رگ های واریسی، بزرگ، متورم، پیچیده و به صورت رگه ای هستند که اغلب به رنگ بنفش آبی یا تیره و بیشتر روی پاها ظاهر می شوند. رگ های واریسی، هنگامی به وجود می آیند که دریچه های موجود در رگ به درستی کار نکنند، بنابراین خون به طور مؤثر جریان نمی یابد. در موارد شدید، واریس ممکن است پارگی ایجاد کند یا به زخم واریس روی پوست مبتلا شود که در این صورت به درمان نیاز دارند.
شیوع واریس
زنان باردار بیشتر مستعد ابتلا به واریس هستند. ممکن است هورمون های زنانه رگ ها را شل کنند. در این صورت، مصرف قرص های ضد بارداری یا هورمون درمانی (HT) ممکن است نقش داشته باشد.
تصور می شود بیش از 23 درصد از کل بزرگسالان تحت تأثیر رگ های واریسی قرار دارند.
علائم واریس
واریس ممکن است هیچ دردی ایجاد نکند.
برخی از علائم واریس عبارتند از:
- رگ هایی به رنگ بنفش تیره یا آبی رنگ
- سوزش، لرزش، گرفتگی عضلات و تورم در پا
- درد بعد از مدت طولانی نشستن یا ایستادن
- خشکی وخارش پوست در اطراف یک یا چند رگ
- خون ریزی در ناحیه آسیب دیده براثر جراحت جزیی
- تغییر رنگ پوست در اطراف واریس (رگ های عنکبوتی)
- احساس درد یا سنگینی در پاها خصوصاً بعد از ورزش یا شب
- لیپودرماتواسکلروز (چربی در زیر پوست درست بالای مچ پا جمع می شود و باعث چروک پوست می شود.)
- atrophie blanche تکه های سفید نامنظم شبیه زخم در مچ
عوامل خطر واریس
کارشناسان نمی دانند که چرا دیواره رگ ها کشیده می شوند یا چرا دریچه ها معیوب می شوند. در بسیاری از موارد، بدون دلیل رخ می دهد.
با این حال، برخی از عوامل خطر رگ های واریس عبارتند از:
بارداری و واریس
زنان در دوران بارداری بیشتر در معرض واریس قرار دارند. زنان باردار خون بیشتری در بدن خود دارند. این فشار بیشتری به سیستم گردش خون وارد می کند. علاوه بر این، تغییر در سطح هورمون می تواند منجر به شل شدن دیواره رگ های خونی شود. هر دو عامل خطر ابتلا به واریس را افزایش می دهند. با بزرگ شدن رحم، فشار بیشتری روی رگ ها در ناحیه لگن مادر وجود دارد. در بیشتر موارد، واریس پس از اتمام حاملگی از بین می رود. این همیشه اتفاق نمی افتد و گاهی اوقات، حتی اگر واریس بهبود یابد، ممکن است برخی از آن ها قابل مشاهده باقی بمانند.
علت واریس
رگ ها دارای دریچه های یک طرفه هستند به طوری که خون فقط در یک جهت می تواند حرکت کند. اگر دیواره های ورید کشیده شده و انعطاف پذیر تر باشد، ممکن است دریچه ها ضعیف تر شوند. دریچه ضعیف شده باعث می شود خون به سمت عقب نشت کند و درنهایت در جهت مخالف جریان یابد. هنگامی که این اتفاق می افتد، خون می تواند در ورید جمع شود، که پس از آن بزرگ شده و متورم می شود. واریس در دورترین رگ ها از قلب بیشتر دیده می شود، مانند پاها؛ دلیل این است که گرانش جریان خون به قلب را سخت تر می کند. هر شرایطی که به شکم فشار بیاورد، به عنوان مثال، حاملگی، یبوست و در موارد نادر تومور، می تواند باعث ایجاد واریس شود.
تشخیص واریس
معاینه جسمی، توسط پزشک مشخص خواهد شد که بیمار دارای رگ های واریسی است یا خیر. از بیمار خواسته می شود در حالی که پزشک علائم تورم را بررسی می کند بایستد.
آزمایشات تشخیصی زیر بعضا سفارش داده می شود:
تست داپلر: اسکن سونوگرافی برای بررسی مسیر جریان خون در رگ ها. این آزمایش همچنین لخته شدن خون یا انسداد در رگ ها را بررسی می کند.
اسکن سونوگرافی مضاعف رنگی: این اسکن، تصاویر رنگی از ساختار رگ ها را فراهم می کند، که به پزشک کمک می کند تا ناهنجاری ها را تشخیص دهد. همچنین می تواند سرعت جریان خون را اندازه گیری کند.
همچنین ممکن است از بیمار در مورد علائم سؤال شود. در بعضی موارد، پزشک ممکن است بیمار را به یک متخصص عروق ارجاع دهد.
