لوگو پزشکت
زبان

العربی

رادیو پزشکت

الیگومنوره

الیگومنوره || پزشکت

فهرست مطالب

فرم با 5 گزینه

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:


الیگومنوره (Oligomenorrhea) به خونریزی کم‌ یا خفیف در افرادی که قاعدگی دارند، اطلاق می‌شود. به عنوان یک تشخیص پزشکی در نظرگرفته می شود و به طور خاص به زمانی اشاره دارد که یک سیکل قاعدگی بیش از 35 روز طول می کشد، یا یک فرد کمتر از 9 دوره قاعدگی در یک سال داشته باشد. علل مختلفی برای الیگومنوره وجود دارد که برخی از آنها بی ضرر هستند. همچنین این وضعیت می تواند نشانه ای از یک بیماری جدی تر باشد.

علائم الیگومنوره

از دست دادن پریود یا بی نظمی گاه به گاه چرخه قاعدگی، کاملا طبیعی است. برخی تغییرات در چرخه قاعدگی افراد در طول زندگی طبیعی است. هورمون هایی که بر چرخه قاعدگی تأثیر می گذارند می توانند به طور موقت تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار گیرند. با این حال، اگر دوره‌های قاعدگی یک فرد به طور ناگهانی متفاوت شود و به حالت عادی در دوران قاعدگی‌ بعدی برنگردد، مهم است که بفهمیم چه چیزی باعث این تغییر شده است.

علائم الیگومنوره، عبارتند از:

  • بیش از 35 روز بدون پریود شدن
  • داشتن کمتر از نه پریود در سال
  • سیکل های قاعدگی که نامنظم هستند.
  • دوره هایی که سبک تر از حد معمول هستند.

هنگامی که خونریزی های مختلف اتفاق می افتد، ممکن است علائم دیگری از قاعدگی خود مانند سندرم پیش از قاعدگی، گرفتگی عضلات و نفخ داشته باشید. از طرفی هم ممکن است اصلا علائم دیگری نداشته باشید.

خون دوران قاعدگی ممکن است قهوه ای تیره، قرمز یا صورتی کم رنگ باشد. حتی احتمال دارد هنگام پاک کردن، روی یک پد یا تامپون یا در لباس زیر متوجه شوید.

علل Oligomenorrhea

الیگومنوره || پزشکت

در یک چرخه قاعدگی منظم، تغییرات هورمونی به دیواره رحم سیگنال می دهد که هر ماه برای تخمک بارور شده تشکیل شود. البته تخمک همیشه راه خود را به سمت رحم پیدا نمی کند. هنگامی که پوشش لازم نباشد، بافت از دهانه رحم عبور می کند و وارد واژن می شود، جایی که می تواند بدن را به شکل پریود ترک کند.

این فرآیند هر ماه یا بیشتر اوقات، اتفاق می‌افتد، اگرچه تغییرات طبیعی در طول چرخه قاعدگی می‌تواند کمی طولانی‌تر یا کوتاه‌تر از ۲۸ روز باشد.

هنگامی که یک فرد جوان برای اولین بار سیکل های قاعدگی را شروع می کند، ممکن است چندین سال طول بکشد تا عادت ماهانه یک الگوی منظم ایجاد شود. در آغاز، خونریزی های نامنظم و پریودهایی که کمتر یا بیشتر از ماه قبل هستند عادی تلقی می شوند. با گذشت زمان، هورمون ها معمولا تثبیت می شوند.

تغییرات در چرخه قاعدگی نیز ممکن است زمانی رخ دهد که فرد در حال ورود به یائسگی است. تغییرات هورمونی که برای تسهیل این انتقال اتفاق می‌افتد، اغلب منجر به دوره‌هایی می‌شود که دیر یا زودتر از حد انتظار رخ می‌دهند، که از نظر مدت و میزان خونریزی متفاوت است، تا زمانی که در نهایت به طور کامل متوقف شوند.

سلامت بانوان

تغییر سبک زندگی

چرخه های قاعدگی نیز ممکن است در پاسخ به تغییرات دیگر در زندگی فرد تغییر کند. به عنوان مثال، باردار شدن، زایمان و شیر دادن به نوزاد می تواند بر دوره های قاعدگی فرد تأثیر بگذارد.

