لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

روز دانش آموز - پزشکت
فهرست مطالب
قرص جوشان ویتامین C گلوک ویت با خاصیت تقویت سیستم ایمنی بدن، به حفظ سلامتی شما کمک می‌کند. این محصول به تأمین ویتامین C مورد نیاز بدن می‌پردازد و با جذب و هضم آسان، گزینه‌ای مناسب برای همه افراد، به‌ویژه کسانی که به دیابت مبتلا هستند، به شمار می‌آید.

هیپرهیدروز یا تعریق، عرق کردن بیش از حد و غیر طبیعی است که ربطی به گرما یا ورزش شدید ندارد. در تعریق ممکن است شما آنقدر عرق کنید که لباس تان خیس شود. تعریق در فعالیت های روزمره شما اختلال ایجاد کرده و در مواردی می تواند باعث اضطراب و خجالت شما شود. اگر داروهای ضد عرق موثر نباشند، ممکن است لازم باشد روش های درمانی مختلفی امتحان شود. در موارد شدید، پزشک می تواند برای از بین بردن غدد عرق یا تحریک اعصاب کنترل کننده عرق، جراحی را پیشنهاد کند.بعضی اوقات این مشکل ممکن است ناشی از یک بیماری زمینه ای باشد که در این صورت قابل درمان می باشد.تعریق بیشتر مربوط به غدد عرق، در دست، پا، زیر بغل و کشاله ران می باشد.

انواع تعریق

تعریق | پزشکت

تعریق کانونی

هنگامی که تعریق، موضعی و مربوط به قسمت خاصی از بدن به عنوان مثال، تعریق کف دست و پا باشد.

تعریق عمومی

تعریق روی تمام قسمت بدن تأثیر می گذارد.

 تعریق هیپرهیدروز ایدیوپاتیک اولیه

“ایدیوپاتیک” به معنای “علت ناشناخته” است. در بیشتر موارد، تعریق موضعی از نوع ایدیوپاتیک اولیه است که علت آن نامشخص می باشد.

تعریق هیپرهیدروز ثانویه

تعریق ثانویه وقتی رخ می دهد که تعریق به دلیل وضعیت پزشکی باشد. تعریق ثانویه به ندرت دیده می شود. تعریق ممکن است از بدو تولد وجود داشته باشد یا ممکن است بعداً در زندگی ایجاد شود. با این حال، بیشتر موارد تعریق در دوران نوجوانی فرد شروع می شود.

علائم هیپرهیدروز

تعریق | پزشکت

بیشتر افراد در مواقع ورزش شدید، محیط های گرم یا تحت اضطرب و فشار عصبی عرق می کنند. هیپرهیدروز بیش از عرق کردن طبیعی است. عرق کردن بیش از حد معمولاً دست، پا، زیر بغل یا صورت را خیس می کند. اما عرق کردن معمولی، در هر دو طرف بدن رخ می دهد.گاهی اوقات عرق کردن بیش از حد نشانه یک وضعیت پزشکی جدی است.در صورتی که عرق کردن زیاد از حد باعث بروز شرایط زیر شود، فورا به پزشک مراجعه کنید:

  • ایجاد اختلال در کارهای روزمره
  • ایجاد ناراحتی عاطفی یا دوری از اجتماع
  • عرق کردن ناگهانی و بیش از حد معمول
  • عرق کردن شبانه بدون هیچ دلیل مشخص
  • عرق کردن همراه با سرگیجه، درد در قفسه سینه یاسرگیجه

علت هیپرهیدروز

تعریق | پزشکت

عرق کردن مکانیسم بدن برای خنک شدن است. سیستم عصبی شما با افزایش دمای بدن به طور خودکار غدد عرق را تحریک می کند.شایع ترین شکل تعریق، تعریق کانونی اولیه نام دارد.در تعریق کانونی اولیه، اعصاب کنترل کننده غدد عرق بدون هیچ تحریک یا افزایش دما فعال می شوند. با استرس یا عصبی شدن، مشکل حتی بدتر می شود. این نوع معمولاً روی کف دست و کف پا و گاهی روی صورت تأثیر می گذارد. هیچ دلیل پزشکی برای تعریق کانونی اولیه وجود ندارد و ممکن است بیشتر ارثی باشد.

عوامل خطر هیپرهیدروز

شرایطی که می تواند به تعریق ثانویه منجر شود، شامل موارد زیر است:

  • دیابت
  • عفونت ها
  • حمله قلبی
  • قند خون پایین
  • مشکلات تیروئید
  • گرگرفتگی یائسگی
  • برخی از انواع سرطان
  • اختلالات سیستم عصبی
  • برخی از داروها از جمله: ضد افسردگی، آنتی کولین استراز، پیلوکارپین، پروپرانولول می توانند باعث بروز تعریق شوند.

