شایعترین اختلالات پوستی دهانه واژن ممکن است به دلایل مختلفی از جمله عفونت، ضربه، نئوپلازی یا پاسخ های ایمنی و یا حساسیت ها بروز پیدا کند. دهانه واژن بخش خارجی دستگاه تناسلی زنان است. این بخش از قسمت های مختلف مونس پوبیس، لب های بزرگ و کوچک، کلیتوریس، دهلیز، پیاز دهلیزی، غدد بارتولین، غدد پارورترال (شبه پروستاتی) و دهانه مجرای ادرار و دهانه واژن تشکیل می شود. استروژن یکی از هورمون های تولید مثل زنانه است که با افزایش سن تولید آن در بدن کاهش می یابد. پایین بودن سطح استروژن می تواند پوست دهانه واژن را خشک کرده و باعث خارش، تحریک و ایجاد ناراحتی در ناحیه شود.
کمبود رطوبت در ناحیه دستگاه تناسلی زنان می تواند انواع مختلفی از بیماری های پوستی دهانه واژن را ایجاد کند. این مشکلات معمولا به راحتی برطرف می شوند اما در صورت عدم درمان به موقع می توانند عوارض جدی تری را ایجاد کنند. درمان هرگونه اختلال پوستی دهانه واژن به علت اصلی آن بستگی دارد.
بیماری های مربوط به دهانه واژن ممکن است به دلایل مختلفی از جمله عفونت، ضربه، نئوپلازی یا پاسخ های ایمنی ایجاد شود. برخی از مهمترین این بیماری ها، عبارتند از:
لیکن پلان
لیکن پلان، نوعی بیماری التهابی است که با خارش و خراش شدید دهانه واژن همراه است. این عارضه توسط عوامل محیطی (لباس، گرما، تعریق) ایجاد می شود. مواد شیمیایی موجود در صابون ها، لوسیون ها و گاهی حساسیت های غذایی منجر به ضخیم شدن پوست دهانه واژن می شوند.
لیکن اسکلروزیس
لیکن اسکلروزیس، نوعی بیماری التهابی است که پوست واژن را درگیر می کند. این عارضه مزمن به طور معمول در زنان یائسه دیده می شود. ابتلا به این بیماری در 30 درصد موارد با بیماری های خودایمنی ارتباط دارد.
درماتیت تماسی
درماتیت تماسی، یک التهاب پوستی است که در اثر عوامل آلرژی زا ایجاد می شود. خارش، قرمزی و تورم از مهمترین علائم این عارضه است.
ولوو واژینیت
این عارضه همراه با ترشحات غلیظ و بوی نامطبوع است و معمولا باعث خارش، قرمزی و تورم در دهانه واژن می شود. این بیماری می تواند توسط عوامل بیماری زای مختلف در دختران قبل از دوران بلوغ ایجاد شود. در بزرگسالان، عفونت های منتقله از راه جنسی مانند سوزاک، کلامیدیا، ویروس هرپس سیمپلکس، تریکومونیاز یا HPV می توانند از عوامل ابتلا به این بیماری باشند. همچنین عفونت های کاندیدایی (قارچی) و واژینوز باکتریایی نیز از علل احتمالی ولوو واژینیت هستند.
نئوپلازی داخل اپیتلیالی (ضایعات سرطانی ولو)
این عارضه یک نوع تغییرات پیش سرطانی است. ابتلا به آن معمولاً با خارش و ضایعات پوستی همراه است. درد، خونریزی و زخم نیز ممکن است از شکایت اولیه بیماران باشد. سرطان سلول های سنگفرشی شایعترین سرطان دهانه واژن در بیماران است.
ولوودینیا
ولوودینیا، درد مزمنی است که در اطراف ناحیه دهانه واژن رخ می دهد. علت ابتلا به این بیماری همچنان نامشخص است. عواملی مانند عفونت های قارچی و باکتریایی از علل احتمالی این عارضه به شمار می روند. علت سندرم های درد دهانه واژن اغلب پیچیده و چند عاملی است.
هیدرادنیت
هیدرادنیت یک بیماری مزمن است که توسط غده تولید کننده عرق ایجاد می شود. التهاب غدد چربی پوست معمولا با ایجاد ضایعات مکرر همراه است. این ضایعات پوستی می توانند باعث ایجاد آبسه، فیستول و زخم شوند. این عارضه می تواند ناحیه پرینه ایجاد شود.
علاوه بر تمام موارد گفته شده، مشکلات پوستی دهانه واژن معمولا در اثر عفونت، ضربه، نئوپلازی یا پاسخ های ایمنی ایجاد می شود. از طرفی هم پسوریازیس و اگزما نیز می توانند بر روی بافت دهانه واژن تأثیر بگذارند.
