درد سمت راست بدن در دوران بارداری معمولاً جای نگرانی ندارد. این درد می تواند به دلایل متداول رخ دهد که معمولاً به راحتی کنترل می شوند و موقتی هستند. با این حال، گاهی اوقات درد پهلو در بارداری می تواند نشانه یک مسئله جدی تر باشد. ممکن است به کمک پزشکی نیاز داشته باشید. بارداری تغییرات عمده ای در زندگی و بدن زن ایجاد می کند. افزایش وزن، و سایر تغییرات جسمی همراه با رشد جنین در رحم مادر، می توانند باعث درد در پهلو شوند. با خواندن این مقاله می توانید در صورت داشتن درد سمت راست بدن در دوران بارداری، علت آن را بیابید.
علل درد سمت راست بدن در دوران بارداری
شایع ترین علت های درد سمت راست بدن در دوران بارداری، عبارتند از:
کشیدگی عضله
مادر، برای رشد و تغذیه کودک، به تغدیه مناسب نیاز دارد که این عمل همراه با افزایش وزن می باشد. افزایش وزن می تواند باعث کشیدگی عضله گردد. این اتفاق بیشتر در سه ماهه دوم و سوم بارداری دیده می شود. علاوه بر افزایش وزن، خم شدن بیش از حد هنگام نشست و برخاست، یا بلند کردن کودک نوپا یا چیز دیگری که سنگین است می تواند باعث درد در سمت راست بدن شود. ممکن است از پیچ خوردگی عضله یا کشیدگی در پهلو احساس درد کنید. کمردرد همچنین می تواند گاهی اوقات انتشار یابد و باعث ایجاد درد در قسمت میانی تا پایین سمت راست بدن شما شود.
کشیدگی رباط گرد رحم
در دوران بارداری، رحم همزمان با رشد کودک همانند یک بالون منبسط می شود. رباط دور رحم مانند طنابی می باشد که برای کمک به نگهداشتن رحم، به دور آن پیچیده است. با بزرگتر شدن رحم، این رباط کشیده می شد. گاهی اوقات رباط های گرد تحریک یا خیلی سفت می شوند. این اغلب می تواند باعث درد در سمت راست و پایین بدن گردد. در این وضعیت ممکن است احساس درد شدید یا درد مبهم داشته باشید. این اتفاق معمولاً در سه ماهه دوم بارداری فرد اتفاق میفتد که وزن کودک و مایعات آمنیوتیک افزایش می یابد.
صبح که از رختخواب بلند می شوید یا خیلی سریع حرکت می کنید ممکن است درد رباط گرد رحم را احساس کنید. حتی سرفه یا عطسه سخت نیز می توانند باعث درد رباط شود. معمولاً با قرار گرفتن در موقعیت راحت تر، می توانید درد سمت راست را تسکین دهید. کشش های ملایم، حرکت آهسته و خم شدن لگن نیز می تواند به شما کمک می کند.
ناراحتی ها گوارشی
یبوست و نفخ در دوران بارداری شایع است. همانطور که احتمالاً تجربه کرده اید، یبوست و نفخ می توانند باعث درد در سمت راست بدن شوند. تغییرات سطح هورمون های مختلف در دوران باعث ایجاد مشکلات گوارشی در مادران باردار می گردد. تغییرات هورمونی به ویژه در سه ماهه اول و دوم بارداری معمول است.
در اواخر بارداری، ممکن است سطح هورمون ها چندان تأثیری نداشته باشند. با این حال، در سه ماهه سوم افزایش وزن می تواند دستگاه گوارش (معده و روده) زنان را تحت فشار قرار دهد. این امر همچنین می تواند باعث گسیختگی و درد در معده یا پهلو گردد. با نوشیدن مقدار زیادی آب و افزودن فیبر بیشتر به رژیم غذایی، می توانید نفخ شکم و درد را تسکین دهید. غذاهای غنی از فیبر عبارتند از:
- جو
- عدس
- برنج قهوه ای
- نان و ماکارونی سبوس دار
- میوه ها و سبزیجات تازه یا منجمد
همچنین از مصرف غذاهایی که باعث ایجاد نفخ می شوند خودداری کنید، مانند:
- لوبیا
- گل كلم
- کلم بروکلی
- غذاهای سرخ شده
- شیر و سایر غذاهای لبنی
- شیرین کننده های مصنوعی
انقباضات Braxton-Hicks
این انقباضات مانند یک انقباض در ناحیه تحتانی معده شما احساس می شود. ممکن است کمی شبیه انقباضات قاعدگی باشند. این انقباضات به طور معمول دردناک نیستند، اما گرفتگی عضلات می توانند باعث درد سمت راست بدن شوند. اگر تغییر موقعیت دهید یا حرکت کنید، این انقباضات ممکن است متوقف شوند. ناراحتی ناشی از گرفتگی عضله می تواند یک قسمت طبیعی از بارداری باشد.
