهی اوقات حتی خنده دار است.
بیشترین ویار هایی که در آمریکا گزارش شده، شامل موارد زیر است:
- میوه ها
- سبزیجات
- کربوهیدرات های ترد
- لبنیات مثل ماست و خامه
- شیرینی مثل بستنی و شکلات
- فست فود هایی مثل پیتزا و همبرگر
آخرین مطالعه ای که در این زمینه صورت گرفت نشان می داد که؛ ویار شکلات، میوه و بستنی جزء محبوب ترین ویارها در بین زنان اهل انگلیس است.
دیگر ویار های نادری که ممکن است شخص داشته باشد شامل موارد زیر می شود:
- تخم مرغ آب پز
- قارچ با خردل فراوان
- هویج رنده شده با کچاپ
بعضی از ترکیباتی که زنان باردار ویار می کنند بسیار عجیب و غریب بوده و باعث ساختن جوک های بسیاری در مورد آن ها شده است.
ترکیب خیار شور و بستنی جزء عجیب ترین ویارها در بین خانم ها است.
حتی در داخل بعضی از کتاب های آشپزی دستور تهیه غذایی با خیار شور و بستنی نیز آمده است!
در چه صورتی به خاطر ویار حاملگی باید به پزشکتان مراجعه کنید؟
بعضی از ویار ها ممکن است خطرناک باشد. حتی نشانه ای است برای اینکه به پزشکتان مراجعه کنید.
به عنوان مثال اگر میل شدیدی به خوردن کثیفی، یا دیگر موارد غیر خوردنی دارید حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.
این نوع ویار ممکن است ناشی از بیماری پیکا (پرخوری و هرزه خوری عصبی) باشد که موجب انحراف تغذیه ای شخص می شود.حتی شخص هر چیز غیرخوردنی را می خواهد بخورد. در موارد بسیار کم ویار حاملگی به نوشیدن الکل و مواد مخدر نیز گزارش شده است که بسیار خطرناک است. به هیچ وجه نباید به آن بی توجه کرد. بهتر است برای امنیت و سلامت کودکتان حتماً در این مورد با پزشکتان صحبت کنید.
پیشگیری ویار حاملگی
علاوه بر درمان ها، ویتامین ها و مراقبت هایی که پزشکتان در دوران بارداری تجویز می کند، بهتر است به موارد زیر نیز توجه کنید:
- از خوردن خوراکی های سرشار از نمک بپرهیزید. غذاهای دارای چربی زیاد را به خاطر دیر هضم بودن از رژیم غذایی حذف کرده و مصرف کمی زنجبیل را به رژیم غذای تان اضافه کنید.
- مصرف شیرینی جات در خانم های باردار می تواند استفراغ و حالت تهوع را در آنها کاهش دهد. ولی دقت کنید که نباید در مصرف شیرینی جات زیاده روی کنید. در طول روز مایعات کافی بنوشید زیرا اینکار به کاهش حالت تهوع کمک می کند.
- بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب برای جلوگیری از حالت تهوع صبحگاهی تکه ای نان تست یا بیسکوییت میل کنید.در رژیم غذایی تان از غذاهای سرشار از کربوهیدرات، کم چرب و زود هضمی مثل نان تست و سیب زمینی پخته استفاده کنید.برای کم کردن افت و افزایش قند خون قبل از خواب کربوهیدرات به همراه پروتئین مصرف کنید. تا حالت تهوع صبحگاهی تان کمتر شود.
- در طول روز حجم غذای کمتری میل کرده و به جای آن تعداد دفعات غذا خوردن را افزایش دهید. زیرا خالی نگه داشتن معده باعث می شود تا در طول روز کمتر احساس حالت تهوع داشته باشید.
- بیشتر در معرض هوای باز قرار بگیرید. زمانی که در منزل هستید پنجره ها را باز کنید. تا هوای تازه به مشام تان بخورد.از میل کردن غذاهایی مثل سیر، کلم و پیاز که باعث ایجاد حالت تهوع و استفراغ می شوند تا حد امکان بپرهیزید.
ویار حاملگی نوزاد پسر
اینکه می گویند ویار شما بیانگر جنسیت کودک داخل رحم شماست، اصلا قابل اعتماد نیست. ضریب خطای بسیار زیادی دارد. بسیاری از مردم معتقدند زنی که ویار ندارد فرزند پسر به دنیا خواهد آورد. زنانی که دچار ویار می شوند نشانه ای از هورمون هایی است که باعث تولد نوزاد دختر می شود. با این حال تحقیقات نشان می دهد که مادرانی که در سه ماهه اول بارداری دچار ویار شدید می شوند. احتمال اینکه جنین دختر در شکمشان داشته باشند بسیار بیشتر از مادرانی است که در این سه ماهه ویار ندارند.
اهمیت تهوع حاملگی
احساس تهوع شدید در دوران بارداری باعث کاهش وزن فرد و اختلال در تعادل الکترولیتی خواهد شد.
این تهوع ها در موارد خفیف با رعایت رژیم غذایی، استراحت و قرص های آنتی اسید برطرف می شود. ولی گاهی اوقات ممکن است این حالت تهوع به حدی شدید و قوی باشد. نیاز به بستری شدن مادر در بیمارستان باشد. سعی کنید در طول دوره بارداری بدون مشورت و تجویز پزشکتان هیچگونه قرصی را برای جلوگیری از حالت تهوع میل نکنید. اگر حالت تهوع همراه با تب شدید داشتید و حالت تهوع تا ماه های آخر بارداری نیز همراه تان بود حتماً به پزشکتان مراجعه کنید.
بی توجهی به ویار حاملگی
اگر به عنوان مثال ویار سیب زمینی سرخ کرده دارید و دلتان می خواهد تا با هر وعده غذایتان مقدار زیادی سیب زمینی سرخ کرده بخورید. بهتر است حواستان به میزان سیب زمینی مصرفی باشد. بسیاری از پزشکان میل کردن مواد غذایی پر نمک، پر چربی و پر کربوهیدرات را مشکل بزرگی نمی دانند. البته این فقط در صورتی است که مدت کوتاهی ویار کرده باشید و خیلی زود برطرف شود. میل کردن غذاهای ناسالم، سرشار از چربی، شکر و مواد شیمیایی می تواند باعث افزایش وزن، دیابت بارداری و مشکلات جدی برای جنین شما شود. پس بهتر است مراقب ویارهای خود باشید.
آخرین دیدگاهها