درمان واریس
اگر بیمار علامت و ناراحتی نداشته باشد و از دیدن رگ های واریسی ناراحت نشود، ممکن است درمان لازم نباشد. اما اگر علائمی وجود داشته باشد، ممکن است درمان برای کاهش درد یا ناراحتی، رفع عوارض مانند زخم پا، تغییر رنگ پوست یا تورم لازم باشد.
برخی از بیماران ممکن است به دلایل اهمیت به زیبایی نیز به دنبال درمان باشند آن ها می خواهند از رگهای واریس “زشت” خلاص شوند.
عمل جراحی
اگر واریس بزرگ باشد، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. این کار معمولاً تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. در بیشتر موارد، بیمار می تواند همان روز به خانه برود. اگر عمل جراحی در هر دو پا لازم باشد، ممکن است نیاز داشته باشد که یک شب را در بیمارستان بگذراند. از روش های درمانی با لیزر اغلب برای بستن رگ های کوچکتر و همچنین رگ های عنکبوتی استفاده می شود. تابش شدید نور (Strong bursts of light) روی رگ اعمال می شود که به تدریج محو می شود و از بین می رود.
بستن و سوزاندن
در این نوع جراحی دو برش ایجاد می شود، یکی در نزدیکی کشاله ران بیمار در بالای رگ مورد نظر و دیگری در قسمت پایین پا، یا در مچ پا یا زانو. قسمت بالای رگ گره خورده و مهر و موم شده است. یک سیم نازک و انعطاف پذیر در قسمت زیر رگ پیچیده شده و سپس کشیده می شود و رگ را با خود می برد.
این روش معمولاً نیاز به بستری در بیمارستان ندارد و بعضی اوقات می تواند منجر به کبودی، خون ریزی و درد شود.
بعد از عمل، اکثر بیماران 1-3 هفته برای بهبودی نیاز دارند. در طول زمان بهبود، جوراب های فشرده سازی یا واریس پوشیده می شوند.
اسکلروتراپی یا تزریقی (Sclerotherapy)
یک ماده شیمیایی به رگ های واریس به اندازه کوچک و متوسط تزریق می شود که باعث زخم شدن و بسته شدن آن ها می شود. چند هفته بعد، آن ها باید محو شوند. ممکن است برای یک ورید بیش از یک بار تزریق شود.
روش فرکانس رادیویی داخل وریدی (Radiofrequency ablation)
برش کوچک زیر زانو به کمک اسکن سونوگرافی انجام می شود ایجاد شده و به کمک اسکن سونوگرافی انجام می شود. یک لوله باریک (کاتتر) به رگ وصل می شود. پزشک یک پروب را درون سوند قرار می دهد، که انرژی فرکانس رادیویی ساطع می کند. انرژی فرکانس رادیویی رگ را گرم می کند و باعث ریزش دیواره های آن می شود، به طور موثر آن را می بندد و آن را بسته می کند.
این روش برای واریس بزرگتر ترجیح داده می شود. فرسایش رادیولوژیک معمولاً با بی حسی موضعی انجام می شود.
درمان با لیزر اندوژن (داخل وریدی) Endovenous laser treatment
سوند داخل رگ بیمار وارد می شود. یک لیزر کوچک از طریق کاتتر پیچیده شده و در بالای رگ هدف قرار می گیرد.
به طور متوالی با انرژی کوتاه رگ را گرم می کند و باعث بسته شدن آن می شود. پزشک با کمک اسکن سونوگرافی، لیزر را تا انتهای رگ هدایت می کند و به تدریج تمام واریس ها را می سوزاند. این روش تحت بی حسی موضعی انجام می شود. ممکن است آسیب های عصبی وجود داشته باشد که معمولاً مختصر است.
درمان خانگی واریس
اگر فردی به واریس مبتلا باشد، می تواند از راه های درمانی خانگی زیر برای کمک به مدیریت وضعیت و بهبود علائم استفاده کند:
1. ورزش
ورزش منظم گردش خون بهتری را در پاها ایجاد می کند، این به شما کمک می کند تا در امتداد خون موجود در رگ ها فشار بیاورید. ورزش همچنین به کاهش فشار خون فرد کمک می کند، که یکی دیگر از عوامل موثر در واریس است.
بهترین ورزش های موثر در درمان واریس عبارتند از:
- یوگا
- شنا کردن
- پیاده روی
- دوچرخه سواري
2. جوراب های فشرده سازی
جوراب ساق بلند فشرده سازی در اکثر داروخانه ها وجود دارد و با اعمال فشار بر پاها می تواند کمک کند. این به عضلات و رگ ها کمک می کند تا خون به سمت قلب حرکت کند. یک مطالعه از سال 2018 نشان داد افرادی که از جوراب های فشرده سازی بالای زانو با فشار 18 تا 21 میلی متر جیوه به مدت یک هفته استفاده کرده اند، این کار باعث کاهش درد ناشی از واریس شده است.
