لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

افزایش تعداد هموگلوبین

افزایش هموگلوبین|| پزشکت
فهرست مطالب
قرص جوشان ویتامین C گلوک ویت با خاصیت تقویت سیستم ایمنی بدن، به حفظ سلامتی شما کمک می‌کند. این محصول به تأمین ویتامین C مورد نیاز بدن می‌پردازد و با جذب و هضم آسان، گزینه‌ای مناسب برای همه افراد، به‌ویژه کسانی که به دیابت مبتلا هستند، به شمار می‌آید.

بالا بودن تعداد هموگلوبین به این معنی است که شما دارای مقدار بالاتر از حد نرمال پروتئین در گلبول های قرمز خون هستید که اکسیژن را به سراسر بدن انتقال می دهند و دی اکسید کربن را به ریه ها بر می گرداند. هنگامی که بدن به اکسیژن بیشتری از آنچه دریافت می کند نیاز دارد، سطح هموگلوبین برای رفع آن افزایش می یابد.

هموگلوبین بالا اغلب در طول آزمایشات معمول خون تشخیص داده می شود که ممکن است به دلیل عوامل سبک زندگی، مانند سیگار کشیدن یا زندگی در ارتفاعات بالا، یا بیماری هایی که باعث کاهش اکسیژن خون می شود، مانند نارسایی قلبی رخ دهد. بیماری هایی که تعداد گلبول های قرمز را افزایش می دهند نیز ممکن است منجر به افزایش تعداد هموگلوبین خون شوند. اما آیا افزایش تعداد هموگلوبین خون می تواند منجر به بروز عوارض شود. ما در این مقاله از پزشکت علائم و علل سطوح بالای هموگلوبین، نحوه تشخیص و درمان آن و اینکه چه تغییراتی در شیوه زندگی ممکن است به حفظ سطح هموگلوبین در محدوده طبیعی کمک کند، را مورد بررسی قرار می دهیم تا بتوانید اطلاعات لازم در زمینه بالا بودن هموگلوبین خون را کسب کنید.

سردرد از علائم افزایش هموگلوبین|| پزشکت

علائم هموگلوبین بالا

سطوح بالای هموگلوبین معمولاً هیچ علامتی را ایجاد نمی کند، اما گاهی ممکن است باعث بروز موارد زیر شود:

  • سردرد
  • خستگی
  • سرگیجه
  • تورم مفصل
  • کبودی یا خونریزی آسان
  • کاهش وزن غیر قابل توضیح
  • تعریق بیش از حد (هیپرهیدروزیس)
  • چشم یا پوست مایل به زرد (یرقان بزرگسالان)

البته علائم علت زمینه ای هموگلوبین بالا می تواند متفاوت باشد. عوارض هموگلوبین بالا می تواند جدی و شامل موارد زیر باشد:

  • سکته
  • حمله قلبی
  • لخته شدن خون
  • علل هموگلوبین بالا

برخی از مسائل مربوط به سبک زندگی و بیماری زمینه ای می تواند باعث افزایش سطح هموگلوبین شود. بسیاری از بیماری هایی که منجر به افزایش هموگلوبین می شوند، مزمن هستند. بنابراین این احتمال وجود دارد که قبل از گرفتن نتیجه آزمایش هموگلوبین غیرطبیعی، تشخیص داده شود.

مسائل مربوط به سبک زندگی

مسائلی از سبک زندگی که ممکن است باعث افزایش سطح هموگلوبین شوند، عبارتند از:

  • سیگار کشیدن. گلبول های قرمز و هموگلوبین برای جبران سطوح بالای مونوکسید کربن در دود سیگار، افزایش می یابند.
  • ارتفاع بالا. فشار کمتر اکسیژن در محیط باعث می شود بدن برای حفظ اکسیژن مورد نیاز خود به هموگلوبین بیشتری نیاز داشته باشد. اگر در کوه ها یا مکان هایی با ارتفاع زیاد زندگی می کنید، ممکن است تعداد هموگلوبین شما بالاتر از حد طبیعی باشد تا کاهش اکسیژن را تا حدود زیادی جبران کند.
  • گاهی اوقات، کم آبی بدن می تواند نتایج کاذب هموگلوبین بالا را در زمانی که سطح آن نرمال است به شما بدهد.

بیماری زمینه ای

برخی از بیماری های زمینه ای می توانند بدن را وادار به تولید گلبول های قرمز اضافی و در نهایت افزایش سطح هموگلوبین کنند. بیماری هایی از جمله:

  • آمفیزم
  • فیبروز ریوی
  • نارسایی قلبی
  • بیماری کلیوی
  • سرطان کبد یا کلیه
  • سطح پایین اکسیژن مزمن
  • بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) گروهی از بیماری های مزمن و التهابی ریه که شامل آمفیزم می شود.