علائم شایعترین اختلالات پوستی دهانه واژن چیست؟
خارش شایع ترین شکایت مربوط به مشکلات پوستی دهانه واژن است که ممکن است با علائم زیر در ناحیه تناسلی همراه باشد:
- درد
- تورم
- ترشحات
- قرمزی یا تغییر رنگ
- زخم و ضایعات پوستی
علل شایعترین اختلالات پوستی دهانه واژن چیست؟
عفونت های دهانه واژن اغلب در اثر رشد بیش از حد میکروارگانیسم های موجود در دهانه واژن ایجاد می شوند. این میکروارگانیسم ها شامل باکتری های بی هوازی هستند که باعث ابتلا به عفونت های قارچی می شوند. بیش از 90 درصد از عفونت های واژینال توسط مخمری به نام کاندیدا آلبیکنس در بدن رخ می دهند.
علاوه بر این، موارد زیر می توانند خطر ابتلا به عفونت های دهانه واژن را افزایش دهند:
- زایمان زودرس
- عفونت های پیش رونده و آندومتریت مزمن
- دیسپلازی پیش سرطانی دهانه رحم که بعدها می تواند منجر به سرطان دهانه رحم شود.
- ابتلا به عفونت های مقاربتی مانند HIV، ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، کلامیدیا، سوزاک و تریکومونیازیس
علاوه بر این، خطر سرطان دهانه رحم با ابتلا به ویروس HPV افزایش می یابد؛ زیرا این عارضه تغییرات سلولی خاصی را در دهانه رحم ایجاد می کند.
در حقیقت، این ویروس پرخطر به عنوان یکی از اصلی ترین عوامل سرطان دهانه رحم شناخته شده است.
واژینوز باکتریایی شایع ترین علت عفونت دهانه واژن است که زنان را در سال های باروری تحت تأثیر قرار می دهد، ابتلا به این عارضه می تواند زمینه ساز مشکلات جدی تری مانند سرطان دهانه رحم باشد؛ بنابراین حتی با وجود شایع بودن این بیماری نباید آن را ساده گرفت.
مهمترین علائم عفونت دهانه واژن چیست؟
شایعترین علائم عفونت های دهانه واژن، عبارتند از:
- درد
- خارش
- لکه بینی
- سوزش ادرار
- درد در حین مقاربت
- ترشحات غیر طبیعی دهانه واژن (از نظر حجم، بو و رنگ)
سلامت دهانه واژن شما باید هر چند وقت یکبار توسط پزشک بررسی شود. در صورت مشاهده هر یک از علائم بالا با پزشک خود مشورت کنید.
چگونه از عفونت های دهانه واژن پیشگیری کنیم؟
ابتلا به بسیاری از بیماری های عفونی تقریبا اجتناب ناپذیر است. رعایت دقیق بهداشت، مصرف محصولات پروبیوتیک و در مواردی استفاده از داروهای ضد قارچ می تواند از بروز عفونت های قارچی پیشگیری کند. تریکومونا عفونت مقاربتی است و به همین علت استفاده صحیح از کاندوم می تواند خطر ابتلا به این عفونت ها را تا حد بسیار زیادی کاهش دهد.
رعایت بهداشت یکی از اولین اقداماتی است که یک زن می تواند برای کاهش درد و التهاب دهانه واژن انجام دهد.
رعایت توصیه های زیر تا حد بسیار زیادی در پیشگیری از ابتلا به بیماری های پوستی دهانه واژن موثر است:
- لباس زیر نخی و سفید بپوشید.
- قبل از پر شدن مثانه ادرار کنید.
- شلوار و دامن های گشاد بپوشید.
- پس از دفع ادرار، دهانه واژن را با آب بشویید.
- از شستشوی دهانه واژن با شامپو خودداری کنید
- از شوینده های مورد تایید پزشک استفاده کنید.
- ناحیه دهانه واژن را فقط با آب خنک یا ولرم بشویید.
- از پد و تامپون قاعدگی 100٪ پنبه ای استفاده کنید.
- از دستمال توالت نرم، سفید و بدون بو استفاده کنید.
- برای شستن لباس های زیر از نرم کننده پارچه استفاده نکنید.
- با افزودن فیبر به رژیم غذایی از ابتلا به یبوست پیشگیری کنید.
- لباس های شنای مرطوب و لباس های ورزشی را به سرعت از تن خارج کنید.
- از پوشیدن جوراب شلواری پرهیز کنید. به جای آن از ارتفاع ران یا تا زانو امتحان کنید.
- برای رفع سوزش و تحریک از آب ولرم یا حمام خنک سیتز (استحمام نشیمن) استفاده کنید.
- از حمام حباب دار، محصولات بهداشتی زنانه یا هر نوع کرم یا صابون معطر استفاده نکنید.