3. عصاره های گیاهی
مطالعات نشان داده عصاره شاه بلوط اسب، Aesculus hippocastanum L، ممکن است به کاهش درد پا، سنگینی و خارش در افرادی که نارسایی مزمن وریدی دارند، کمک کند که دلیل اصلی واریس است. یک مطالعه بررسی از سال 2010 گزارش داد که عصاره کاج دریایی، Pinus maritima و عصاره جگر Ruscus aculeatus ممکن است باعث کاهش تورم ساق پا یا اِدم شود که اغلب با واریس همراه است.
4. تغییرات رژیم غذایی
غذاهای پر پتاسیم می تواند یک درمان خانگی واریس باشد.
غذاهای پر پتاسیم مانند بادام و آجیل پسته می توانند با کاهش احتباس آب در بدن به درمان رگ های واریس کمک کنند.
غذاهایی که پتاسیم زیادی دارند عبارتند از:
- سیب زمینی
- سبزیجات برگ دار
- عدس و لوبیای سفید
- مغز بادام و آجیل پسته
- برخی ماهی ها مانند ماهی قزل آلا و ماهی تن
غذاهای دارای فیبر به حرکت روده کمک می کنند و از یبوست جلوگیری می کنند.
غذاهایی که فیبر زیادی دارند عبارتند از:
- غذاهای غلات
- آجیل، دانه و حبوبات
- جو، گندم و بذر کتان
5. فلاونوئیدهای بیشتری بخورید.
اضافه کردن غذاهایی که حاوی فلاونوئیدها هستند نیز ممکن است به فرد کمک کند تا رگ های واریسی خود را کوچک کند. فلاونوئیدها گردش خون را بهبود می بخشند، این باعث می شود جریان خون جاری شود و احتمال ریزش در رگ ها را کمتر می کند. آن ها همچنین به کاهش فشار خون در عروق کمک می کنند و می توانند رگ های خونی را شل کنند، همه این موارد باعث کاهش واریس می شود.
غذاهایی که حاوی فلاونوئیدها هستند عبارتند از:
- کاکائو
- سیر
- مرکبات و انگور، گیلاس، سیب و زغال اخته
- سبزیجات، از جمله پیاز، فلفل دلمه ای، اسفناج و کلم بروکلی
6. داروهای گیاهی
طبق گفته مؤسسه ملی بهداشت، مصرف شیره انگور، به صورت خوراکی ممکن است به کاهش تورم در پاها و سایر علائم نارسایی مزمن وریدی کمک کند، اگرچه در حال حاضر شواهد محدودی برای اثربخشی آن وجود دارد. فردی که داروهای رقیق کننده خون مصرف می کند باید از مصرف شیره انگور به عنوان یک مکمل رژیم غذایی پرهیز کند، زیرا می تواند با دارو تداخل داشته و خطر خون ریزی را افزایش دهد.
7. لباس گشاد و راحت انتخاب کنید.
پوشیدن لباس های نامناسب و تنگ می تواند جریان خون را محدود کند. ممکن است فرد با پوشیدن لباس های گشاد که باعث محدود شدن خون رسانی به اندام تحتانی نمی شود، گردش خون را بهبود بخشد.
پوشیدن کفش های صاف به جای کفش های پاشنه بلند ممکن است به رگ های واریسی در پاها نیز کمک کند.
8. بالا نگه داشتن پاها
بالا نگه داشتن پاها، در حالت ایده آل در همان ارتفاع قلب یا بالاتر از آن، به بهبود گردش خون کمک می کند. این کار باعث کاهش فشار در رگ های ساق پا می شود و گرانش به شما کمک می کند تا خون یکنواخت به قلب برگردد.
اگر قرار باشد فرد، طولانی مدت برای کار یا استراحت بنشیند، باید پاهای خود را بالا نگه دارد.
9. ماساژ
به آرامی ماساژ مناطق آسیب دیده می تواند به گردش خون در رگ ها کمک کند.
فرد می تواند برای اثرات بهینه از روغن های ماساژ ملایم یا مرطوب کننده استفاده کند.
پرهیز از فشار مستقیم روی رگ ها، از این مهم است، زیرا این ممکن است به بافت های شکننده آسیب برساند.
10. فعال و متحرک باشید.
از نشستن برای مدت طولانی خودداری کنید.
اگر شخص مجبور باشد برای مدت طولانی برای کار بنشیند، باید هدف خود را به حالت برخاستن و حرکت به دور خود و یا تغییر موقعیت بطور مکرر حفظ کند تا خون روان آرام بماند.
از نشستن با حالت چهار زانو خودداری کنید، زیرا این امر می تواند جریان خون به پاها را محدودتر کند، که این ممکن است به مشکلات گردش خون اضافه کند.
آخرین دیدگاهها