لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

روز دانش آموز - پزشکت

سرطان کلیه چیست؟

سرطان کلیه | پزشکت
فهرست مطالب
محلول خوراکی عصاره اورتیکا با خاصیت دفع سنگ کلیه، کاهش التهاب و عفونت مجرای ادراری، به حفظ سلامت دستگاه ادراری شما کمک می‌کند.

سرطان کلیه چیست؟ سرطانی است که از کلیه ها شروع شده و به نقاط دیگر می رسد. کلیه های دو عضو لوبیا به شکل هستند که هر یک در حدود اندازه مشت است. آنها در پشت اندام های شکمی قرار دارند.

در بزرگسالان، سرطان سلول کلیوی شایعترین نوع سرطان کلیه است. کودکان خردسال به احتمال زیاد به نوعی سرطان کلیه بنام تومور ویلمز مبتلا می شوند. به نظر می رسد میزان بروز سرطان کلیه در حال افزایش است. یکی از دلایل احتمالی می تواند این واقعیت باشد که تکنیک های تصویربرداری مانند اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. این آزمایشات ممکن است منجر به کشف تصادفی بیشتر سرطان های کلیوی شوند. سرطان کلیه اغلب در مراحل اولیه، هنگامی که سرطان کوچک و محدود به کلیه است، کشف می شود.

چه علائمی می تواند به سرطان کلیه ارتباط داشته باشند؟

سرطان کلیه معمولاً در مراحل اولیه خود علائمی ندارد. با گذشت زمان، علائم و نشانه ها ممکن است ایجاد شوند، از جمله:

  • تب
  • خستگی
  • از دست دادن اشتها
  • کاهش وزن غیر قابل توضیح
  • درد در ناحیه پشت یا پهلو که از بین نمی رود.
  • خون در ادرار که ممکن است به رنگ صورتی، قرمز یا نوشابه ظاهر شود.

مطالعه بیشتر: فشار خون کلیوی چیست؟

سرطان کلیه | پزشکت

 علت سرطان کلیه چیست؟

هنوز مشخص نیست که چه عواملی باعث این بیماری می شود. پزشکان معتقدند که سرطان کلیه از زمانی آغاز می شود که برخی از سلول های کلیوی در DNA خود تغییراتی (جهش) ایجاد می کنند. DNA سلول حاوی دستورالعملهایی است که به سلول می گوید چه کاری باید انجام دهد. سلولهای غیرطبیعی تجمع یافته توموری را تشکیل می دهند که می تواند فراتر از کلیه باشد. بعضی از سلول ها می توانند در قسمت های دوردست بدن منتشر شوند.

عوامل خطر سرطان کلیه 

عواملی که می توانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند، عبارتند از:

سن بالاتر. خطر ابتلا به این بیماری با افزایش سن افزایش می یابد.

فشار خون بالا. فشار خون بالا، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.

چاقی. افرادی که چاق هستند نسبت به افراد سالم خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان کلیه را دارند.

سابقه خانوادگی سرطان کلیه. اگر نزدیكان خانواده به این بیماری مبتلا باشند، خطر ابتلا به سرطان كلیه بیشتر است.

سیگار کشیدن. افراد سیگاری نسبت به افراد غیر سیگاری خطر بیشتری از سرطان کلیه دارند. بعد از ترک، ریسک خطر کاهش می یابد.

درمان نارسایی کلیه. افرادی که دیالیز طولانی مدت برای درمان نارسایی مزمن کلیه دریافت می کنند، خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان کلیه دارند.

برخی از سندرم های ارثی. افرادی که با سندرم های ارثی خاص به دنیا می آیند، ممکن است خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش دهند، مانند افرادی که به بیماری فون هیپل-لینداو، سندرم Birt-Hogg-Dube، مجموعه اسکلروز توبرکل، سرطان ارثی سلول کلیوی پاپیلری یا سرطان کلیوی خانوادگی مبتلا هستند.