گرفتگی می تواند گاهی اوقات باعث درد سمت راست بدن و یا در شکم و قسمت پایین تا میانی آن شود. در سه ماهه اول و دوم، ممکن است گاهی اوقات با کشیدگی رحم خود احساس گرفتگی کنید. گرفتگی در سه ماهه سوم ممکن است به دلیل کشیدگی عضلات و رباط ها در اطراف معده و کشاله ران شما باشد. رابطه جنسی در سه ماهه دوم و سوم شما همچنین می تواند باعث ایجاد درد گرفتگی شود. هر نوع گرفتگی می تواند باعث ایجاد درد گردد. گرفتگی عضلات معمولاً خود به خود از بین می رود.
علت های جدی تر درد سمت راست بدن در دوران بارداری
حاملگی خارج رحمی
در حاملگی خارج رحمی، تخمک بارور شده در خارج از رحم شروع به رشد می کند. بارداری سالم و طبیعی فقط در داخل رحم اتفاق می افتد. بارداری خارج رحمی می تواند برای سلامتی مادر مضر باشد. این وضعیت می تواند در اوایل بارداری و احتمالاً قبل از اینکه حتی متوجه بارداری خود شوید، باعث درد شدید و گرفتگی در سمت راست بدن شود. علائم دیگری نیز عبارتند از:
- درد شدید معده
- خونریزی کم یا زیاد
- خونریزی قرمز یا قهوه ای رنگ
در صورت بروز هر یک از این علائم، فورا به پزشک مراجعه کنید. گاهی اوقات در حاملگی خارج رحمی، جنین باید قبل از اینکه به بدن شما آسیب برساند، برداشته شود. بعد از تجربه حاملگی خارج رحمی می توانید بارداری طبیعی را تجربه کنید.
سقط جنین
درد شدید سمت راست در پایین معده همراه با علائم دیگر ممکن است به معنی سقط جنین باشد. در صورت مشاهده هر یک از این علائم بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:
- درد پایین کمر
- لکه، خونریزی قرمز یا لخته خون
- درد جدی یا گرفتگی در قسمت پایین معده
به احتمال زیاد در سه ماهه اول بارداری خود، جنین سقط می شود. بعضی اوقات ممکن است قبل از اینکه زنان حتی از بارداری خود مطلع شوند، سقط جنین اتفاق بیفتد. سقط جنین شایع است. مهم است که بعد از سقط جنین به دنبال راهکارهای درمانی برای وضعیت روانی خود باشید، زیرا داشتن احساس غم و اندوه شدید بسیار طبیعی است. از دوستان و خانواده خود کمک بخواهید، یا به مشاوره با روانشناس خود اقدام کنید.
آپاندیسیت
آپاندیسیت یک عفونت یا التهاب در آپاندیس در حدود 0.05 درصد از زنان باردار اتفاق میفتد. اگرچه این امر در بارداری معمول نیست، اما احتمال دارد زنان متوجه علائم خود نشوند. زیرا برخی از علائم می توانند مانند سایر علائم بارداری باشند. این تشابه علائم می تواند خطرناک باشد زیرا آپاندیس در صورت عدم درمان عفونی شده، ممکن است متورم و ترکیده شود. ترکیدن آپاندیس، می تواند سموم مضر را در بدن پخش کند. در هر زمان از بارداری ممکن است زنان به آپاندیسیت مبتلا شوند. آپاندیسیت معمولاً باعث درد سمت راست و پایین خواهد شد. ممکن است احساس یک درد شدید یا درد مبهم همراه با علائم زیر داشته باشید:
- تب
- استفراغ
- حالت تهوع
- از دست دادن اشتها
- درد معده در اطراف ناحیه دکمه شکم
در دوران بارداری، به ویژه در سه ماهه سوم، ممکن است علائم کمتری از آپاندیسیت داشته باشید:
- سستی
- اسهال
- خستگی
- سوزش سردل
- درد وسط شکم به بالا سمت راست
در صورت مشاهده هر یک از این علائم بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
سنگ کیسه صفرا
کیسه صفرا به هضم چربی های غذاهایی که می خورید کمک می کند. گاهی اوقات، مایع درون آن یا صفرا می تواند سنگ های سخت ایجاد کند. سنگ صفرا در بارداری بیشتر دیده می شود زیرا سیستم هضم شما تحت تاثیربارداری قرار می گیرد. تشکیل سنگ صفرا در هر زمان از بارداری شما ممکن است اتفاق بیفتد.
