لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هامارتوما چیست؟

هامارتوما چیست؟ || پزشکت
فهرست مطالب
قرص جوشان ویتامین C گلوک ویت با خاصیت تقویت سیستم ایمنی بدن، به حفظ سلامتی شما کمک می‌کند. این محصول به تأمین ویتامین C مورد نیاز بدن می‌پردازد و با جذب و هضم آسان، گزینه‌ای مناسب برای همه افراد، به‌ویژه کسانی که به دیابت مبتلا هستند، به شمار می‌آید.

هامارتوم، یک تومور خوش خیمی است که می تواند در ریه ها، قلب، پوست، مغز، سینه یا سایر نواحی ایجاد شود. آنها از سلول‌های غیرطبیعی اما نه سرطانی مشابه سلول‌هایی که بافتی را تشکیل می‌دهند که از آنجا منشا می‌گیرند، تشکیل شده‌اند. هامارتوما در مطالعات تصویربرداری می تواند شبیه سرطان به نظر برسد و به همین دلیل می تواند بسیار ترسناک باشد.

در برخی از نواحی بدن ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکنند یا حتی به مرور زمان پسرفت کنند، در حالی که در برخی دیگر ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشند. آنها همچنین ممکن است به عنوان بخشی از سندرم هایی رخ دهند که افراد را مستعد ابتلا به سرطان در چندین اندام مختلف می کند.

اغلب، هیچ علامتی در ارتباط با هامارتوم وجود ندارد، و به طور اتفاقی زمانی که آزمایشی به دلیل دیگری تجویز می‌شود، تشخیص داده می‌شوند، اما زمانی که علائم ایجاد می‌کنند، اغلب به محلی که در آن رخ می‌دهند مربوط می‌شود. هامارتوما یک تومور خوش‌خیم (غیر سرطانی) است که از بافت‌های «طبیعی» تشکیل شده است که در ناحیه رشد می‌کنند.

به عنوان مثال، هامارتوم ریه (ریوی) رشد بافت های غیر سرطانی شامل چربی، بافت همبند و غضروف است که در نواحی ریه ها یافت می شود. تفاوت هامارتوم ها با بافت طبیعی این است که هامارتوم ها در یک توده نامرتب رشد می کنند. بیشتر هامارتوم ها به آرامی، با سرعتی مشابه بافت های طبیعی رشد می کنند. آنها در مردان شایع تر از زنان هستند.

میزان شیوع هامارتوما چقدر است؟

در حالی که برخی از آنها ارثی هستند، هیچ کس به طور قطع نمی داند که چه چیزی باعث بسیاری از این رشدها می شود. بسیاری از مردم هرگز در مورد هامارتوما نشنیده اند، اما آنها تومورهای نسبتاً شایعی هستند. هامارتوم های ریه شایع ترین نوع تومور خوش خیم ریه هستند و تومورهای خوش خیم ریه نسبتاً شایع هستند. هامارتوم پستان مسئول تقریباً 5 درصد توده های خوش خیم پستان است.

هامارتوما ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکند یا به دلیل فشار بر اندام ها و بافت های مجاور باعث ناراحتی شود. این علائم بسته به محل هامارتوم متفاوت خواهد بود. یکی از رایج ترین “علائم” ترس است، زیرا این تومورها هنگام یافتن، به خصوص در آزمایش های تصویربرداری می توانند بسیار شبیه سرطان به نظر برسند.

محل ایجاد تومورهای هامارتوم

هامارتوما چیست؟ || پزشکت

هامارتوما می تواند تقریباً در هر نقطه از بدن ایجاد شود. برخی از مناطق رایج تر عبارتند از:

پوست

هامارتوما می تواند در هر نقطه از پوست رشد کند. هامارتوم ها ممکن است در هر جایی از پوست ایجاد شوند، اما به ویژه در صورت، لب ها و گردن شایع هستند.

هیپوتالاموس

از آنجایی که هیپوتالاموس در یک فضای بسته در مغز قرار دارد، علائم ناشی از فشار بر ساختارهای مجاور نسبتاً شایع است. برخی از این موارد شامل تشنج، تغییرات شخصیتی و شروع زودرس بلوغ در کودکان هستند.