عوارض تعریق

عوارضعرق کردن شامل موارد زیر است:

عفونت ها: افرادی که زیاد عرق می کنند بیشتر مستعد ابتلا به عفونت های پوستی هستند.

عفونت ناخن

عفونت ناخن به خصوص عفونت ناخن پا

زگیل

رشد پوست ناشی از HPV (ویروس پاپیلومای انسانی).

عفونت های باکتریایی

عفونت های باکتریاییبه خصوص در اطراف فولیکول های مو و بین انگشتان پا

بثورات حرارتی (میلیاریا)

ورم پوستی خارش دار و قرمز رنگ که اغلب باعث ایجاد احساس خفگی یا لوزه می شود. بثورات حرارتی با انسداد مجاری عرق ایجاد شده و عرق زیر پوست گرفتار می شود.

عوامل روانشناختی

تعریق با دست های عرق کرده و لباس های خیس شده همراه است. این موارد می تواند بر اعتماد به نفس، شغل و روابط اجتماعی شما تأثیر بگذارد. برخی از افراد ممکن است دچار اضطراب، استرس عاطفی، دوری از اجتماع و حتی افسردگی شوند.

تشخیص تعریق

در مراجعه به پزشک، وی در مورد تاریخچه و علائم پزشکی سؤالاتی می پرسد. حتی امکان دارد برای ارزیابی بیشتر و شناسایی علت به یک معاینه یا آزمایش بالینی نیاز باشد.

آزمایشات بالینی

پزشک آزمایش خون، ادرار یا آزمایش های دیگری برای تایید و یا رد کردن بیماری های مانند پرکاری تیروئید یا قند خون پایین توصیه می کند.

 تست عرق

تعدادی آزمایش از جمله آزمایش ید، هدایت پوست و آزمایش عرق ترمورگولاتوری برای مشخص کردن علت عرق کردن و تعیین شدت آن وجود دارد.

تست عرق ترمورگولاتوری

پودری که به رطوبت حساس است، روی پوست شما مالیده می شود. هنگامی که عرق بیش از حد در دمای اتاق اتفاق می افتد، پودر تغییر رنگ می دهد. سپس شما در یک اتاق عرق در معرض گرما و رطوبت زیاد قرار می گیرد که باعث تعریق در کل بدن می شود. افراد سالمی  که در معرض گرما هستند، کف دستشان عرق نمی کند، اما در صورتی که مبتلا به تعریق باشند، کف دست عرق می کند. این آزمایش همچنین به پزشکان کمک می کند تا شدت تعریق را اندازه گیری کند.

درمان تعریق

تعریق | پزشکت

اگر یک وضعیت پزشکی باعث عرق کردن بیش از حد شده باشد، ابتدا آن وضعیت درمان می شود. اگر عرق کردن بیش از حد شما علت مشخصی نداشته باشد، درمان بیشتر برای کنترل راه های عرق کردن انجام می گیرد. بعضی اوقات ممکن است لازم باشد ترکیبی از درمان را امتحان کنید و حتی اگر تعریق شما بهبود پیدا کند، می تواند دوباره برگردد.

داروها برای درمان تعریق

داروهای مورد استفاده در درمان عرق کردن عبارتند از:

داروهای بدون نسخه

پزشک ممکن است یک ضد عرق را تجویز کند. ضد عرق با کلرید آلومینیوم ممکن است باعث تحریک پوست و چشم شود. معمولاً قبل از خوابیدن روی پوست استفاده می شود.

داروها

یک کرم تجویز شده حاوی گلیکوپیرولات ممکن است به درمان عرق بیش از حد که روی صورت و سر بیشتر تأثیر دارد، کمک کند.

داروهای مسدود کننده اعصاب

برخی از داروهای خوراکی، ترشح مواد شیمیایی موجود در اعصاب خاص و میزان عرق را کاهش می دهند. عوارض جانبی احتمالی این داروها شامل خشکی دهان، تاری دید و مشکلات مثانه می باشد.

داروهای ضد افسردگی

برخی از داروهای مورد استفاده برای افسردگی می توانند ترشح عرق را کاهش دهند. علاوه بر این، آنها ممکن است به کاهش اضطراب ناشی از تعریق کمک کنند.

تزریق سم بوتولینیوم

درمان با سم بوتولینوم (بوتاکس) به طور موقت اعصاب ایجاد کننده عرق را مسدود می کند. ابتدا پوست شما منجمد یا بی حس می شود. هر قسمت از بدن شما به چند بار تزریق نیاز دارد. اثرات آن شش تا 12 ماه طول می کشد و پس از آن نیاز به تکرار درمان دارد. بوتاکس می تواند دردناک باشد و برخی از افراد ضعف موقت ماهیچه را در ناحیه تحت درمان تجربه کنند.

داروهای آنتی کولینرژیک

داروهای آنتی کولینرژیک، انتقال تکانه های عصبی پاراسمپاتیک را مهار می کنند.معمولاً بیماران در طی 2 هفته بهبود علائم را نشان می دهند.