علائم سنگ صفرا شامل موارد زیر است:
- تب
- استفراغ
- حالت تهوع
- از دست دادن اشتها
- درد سمت راست بالای بدن
در صورت داشتن هر یک از این علائم سریعا به پزشک خود مراجعه کنید. گاهی اوقات سنگ های صفراوی می توانند خود به خود از بین بروند. پرهیز از مصرف غذاهای چرب و سرخ شده می تواند به توقف علائم شما کمک کند.
پره اکلامپسی
پره اکلامپسی یک بیماری مرتبط با بارداری است. این وضعیت تعدادی عارضه از جمله فشار خون بالا ایجاد می کند. تقریباً 5 تا 8 درصد زنان باردار دچار پره اکلامپسی یا اختلالات فشار خون مرتبط هستند. معمولاً در سه ماهه دوم و سوم بارداری، این اختلال ظاهر می شود. پره اکلامپسی می تواند فشار خون شما را به سطح خطرناکی برساند. حتی می تواند شما را در معرض سکته مغزی قرار دهد.
همچنین می تواند به کبد، کلیه ها یا ریه های شما آسیب برساند. اگر مبتلا به پره اکلامپسی هستید، ممکن است از ناحیه سمت راست و بالای بدن، معمولاً دقیقاً در زیر دنده ها درد داشته باشید. در صورت مشاهده علائم پره اکلامپسی، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید:
- استفراغ
- خستگی
- سردرد
- تاری دید
- تنگی نفس
- حالت تهوع
- حساسیت به نور شدید
- تورم (به خصوص در پاها)
درمان های درد سمت راست بدن در بارداری
درد سمت راست بدنی که ناشی از کشیدگی عضله یا رباط است، معمولاً با درمان های خانگی تسکین می یابد. در صورت رعایت رژیم غدایی مناسب، درد ناشی از نفخ ممکن است بهتر شود. درد عضلانی، رباط های دردناک و گرفتگی را می توان از طریق درمان کرد.
- ماساژ
- دراز کشیدن
- تغییر موقعیت
- حمام گرم گرفتن
- راه رفتن یا حرکت
- استفاده از یک کیسه آب گرم یا پد های حرارتی
بیشتر درد عضلات و رباط ها در نهایت بدون درمان از بین می روند. در این موارد به پزشک مراجعه کنید:
- تورم یا قرمزی
- درد پهلو مداوم یا شدید
- درد پهلو هنگام شب یا دراز کشیدن شدیدتر شود.
دلایل جدی تر درد سمت راست در دوران بارداری نیز ممکن است علائم دیگری ایجاد کند. اینها می تواند نشانه هایی از حاملگی خارج رحمی، سقط جنین، سنگ صفرا، پره اکلامپسی و سایر شرایط باشند. ممکن است به درمان از جمله جراحی نیاز داشته باشید. در صورت داشتن علائم زیر حتما به پزشک خود مراجعه کنید:
- تب
- تاری دید
- درد شدید
- درد سردرد
- خون ریزی
- تنفس دشوار
- دردی که بهتر نمی شود یا از بین نمی رود.
احساس درد، از جمله درد سمت راست بدن، یک قسمت طبیعی از بارداری است. دلایل شایع شامل افزایش وزن، افزایش سطح هورمون ها می باشند. ناراحتی و درد معمولاً خود به خود یا با درمان در خانه برطرف می شود. شرایط جدی تر نیز می تواند باعث درد سمت راست در دوران بارداری شود. درد شدید یا دردی را که از بین نمی رود، نادیده نگیرید. در مورد علائمی که دارید به پزشک اطلاع دهید. اگر علائمی مانند فشار خون بالا، خونریزی شدید، تب و تاری دید دارید، سریعا به پزشک مراجعه کنید.
آخرین دیدگاهها