تغییر در شیوه زندگی شما، مانند رفتن به تعطیلات، استرس در محل کار، یا کاهش وزن زیاد نیز می تواند بر قاعدگی شما تأثیر بگذارد. سوءتغذیه می تواند باعث نامنظم شدن قاعدگی شود و حتی ممکن است متوقف شود (آمنوره). افراد مبتلا به اختلالات خوردن مانند بی اشتهایی عصبی که به شدت دچار کمبود وزن می شوند، اغلب سیکل قاعدگی را متوقف می کنند.

ورزش شدید

افرادی که به شدت ورزش یا تمرین می کنند نیز می توانند تغییراتی در چرخه قاعدگی خود داشته باشند. برخی از ورزشکاران نخبه به دلیل شدت تمرین دوره های بسیار سبکی دارند یا اصلا پریود نمی شوند.

اضافه وزن داشتن

از طرف دیگر، اضافه وزن یا چاقی نیز می تواند بر چرخه شما تأثیر بگذارد. استروژن، هورمون کلیدی برای تنظیم قاعدگی، در چربی بدن یافت می شود. داشتن چربی بیشتر در بدن باعث افزایش سطح استروژن می شود که می تواند بر چرخه قاعدگی تأثیر بگذارد. علل مرتبط با وزن بی‌نظمی چرخه قاعدگی را معمولاً می‌توان با حفظ وزن مناسب برطرف کرد.

داروهای خاص

برخی از داروها، به ویژه کنترل بارداری هورمونی ، می توانند به طور عمده چرخه قاعدگی فرد را تغییر دهند. مصرف قرص‌های ضدبارداری یا تزریق واکسن‌هایی مانند دپو پروورا، استفاده از چسب یا حلقه، یا قرار دادن IUD می‌تواند منجر به تغییرات پریود شود.

اگر به طور نامنظم از روش های مختلف کنترل بارداری استفاده می کنید یا روش ها را به طور مکرر تغییر می دهید، می تواند باعث خونریزی غیر طبیعی یا غیرقابل پیش بینی شود. این معمولاً زمانی بهتر می شود که به طور مداوم از نوعی کنترل بارداری استفاده کنید که برای شما مفید است.

کنترل بارداری هورمونی اغلب برای درمان مشکلات مربوط به چرخه قاعدگی استفاده می شود. برخی از افرادی که قاعدگی دارند ممکن است استفاده از اشکال مداوم کنترل بارداری هورمونی را برای کاهش مدت یا دفعات پریودهای خود یا سرکوب کامل آنها انتخاب کنند.

سایر داروهایی که می توانند بر چرخه قاعدگی تأثیر بگذارند، عبارتند از:

  • درمان های صرع
  • داروهای ضد انعقاد مانند آسپرین
  • داروهای ضد اضطراب یا ضد روان پریشی

بیماری ها

الیگومنوره می تواند نشانه ای از چندین بیماری زمینه ای باشد، از جمله:

  • بیماری گریوز
  • سندرم پرادر ویلی
  • اختلالات تیروئید
  • نارسایی اولیه تخمدان
  • بیماری التهابی لگن
  • دیابت نوع 1 و 2 کنترل نشده
  • استفاده از استروئید آنابولیک
  • تومورهای ترشح کننده هورمون
  • انسدادهای رحم، دهانه رحم و یا واژن
  • سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
  • پرولاکتینوما (آدنوم در غده هیپوفیز قدامی)
  • هایپرپرولاکتینمی (افزایش سطح پرولاکتین در خون)

تشخیص الیگومنوره

الیگومنوره || پزشکت

هنگامی که با نگرانی در مورد چرخه قاعدگی خود به پزشک مراجعه می کنید، آنها با پرسیدن سوالاتی در مورد سلامت شما تشخیص علت اصلی را شروع می کنند. همچنین ممکن است از شما در مورد سلامت قاعدگی مادر، خاله یا خواهرتان و اینکه آیا تا به حال به بیماری سلامت باروری یا سرطان مبتلا شده اند یا نه سوالاتی بپرسند.

شما باید به یک متخصص در زمینه بهداشت باروری، به نام متخصص زنان و زایمان (OBGYN) مراجعه کنید. آنها سوالات عمیق تری از شما خواهند پرسید و ممکن است آزمایشاتی را انجام دهند.

یک OBGYN در مورد علائم شما صحبت خواهد کرد و ممکن است از شما در مورد سابقه جنسی شما و همچنین هرگونه بارداری و زایمانی که داشته اید سوال بپرسد. ممکن است از شما در مورد سایر بیماری ها یا جراحی هایی که انجام داده اید و همچنین هر دارو و مکملی که مصرف می کنید سؤال شود.

ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی شما ممکن است یک معاینه رکتوواژینال انجام دهد، که می‌تواند به او کمک کند هر گونه ناهنجاری را که نمی‌تواند در معاینه ببیند احساس کند. با استفاده از یک انگشت روغن کاری شده و دستکش، آنها به آرامی داخل راست روده و واژن شما را بررسی می کنند. ممکن است ناراحتی مختصری را تجربه کنید یا احساس خجالت کنید، اما امتحان به سرعت تمام خواهد شد.

همچنین ممکن است نیاز به معاینه واژینال با استفاده از اسپکولوم داشته باشید. این به OBGYN شما کمک می کند تا داخل واژن، تا دهانه رحم را ببیند. آنها ممکن است از سواپ استفاده کنند که به نظر می رسد یک نوک Q طولانی است تا نمونه ای را که می تواند برای عفونت آزمایش شود، تهیه کنند.

آزمایشات تشخیصی

اگر ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما نتواند به درستی تشخیص دهد که چه چیزی باعث تغییر در دوره های شما شده ، ممکن است بخواهد انواع دیگری از آزمایش ها را سفارش دهد. اولین آزمایش هایی که انجام می دهند معمولاً کمتر تهاجمی خواهند بود و اگر احساس کنند نیاز به بررسی دقیق تری است، به تدریج بیشتر درگیر می شوند.

برای شروع، ممکن است لازم باشد نمونه خون یا ادرار تهیه کنید. اینها را می توان برای تعدادی از شرایط که می تواند باعث بی نظمی قاعدگی شود، آزمایش کرد.

آزمایشاتی که ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است برای تشخیص علت اولیگومنوره تجویز کند، عبارتند از:

  • آزمایش خون برای بررسی اختلالاتی که باعث خونریزی، کمبودهای تغذیه ای، عفونت ها، نشانگرهای التهاب و سایر یافته ها می شود.
  • آزمایش هایی برای بررسی سطح هورمون و عملکرد تیروئید شما
  • نمونه های ادرار برای بررسی بارداری، عفونت یا STDs
  • پاپ اسمیر برای آزمایش سرطان دهانه رحم
  • بیوپسی بافتی دیگر برای جستجوی انواع دیگر سرطان

ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی شما همچنین ممکن است از آزمایش‌های تصویربرداری برای بررسی اندام‌های تناسلی استفاده کند، از جمله:

  • سونوگرافی از شکم و لگن، از جمله سونوگرافی ترانس واژینال
  • سی تی اسکن یا ام آر آی

عمل جراحی

اگر هیچ یک از این آزمایشات علت وضعیت شما را نشان نداد، ممکن است ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما بخواهد جراحی را انجام دهد. آنها همچنین ممکن است شما را به یک جراح متخصص در سلامت باروری ارجاع دهند.

در بیشتر موارد، اولین نوع جراحی که آن ها امتحان می کنند، یک روش کم تهاجمی به نام لاپاراسکوپی است. این جراحی فقط به چند برش کوچک در شکم شما نیاز دارد تا جراح بتواند از دوربین و برخی ابزارها برای بررسی حفره شکم و لگن شما استفاده کند. این روش معمولاً نسبت به سایر انواع جراحی زمان بهبودی کوتاه‌تری دارد و می‌تواند در تشخیص بیماری‌هایی که در آزمایش خون یا سونوگرافی ظاهر نمی‌شوند، مانند آندومتریوز، بسیار مفید باشد.

در برخی موارد، ممکن است به یک نوع جراحی تهاجمی تر به نام لاپاراتومی نیاز داشته باشید. این روش به برش های بزرگتر یا بیشتر نیاز دارد و دوره نقاهت طولانی تری دارد.

درمان الیگومنوره

الیگومنوره || پزشکت

اینکه کدام درمان برای شما مناسب است به علت و همچنین سلامت کلی شما بستگی دارد. برخی از انواع درمان‌ها ممکن است برای شما مناسب نباشند، اما برای افراد دیگر خوب عمل کنند.

به عنوان مثال، در حالی که کنترل بارداری هورمونی می تواند در بسیاری از افراد برای درمان مشکلات قاعدگی استفاده شود، اگر سابقه لخته شدن خون دارید، ممکن است استفاده از آن برای شما خطرناک باشد.