جراحی برای درمان تعریق

ETS سمپاتکتومی

این روش جراحی فقط در موارد شدید توصیه می شود که درمان های دیگر تاثیری نداشته اند. دراین روش، اعصاب نخاعی که تعریق را کنترل می کند، جراحی یا سوزانده می شود. در بعضی موارد، این روش باعث تعریق در مناطق دیگر بدن می شود. ETS ممکن است برای درمان تعریق صورت، دست ها یا زیر بغل استفاده شود. به دلیل خطر اختلال در عملکرد جنسی، ETS برای معالجه تعریق پاها توصیه نمی شود.

مایکروویو تراپی یا گرما درمانی

با استفاده از روش درمانی مایکروویو تراپی، دستگاهی که انرژی مایکروویو را ایجاد می کند، برای از بین بردن غدد عرق استفاده می شود. درمان شامل دو جلسه 20 تا 30 دقیقه ای با فواصل سه ماه می باشد. این روش درمانی ممکن است گران و در دسترس نباشد.

برداشتن غده عرق

اگر تعریق در زیر بغل شما رخ دهد، از بین بردن غدد عرق می تواند به درمان بیماری کمک کند. اگر سایر درمان ها موثر نباشند، احتمال دارد یک روش با حداقل آسیب به نام کورتاژ ساکشن گزینه مناسبی باشد.

درمان های خانگی تعریق

پیشنهادات زیر ممکن است در مقابله با عرق و بوی بدن به شما کمک کند:

  • از ضد عرق استفاده کنید. ضد عرق های بدون نسخه حاوی ترکیبات مبنی بر آلومینیوم هستند که بطور موقت منافذ عرق را مسدود می کنند. ضدعرق ها، مقدار عرق به پوست را کاهش می دهد. اما برای تعریق جزئی مناسب باشند.
  • هر روز به حمام بروید. استحمام منظم به کاهش تعداد باکتری های موجود در پوست شما کمک می کند. بعد از حمام خود را خصوصاً بین انگشتان پا و زیر بغل کاملاً خشک کنید.
  • کفش و جوراب ساخته شده از مواد طبیعی را استفاده کنید. کفش های ساخته شده از مواد طبیعی مانند چرم از عرق کردن پا جلوگیری می کند.
  • جوراب خود را عوض کنید و برای کمک به جذب عرق از پودرهای بدون نسخه استفاده کنید.
  • لباس متناسب با فعالیت خود انتخاب کنید. معمولاً از پارچه های طبیعی مانند پنبه، پشم و ابریشم استفاده کنید.
  • تکنیک های آرامش را امتحان کنید. تکنیک های آرامش بخش مانند یوگا، مدیتیشن و بیو فیدبک را در نظر بگیرید. اینها می توانند به شما در یادگیری کنترل استرس ناشی از تعریق کمک کنند.

آمادگی برای مراجعه به پزشک

ممکن است در مراجعه به پزشک به متخصص پوست ارجاع داده شوید. اگر شرایط شما به درمان های اولیه پاسخ ندهد، شما ممکن است به متخصص مغز و اعصاب یا جراح مراجعه کنید.قبل از قرار ملاقات، بهتر است پاسخ سؤالات زیر را یادداشت کنید:

  • آیا تعریق شما هنگام خواب متوقف می شود؟
  • به طور مرتب چه داروها و مکمل هایی مصرف می کنید؟
  • آیا تاکنون کسی در خانواده نزدیک شما علائم مشابهی داشته است؟

پزشک احتمالاً چندین سؤال از شما خواهد پرسید، مانند:

  • چه زمانی برای اولین بار تعریق را تجربه کردید؟
  • عرق بیش از حد در کدام قسمت بدن شما رخ می دهد؟
  • فکر می کنید چه عاملی باعث بهتر یا بدتر شدن علائم شما می شود؟

 

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

6 دیدگاه

  1. سلام حالتون خوبه؟من برای کاهش عرق کف دستم جراحی سمپاتکتومی انجام دادم و الان متاسفانه دچار تعریق در پشت و سینم شدم ممکنه بگین باید چی کار کنم؟

    1. سلام یرای بررسی علت مشکل و حل آن از متخصص داخلی مشاوره تلفنی بخواهید

  2. دقیقن من هم این مشکل رو دارم .مشکل که چ عرض کنم .واقعن از این عمل سمپاتکتومی پشیمونم و زندگیه من رو مخطل کرده و هر چه تحقیق میکنم هیچ راهی برای درمان تعریق شکم و کمر نیست ???

    1. سلام جای نگرانی نیست از پزشک متخصص داخلی کمک بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

در صورت تمایل به نصب اپلیکیشن و دریافت پشتیبانی رایگان فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره: soals

نیاز به راهنمایی دارید؟ شماره همراه خود را وارد کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره:soals