شایعترین اختلالات پوستی دهانه واژن چگونه درمان می شوند؟
درمان مشکلات پوستی دهانه واژن متفاوت است و به علت ایجاد کننده آن بستگی دارد:
- بیماری های عفونی. بیماری های عفونی با استفاده از داروهایی مانند آنتی بیوتیک ها، ضد ویروس ها و ضد قارچ ها کنترل می شوند.
- التهاب و بیماری های مزمن. علائم التهاب و بیماری های مزمن با انجام اقداماتی مانند عدم استفاده از مواد شوینده معطر، صابون ها، لوسیون ها و خودداری از پوشیدن لباس زیرهای تهیه شده از الیاف مصنوعی کنترل می شود. کورتیکواستروئیدها و سایر عوامل سرکوب کننده سیستم ایمنی نیز گزینه هایی برای درمان هستند.
- نئوپلازی های دهانه واژن. این عارضه در اثر رشد سلول های غیر طبیعی در دهانه واژن رخ می دهد. نئوپلازی های دهانه واژن غالباً با مداخلات جراحی درمان می شوند.
- درد دهانه واژن. ولوودینیا بیماری است که در آن ناحیه اطراف دهانه واژن دچار سوزش و دردهای مزمن می شود. برای درمان این عارضه باید علت اصلی بیماری درمان شود؛ بنابراین رویکردهای درمان برای درد در دهانه واژن زیاد است. متداول ترین روش های درمانی مورد استفاده در این بیماری شامل اصلاح سبک زندگی (به عنوان مثال، بهداشت و ورزش دهانه واژن)، فیزیوتراپی کف لگن و درمان شناختی-رفتاری و مشاوره است. گاهی در کنار این موارد مصرف داروهای مختلف، از جمله تزریق درمانی، داروهای خوراکی و پمادهای موضعی نیز تجویز می شود.
درمان خانگی برای کاهش التهاب دهانه واژن چیست؟
در اینجا چند نکته و روش درمانی برای تسکین پوست دهانه واژن وجود دارد:
- استفاده از بسته های ژل خنک و یخ در فواصل زمانی مشخص بر روی دهانه واژن در کاهش احساس سوزش بسیار موثر است.
- از پرداختن به ورزش هایی مانند دوچرخه سواری و سوارکاری که فشار مستقیمی به دهانه واژن وارد می کنند، خودداری کنید.
- اجتناب از پوشیدن لباس های تنگ و استفاده از انواع لباس زیرهای نخی و راحت، راهکار مفید دیگری است که می تواند درد و التهاب دهانه واژن را تا حد بسیار زیادی کاهش دهد.
- در بیماران مبتلا به درد مزمن دهانه واژن، انجام ورزش ها و تکنیک های کاهش استرس مانند یوگا، رعایت بهداشت دهانه واژن و حمام نمک و یا حمام بلغور جو دوسر می تواند به تسکین علائم التهاب کمک کند.
- مراجعه به روانکاو در افرادی که درد جنسی دارند بسیار موثر است زیرا باعث مرطوب شدن ناحیه دهانه واژن و کاهش اصطکاک در حین رابطه می شود. به این افراد معمولاً استفاده از روان کننده های مبتنی بر آب توصیه می شود. همچنین از ویتامین E، روغن نارگیل و روغن زیتون نیز می توان به عنوان روان کننده های موضعی استفاده کرد.
چگونه می توان بهداشت دهانه واژن را حفظ کرد؟
فلور دهانه واژن از میلیاردها میکروارگانیسم تشکیل شده است. میکروارگانیسم اصلی لاکتوباسیلوس است که با تولید اسید لاکتیک، باعث اسیدی شدن محیط دهانه واژن می شود. این محیط اسیدی، به نوبه خود، فلور طبیعی دهانه واژن را حفظ می کند و از رشد باکتری های بیماری زا پیشگیری می کند. با این حال هنگامی که این تعادل به هم می خورد یا میکروارگانیسم بیماری زا به این محیط وارد می شود، مشکلاتی برای سلامت دهانه واژن ایجاد می شود.
رعایت بهداشت دهانه واژن به چیز خاصی نیاز ندارد. تا زمانی که هیچ عفونت پاتولوژیک یا عدم تعادل در فلور طبیعی دهانه واژن ایجاد نشده باشد، دهانه واژن سالم است. تمیز کردن به موقع ناحیه دهانه واژن اهمیت زیادی دارد. این کار باید به صورت روزانه انجام شود. برای پیشگیری از عفونت، کلید اصلی تمیز بودن دهانه واژن است.
همچنین، پوشیدن لباس زیرهای نخی می تواند به جذب رطوبت کمک کرده و احساس شادابی در شما ایجاد کند. در تابستان حتماً میزان مراقبت خود را بیشتر کنید؛ زیرا به دلیل گرما و عرق کردن، دهانه واژن به تمیز کردن مکرر نیاز دارد.