مطالعه بیشتر: نارسایی کلیه و درمان آن

چگونه از سرطان کلیه پیشگیری کنیم؟

انجام اقدامات برای بهبود سلامتی ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان کلیه کمک کند. برای کاهش خطر خود، سعی کنید:

سیگار کشیدن را ترک کنید. اگر سیگار می کشید، ترک کنید. گزینه های بسیاری برای ترک وجود دارد، از جمله برنامه های پشتیبانی، داروها و محصولات جایگزین نیکوتین.

وزن سالم خود را حفظ کنید. برای حفظ وزن سالم خود تلاش کنید. اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، تعداد کالری را که هر روز مصرف می کنید کاهش دهید و سعی کنید بیشتر روزهای هفته از نظر جسمی فعال باشید.

فشار خون بالا را کنترل کنید. اقدامات سبک زندگی مانند ورزش، کاهش وزن و تغییر رژیم غذایی می توانند در کاهش فشار خون کمک کند. ممکن است برخی از افراد برای کاهش فشار خون نیاز به مصرف دارو داشته باشند. در مورد گزینه های خود با پزشک خود صحبت کنید.

مطالعه بیشتر: برای پاکسازی کلیه چی بخوریم؟

سرطان کلیه | پزشکت

تشخیص سرطان کلیه 

آزمایشات و روش های مورد استفاده برای تشخیص سرطان کلیه، عبارتند از:

آزمایش خون و ادرار. آزمایش خون و ادرار ممکن است اطلاعاتی را در مورد آنچه که باعث ایجاد علائم و علت می شود به پزشک ارائه دهد.

تست های تصویربرداری. آزمایشات تصویربرداری به پزشک امکان می دهد تومور کلیه یا ناهنجاری را مشخص کند. آزمایشات تصویربرداری ممکن است شامل سونوگرافی، اشعه ایکس، CT یا MRI باشد.

برداشتن نمونه ای از بافت کلیه (بیوپسی). در برخی شرایط، پزشک ممکن است روشی را برای برداشتن یک نمونه کوچک از سلول ها (بیوپسی) از ناحیه مشکوک کلیه توصیه کند. نمونه در آزمایشگاه آزمایش می شود تا به دنبال علائم سرطان باشد. این روش همیشه مورد نیاز نیست.

مطالعه بیشتر: بیوپسی کلیه چیست؟

سرطان کلیه چند مرحله دارد؟

هنگامی که پزشک یک ضایعه کلیه را تشخیص داد که ممکن است سرطان کلیه باشد، مرحله بعدی تعیین میزان (مرحله) سرطان است. مراحل سرطان کلیه توسط اعداد رومی نشان داده می شود که از I تا IV متغیر هستند و کمترین مراحل نشان دهنده سرطان محدود به کلیه است. در مرحله چهارم، سرطان پیشرفته در نظر گرفته شده است و ممکن است در غدد لنفاوی یا نواحی دیگر بدن انتشار یابد.

سرطان کلیه | پزشکت

درمان سرطان کلیه چیست؟

درمان سرطان کلیه معمولاً با عمل جراحی برای از بین بردن سرطان شروع می شود. در مورد سرطان های محدود به کلیه، جراحی ممکن است تنها درمانی باشد که لازم باشد. اگر سرطان فراتر از کلیه باشد، ممکن است درمان های اضافی توصیه شود. با تیم درمانی خود می توانید در مورد گزینه های درمان سرطان کلیه صحبت کنید. گزینه درمان ممکن است به عوامل مختلفی از جمله سلامت عمومی، نوع سرطان کلیه، خواه سرطان شیوع یافته و ترجیحات برای درمان بستگی داشته باشد.