کلیه ها

هامارتوما ممکن است به طور اتفاقی در مطالعات تصویربرداری از کلیه پیدا شود، اما گاهی اوقات می تواند علائم اختلال عملکرد کلیه را ایجاد کند.

گردن و سینه

آنهایی که روی گردن رشد کرده اند می توانند باعث تورم شوند و حتی صدای خشن را به شما بدهند. اگر روی قفسه سینه شما رشد کند، ممکن است برخی از مشکلات تنفسی یا سرفه مزمن را تجربه کنید.

قلب

هامارتوما هایی که روی قلب رشد می کنند می توانند علائم نارسایی قلبی را ایجاد کنند. این شایع ترین تومور قلبی است که در کودکان یافت می شود.

پستان

هامارتوم پستانی یک تومور خوش خیم است که در پستان یافت می شود. در حالی که این تومورها می توانند در هر سنی ظاهر شوند، هامارتوم پستانی معمولا در زنان 35 سال و بالاتر بروز می کند. معمولاً به طور تصادفی یافت می شوند، می توانند به اندازه های بزرگ رشد کنند و باعث بدشکلی سینه شوند. هامارتوم پستان نیز می تواند باعث تورم شود.

مغز

هامارتوم روی مغز می تواند باعث تغییرات رفتاری و خلقی شود . اگر آنها روی هیپوتالاموس رشد کنند – بخشی از مغز که بسیاری از عملکردهای بدن شما را کنترل می کند – ممکن است تشنج های صرعی را تجربه کنید. این وضعیت یک علامت رایج تشنج است که به صورت یک خنده غیرقابل کنترل پنهان شده است. هامارتوم های هیپوتالاموس همچنین می توانند باعث بلوغ زودرس شوند.

ریه ها

هامارتوما چیست؟ || پزشکت

هامارتوم های ریوی (ریه) شایع ترین نوع تومور خوش خیم ریه هستند. معمولاً هنگامی که رادیوگرافی قفسه سینه یا سی تی اسکن به دلایل دیگری انجام می شود، به طور تصادفی یافت می شوند. اگر آنها در نزدیکی راه هوایی ایجاد شوند، ممکن است باعث انسداد و نهایتا منجر به پنومونی و برونشکتازی شود.

هامارتوم ریه که به آن هامارتوم ریوی نیز گفته می شود، شایع ترین تومورهای خوش خیم ریه هستند. این می تواند باعث مشکلات تنفسی شود و ممکن است باعث ایجاد ذات الریه شود. در موارد شدیدتر، ممکن است خون سرفه کنید یا بافت ریه شما فرو بریزد.

طحال

هامارتوم طحال، اگرچه نادر است، اما در زنان بیشتر از مردان علائم ایجاد می کند. هامارتوماهای یافت شده در طحال می توانند باعث درد و ناراحتی در ناحیه شکم شوند.

همانطور که در بالا ذکر شد، هامارتوم های ریوی شایع ترین تومورهای خوش خیم هستند که در ریه ها یافت می شوند و اغلب به طور تصادفی هنگامی که تصویربرداری از قفسه سینه به دلایل دیگری انجام می شود، کشف می شوند. با افزایش استفاده از غربالگری سی تی برای سرطان ریه در افراد در معرض خطر، این احتمال وجود دارد که در آینده افراد بیشتری با هامارتوم تشخیص داده شوند.

در حال حاضر، هامارتوم ها سومین علت شایع ندول های ریوی منفرد در ریه هستند. اگر اخیراً غربالگری سی‌تی را انجام داده‌اید و ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی شما در نظر دارد که ممکن است یک تومور خوش‌خیم مانند هامارتوم داشته باشید، در مورد اینکه وقتی یک ندول در غربالگری دارید چه اتفاقی می‌افتد و احتمال سرطان بودن آن را بدانید.