سایر بیماری های زمینه ای که ممکن است منجر به افزایش تعداد گلبول های قرمز خون شوند، عبارتند از:

پلی سیتمی ورا (اختلال خونی)

پلی سیتمی ورا یک اختلال مغز استخوان است. اساساً نوعی تومور محسوب می شود که باعث تولید بیش از حد گلبول‌های قرمز خون می‌شود و در نتیجه هموگلوبین را افزایش می‌دهد. گلبول های قرمز اضافی می تواند خون را غلیظ کند و ممکن است منجر به بروز بیماری های زمینه ای و لخته شدن خون شود. در بسیاری از موارد، این وضعیت به دلیل جهش در ژن JAK 2 است. به دلیل ارثی بودن آن، بستگان درجه یک در مقایسه با جمعیت عمومی، 5 تا 7 برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. با این حال، درمان علائم و بهبود امید به زندگی امکان پذیر است.

هیپوکسی

در این شرایط تولید گلبول‌های قرمز خون شما افزایش می‌یابد تا سطوح پایین مزمن اکسیژن خون را به دلیل عملکرد ضعیف ریه یا قلب جبران کند.

اریتروپویتین از علل افزایش هموگلوبین|| پزشکت

 

مصرف دارو

داروهایی مانند اریتروپویتین (EPO) که تولید گلبول های قرمز را تحریک می کند. EPO داده شده برای بیماری مزمن کلیه ممکن است شمارش را افزایش ندهد. اما دوپینگ EPO، که تزریق برای افزایش عملکرد ورزشی یا استفاده از استروئیدهای آنابولیک است، می‌تواند باعث افزایش تعداد هموگلوبین شود.

برخی از اختلالات ژنتیکی نادر

در برخی افراد، تعداد بالای گلبول های قرمز خون و سطح هموگلوبین می تواند به دلیل اختلالات ارثی نادر (به عنوان مثال پلی سیتمی اولیه خانوادگی و مادرزادی) باشد.

تستوسترون و سایر هورمون ها

تستوسترون تولید گلبول های قرمز خون را تحریک می کند و هموگلوبین را افزایش می دهد. از طرفی هم آندروژن ها تولید گلبول های قرمز را تحریک می کنند. آنها این کار را با افزایش آزادسازی EPO، تحریک فعالیت مغز استخوان و افزایش ادغام آهن در گلبول های قرمز انجام می دهند. هورمون‌های دیگری که تولید گلبول‌های قرمز را افزایش می‌دهند شامل کورتیزول، هورمون رشد و فاکتورهای رشد شبه انسولین  هستند.

قرار گرفتن در معرض مونوکسید کربن،کم آبی بدن و مصرف داروهایی مانند استروئیدهای آنابولیک از عوامل دیگری هستند که می توانند در افزایش سطح هموگلوبین نقش داشته باشند.

تشخیص هموگلوبین بالا چگونه است؟

سطوح بالای هموگلوبین در آزمایش خون که بخشی از شمارش معمول سلول های خونی (CBC) است، نشان داده می شود. مقادیر طبیعی هموگلوبین بسته به آزمایشگاه کمی متفاوت است. هموگلوبین معمولاً بر حسب گرم در دسی لیتر (g/dL) گزارش می شود.

جنسیت                 هموگلوبین طبیعی
مرد                 13.5 تا 17.5 گرم در دسی لیتر

 

زن                 12.0 تا 15.5 گرم در دسی لیتر

جنس و سن بیولوژیکی بر سطح هموگلوبین تأثیر می گذارد. به طور معمول، سطوح هموگلوبین بالا در نظر گرفته می شود اگر:

  • بالای 18 گرم در دسی لیتر در نوزاد
  • بالای 16.6 گرم در دسی لیتر در کودک
  • بالاتر از 16 گرم در دسی لیتر در بزرگسالی که در بدو تولد زن تعیین شده است.
  • بیش از 16.5 گرم در دسی لیتر در بزرگسالی که در بدو تولد مرد تعیین شده است.

درمان هموگلوبین بالا

درمان سطح هموگلوبین بالا به علت آن بستگی دارد. باید سطوح بالای هموگلوبین را جدی بگیرید. گاهی اوقات، هموگلوبین بالا به یک بیماری زمینه ای جدی اشاره می کند. حتی اگر بیماری زمینه‌ای ندارید، مهم است که تعداد هموگلوبین بالا را درمان کنید. سطوح بالای هموگلوبین نامنظم می تواند منجر به عوارضی مانند لخته شدن خون شود .

در برخی موارد، پزشک ممکن است برای درمان هموگلوبین بالا به ویژه در پلی سیتمی ورا، فلبوتومی را توصیه کند. در فلبوتومی، پزشک یک سوزن را در یکی از رگ های شما وارد می کند و گلبول های قرمز اضافی را خارج می کند. ممکن است لازم باشد چندین بار این کار انجام شود تا سطح هموگلوبین در محدوده معمولی خود قرار گیرد.