عمل جراحی

برای اکثر سرطان های کلیوی، عمل جراحی درمان اولیه است. هدف از عمل جراحی، برداشتن سرطان در ضمن حفظ عملکرد طبیعی کلیه، در صورت امکان است. عملیات مورد استفاده برای درمان سرطان کلیه شامل موارد زیر است:

از بین بردن کلیه مبتلا (نفرکتومی) .نفرکتومی کامل (رادیکال) شامل از بین بردن کل کلیه، یک مرز از بافت سالم و گاهی اوقات بافت های اضافی دیگری مانند گره های لنفاوی، غده فوق کلیوی یا سایر ساختارها است. جراح ممکن است از طریق یک برش منفرد در شکم یا طرف (نفرکتومی باز) یا از طریق یک سری برش های کوچک در شکم (نفرکتومی یا لاپاروسکوپی) یا به کمک روباتیک نفروکتومی را انجام دهد.

برداشتن تومور از کلیه (نفرکتومی جزئی). جراح تومور را همراه با حاشیه کمی از بافت سالم که آن را احاطه می کند از بین می برد. این عمل به صورت یک روش باز یا لاپاروسکوپی یا با کمک روباتیک انجام می شود.

نوع جراحی که پزشک توصیه می کند به سرطان و مرحله آن و همچنین سلامت کلی بیمار بستگی دارد.

مطالعه بیشتر: جراحی برداشتن کلیه

درمان های غیر جراحی

بعضی اوقات سرطان های کلیوی با استفاده از روش های غیر جراحی مانند گرما و سرما از بین می رود. این روش ها ممکن است در شرایط خاص مانند افرادی که بیماری دیگری دارند و جراحی برای آنها مناسب نیست در نظر گرفته شود.

گزینه ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

درمان برای انجماد سلول های سرطانی (سرما زدایی). در طول سرمازدگی، یک سوزن مخصوص توخالی از طریق پوست با استفاده از سونوگرافی یا راهنمایی تصویر دیگر داخل تومور کلیه می شود. از گاز سرد موجود در سوزن برای یخ زدن سلول های سرطانی استفاده می شود.

درمان سلول های سرطانی (فرسایش پرتودهی). در طول فرسایش فرکانس رادیویی، یک پروب ویژه از طریق پوست و داخل تومور کلیه با استفاده از سونوگرافی یا تصویربرداری دیگر برای راهنمایی قرار دادن پروب وارد می شود. جریان الکتریکی از طریق سوزن و درون سلول های سرطانی جریان می یابد و باعث گرم شدن یا سوختن سلول ها می شود.

مطالعه بیشتر: تست عملکرد کلیه

سرطان کلیه | پزشکت

درمان سرطان پیشرفته و مکرر سرطان کلیه

سرطان کلیه که بعد از درمان عود می کند و سرطان کلیه که در قسمت های دیگر بدن پخش می شود، قابل درمان نیست. این روش ها ممکن است به در کنترل سرطان کمک کند و باعث تسکین علائم شود. در این شرایط، درمان ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

پرتو درمانی. پرتودرمانی از پرتوهای پر انرژی با استفاده از منابعی مانند اشعه X و پروتون برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. پرتودرمانی گاهی برای کنترل یا کاهش علائم سرطان کلیه که در مناطق دیگر بدن مانند استخوان ها و مغز انتشار یافته است، استفاده می شود.

جراحی برای برداشتن کل کلیه. اگر در طی یک عمل جراحی سرطان به طور کامل برداشته نشود، ممکن است جراحان برای از بین بردن بیشترین میزان سرطان تلاش کنند. همچنین از جراحی برای از بین بردن سرطانی که در ناحیه دیگری از بدن پخش شده استفاده می شود.

درمان هدفمند. درمان های دارویی هدفمند بر ناهنجاری های خاص موجود در سلول های سرطانی تمرکز دارند. با مسدود کردن این ناهنجاری ها، درمان دارویی هدفمند می تواند باعث مرگ سلول های سرطانی شود. پزشک ممکن است سلول های سرطانی خود را آزمایش کند تا ببیند کدام داروهای هدفمند به احتمال زیاد موثر هستند.

ایمونوتراپی. سیستم ایمنی درمانی از سیستم ایمنی بدن برای مقابله با سرطان استفاده می کند.