تشخیص هامارتوما از سرطان ها دشوار است، اما دارای برخی ویژگی ها هستند که آنها را متمایز می کند. توصیف ” کلسیفیکاسیون پاپ کورن” (به معنای تصاویری که در سی تی اسکن شبیه ذرت بوداده هستند) تقریباً روش تشخیصی آنهاست. اکثر این تومورها کمتر از چهار سانتی متر (دو اینچ) قطر دارند.

آیا هامارتوما تومور می تواند انتشار یابد؟

بر خلاف تومورهای بدخیم (سرطانی)، هامارتوم ها معمولاً به سایر مناطق بدن انتشار نمی یابند. با توجه به موقعیت مکانی آنها می توانند با اعمال فشار بر سازه های مجاور آسیب وارد کنند. همچنین توجه به این نکته مهم است که افراد مبتلا به بیماری کاودن (سندرمی که در آن افراد هامارتوم های متعدد دارند) بیشتر در معرض ابتلا به سرطان ها، به ویژه سینه و تیروئید هستند.

بنابراین حتی اگر هامارتوم ها خوش خیم هستند، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است بخواهد یک معاینه کامل و احتمالاً مطالعات تصویربرداری برای رد وجود سرطان انجام دهد.

علل هامارتوما چیست؟

هامارتوما چیست؟ || پزشکت

هیچ کس مطمئن نیست که چه چیزی باعث ایجاد هامارتوم می شود، اگرچه آنها در افراد مبتلا به برخی از سندرم های ژنتیکی مانند بیماری کاودن شایع تر هستند.

هامارتوما و سندرم کاودن

هامارتوما اغلب به عنوان بخشی از سندرم ارثی شناخته شده به عنوان بیماری کاودن رخ می دهد. یک جهش ژنتیکی اتوزومال غالب اغلب باعث بیماری کاودن می شود، به این معنی که اگر پدر یا مادر شما جهش را به ارث ببرند، احتمال اینکه شما نیز به آن مبتلا شوید حدود 50 درصد است.

علاوه بر هامارتوم های متعدد (مرتبط با نوعی جهش ژن PTEN)، افراد مبتلا به این سندرم اغلب به سرطان سینه، تیروئید و رحم مبتلا می شوند که اغلب در دهه 30 و 40 سالگی شروع می شود.

سندرم‌هایی مانند سندرم کاودن به توضیح اینکه چرا ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی شما باید تاریخچه کاملی از سرطان‌ها (یا سایر بیماری‌ها) که در خانواده شما وجود دارد داشته باشد، کمک می‌کند. در سندرم هایی مانند این، همه افراد به یک نوع سرطان مبتلا نمی شوند، اما احتمال ترکیبی از انواع خاصی از سرطان ها وجود دارد.

هامارتوما چگونه درمان  و تشخیص داده می شود؟

تشخیص هامارتوم به محل وقوع آن بستگی دارد. از آنجایی که در تصویربرداری ممکن است شبیه یک تومور بدخیم (سرطان) به نظر برسند، اغلب برای تایید تشخیص به بیوپسی نیاز است.

گزینه های درمانی برای هامارتوم تا حد زیادی به محل تومور و اینکه آیا علائم ایجاد می کند یا خیر بستگی دارد. اگر هامارتوم ها علائمی ایجاد نمی کنند، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است توصیه کند که تومور به حال خود رها شود و به مرور زمان بررسی شود.

عمل جراحی

هامارتوما چیست؟ || پزشکت

بحث های زیادی در مورد اینکه آیا هامارتوم ها باید با جراحی مشاهده شوند یا برداشته شوند، وجود داشته است. تشخیص معمولاً می‌تواند با ترکیبی از مطالعات تصویربرداری و بیوپسی با سوزن ظریف انجام شود و جراحی باید برای افرادی که علائم ناشی از تومور خود دارند یا افرادی که هنوز در مورد تشخیص شک دارند، اختصاص داده شود.

اقداماتی که در صورت نیاز برای هامارتوم های ریوی انجام می شود شامل برداشتن جزئیی (برداشتن تومور و یک بخشی از بافت اطراف تومور)، لوبکتومی (برداشتن یکی از لوب های ریه) یا پنومونکتومی (برداشتن ریه) است.