نوشیدن آب کافی || پزشکت

رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی

اگر هموگلوبین بالایی دارید، مهم است که از یک رژیم غذایی مناسب پیروی کنید. هیچ توصیه غذایی خاصی برای کاهش سطح هموگلوبین ایجاد نشده است، اما با این حال موارد زیر دستورالعمل هایی وجود دارند که می توانید از آنها پیروی کنید:

  • آب کافی بنوشید.
  • از مصرف الکل اجتناب کنید.
  • از مصرف داروهای افزایش دهنده عملکرد خودداری کنید.
  • مقدار کافی میوه، سبزیجات و پروتئین بدون چربی بخورید.
  • از مصرف غذاهایی که قند یا چربی بالایی دارند خودداری کنید.

سوالات متداول

در صورت بالا بودن تعداد هموگلوبین چه اقدامی باید کرد؟

اگر سیگار می کشید، آن را متوقف کنید. و مطمئن شوید که هیدراته بمانید و رژیم غذایی سالمی داشته باشید. همچنین لازم است به ملاقات های خود با پزشک ادامه دهید و هر گونه آزمایش اضافی را که پیشنهاد می کند انجام دهید. هنگامی که علت هموگلوبین بالا مشخص شود، می توان درمان مناسب را تجویز کرد.

آیا دارویی وجود دارد که باعث افزایش هموگلوبین شود؟

اریتروپویتین دارویی است که می تواند برای افزایش گلبول های قرمز خون در صورت کم بودن آنها استفاده شود. اما استفاده نادرست می تواند باعث افزایش سطح هموگلوبین شود.

آیا کم آبی باعث افزایش تعداد هموگلوبین می شود؟

خیر، اما کم‌آبی بدن می‌تواند نشان‌دهنده هموگلوبین بالای کاذب در آزمایش خون باشد. این به این دلیل است که حجم مایع خون را نسبت به گلبول های قرمز که حاوی هموگلوبین هستند، کاهش می دهد.

در صورت افزایش تعداد هموگلوبین چه اتفاقی می افتد؟

داشتن غلظت بالای گلبول قرمز می تواند خطر لخته شدن خون را افزایش دهد. اگر هموگلوبین شما به دلیل بیماری مزمنی مانند سرطان یا بیماری کلیوی بالا باشد، آن بیماری ممکن است به پیشرفت خود ادامه دهد و تا زمانی که درمان نشود، مشکلاتی برای سلامتی ایجاد کند.

تفاوت بین هموگلوبین بالا و هماتوکریت چیست؟

هماتوکریت حجم گلبول های قرمز خون در مقایسه با سایر سلول های خونی است. افراد مبتلا به هموگلوبین بالا اغلب هماتوکریت بالایی دارند، به این معنی که تعداد گلبول های قرمز خون آن ها به طور نامنظمی بالا است.

سخن آخر

افزایش هموگلوبین معمولاً علائمی ایجاد نمی کند، اما می تواند منجر به بروز عوارضی از جمله لخته شدن خون شود. سطح بالای هموگلوبین اغلب نشانه بیماری از جمله پلی سیتمی ورا، سرطان، بیماری قلبی، بیماری ریوی و بیماری کلیوی یا کبدی است.

سیگار کشیدن و زندگی در ارتفاعات بالا نیز می تواند باعث افزایش سطح هموگلوبین شود. سطح هموگلوبین را می توان با آزمایش خون معمولی بررسی کرد. اما درمان معمولاً برای علت زمینه‌ای ضروری است، البته گاهی اوقات برای سطوح بالای هموگلوبین نیز نیاز به درمان است.

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نفخ و دل درد - پزشکت

نفخ شکم باعث درد شکم و تغییر در الگوی مدفوع می شه و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی می گذاره. برای درمان علائمت با متخصص گوارش و داخی مشاوره تلفنی بگیر.

بیش-فعالی-کودک

بیش‌فعالی در کودکان می تونه باعث مشکلات تمرکز،کنترل حرکات و رفتارشون بشه. برای کنترل کودک بیش فعال بهتره با متخصص روانپزشک تلفنی مشاوره بگیری.

خشکی لب - پزشکت

خشکی لب می تونه در اثر کمبود آب، اگزما، آفتاب و غیره باشه. برای درمان علائمت با متخصص پوست و مو تلفنی و تصویری مشاوره بگیر.

اگه دستت زیاد عرق می کنه و کلافه ت کرده همین الان با متخصصان آنلاین 24 ساعته مشاوره تلفنی بگیر.

فشار خون - پزشکت

فشار خون بالا خطر سکته قلبی،بیماری‌ کلیوی و مشکلات قلبی-عروقی را افزایش میده. اگه فشارخون داری همین الان با متخصص قلب و عروق مشاوره تلفنی بگیر.

لک صورت - پزشکت

تغییرات هورمونی،آفتاب،محصولات آرایشی نامناسب و غیره می تونه باعث لک صورت بشه. برای تشخیص صحیح و درمان لک صورتت با متخصص پوست مشاوره تلفنی و تصویری بگیر.