آزمایشات بالینی کارآزمایی های بالینی، مطالعات تحقیقاتی است که به امکان می دهد آخرین نوآوری ها در درمان سرطان کلیه را امتحان کنید. برخی از کارآزمایی های بالینی، ایمنی و اثربخشی درمان های بالقوه را ارزیابی می کنند. سایر کارآزمایی های بالینی سعی در یافتن راه های جدیدی برای پیشگیری یا تشخیص بیماری دارند. اگر علاقه دارید یک آزمایش بالینی را امتحان کنید، در مورد فواید و خطرات آن با پزشک خود مشورت کنید.

مطالعه بیشتر: کارسینوم سلول کلیه (RCC)

گزینه های درمان جایگزین سرطان کلیه چیست؟ 

هیچ درمانی جایگزین برای درمان سرطان کلیه ثابت نشده است. اما برخی از درمان های یکپارچه را می توان با روش های درمانی استاندارد ترکیب کرد تا در کنار آمدن با عوارض جانبی سرطان و درمان آن مانند پریشانی به بیمار کمک کند. افراد مبتلا به سرطان اغلب پریشانی را تجربه می کنند. اگر پریشانی هستید، ممکن است در خواب مشکل داشته باشید و مرتباً در مورد سرطان خود فکر کنید یا احساس عصبانیت یا ناراحتی کنید. در مورد احساسات خود با پزشک خود صحبت کنید.

درمان های زیر همچنین ممکن است در آرامش شما موثر باشد، از جمله:

  • ورزش
  • مراقبه
  • هنر درمانی
  • ماساژ درمانی
  • موسیقی درمانی
  • تکنیک های آرامش

اگر به این گزینه های درمانی علاقه دارید با پزشک خود صحبت کنید.

سرطان کلیه | پزشکت

توصیه به بیماران مبتلا به سرطان کلیه

هر فرد به روش خاص خود با تشخیص سرطان مقابله می کند. هنگامی که ترس از تشخیص شروع به کاهش می یابد، می توانید روش هایی برای کمک به مقابله با چالش های روزانه درمان و بهبود سرطان پیدا کنید.

برای خودتان وقت بگذارید. کتاب خواندن، استراحت یا گوش دادن به موسیقی می تواند در رفع استرس به شما کمک کند. احساسات خود را در یک ژورنال بنویسید.

از خودتان مراقبت کنید. در طول درمان سرطان از خود مراقبت کنید. یک رژیم غذایی سالم و پر از میوه و سبزیجات بخورید، در هنگام احساس رضایت از نظر جسمی فعال باشید و به اندازه کافی بخوابید تا هر روز سرحال از خواب بیدار شوید.

در مورد سرطان کلیه به اندازه کافی بیاموزید. از پزشک خود بخواهید جزئیاتی از تشخیص، از جمله نوع سرطان و مرحله را برای شما توضیح دهد. این اطلاعات می تواند به در یادگیری در مورد گزینه های درمانی کمک کند.

یک شبکه حمایتی مشخص کنید. دوستان و خانواده از سلامتی نگران هستند، بنابراین بگذارید به شما کمک کنند. بگذارید آنها با وظایف روزمره – انجام کارها، تهیه وعده های غذایی و تأمین حمل و نقل – از شما مراقبت کنند تا بتوانید روی بهبود خود متمرکز شوید. صحبت در مورد احساسات خود با دوستان و خانواده نزدیک نیز می تواند در رفع استرس و تنش موثر باشد.

در صورت لزوم به روان شناس مراجعه کنید. اگر احساس ناراحتی، افسردگی یا اضطراب دارید که کنترل آن دشوار است، به یک روانشناس مراجعه کنید.

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

در صورت تمایل به نصب اپلیکیشن و دریافت پشتیبانی رایگان فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره: soals

نیاز به راهنمایی دارید؟ شماره همراه خود را وارد کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره:soals