اگر تشخیص هامارتوم برای شما داده شده است، چه سوالاتی باید از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود بپرسید؟ مثالها عبارتند از:

  • اگر رشد کند چه علائمی ممکن است داشته باشید؟
  • آیا در آینده به پیگیری خاصی نیاز خواهید داشت؟
  •  چه نوع روشی را برای برداشتن تومور توصیه می شود؟
  • هامارتوم باید برداشته شود (مثلاً اگر در جای خود باقی بماند مشکلی ایجاد می کند)؟
  • آیا احتمال وجود جهش ژنتیکی وجود دارد که باعث تومور شما شده است و اگر چنین است، آیا پیگیری خاصی مانند ماموگرافی های مکرر وجود دارد؟
  • نیاز به مشاوره نتیک می باشد؟ اگر به دنبال آزمایش ژنتیک برای سرطان هستید، انجام مشاوره ژنتیک در ابتدا بسیار مفید است. ممکن است بخواهید از خود بپرسید، “اگر متوجه شوم در معرض خطر ابتلا به سرطان هستم، چه کار می کنم؟”

پیش آگهی هامارتوما چیست؟

هامارتوم ها توده های غیرسرطانی هستند که می توانند در هر نقطه از بدن ظاهر شوند. در حالی که این تومورهای خوش خیم بی ضرر محسوب می شوند، می توانند به اندازه های زیادی رشد کنند و باعث فشار بر بافت های اطراف شوند. بسته به محل رشد خارجی یا داخلی، هامارتوم ها می توانند علائم جدی ایجاد کنند. اگر متوجه رشد غیرعادی شدید یا علائم توصیف شده را تجربه کردید، فوراً با پزشک خود مشورت کنید.

سخن آخر

هامارتوماها تومورهای خوش خیم (غیر سرطانی) هستند که به سایر قسمت های بدن شما سرایت نمی کنند. گاهی اوقات آنها را به حال خود رها می کنند، اما اگر به دلیل موقعیت مکانی خود علائمی ایجاد می کنند، یا اگر تشخیص نامشخص باشد، ممکن است جراحی برای برداشتن تومور توصیه شود.

برای برخی افراد، هامارتوم ممکن است نشانه یک جهش ژنی باشد که می تواند خطر ابتلا به برخی سرطان ها مانند سرطان سینه و سرطان تیروئید را افزایش دهد. مهم است که با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد هر آزمایش تخصصی که باید انجام دهید در این مورد صحبت کنید. صحبت با یک مشاور ژنتیک نیز ممکن است توصیه شود.

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نفخ و دل درد - پزشکت

نفخ شکم باعث درد شکم و تغییر در الگوی مدفوع می شه و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی می گذاره. برای درمان علائمت با متخصص گوارش و داخی مشاوره تلفنی بگیر.

بیش-فعالی-کودک

بیش‌فعالی در کودکان می تونه باعث مشکلات تمرکز،کنترل حرکات و رفتارشون بشه. برای کنترل کودک بیش فعال بهتره با متخصص روانپزشک تلفنی مشاوره بگیری.

خشکی لب - پزشکت

خشکی لب می تونه در اثر کمبود آب، اگزما، آفتاب و غیره باشه. برای درمان علائمت با متخصص پوست و مو تلفنی و تصویری مشاوره بگیر.

اگه دستت زیاد عرق می کنه و کلافه ت کرده همین الان با متخصصان آنلاین 24 ساعته مشاوره تلفنی بگیر.

فشار خون - پزشکت

فشار خون بالا خطر سکته قلبی،بیماری‌ کلیوی و مشکلات قلبی-عروقی را افزایش میده. اگه فشارخون داری همین الان با متخصص قلب و عروق مشاوره تلفنی بگیر.

لک صورت - پزشکت

تغییرات هورمونی،آفتاب،محصولات آرایشی نامناسب و غیره می تونه باعث لک صورت بشه. برای تشخیص صحیح و درمان لک صورتت با متخصص پوست مشاوره تلفنی و تصویری بگیر.