تغییرات سبک زندگی

اگر الیگومنوره به چیزی در سبک زندگی شما مربوط می شود، مانند وزن، ورزش معمول، یا سطح استرس، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند به شما کمک کند منابع و حمایت لازم برای ایجاد تغییرات را دریافت کنید. ممکن است متوجه شوید که پس از بازگشت از تعطیلات، شروع یک برنامه کاری جدید، یا افزایش وزن در صورت کمبود وزن، مشکلات مربوط به پریود خود به خود بهتر می شوند.

پیشگیری از بارداری یا هورمون درمانی

اگر شرایط خاصی دارید که به هورمون‌ها پاسخ می‌دهد، ممکن است ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی از شما در مورد آزمایش انواع مختلف روش‌های پیشگیری از بارداری برای مدیریت دوره‌های خود سوال کند. حتی اگر از نظر جنسی فعال نیستید یا هرگز رابطه جنسی نداشته اید، می توانید از این داروها استفاده کنید.

گزینه های مختلفی از جمله قرص، چسب، حلقه و آی یو دی وجود دارد. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید کدام یک برای شما مناسب است. ممکن است لازم باشد بیش از یک روش را امتحان کنید تا روشی را پیدا کنید که به علائم شما کمک کند. با کنترل بارداری هورمونی، قبل از اینکه تصمیم بگیرید که این روش موثر نیست، باید به بدن خود زمان بدهید تا خود را با روشی سازگار شود. این ممکن است چندین ماه باشد.

نوع دیگری از هورمون درمانی که ممکن است پزشک شما تجویز کند آگونیست های هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) است. با این حال، باید بدانید که این داروها برای طولانی مدت استفاده نمی شوند و عوارض جانبی نیز دارند.

درمان بیماری های زمینه ای

اگر یک عفونت مقاربتی برای شما تشخیص داده شود، ممکن است برای درمان آن آنتی بیوتیک به شما داده شود. مهم است که به شریک جنسی خود در مورد تشخیص خود بگویید تا آنها نیز آزمایش و درمان شوند. در حالی که تحت درمان هستید، برای جلوگیری از انتشار عفونت، باید از هر نوع رابطه جنسی خودداری کنید. هنگامی که رابطه جنسی را از سر می گیرید، مطمئن شوید که به طور مداوم از اعمال جنسی ایمن استفاده می کنید.

اگر الیگومنوره را در نتیجه یک بیماری دیگر تجربه می کنید، ممکن است برای اطمینان از درمان آن نیاز به مراجعه به نوع دیگری از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی داشته باشید. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی مختلف در درمان قسمت های مختلف بدن تخصص دارند. بسته به بیماری یا بیماری زمینه ای که دارید، یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند به شما در مدیریت آن کمک کند.

به عنوان مثال، اگر بیماری تیروئید در شما تشخیص داده شود، متخصص غدد می تواند به شما در یافتن داروی مناسب برای درمان آن کمک کند. هنگامی که وضعیت شما مدیریت شد، احتمالاً متوجه خواهید شد که علائمی مانند اولیگومنوره شروع به برطرف شدن می کنند.

در حالی که شیوع کمتری دارد، ممکن است بیماری جدی تری نیز برای شما تشخیص داده شود. تومورهای خوش خیم و سرطانی دستگاه تناسلی می توانند باعث الیگومنوره شوند و اغلب باید با جراحی تخصصی درمان شوند.

سخن آخر

الیگومنوره معمولاً به عنوان داشتن یک سیکل قاعدگی که بیش از 35 روز طول می کشد یا کمتر از 9 دوره در یک سال کامل تعریف می شود. برخی تغییرات در چرخه قاعدگی بخشی طبیعی از تغییر هورمون ها در طول زندگی است، به خصوص زمانی که فرد برای اولین بار پریود می شود، پس از بچه دار شدن، و زمانی که به یائسگی نزدیک می شود.

دلایل مختلفی برای الیگومنوره وجود دارند. برخی از این علل فقط موقتی هستند و ممکن است خود به خود برطرف شوند. با این حال، سایر علل جدی تر، از جمله چندین نوع سرطان تولید مثل، نیاز به تشخیص و درمان به موقع دارند.

درمان الیگومنوره به علت ایجاد آن و همچنین وضعیت سلامت، ترجیحات و نیازهای فردی فرد بستگی دارد. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی به شما کمک می کند تا تصمیمی آگاهانه در مورد درمان هر گونه بی نظمی قاعدگی بگیرید.

همین حالا سوال خودتون رو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

3 / 5. تعداد رای ها: 1

هنوز کسی نظرش را ثبت نکرده شما اولین نفر باشید.

0

مقالات مرتبط

نمایش کامنت‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز